Blogs
-
Blog: Koesteren
De evenementensector is zwaar getroffen door de lockdown. Eerst dicht, laatst open: tranendal. De verliezen moeten goedgemaakt worden en snel ook, want herfstonheil ligt op de loer. Gelukkig valt de inhaalslag samen met de breed gevoelde drang bij organisaties om ‘elkaar eindelijk weer te kunnen ontmoeten’. Personeelsbijeenkomsten, saamhorigheidsdagen: het kan weer, het mag weer en we willen het zo graag! De top van organisaties in elk geval. Op de medewerkers kom ik zo terug.
-
Hoe blijf je bij?
Ons vak is continu in beweging. Communicatie reageert direct op wat er speelt in de maatschappij. Hoe zorg je dat je hier op inspeelt en de laatste ontwikkelingen bijhoudt? Logeion is voor mij hierbij altijd een belangrijke bron van inspiratie en informatie. Actueel thema bij vrijwel elke organisatie is ‘weer terug naar kantoor’. Hoe zorgen we dat iedereen elkaar weer ontmoet en prettig samenwerkt? Juist in de spontane ontmoeting gebeurt veel. Dat willen we stimuleren, maar dan moeten mensen wel naar kantoor komen.
-
Nieuw bestuurslid Andy Wiemer: Leuk om kennis te maken!
Alweer bijna twee jaar geleden mocht ik een prachtige award in ontvangst nemen als CommunicatieTalent 2020. Het heeft me naast de eer ook echt veel opgeleverd aan contacten, nieuwe kennis en kansen. Het heeft me ook doen realiseren dat ik meer wil doen voor het communicatievak. En daarom ben ik erg blij om te melden dat ik plaats mag nemen in het bestuur van Logeion.
-
Besturingsmodel is saai woord waar veel achter schuilgaat
Besturingsmodel. Niet echt een sexy woord. Roept associaties op met het dashboard van een auto, een spelconsole, of een aantrekkelijke president. Momenteel buigt het bestuur zich over dat onderwerp. Want Logeion groeit, in aantallen leden, events, en in ambities. Is ons huidige besturingsmodel nog wel het meest passend voor zo’n bruisende vereniging? We hebben de structuur aangepast en ‘de drie C’s’ zoals we dat noemen (Commissies, Communities en CommLabs) ingevoerd.
-
Complexe problemen in overheidsland: een remedie tegen chaos
De invoering van de omgevingswet, veranderingen in het sociaal domein en het voor elkaar boksen van de energietransitie. Zomaar wat voorbeelden van grote uitdagingen waar iedere gemeente in Nederland mee te maken heeft. Tricky stuff! Waag je je aan zo’n lastig vraagstuk, dan loop je het risico te verdwalen in de complexiteit ervan. Er zijn zoveel partijen, regelingen en (tegenstrijdige) belangen waar je mee te maken hebt, dat je gemakkelijk het overzicht verliest. Herkenbaar? Er zijn op internet veel artikelen te vinden over hoe je een goed adviesrapport (voor het college of de gemeenteraad) schrijft. Met tips over de structuur, zodat het stuk snel te lezen en te begrijpen is. Maar een vraag die zelden besproken wordt, is hoe je eigenlijk tot de inhoud van zo’n advies komt.
-
BestuursBlog: Waar besteed jij je vrije tijd aan?
De tijd verglijdt. Soms is dat niet erg en hard nodig. Even de knop omzetten en een serie kijken of in het zonnetje zitten, even lekker niks doen. Heerlijk na een lange werkdag! Toch kriebelt het bij mij weer snel om wat anders te doen. Iets waarmee ik dingen in beweging kan zetten, kan inspireren en er zelf van kan leren. Ook al heb ik thuis altijd wat te doen en kunnen we er nu weer echt op uit! Genieten van een musical en gezellig uit eten met familie of vrienden. En voor je het weet is het weekend alweer om. Net als het moment om iets anders te gaan doen.
