Logo Zoeken
Podcast

Practoraat en lectoraat koppelen onderzoek en praktijk aan onderwijs

10 april 2024Hugo ZeldersSander Grip

Voor het dossier over communicatieonderwijs verplaatsten we van geschreven tekst naar achter de microfoon om de allereerste Logeion Leercast op te nemen. In deze gelegenheidspodcast staan we samen met een practor en twee lectoren stil bij de manier waarop mbo’s en hogescholen de koppeling proberen te leggen tussen onderwijs, onderzoek en de dagelijkse praktijk van ons vak. Wat opvalt: steeds is er de wens die driehoek van 'onderwijs - onderzoek - praktijk' tot het fundament onder de vakopleidingen te maken.

VakbladC-Podcast-1340x896.jpg

Wouter van der Horst is practor mediawijsheid aan het Mediacollege, het Hout en Meubileringscollege en het ROC-West, alle drie in Amsterdam. Zijn practoraat[1] is vormgegeven als leergemeenschap: zo’n twintig onderzoeksdocenten doen onderzoek en vertalen de uitkomsten daarvan naar het onderwijs op de drie mbo-scholen. “Wij zien dit als dé plek om gezamenlijk kennis op te doen rond het thema mediawijsheid.” En juist de vertaling van praktisch onderzoek naar het curriculum van de studenten maakt het practoraat zo relevant.

Ook Annette Klarenbeek, lector communicatie in digitale transitie aan de Hogeschool Utrecht, voelt zich onderdeel van een leergemeenschap. “Er werken inmiddels acht gepromoveerde onderzoekers en vijf junior onderzoekers bij ons lectoraat[2], samen met nog een aantal senior onderzoekers. Bij ons ligt de nadruk wel op onderzoek, maar een aantal medewerkers is ook docent.” Ook hier is dus de link tussen praktijkonderzoek en de lesstof van studenten geborgd. Korien van Vuuren tot slot geeft sinds anderhalf jaar als associate lector journalistiek en communicatie een lectoraat vorm op de Christelijke Hogeschool Ede: “Ik ben lector in opleiding, want ik ben ook aan het promoveren aan de Radboud Universiteit. We bouwen het lectoraat op met docentonderzoekers.” Ook hier is er dus die wens een duidelijk verbond te smeden tussen praktijk, onderzoek en lesstof.

Hoe zij te werk gaan? Wat de resultaten zijn? Welke uitdagingen zij zien om de praktijk een sterke en solide basis te geven in onderzoek en onderwijs? Ontdek het in de Logeion Leercast. Bekijk de podcast via de video of luister via SoundCloud.


[1] Een practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling waar praktijk(gericht) onderzoek wordt uitgevoerd.
[2] Een lectoraat doet praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis ter verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.