Logo Zoeken

Artikelen uit C over de BNP-tool

Door de jaren heen heeft C, hét communicatiemagazine van Nederland, meerdere artikelen gepubliceerd over de beroepsniveauprofielen (BNP). Al de gepubliceerde artikelen vind je hieronder.

Lichtgrijs

Esther Holster en Alfred Klaver vormen samen met Mariëtte Pasman, Pierre Wimmers en Ruben van der Weijden de BNP-commissie van Logeion. Afgelopen jaren zijn er flinke stappen gezet om de ‘parel van onze vereniging’ tot een steeds beter instrument te maken voor communicatieprofessionals. Maar het kan nog beter. “We hebben nu een jaar gedraaid met het geüpdatet model. In dat jaar hebben we veel feedback gehad, online en in de workshops die we gaven. Nu pakken we door met het verbeteren van de functionaliteit en techniek van de BNP-tool”, zegt Klaver.

Uit C03 - 2022 Lees het hele artikel
Klaver en Holster BNP.png

Lichtgrijs

Ruim vijftien jaar geleden stond Carola de Vree-van Wagtendonk als bestuurslid van Logeion aan de wieg van de beroepsniveauprofielen. Nu, vele jaren en versies van de BNP later, gebruikt ze de profielen om te onderzoeken of haar communicatieafdeling in huis heeft wat nodig is om de Rotterdamse communicatievisie ten uitvoer te brengen. Haar collega afdelingsmanagers zijn jaloers, want geen andere beroepsgroep lijkt zo’n praktische vakinhoudelijke tool te hebben. De Vree: “En dat is een groot compliment voor ons als beroepsgroep én voor Logeion!”

Uit C02 - 2022 Lees het hele artikel
carola de vree.jpg

Lichtgrijs

Karin Nijhuis werkt als senior corporate communications advisor bij de Universiteit Twente. Op verzoek van C deed Nijhuis de BNP-scan: “Het onderscheid dat jullie maken tussen adviseren en begeleiden heeft me aan het denken gezet over mijn eigen ambities.” Als lid van Logeion kende Nijhuis de beroepsniveauprofielen al wel, maar ze deed de scan nog niet voor zichzelf. Haar ervaring: “Ik kom nu tussen 4 en 5 uit. Daar herken ik mezelf in. Wel ben ik nu vooral benieuwd hoe een ander de scan voor mij invult om een volledig beeld te krijgen.

Uit C01 - 2022 Lees het hele artikel
Karin Nijhuis BNP.jpg

Lichtgrijs

Danny Cherkaoui werkt als communicatieadviseur en woordvoerder bij de politie Oost-Brabant. Op verzoek van C deed Danny de BNP-scan. Zijn tip voor de lezers van C: “Vul het in! Ook al lijkt het in het begin even taai, het levert je waardevol zelfinzicht op.”
Het beroepsniveau voor Cherkaoui is 3: taakniveau met uitschieters naar 4: resultaatniveau. Dat betekent dat hij oplossingen realiseert en daarbij ook zelf verantwoordelijk is voor inhoud en procedure en het baseert op achterliggende communicatietheorieën en -modellen.

Uit C08 - 2021 Lees het hele artikel
Cherkaoui - C.jpg

Lichtgrijs

Carly de Vreugd werkt op de afdeling publieksvoorlichting van ProRail. Op verzoek van C deed Carly de BNP-scan voor haar huidige functie. “Als je die test aan het doen bent, krijg je enorm veel informatie. Dat leverde mij eerlijk gezegd meer op dan de uiteindelijke score.” In de BNP-scan ‘scoorde’ De Vreugd niveau 1 op analyseren en niveau 3 op adviseren. De Vreugd kan het wel plaatsen: “De binnengekomen meldingen worden altijd geanalyseerd. Is er bijvoorbeeld een heel veel voorkomende vraag, dan moet er iets mee gebeuren, richting pers, op sociale media of wat dan ook."

Uit C07 - 2021 Lees het hele artikel
Carly de Vreugd - bnp.jpg

Lichtgrijs

Claudia Honig is werkzaam bij het team Customer Relations and Communications van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Honig maakte ruim een jaar geleden de overstap van een ondersteunende functie als managementassistente naar de communicatieafdeling. Ze ‘scoorde’ gemiddeld beroepsniveau 2, met een uitschieter naar 5 voor de kerntaak organiseren. "Als ik opdrachten doe rondom evenementen, ben ik zelf volledig verantwoordelijk voor de organisatie, voorbereiding en uitvoering. Dat verklaart die 5. De andere taken zijn toch meer ondersteunend aan anderen."

Uit C06 - 2021 Lees het hele artikel
Claudia Honig - C BNP.jpg

Lichtgrijs

Het communicatievak verbreedt en verdiept zich enorm, het is en blijft in beweging. Dus is het van groot belang om te blijven investeren in professionaliseren. De beroepsniveauprofielen (BNP) van Logeion geven je een waardevol houvast en kompas. Juist omdat ons vak zo in beweging is, werd het hoog tijd voor een update van de BNP. C sprak met Alfred Klaver en Esther Holster van de BNP-commissie. Alfred Klaver is manager communicatie bij Naktuinbouw en voorzitter van de BNP-commissie. Esther Holster is directeur en eigenaar van Publiec en trainer van de Logeion-workshops BNP.

Uit C04 - 2021 Lees het hele artikel
Reportage C 2021.jpg