Logo Zoeken
Boekrecensie

Podcastrecensie: 'De Taalstaat'

10 juni 2024Peter van den Besselaar

Voor liefhebbers van taal en interessante discussies is de podcast 'De Taalstaat' van NPO Radio 1 een must-listen. In de recensie wordt de intrigerende inhoud van deze show verkend en wordt uitgelegd waarom het een aanrader is voor elke taalenthousiasteling. De recensie belicht wat deze podcast zo speciaal maakt.

Podcastrecensie_De Taalstaat_950x635px.jpg

Mijn zaterdagen volgen een vaste routine: zwemmen, markt, slager, supermarkt en dan thuis de zaterdagkranten, espresso én het radioprogramma de Taalstaat op NPO1. Wie op zaterdag de live uitzending mist van de Taalstaat kan op een eigen moment de podcast beluisteren. Met radiomakers Frits Spits en Margriet Vromans als vakmensen is dit programma een klein feestje. De vraaggesprekken gaan over actuele taalonderwerpen. Een van de leukste onderdelen voor communicatieprofessionals is de TNA (taalnatuuranalyse) van een Bekende Nederlander door taalwetenschapper René Appel. Interessant voor iedereen die bijvoorbeeld bestuurders adviseert over openbare optredens en de media. In mijn omgeving krijg ik al jaren commentaar als ik het woord ‘besmuikt’ gebruik. Wie besmuikt lacht, doet dat heimelijk. In de Taalstaat is een eigen rubriek voor deze vergeetwoorden. Warm aanbevolen.

Aantal sterren: 4

Luister de podcast ‘De Taalstaat’

Deze podcastrecensie is gepubliceerd in de laatste C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C