Logo Zoeken
Boekrecensie

Boekrecensie: De perfecte storm

25 april 2024Guido Rijnja

Stikstof is niet het probleem in Nederland, maar dichtheid: steeds meer creëren we beperkte ruimte zodra we de grote transities van deze tijd het hoofd willen bieden. Volgers van Jan Rotmans herkennen in dit nieuw boekje de harmonica-bewegingen: aan de ene kant moeten we vooral verschillende perspectieven toelaten en de blik niet vernauwen, en aan de andere kant moeten we stoppen met overleggen en onderzoeken: het is nu tijd om door te pakken.

Deperfectestorm_950x635px.jpg

Uit oogpunt van communicatie staat hij een krachtige, activistische aanpak voor. Als we echt die ruim 80 procent fossiele brandstoffen willen afschaffen moeten we de pijn niet uit de weg gaan, maar elkaar helpen die te omarmen en helpen de schade op te vangen. Want er zijn nu eenmaal kwetsbare groepen die het er allemaal niet bij kunnen hebben. Maar dat neemt niet weg dat scholen, bedrijven en overheden kunnen helpen met wat als des poedels kern in dit boekje oplicht: eigen maken. Het woord zelf staat er niet, maar ondertussen blijkt uit alles dat Rotmans hoop put uit de wijze waarop mensen op allerlei plekken van duurzaamheid werk maken. Overal flakkeren vlammetjes van bewustzijn, mensen die hun hart laten spreken en erin slagen om ook anderen in hun worsteling te laten delen. En de vraag is wie helpt al die interviduen (het woord leent hij van de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling) om elkaar aan te spreken en invloed uit te oefenen op elkaar. 

Aantal sterren: 3

Lees meer over 'De perfecte storm'

Deze boekrecensie is gepubliceerd in de laatste C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C