Veelgestelde vragen
![]() |
|
Over het vak en de beroepsgroep
-
1. Wat houdt het vakgebied communicatie en PR in?
Communicatie is in de meeste organisaties een staffunctie, met als de doel de communicatie binnen de organisatie of van de organisatie met de buitenwereld te verbeteren. Het vakgebied is als moderne discipline ontstaan in het begin van de vorige eeuw toen organisaties groter en complexer werden en voor grotere markten gingen werken. Voor bestuurders werd het lastig de communicatie zelf te blijven doen terwijl het belang toenam. In de beginperiode was de communicatie vooral zendergericht vanuit bestuurders naar medewerkers (top down) en vanuit organisaties naar klanten (public relations, klantenservice. In de afgelopen decennia is de communicatie veel meer een interactief proces geworden met meer belanghebbenden, denk aan aandeelhouders, medewerkers, bestuurders, media, politiek, maatschappelijke organisaties, klanten en omwonenden. Ook de intensiteit is sterk toegenomen met de komst van internet en social media.
-
2. Wat voor soorten communicatieprofessionals bestaan er?
Er zijn vele soorten communicatieprofessionals. Je hebt specialisten in een specifieke doelgroep. Zo zijn voorlichters en PR adviseurs gericht op het grote publiek via vrije media (kranten, online nieuws, en radio en televisie) terwijl interne communicatiespecialisten zich vooral bezig houden met de communicatie binnen een organisatie. Andere voorbeelden zijn: public affairs professionals (primair met politiek-maatschappelijke doelgroepen) en investor relations (investeerders). Ook bestaan er verschillende niveaus waarop het werk wordt uitgevoerd. De beroepsorganisatie heeft hiervoor profielen opgesteld. Zie www.logeion.nl/beroepsniveauprofielen.
-
3. Waarom zijn ze nodig? Wat is de toegevoegde waarde?
Communicatieprofessionals zijn om een aantal redenen nodig. We noemen er een paar. Goede communicatie-experts kunnen met een buitenstaandersblik naar de organisatie en haar diensten/producten kijken om in begrijpelijke teksten en beelden uit te leggen wat het bedrijf doet. Denk aan productomschrijvingen, persberichten, websites en jaarverslagen. Zou je dit overlaten aan bijvoorbeeld de technici die het product maken of de beleidsmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beleid dan is kans groot dat buitenstaander daar weinig van begrijpt (vakjargon, uitsluitend relevant voor kleine doelgroep). Aan de andere kant komt het ook voor dat de buitenwereld kritiek heeft of verwachtingen die een organisatie (nog) niet waar kan maken. Het is de taak van de communicatieprofessional om dit tijdig te signaleren en de organisatie te helpen het beleid en/of communicatie bij te stellen.
Op een iets abstracter niveau zou je kunnen zeggen dat communicatieprofessionals helpen bij de opbouw en de bescherming van de reputatie van de organisatie. In de strijd om klanten, medewerkers en aandeelhouders is het voor bedrijven steeds belangrijker geworden om zich ook te onderscheiden op minder tastbare zaken zoals reputatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en merkwaardering. Ook overheidsorganisaties worden sterk afgerekend op de manier waarop ze met de burger omgaan.
Hierin adviseren of op handelen is de afgelopen jaren niet eenvoudiger geworden. Door emancipatie en technologische ontwikkeling zijn mensen veel mondiger dan voorheen. Het is tegenwoordig erg makkelijk om contact te leggen en je uit te spreken via email en sociale media. Organisaties moeten hierop inspelen door sneller en duidelijker te communiceren. Hiervoor specialisten nodig om zelf te beantwoorden of (is een trend) 'normale' medewerkers in staat te stellen goed en snel te communiceren.
-
4. Hoe groot is de beroepsgroep?
Dat is gek genoeg moeilijk te zeggen en enigszins afhankelijk van de definitie. Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen, of gaan slechts over een deel van de beroepsgroep. Dat het om tienduizenden mensen gaat lijkt wel zeker. De beroepsorganisatie Logeion (ca 4.000 leden) heeft zich ten doel gesteld zoveel mogelijk deze en andere feiten de komende tijd boven water te krijgen.
