Logo Zoeken
Strategische communicatie

Hoe ga jij om met weerstand?

31 oktober 2023De redactie

De winnaars van de Strategische Communicatie Challenge 2023 zijn op zoek naar jou: de communicatieprofessional die in diens werk te maken heeft met personen die liever níet dan wél willen veranderen. Help jij het onderzoeksteam van de Radboud Universiteit met ’weerstand in kaart’ brengen? En wil jij graag bijdragen aan de ontwikkeling van een instrument dat je kunt gebruiken om diverse vormen van weerstand te meten en te onderscheiden? Schrijf je dan in en neem deel aan één van de verschillende expertmeetings!

Weerstand II.jpg

Dat vele mensen niet staan te springen wanneer anderen verwachten dat zij hun gedrag aanpassen, is duidelijk. Iemand kan zich bijvoorbeeld bedreigd voelen in diens persoonlijke vrijheid, is bang voor verandering óf weet niet zo goed hoe hiermee om te gaan. Wat de precieze reden ook is: weerstand kan vele vormen aannemen. Toch ontbreekt er tot op heden nog altijd een instrument dat deze verschillende vormen van weerstand kan onderscheiden én meetbaar weet te maken. Met het onderzoeksvoorstel ‘’Weerstand in kaart’’, dat door de jury van het Centrum Strategische Communicatie (CSC) is uitgeroepen tot winnaar van de Strategische Communicatie Challenge 2023, proberen Marieke Fransen, Lisa Vandeberg en Adriaan Denkers hier verandering in aan te brengen.

Om deze verandering te kunnen realiseren, zijn de onderzoekers van de Radboud Universiteit op zoek naar ongeveer 20 communicatieprofessionals die in hun werk wel eens te maken hebben met weerstand tegen (de communicatie over) gedragsverandering en die deel willen nemen aan een expertmeeting.

Wat wordt er van je gevraagd?

Indien je deel wilt nemen aan een expertmeeting, kun je ervan uitgaan dat deze ongeveer 1.5 tot 2 uur duurt. Aan elk van de expertmeetings doen ongeveer vijf communicatieprofessionals mee, wat mogelijkheid biedt tot ontmoeting, inspiratie én interactie. Ook ontvang je ter voorbereiding van de meeting een korte vragenlijst die ongeveer vijf minuten duurt én worden de regels met betrekking tot vertrouwelijkheid van de gedeelde informatie doorgenomen.

Wat levert het je op?

  • Meer inzicht in redenen voor weerstand
  • Je ontmoet andere communicatieprofessionals
  • Inzichten worden gebruikt voor een instrument dat je uiteindelijk zelf kunt gaan gebruiken
  • Een cadeaukaart van bol.com t.w.v. €25,-

Voor wie?

Om deel te kunnen nemen aan één van de expertmeetings is het vereist dat je met regelmaat te maken hebt met mensen die weerstand vertonen bij gedragsverandering. Van welk vakgebied en welk type organisatie je deel uitmaakt, maakt niet uit: als je maar te maken hebt met gedragsverandering en de weerstand die hier vaak bij om de hoek komt kijken.

Wat doen de winnaars van de Strategische Communicatie Challenge 2023 met de input?

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd door prof. dr. Marieke Fransen, dr. Lisa Vandeberg en dr. Adriaan Denkers biedt meer inzicht in de diverse redenen die mensen kunnen hebben wanneer zij weerstand vertonen. De opgedane informatie, waar jij input voor zult aanleveren, zal vervolgens gebruikt worden om tot een instrument te komen dat jij uiteindelijk zelf kunt gebruiken wanneer je ‘weerstand in kaart’ wilt brengen.

Wanneer vinden de expertmeetings plaats?

De expertmeetings vinden plaats op maandag 13 november (19.00 – 21.00h), vrijdag 17 november (10.00 – 12.00h of 13.00 – 15.00h), woensdag 22 november (19.00 – 21.00h) en vrijdag 1 december (13.00 - 15.00h). Deelnemers dienen aan slechts één van de meetings deel te nemen. Deze vinden plaats op een centrale locatie in Utrecht, Amsterdam, Nijmegen of online via Teams/Zoom.

Hoe kun jij jezelf aanmelden?

Wil je graag deelnemen aan een van de verschillende expertmeetings en jouw ervaringen met weerstand delen? Stuur dan een mail naar marieke.fransen@ru.nl of lisa.vandeberg@ru.nl met daarin:

  • Je naam, functie en werkgever
  • Je voorkeurstijd(en)
  • Je voorkeur m.b.t. de locatie of online (hier houdt de onderzoeksgroep rekening mee wanneer zij de vijf groepen vormen)

Lees meer over het onderzoeksvoorstel ‘Weerstand in kaart’