-
Strategische communicatie vraagt om digitale inclusie
Eén van de belangrijkste trends in het communicatievak is de digitalisering van de communicatie met zowel interne als externe stakeholders. Vanuit het Centrum voor Digitale Inclusie van de Universiteit Twente wordt al enkele jaren gepleit voor een digitale inclusieve aanpak daarbij. Digitalisering kan namelijk traditionele vormen van ongelijkheid versterken. Wat waren de belangrijkste inzichten in dit CSC-webinar over digitale inclusie en welke tips kregen de ruim 100 deelnemers voor een digitaal inclusieve communicatie-aanpak?
-
BestuursBlog: Zin in!
Rood staat me goed en ik houd van mijn vak. Dus toen Logeion een bestuurslid zocht, plofte ik blijmoedig op het pluche. Ik had er zin in! Ik kom zo tot mijn pointe hoor, maar even over dat woord ‘zin’. Daar zit wel heel veel communicatie in. En dan leg ik voor het gemak dubbelzinnigheden even terzijde. #volgaarne
-
Online burgerparticipatie: slechts 1 procent van je doelgroep doet actief mee
Krijgt jouw participatieproject minder respons dan verwacht? Dat hoeft geen probleem te zijn. Sterker nog, dit verschijnsel is zo algemeen dat er een regel voor is. De 90-9-1 regel toont aan dat slechts 1 procent van jouw online doelgroep actief meedoet. In deze blog lees je meer over deze regel, de participatiepiramide en participatieongelijkheid. Maar ook waarom deze regel bevestigt dat goede bewonersparticipatie niet kan zonder goede communicatie.
-
BestuursBlog: Spotlight aan! Waar je van houdt, ga je anders mee om
Met communicatie kunnen wij de spotlight op zaken zetten. Een thema uitlichten, belangrijk maken, impact maken en mensen in beweging krijgen. Onlangs rekende ik uit dat ik bijna dertig jaar actief ben in het communicatievak. Ik heb bij en voor corporate organisaties gewerkt en bij bureaus. De afgelopen jaren heb ik bewust gekozen voor een maatschappelijk relevante organisatie en mensen bewust te maken van het belang van biodiversiteit. En dan niet alleen mensen raken en verwonderen, maar hen ook activeren.
-
Russische inval noodzaakt tot heroverweging issuemanagement
De Russische inval in Oekraïne is natuurlijk in de eerste plaats een ongekend drama voor de lokale bevolking, inclusief de vluchtelingen die van de ene op de andere dag huis en haard moeten verlaten. Maar de ontstane crisis heeft ook politieke, economische en maatschappelijke gevolgen voor het Westen en dus voor Nederland. Onvermijdelijk zal dat ook de public affairs, lobby en communicatie van bedrijven en organisaties beïnvloeden.
-
Blog: Communicatie is sleutel tot pandemische paraatheid
Na twee coronapersconferenties met de nieuwe minister van VWS is het moment aangebroken om de vraag te stellen: hoe gaan we in ons land op de lange termijn verder met de communicatie over coronamaatregelen? Eerst nog even het nieuwe jasje van de persconferentie. De inleidingen van de bewindslieden zijn korter en duidelijker geworden. Zij gebruiken minder jargon en (bombastische) beeldspraak. Er worden sheets vertoond, waarop qua duidelijkheid nog wel een en ander valt af te dingen, en verder zijn er een paar subtiele visuele verschillen met de ‘oude’ persconferenties.
-
Blog: Pandemie heeft ons vak waardering gebracht
Het zijn alweer de laatste weken van het jaar! En weer sluiten we een jaar af en gaan we het volgende in terwijl er een pandemie heerst. Hoewel die pandemie voor niemand leuk is, heeft het ons als communicatieprofessionals een ding gebracht: meer waardering voor ons vak. Die is in mijn beleving dan ook zeer verdiend. Want wat is er weer hard gewerkt voor onze opdrachtgevers.