-
5. Hoeveel geld gaat er om in de branche?
Ook dit is nog onderwerp van onderzoek. Van belang is om goede grenzen te stellen. Gaat het om de omzet van de communicatie-adviesbureaus, hoe baken je deze dan af van reclamebureaus en onderzoeksbedrijven, probeer je de salarissom van alle communicatieprofessionals erbij te betrekken, en hoe ga je om met materiële uitgaven en overhead.
-
7. Hoe word ik een communicatieprofessional? Bestaan er opleidingen voor?
Er bestaan heel veel opleidingen voor communicatieprofessionals. Zowel op universitair als HBO-niveau. Daarnaast is er een groot aanbod van aanvullende cursussen en opleidingen. Sommigen daarvan worden door Logeion gecertificeerd. Vanzelfsprekend is naast de opleiding ook praktijkervaring belangrijk om daadwerkelijk een communicatieprofessional te worden.
Overigens is een communicatie-opleiding is geen vereiste om in de communicatie aan de slag te gaan. Veel vakgenoten hebben een heel andere opleiding genoten, of hebben een andere beroepsachtergrond. Zo zijn er veel voormalige journalisten in het vak actief.
-
8. Klopt het dat er veel meer communicatieprofessionals/voorlichters zijn dan journalisten?
Ja dat klopt als je de totale hoeveelheid (beroepsmatige) journalisten afzet tegen de totale hoeveelheid communicatieprofessionals. Zeker nu het aantal journalisten terugloopt. Over de vermeende scheefheid in de verhouding tussen journalisten en voorlichters doen veel indianenverhalen de ronde. Wij houden een redenering aan van emeritus hoogleraar Betteke van Ruler, die in een artikel in de Volkskrant (21 november 2012) uitlegde dat het reuze meevalt met de voorlichtersovermacht.
‘Tenslotte nog even iets over die 150.000 pr-professionals die de hele dag niet anders zouden doen dan journalisten stalken totdat ze eindelijk iemand hebben gevonden die toehapt en hun nietszeggende of tendentieuze persbericht overneemt. Volgens de laatste berekeningen zijn er ongeveer 140.000 communicatieprofessionals, zoals ze tegenwoordig worden genoemd. Zij delen het woord ‘communicatie’ in hun functieomschrijving. Een deel van hen werkt bij bureaus, een deel op een afdeling communicatie in het bedrijfsleven of de publieke sector. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling van folders, brochures, magazines, websites, campagnes. Maar ook met advies over interne communicatie, over de strategische koers van de organisatie, over communicatie bij organisatieveranderingen, over de webcare, de crisis- en risicocommunicatie, met evenementenorganisatie, lobbying, tentoonstellingen, jaarverslagen, en, inderdaad, communicatie met de pers, of zoals het tegenwoordig wordt genoemd: met influentials die over voor de organisatie belangrijke thema’s berichten. Een aantal jaren geleden bleek dat pakweg 8% van de tijd in het communicatievak werd besteed aan perscontacten. Zij zijn bovendien al lang niet meer alleen gericht ook journalisten van de klassieke media, maar steeds vaker ook mensen die blogs en tweets schrijven over bepaalde thema’s. Het bericht over de 150 duizend pr professionals die de journalistiek belagen is kenmerkend voor de werkwijze van de media. Het is afkomstig uit het in het artikel geciteerde onderzoek Gevaarlijk Spel, de verhouding tussen pr-voorlichting en journalistiek. Daarin waren cijfers gebruikt uit mijn onderzoek. In het voorwoord staat uitdrukkelijk dat journalisten vooral niet moeten denken dat al die 140.000 professionals contact hebben met de pers. Maar toch… Een klassiek geval van spindoctoring’.
