Logo Zoeken
Boekrecensie

Boekrecensie: 'Tot uw dienst'

10 juni 2024Guido Rijnja

Nieuwsgierig naar wat er misgaat tussen het bedenken van regels en de uitvoering ervan? In "Tot uw dienst. Tegenspraak door publieke dienstverleners" duiken Alexander Pechtold en Bart Snels in de dagelijkse strijd van ambtenaren tegen onlogische regelgeving. Ze delen fascinerende verhalen over hoe goedbedoelde wetten in de praktijk vaak anders uitpakken. Lees verder voor de volledige recensie en ontdek waarom dit boek een eye-opener is!

Boekrecensie_Tot uw dienst_950x635px.jpg

Eigenlijk schamen ze zich: als leden van de Tweede Kamer zagen ze de impact niet van (voorgenomen) regelgeving voor organisaties die zorg dragen voor uitvoering en naleving. Met een mix van verwondering en bewondering beschrijven de directeur van het CBR en de inspecteurgeneraal van de Belastingen, Toeslagen en Douane weeffouten in het samenspel tussen overheid en samenleving. Uit interviews met mensen op de werkvloer, leidinggevenden en experts komt naar voren hoeveel schade politici, die geen sjoege hebben van wat regels in de praktijk betekenen, aanrichten. Zo bleek de rappe belofte van het kabinet na de watersnood in Limburg om ruimhartig te compenseren haaks te staan op wat de wet mogelijk maakte. Waarna de uitvoerders de verwijten aan hun broek kregen.

Herman Tjeenk Willlink somberde als vicepresident van de Raad van State vaker over het oprukkende marktdenken en de sociale grondrechten, maar toont zich ook hoopvol: publieke dienstverleners trekken vaker en eerder aan de bel. En aan de rem. Ze laten in de Tweede Kamer hun tanden zien. Het boek leest ook als een krachtig beroep op burgers om ‘weer over de vloer te komen’; zoals in de jaren zeventig, zegt Rémi Langenberg van het Centraal Administratie Kantoor: ‘Het vertrouwen wat er toen was, dat moet terug’.

Aantal sterren: 4

Lees meer over ‘Tot uw dienst’

Deze boekrecensie is gepubliceerd in de laatste C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C