Logo Zoeken
Blog

Wordt ChatGPT-4o jouw personal assistant?

28 mei 2024Eveline Waterreus

Nadat ChatGPT anderhalf jaar geleden in Nederland z’n intrede deed, zijn er inmiddels al vele updates geweest. Juist de laatste update gaf weer een goede reden om in de materie te duiken, want met deze verbeteringen en de nieuwe app wordt ons leven weer een stuk gemakkelijker, of toch niet?

Robot vs human.jpg

Wat maakt ChatGPT-4o anders dan zijn voorgangers? Met ChatGPT 4 was het al mogelijk om teksten te genereren, vertalen en analyseren. Ook kon het model afbeeldingen en video’s creëren. De nieuwste update ChatGPT-4o maakt weer een spectaculaire sprong vooruit. Doordat het model nu ook spraak kan herkennen, mee kan kijken met je camera en emoties kan herkennen, zijn we weer een heel nieuw tijdperk van AI ingegaan.

Wat voegt de interface-functie toe?
Het meest gaaf aan deze update, is de app waarmee de interface-functie is geïntroduceerd. Dat betekent concreet dat je een realtime gesprek kunt voeren via de camera van je telefoon. In plaats van dat je alleen je prompt schrijft en tekstuele of visuele output terugkrijgt. Je kunt je voorstellen dat het gebruik van deze app aanzienlijk toegankelijker is. Want zeg nou zelf, een prompt schrijven kan toch best lastig zijn.

Menselijke factor
De realtime vertaling van de app is je beste vriend als je bijvoorbeeld met vakantie bent of als je gemakkelijker met buitenlandse collega’s wilt praten. Je kunt de app ook gebruiken om mee te kijken in je koelkast en vragen wat voor gerecht je kunt maken met de ingrediënten die je in huis hebt. Toch fijn als je geen inspiratie hebt. ChatGPT-4o kan ook als leraar, mentor of collega met je meekijken en helpen in het geven van een antwoord of oplossing. Via de camera kan de app je emoties lezen en daardoor wordt er een flinke stap gemaakt in het toevoegen van een menselijke factor. Waar voorheen empathie nog ontbrak, is daar nu meer sprake van. Gaat dit model toch steeds meer lijken op een echt mens! Wordt de app daardoor jouw persoonlijke assistent die je altijd bij de hand hebt? In deze video zie je hoe dit werkt.

Betrouwbaarheid
Naast de nieuwe functionaliteiten die eerder zijn genoemd, is ChatGPT-4o sneller en slimmer dan ooit en genereert daarmee sneller en betere content. De betrouwbaarheid neemt toe doordat de verbeteringen in de output zijn doorgevoerd. Hierdoor wordt het gebruik van het model veiliger. Tot slot is dankzij de spraakfunctie de app ook beter te gebruiken voor mensen met een visuele beperking of laaggeletterden.

Net als in mijn vorige blog eindig ik ook nu met hetzelfde argument, want als mens maak je het verschil en daarom blijft het in mijn ogen belangrijk om je telkens af te vragen of de informatie gegeven door AI betrouwbaar is. Blijf dus scherp op de output. Of denk jij doordat AI steeds betrouwbaarder wordt, het onze expertise gaat overnemen? Ik ben benieuwd of je dit als een mooie toevoeging ziet of eerder als een gevaar waar we (straks) geen grip meer op hebben.