Alleen de hele grote bedrijven en ministeries hebben afdelingen van 10 tot 20 man. De meeste organisaties hebben maar een beperkt aantal voorlichters. In de praktijk liggen de verhoudingen dan ook vaak andersom. Een of twee voorlichters die meer dan 20 journalisten van verschillende media bedienen.
-
9. Wat is het verschil tussen communicatie en spinnen?
Het begrip spinnen wordt vaak in de politieke communicatie gebruikt. Er wordt in de regel mee bedoeld dat voorlichters een bepaald nieuwsfeit op een bepaalde, gekleurde manier in de media, of met een bepaalde uitleg onder de persoonlijke aandacht van journalisten brengen. Dit alles om hun politieke baas in een zo gunstig mogelijk licht te laten schijnen. Zolang er niet bij wordt gelogen is het aan de journalist om deze redenering te volgen of niet. In deze zin is spinnen een (klein) onderdeel van het communicatievak.
-
10. Klopt het dat communicatie/PR-adviseurs vooral journalisten lastig vallen met oninteressante persberichten?
Dat is wel een heel erg negatieve benadering van ons mooie vak. Het persbericht is sinds jaar en dag een belangrijk middel om journalisten nieuws aan te bieden. Ook in het sociale media tijdperk is het nut van persberichten onveranderd. Een gouden regel bij het versturen van persberichten is dat je er alleen een verstuurt als je echt nieuws hebt voor de media. De meeste professionals zijn zich daar terdege van bewust en handelen daarnaar. Maar natuurlijk worden er ook persberichten verstuurd zonder al te grote nieuwswaarde. Daarmee bewijs je als communicatiepersoon de organisatie waarvoor je werkt zelden een goede dienst.
-
11. Klopt het dat communicatie/PR-adviseurs journalisten proberen om te kopen met persreizen e.d.?
Nee. Het zal heus wel eens voorgekomen zijn, maar dat is ongebruikelijk. Nederlandse journalisten laten zich in de regel niet omkopen en communicatieprofessionals proberen dat ook niet. Een persreis is een reis die speciaal voor de media wordt georganiseerd. Het is aan de journalisten of op de uitnodiging in willen gaan. Vaak staan zij erop zelf te betalen, of er expliciet van de reis melding te maken in hun artikel. Serieuze journalisten zullen nooit een belofte doen om positief te berichten naar aanleiding van een dergelijke reis. Professionele communicatiemensen weten en respecteren dat.
-
12. Klopt het dat communicatie/PR adviseurs vooral gebakken lucht verkopen?
Nee, een echte professional weet dat alleen serieuze communicatie ervoor zorgt dat je serieus wordt genomen. Maar er zijn zeker gevallen bekend waarbij deze ongeschreven regel niet in acht werd genomen. Dat is helaas geen reclame voor het vak, maar het slaat vooral terug op de betrokken mensen.
-
13. Zijn er gedragsregels voor communicatieprofessionals en is er een ombudsman/klachteninstantie?
Nee, er is geen formeel klachtenmechanisme.
-
14. Bestaat er een keurmerk voor erkende communicatieprofessionals?
Nee, er is geen formeel keurmerk. De kwaliteit van communicatieprofessionals moet blijken op vrije markt van (arbeids)vraag en aanbod. Wel biedt Logeion biedt beroepsprofielen aan waaraan mensen en werk- en opdrachtgevers hun individuele wensen en kwaliteiten kunnen toetsen.
-
15. Waar kan ik informatie vinden over salarissen binnen het communicatievakgebied?
Voor een indicatie van salarissen binnen het communicatievakgebied verwijzen we door naar de European Communication Monitor. Dit is een jaarlijks Europees onderzoek op het gebied van strategische communicatie en public relations. Download de onderzoeksresultaten via www.communicationmonitor.eu, onder ‘reports’. Je vindt salarisverdelingen van verschillende hiërarchische niveaus, de verschillen tussen mannen- en vrouwen hierin, van verschillende typen organisaties en een globaal inzicht in de verschillen tussen landen. De Communication Monitor biedt overigens meer interessante informatie dan alleen salarissen.
