Beroepsniveauprofielen

Vernieuwde beroepsniveauprofielen voor communicatie

Het communicatievak blijft zich in sneltreinvaart verbreden en verdiepen. Voor communicatieprofessionals is het meer dan ooit van belang om daar gelijke tred mee te houden. Onder andere door een lerende houding aan te nemen en zo te blijven professionaliseren in dit mooie vak. De beroepsniveauprofielen voor communicatie van Logeion vormen voor vakgenoten èn organisaties een houvast en kompas bij professionalisering.

Wat zijn de beroepsniveauprofielen?

Voor wie zijn de beroepsniveauprofielen?
De beroepsniveauprofielen voor communicatie zijn bedoeld om je als communicatieprofessional te helpen in je professionele ontwikkeling: waar sta je nu in het vak? En waar wil je naartoe groeien? Bedrijven, overheden, bureaus en onderwijsinstellingen kunnen de beroepsniveauprofielen benutten als basis voor het opstellen van een onderwijs-, functie- of competentieprofiel, het houden van functionerings- en beoordelingsgesprekken, de inrichting van een communicatieafdeling of om persoonlijke ontplooiingsprogramma’s samen te stellen.

Hoe zien de beroepsniveauprofielen eruit?
De beroepsniveauprofielen beschrijven het werkveld van de communicatieprofessional in een model met zes kerntaken en zes niveaus (BNP-model). Onder de zes kerntaken kun je alle werkzaamheden van een communicatieprofessional kwijt. Een hoger niveau betekent onder andere een toename in verantwoordelijkheid en zelfstandigheid én grotere en zwaardere communicatievraagstukken. Het model beschrijft voor elke kerntaak op elk niveau:

  • wat een communicatieprofessional doet (wat doe ik: proces);
  • hoe die dat doet (waaraan laat ik dat zien: gedrag);
  • wat het resultaat is (wat lever ik op: output & outcome). 

Naast de kerntaken die iemand op bepaalde niveaus uitvoert, bestaat een beroepsniveauprofiel nu ook uit algemene communicatie- en ontwikkelcompetenties, ongeacht de specialiteit, de kerntaken of het niveau waarop je functioneert. Deze unieke combinatie van competenties onderscheiden een communicatieprofessional van professionals uit andere domeinen. De competenties vormen als het ware een schil om het model.

Matrix BNP-model en de schil met communicatie- en ontwikkelcompetenties (klik voor een vergroting)

Hoe werk ik ermee?
Om je te helpen een profiel op te stellen is er het digitale BNP-instrument dat je in stappen door het model leidt. Heb je het instrument geheel doorlopen, dan krijg je je profiel in een overzichtelijke matrix en samenvatting gepresenteerd en kun je de details van je keuzes nog eens inzien. Je kunt het profiel ook opslaan als pdf. Om een completer beeld te krijgen, kun je vanuit het instrument bijvoorbeeld collega's, vakgenoten of managers vragen om een profiel voor jou op te stellen. Vergelijk de uitkomsten en ga het gesprek aan!

20-25 minuten 
  Neem de tijd en wees kritisch
  Vraag een ander om een profiel voor jou op te stellen. 

 

Meer weten?

 

Direct naar instrument en model

Direct naar het instrument
 
 De inhoud van het BNP-model
  

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.