Logo Zoeken

Professionaliseren met BNP

Als je wilt weten waar je staat in het communicatievak, dan is de beroepsniveauprofielen-scan (BNP) van Logeion een gedegen en actueel instrument om dat in kaart te brengen. Op basis van de uitkomsten én de behoefte in je organisatie én je persoonlijke ambitie kun je vervolgens een professionaliseringsplan maken.

Ontdek de:

Zelfscan
Teamscan
GAP-analyse
360 graden feedback

Ga direct naar de BNP-scan

Website1_hr_visual_bnp_950x635

De beroepsniveauprofielen beschrijven het werkveld van de communicatieprofessional in een model met zes kerntaken en zes beroepsniveaus. Zo kun je op de ene kerntaak excelleren op grootmeester niveau terwijl je op een andere kerntaak bijvoorbeeld ondersteunend bent. Een hoger niveau betekent een toename in verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. En ben je in staat om te werken aan grotere en zwaardere communicatievraagstukken.

Het model beschrijft voor elke kerntaak en op elk niveau wat een communicatieprofessional doet. Zowel op proces, gedrag en resultaat. Verder vind je in het model zes kerncompetenties van de communicatieprofessional.

          Ontdek de verschillende scans

Met de BNP onderscheiden we ons echt als beroepsgroep. En we blijven de tool verbeteren

Alfred Klaver voorzitter BNP-commissie

De basis van ons vak lijkt vaak zo vanzelfsprekend, maar er is de laatste tien jaar veel veranderd

Esther Holster lid BNP-commissie

Hoe staat het met mijn kennis en ontwikkeling als communicatieprofessional?

Ga naar de BNP-scan

Ga naar de BNP-scan

Ontdek nu de nieuwe BNP-tool: doe de zelfscan of Teamscan en ontdek waar je staat in het vak.

Direct naar de BNP-scan
Achtergrondinfo over de BNP

Achtergrondinfo over de BNP

De beroepsniveauprofielen zijn bedoeld om je als communicatieprofessional te helpen in je professionele ontwikkeling.

Meer over de BNP
FAQ over de BNP

FAQ over de BNP

Toch nog een vraag? Wellicht staat hier je antwoord tussen.

Naar FAQ

Serie over de BNP in magazine C

Uit: C03 - 2022

Klaver en Holster BNP

Esther Holster en Alfred Klaver vormen samen met Mariëtte Pasman, Pierre Wimmers en Ruben van der Weijden de BNP-commissie van Logeion. Afgelopen jaren zijn er flinke stappen gezet om de ‘parel van onze vereniging’ tot een steeds beter instrument te maken voor communicatieprofessionals. Maar het kan nog beter. “We hebben nu een jaar gedraaid met het geüpdatet model. In dat jaar hebben we veel feedback gehad, online en in de workshops die we gaven. Nu pakken we door met het verbeteren van de functionaliteit en techniek van de BNP-tool”, zegt Klaver. Lees het hele artikel >

Uit: C02 - 2022

Catrola de Vree BNP

Ruim vijftien jaar geleden stond Carola de Vree-van Wagtendonk als bestuurslid van Logeion aan de wieg van de beroepsniveauprofielen. Nu, vele jaren en versies van de BNP later, gebruikt ze de profielen om te onderzoeken of haar communicatieafdeling in huis heeft wat nodig is om de Rotterdamse communicatievisie ten uitvoer te brengen. Haar collega afdelingsmanagers zijn jaloers, want geen andere beroepsgroep lijkt zo’n praktische vakinhoudelijke tool te hebben. De Vree: “En dat is een groot compliment voor ons als beroepsgroep én voor Logeion!”
Lees het hele artikel >

Uit: C01 - 2022

Karin Nijhuis BNP Karin Nijhuis werkt als senior corporate communications advisor bij de Universiteit Twente. Op verzoek van C deed Nijhuis de BNP-scan: “Het onderscheid dat jullie maken tussen adviseren en begeleiden heeft me aan het denken gezet over mijn eigen ambities.” Als lid van Logeion kende Nijhuis de beroepsniveauprofielen al wel, maar ze deed de scan nog niet voor zichzelf. Haar ervaring: “Ik kom nu tussen 4 en 5 uit. Daar herken ik mezelf in. Wel ben ik nu vooral benieuwd hoe een ander de scan voor mij invult om een volledig beeld te krijgen.
Lees het hele artikel >

Uit: C08 - 2021

Danny Cherkaoui BNP

Danny Cherkaoui werkt als communicatieadviseur en woordvoerder bij de politie Oost-Brabant. Op verzoek van C deed Danny de BNP-scan. Zijn tip voor de lezers van C: “Vul het in! Ook al lijkt het in het begin even taai, het levert je waardevol zelfinzicht op.”
Het beroepsniveau voor Cherkaoui is 3: taakniveau met uitschieters naar 4: resultaatniveau. Dat betekent dat hij oplossingen realiseert en daarbij ook zelf verantwoordelijk is voor inhoud en procedure en het baseert op achterliggende communicatietheorieën en -modellen.
Lees het hele artikel >

Uit: C07 - 2021

Carly de Vreugd BNP

Carly de Vreugd werkt op de afdeling publieksvoorlichting van ProRail. Op verzoek van C deed Carly de BNP-scan voor haar huidige functie. “Als je die test aan het doen bent, krijg je enorm veel informatie. Dat leverde mij eerlijk gezegd meer op dan de uiteindelijke score.” In de BNP-scan ‘scoorde’ De Vreugd niveau 1 op analyseren en niveau 3 op adviseren. De Vreugd kan het wel plaatsen: “De binnengekomen meldingen worden altijd geanalyseerd. Is er bijvoorbeeld een heel veel voorkomende vraag, dan moet er iets mee gebeuren, richting pers, op sociale media of wat dan ook."
Lees het hele artikel >

Uit: C06 - 2021

Claudia Honig BNP Claudia Honig is werkzaam bij het team Customer Relations and Communications van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Honig maakte ruim een jaar geleden de overstap van een ondersteunende functie als managementassistente naar de communicatieafdeling. Ze ‘scoorde’ gemiddeld beroepsniveau 2, met een uitschieter naar 5 voor de kerntaak organiseren. "Als ik opdrachten doe rondom evenementen, ben ik zelf volledig verantwoordelijk voor de organisatie, voorbereiding en uitvoering. Dat verklaart die 5. De andere taken zijn toch meer ondersteunend aan anderen."
Lees het hele artikel >

Uit: C04 - 2021

Holster en Klaver BNP

Het communicatievak verbreedt en verdiept zich enorm, het is en blijft in beweging. Dus is het van groot belang om te blijven investeren in professionaliseren. De beroepsniveauprofielen (BNP) van Logeion geven je een waardevol houvast en kompas. Juist omdat ons vak zo in beweging is, werd het hoog tijd voor een update van de BNP. C sprak met Alfred Klaver en Esther Holster van de BNP-commissie. Alfred Klaver is manager communicatie bij Naktuinbouw en voorzitter van de BNP-commissie. Esther Holster is directeur en eigenaar van Publiec en trainer van de Logeion-workshops BNP.
Lees het hele artikel >