-
16. Hoe kom ik aan een model-overeenkomst voor zzp’ers?
Beroepsorganisatie Logeion
-
1. Wat is Logeion?
Logeion is de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals. Een bloeiende vereniging met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van bijna 70 jaar vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak.
-
2. Hoe kan ik lid worden van Logeion?
Voordat je het lidmaatschapsformulier in kunt vullen, vragen we je om een account aan te maken via: www.logeion.nl/login.
Heb je al een account, dan kun je via www.logeion.nl/mijn-logeion-lidmaatschap-aanmelden naar het aanmeldformulier om je aan te melden als nieuw lid. -
3. Wie kunnen lid van Logeion worden?
Iedereen die werkzaam is in de communicatie, reclame, marketing, journalistiek of aanverwante vakgebieden is van harte welkom als lid van Logeion, er wordt geen specifiek opleidingsniveau verlangd.
-
4. Ik ben mijn inlogcodes kwijt, hoe vraag ik deze op?
Via de link wachtwoord vergeten: www.logeion.nl/k/n1405/profile/lostpw.
Mocht het niet lukken, bel dan het verenigingsbureau: 070-3467049 -
5. Ik wil graag actief worden in de vereniging, hoe doe ik dat?
Hou de interne vacaturebank www.logeion.nl/vacatures-actieve-leden en de Tweekly (nieuwsbrief) in de gaten. Als je weet op welk gebied of in welke commissie je actief wilt worden kun je dit altijd mailen naar info@logeion.nl.
-
6. Zijn mijn privégegevens zichtbaar op de website?
Nee, alleen medewerkers van het verenigingsbureau kunnen je privégegevens zien en hebben deze nodig voor administratieve doeleinden. Ze worden geheel conform de AVG-eisen bewaard.
Je zakelijke contactgegevens zijn desgewenst wel zichtbaar in de ledenlijst (dat bepaal je zelf). Je kunt deze gegevens zelf nog aanvullen. De ledenlijst is overigens alleen toegankelijk voor andere leden, mits deze zijn ingelogd. -
7. Ik ben lid: Hoe meld ik mij aan voor een Logeion-bijeenkomst?
Log in met je inloggegevens, rechtsboven op onze website. Ga via de Agenda naar de bijeenkomst van je keuze en meldt je aan via de aanmeldbutton. Een groot deel van je gegevens is dan al ingevuld.
-
8. Ik ben geen lid: Hoe meld ik mij aan voor een Logeion-bijeenkomst?
Als je een account hebt op onze website, log dan in. Heb je nog geen account? Maak er dan eerst een aan: www.logeion.nl/login Ga via de Agenda naar de bijeenkomst van je keuze en meldt je aan via de aanmeldbutton. Een groot deel van je gegevens is dan al ingevuld.
-
9. Ik wil graag collega’s meenemen naar een Logeion-bijeenkomst, is dat mogelijk?
Ja, dat is mogelijk, maar elke deelnemer moet apart worden aangemeld, dus een eigen account aanmaken. Niet-leden kunnen niet op het lidmaatschapschap van een collega deelnemen (het lidmaatschap is persoonsgebonden).
-
10. Ik ben verhinderd, mag een collega in mijn plaats deelnemen?
Dat mag altijd, maar een collega die geen lid is, betaalt de niet-ledenprijs. Hij of zij kan dus niet op jouw persoonsgebonden lidmaatschap deelnemen.
-
11. Ik wil mijn deelname aan een bijeenkomst annuleren, kan dat nog?
De datum tot waarop je kosteloos kunt annuleren staat in de uitnodiging en op de website. Meestal is dat precies 1 week voor de bijeenkomst. Als je na ontvangst van de bevestiging afzegt, ben je helaas toch deelnamekosten verschuldigd. Je mag wel een collega in je plaats sturen. (als die geen lid is, wordt wel het niet-leden tarief gehanteerd).
