Logo Zoeken
Boekrecensie

Boekrecensie: Hoe werkt dagelijkse communicatie?

2 april 2024Marjan Engelen

De dertien auteurs van dit boek, allemaal taalwetenschappers, hebben van de studie van gesprekken hun beroep gemaakt. Zij leggen allerlei gespreksvormen onder de microscoop en schrijven daar heel toegankelijke artikelen over, doorspekt met transcripten uit tv-programma’s.

HoeWerktDagelijkseCommunicatie_950x635.jpg

Met dit boek willen ze de opgedane kennis voor niet wetenschappers toegankelijk maken. Wat mij betreft is dat aardig gelukt. Voor ons vak las ik waardevolle inzichten. Vooral bij interne communicatie is er steeds meer aandacht voor de waarde van gesprekken ‘in het ondertussen’, in het rookhok, de koffieautomaat, de wandelgang. Maar hebben we eigenlijk wel diepgaande kennis van hoe we die gesprekken voeren? Welke principes daaraan ten grondslag liggen en hoe we die ten gunste van de communicatiedoelstellingen kunnen inzetten? Interessant vond ik de artikelen over vragen stellen. Hun stellingen: ‘slechte vragen bestaan’ en ‘met sturing in een vraag kunnen we bijdragen aan het doel waarom we de vraag stellen’ maakten me nieuwsgierig. Het laatste artikel gaat over institutionele gesprekken. De stelling: wanneer gesprekken veranderen, verandert de organisatie en andersom intrigeerde mij enorm. Antwoorden op de vraag hoe wij deze kennis kunnen inzetten in ons dagelijkse werk zullen we zelf bedenken moeten bedenken. Met deze blik onder de microscoop van de gespreksanalyse gaat dat vast lukken. 

Aantal sterren: 3

Lees meer en schaf het boek 'Hoe werkt dagelijkse communicatie?' aan

Deze boekrecensie is gepubliceerd in de laatste C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C