-
12. Wanneer worden de deelnamekosten berekend?
Wij versturen de factuur voor deelnamekosten altijd achteraf, dus na de bijeenkomst. Een uitzondering hierop vormt sinds 2018 het congres C-DAY. Hiervoor ontvang je direct na aanmelding al een factuur, die desgewenst ook per IDEAL betaald kan worden.
-
13. Is mijn lidmaatschap van Logeion overdraagbaar op een collega?
Nee, je lidmaatschap is persoonsgebonden niet overdraagbaar op een collega. Logeion kent geen bedrijfslidmaatschap.
-
14. Kan ik als bedrijf lid worden van Logeion?
Nee, conform de statuten kent Logeion alleen een persoonlijk en persoonsgebonden lidmaatschap. Er worden wel staffelkortingen verleend wanneer er meerdere personen van één organisatie lid zijn. Ga voor meer informatie hierover naar www.logeion.nl/contributie.
r
-
15. Wat zijn de contributiekosten?
Je vindt alle informatie over contributie en eventuele kortingen op onze website www.logeion.nl/contributie.
-
16. Kan ik in termijnen betalen?
Hierover kun je contact opnemen met de financiële afdeling van Logeion: mgaasbeek@logeion.nl of 070-346 7049.
-
17. Welke staffelkortingen worden verleend?
- De eerste acht leden - werkzaam binnen één organisatie - betalen € 205 excl. btw per persoon per jaar. Vanaf het negende lid wordt de contributie gehalveerd. In plaats van € 205 wordt € 102,50 excl. btw per lid in rekening gebracht.
- Voor leden werkzaam bij een adviesbureau geldt deze korting vanaf het vijfde lid.
- Bij vijftig of meer leden wordt het nog voordeliger: € 85,50 per lid per jaar, excl 21% btw. De staffelkorting kan alleen worden verrekend op één verzamelfactuur.
-
18. Kan mijn werkgever de contributie voor mij betalen?
Ja, een werkgever kan de contributienota betalen voor een werknemer. Maar omdat het lidmaatschap persoonlijk is, blijf je als lid altijd zelf verantwoordelijk voor (de betaling van) je lidmaatschap én het tijdig opzeggen daarvan. (opzeggen kan tot uiterijk 1 december voorafgaande aan het nieuwe kalenderjaar)
-
19. Ben ik persoonlijk verantwoordelijk voor de betaling van de contributie?
Je bent persoonlijk verantwoordelijk voor het lidmaatschap en daarmee ook voor de betaling van de contributie. Dit geldt ook als de werkgever de contributie betaalt of vroeger heeft betaald.
-
20. Kan ik opzeggen op het moment dat ik een contributienota ontvang of tussentijds opzeggen?
Je kunt altijd opzeggen tot uiterlijk 1 december voorafgaande aan een nieuw kalenderjaar. De opzegging gaat dan in per 1 januari.
Zeg je ná die datum op, dan ben je in het daaropvolgende jaar nog lid. Tussentijds opzeggen kan dus helaas niet.
-
21. Hoe kan ik opzeggen en tot wanneer is dat mogelijk?
Je lidmaatschap kan alleen schriftelijkper e-mail worden opgezegd info@logeion.nl. Opzeggen is mogelijk tot uiterlijk 1 december, een maand voor het nieuwe kalenderjaar. Zeg je je lidmaatschap later op, dan loopt deze door tot het eind van het jaar erop. De opzegging wordt door ons schriftelijk bevestigd en is alleen dan geldig. Mocht je binnen één week deze bevestiging niet ontvangen hebben, laat het ons dan weten.
-
22. Mag mijn lidmaatschap automatisch gecontinueerd worden?
Ja, conform het verenigingsrecht mag je lidmaatschap telkens automatisch verlengd worden. De Wet van Dam is hierop niet van toepassing.
Opzeggen kan tot uiterlijk 1 december voorafgaande aan het nieuwe kalenderjaar. -
23. Hoe vraag ik een kopiefactuur op voor mijn administratie?
Door een e-mail te sturen naar facturen@logeion.nl Vermeld hierbij het nummer van de factuur waarvan je een kopie wenst.
-
24. Ik heb een vraag over mijn nota, aan wie kan ik die stellen?
Voor een snelle en accurate afhandeling van je vraag, stuur een e-mail aan facturen@logeion.nl onder vermelding van het factuurnummer.
-
25. Ik ben vergeten om voor 1 december op te zeggen, wat nu?
Als we je opzegging ná 1 december voorafgaande aan het nieuwe jaar ontvangen, dan gaat deze pas op 1 januari van het daaropvolgende jaar in.
Beroepsniveauprofielen
-
1. Wat is de aanleiding voor een vernieuwde versie van de beroepsniveauprofielen?
De vorige beroepsniveauprofielen stammen uit 2010, dus een vernieuwing is niet zo gek. Sterker nog, we gaan het BNP-model elke een of twee jaar updaten en elke vier jaar gaan we op basis van een breed onderzoek het model reviseren. Het BNP-model uit 2010 vroeg daarnaast om aanpassing, omdat uit gebruikerservaringen bleek dat het verschil tussen niveaus en kerntaken niet zo helder was. Ook konden de beschrijvingen wat consistenter. Verder mistte men een instrument om jezelf in het model te plaatsen.
-
2. Mag ik de beroepsniveauprofielen vrij gebruiken?
Als je de beroepsniveauprofielen gebruikt, verwijs er dan naar onder de juiste benaming Logeion beroepsniveauprofielen voor communicatie. Zonder vermelding mag je ze niet publiceren. Ook mag je zonder toestemming van Logeion de inhoud niet aanpassen.
-
3. Wat is het verschil met de vorige beroepsniveauprofielen uit 2010?
Algemeen
- Er is een compleet model, waarin alle beschrijvingen zijn samengevoegd.
- Er zijn voor iedereen geldende communicatie- en ontwikkelcompetenties toegevoegd.
- De niveaurichtlijnen zijn aangepast en verscherpt en voorbeeldprofielen zijn toegevoegd.
Niveaus- Niveau 1 is nu gevuld.
- Niveau 6 is niet langer het ‘goeroe‘-niveau dat slechts voor een enkeling is weggelegd: het is het hoogst haalbare niveau dat je via professionalisering kunt bereiken.
Kerntaken- De kerntaken zijn nader omschreven.
- De kerntaak managen is integreren geworden, met de nadruk op plannen, afstemmen en implementeren. Het plannen uit de kerntaken begeleiden, creëren en organiseren is verplaatst naar de kerntaak integreren.
- De niveaus per kerntaak (cellen) zijn meer in samenhang en meer concreet beschreven.
-
4. Waarom is er geen beknopte versie?
Het BNP-model uit 2010 bevatte een versie waarin alleen de ‘wat doe ik’-omschrijvingen stonden. Dat bleek te kort door de bocht en doet de communicatieprofessional en het communicatievak geen recht. Als je echt gericht aan je ontwikkeling wilt werken, moet je meer aspecten van je functioneren onder de loep nemen.
-
5. Waar is de kerntaak managen gebleven?
De kerntaak managen is nu kerntaak ‘integreren’. De inhoud is in grote lijnen hetzelfde gebleven. De naam ‘managen’ bleek veel verwarring te scheppen doordat dit werd geïnterpreteerd als leidinggeven. Dat is niet de bedoeling. In de kerntaak ‘integreren’ staat het plannen en onderling afstemmen van communicatieprocessen centraal.
-
6. Kan ik het instrument ook gebruiken op mijn tablet?
Voorlopig is het instrument te gebruiken via laptop of personal computer. Het instrument is nog niet geschikt voor Android-tablets. Op IPad-tablets werkt het instrument, maar dit is nog niet volledig getest.
-
7. Ik wil weten op welk niveau ik nu uiteindelijk uit kom, maar het BNP-instrument toont geen algemene niveauscore. Hoe kan dat?
De nadruk van het instrument ligt er juist op dat je bij verschillende kerntaken op verschillende niveaus kunt functioneren. We willen je niet in een hokje van een bepaald algemeen niveau plaatsen. Ook is dit niet zomaar door een instrument uitvoerbaar.
-
8. Wat gebeurt er met mijn scores?
Je scores worden alleen per sessie door je computer bijgehouden en worden niet bewaard door Logeion. We onderzoeken mogelijkheden voor een persoonlijke inlog en het gebruiken van scores voor onderzoeksdoeleinden (bijvoorbeeld voor het updaten van het BNP-model).
-
9. Ik heb nu een door Logeion gecertificeerd diploma. Is dat nog steeds vergelijkbaar?
Certificering is een momentopname, opleidingen ontwikkelen zich ook voortdurend. Bij hercertificering kan het voorkomen dat het profiel van een opleiding in het BNP-model anders wordt gepositioneerd.
-
10. Ik heb een universitaire/hbo-/mbo-communicatieopleiding afgerond. Waar sta ik dan in het model?
Opleidingsniveau is niet het belangrijkste criterium om jezelf te kunnen plaatsen. Juist persoonlijke kwaliteiten en ervaring kunnen heel verschillende uitkomsten mogelijk maken. Jezelf plaatsen in het model op basis van je huidige werk, je ervaring en persoonlijke kwaliteiten kan heel verschillende uitkomsten geven.
-
11. Ik heb ooit NGPR-A (of NGPR-B) gedaan. Met welk niveau in het BNP-model is dat vergelijkbaar?
Net als bij de vorige vraag willen we benadrukken dat persoonlijke kwaliteiten en ervaring van belang zijn. NGPR-A en NGPR-B zijn bovendien oude standaarden, die niet zonder meer aan een bepaald niveau uit het BNP-model te koppelen zijn.
Overige vragen
-
1. Hoe krijg ik een waardebon?
Waardebonnen voor het bijwonen van een gratis bijeenkomst worden verstrekt aan nieuwe leden als welkomstaanbieding, aan geslaagden van door ons gecertificeerde opleidingen (SRM, Van der Hilst) en bij 'trouwe-ledenacties'.
-
2. Voor welke bijeenkomsten kan ik mijn waardebon inzetten?
De waardebon is geldig voor alle Logeion-bijeenkomsten met het label: Vakimpuls, Enter-the-Firm, How-to-sessie, Workshop of CommunicatieCollege. De bon is niet geldig voor MasterClasses, meerdaagse events, seminars en C-DAY.
-
3. Welke nieuwsbrieven verstuurt Logeion?
De Logeion LIVE! biedt een overzicht van alle geplande en te verwachten bijeenkomsten van Logeion en verschijnt op dinsdag. De Tweekly brengt nieuws, vacatures, benoemingen en ledenvoordelen en verschijnt om de week op woensdag.
-
4. Ik wil graag gratis de nieuwsbrieven van Logeion ontvangen, is dat mogelijk?
Zeker. Als je een account aanmaakt via de website kun je je kosteloos abonneren via www.logeion.nl/nieuwsbrieven
-
6. Kan ik een proefnummer van vakblad C aanvragen?
Zeker. Stuur een e-mail naar info@logeion.nl met je adresgegevens, dan sturen wij je een C toe.
-
7. Ik wil geen lid worden maar wel vakblad C ontvangen, kan dat?
Ja, je kunt ook een los abonnement op vakblad C nemen. Meld je aan via het aanmeldformulier: www.logeion.nl/abonneeformulier-c
-
8. Ik wil adverteren in C, hoe doe ik dat?
Wil je een advertentie in magazine C of een banner in onze nieuwsbrief Tweekly plaatsen?
Neem dan contact op met Remco Wijnhout via r.wijnhout@bureauvanvliet.com of telefoon: 023-5714745.
Bekijk de advertentietarievenlijst voor magazine C.
Informatie over het plaatsen van banners in onze nieuwsbrief Tweekly vind je in de aparte tarievenlijst. -
9. Wanneer staat de nieuwste C online?
De nieuwste C is circa drie weken na verschijning ook online beschikbaar.