-
ALV maakt de dienst uit binnen Logeion
Volgende week woensdag, 29 september, is de jaarlijkse ALV van Logeion: de algemene ledenvergadering. En ja, het is een fysieke bijeenkomst! Niet een naam die triggert om eens lekker gezellig naar toe te gaan. Het is een saaie, ambtelijke term. Een term die riekt naar voorzittershamers, stukken en anderhalve man en een paardenkop in een zaaltje. Verrassing: allemaal waar! Maarrr... de ALV is ook het hoogste orgaan van een vereniging. De baas van het bestuur en van het bureau. Dus ook de baas over de strategie van onze vereniging en de uitvoering daarvan.
-
Een klassieke fout
Er moest een slimme advertentiecampagne komen. We wilden arbeidsmarktcommunicatie inzetten om nieuw personeel te werven én naamsbekendheid vergroten bij de doelgroep voor onze opdrachten, de grotere bedrijven en overheden. Ik werkte bij een ambitieus internationaal ingenieursbedrijf. De ingenieursmarkt was een redelijk verzadigde markt waarin de taartpunten van de marktaandelen al verdeeld waren. Toch bleef er behoefte aan zowel nieuw personeel als aan naamsbekendheid bij de corporate klanten in binnen- en buitenland.
-
De luie collega
Februari. Het was weer tijd voor de voorbereiding van het jaarverslag. Voor de Communicatieafdeling betekende het jaarverslag elk jaar een megaproject met een aantal tussentijdse oplevermomenten en een finale deadline op 1 juni. Altijd spannend, maar natuurlijk ook erg bevredigend als het lukt om een mooi product af te leveren op het moment suprême. Zoals elk jaar werd een van de collega’s van Interne Communicatie de projectleider. De manager van de afdeling bepaalde wie de projectleider en wie de andere projectteamleden dit jaar zouden zijn.
-
The Peer Review en het verschil tussen overheid en bedrijfsleven
Ken je The Peer Review al? Die geweldige serie die IDTV+ met Logeion dit jaar ter ere van het 75-jarig bestaan maakt over de stand van zaken in het communicatievak? Collega’s worden daarin geïnterviewd over iedere keer een ander (communicatie)thema, zoals inclusiviteit en diversiteit, gedrag of de relatie tussen wetenschap en praktijk. Als je er nog niet naar hebt gekeken, absoluut doen, want: heel inspirerend!
-
Omgevingscommunicatie op Facebook
Er was commotie op de afdeling Bouwtechniek van het ingenieursbedrijf. Dennis had een Facebook-site van een van zijn eigen projectteams ontdekt, die hij niet kende. “Kijk”, vond Dennis, “het is goed dat de onze projectmedewerkers enthousiast zijn over hun opdracht. Maar al die externe volgers, dat bevalt me niet. De concurrenten kijken vast ook mee. Ik ga ermee naar Communicatie, die moeten dit ook weten.” Cheryl, van de afdeling Communicatie, viel hem niet helemaal bij. “Ik kende deze Facebook-pagina ook niet. Maar ik vind het juist goed dat onze medewerkers communicatief zijn. Ik heb wel problemen met de intro die gebruikt wordt en met de gestreamde muziek, dat is niet onze ‘company tune’. Ik zou wildgroei willen voorkomen.”
-
Notifly: ‘vliegweerbericht’ voor omgeving van Schiphol
Een internationale luchthaven als buur heeft veel voordelen, maar kan soms ook lastig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je geluidshinder ervaart van het vliegverkeer. En dat begrijpen we op Schiphol heel goed. Om omwonenden (nog) beter van dienst te zijn, hebben we daarom Notifly ontwikkeld, een "weerbericht" voor vliegverkeer. Schiphol doet er veel aan om bij te dragen aan een veilig en prettig woon- en werkklimaat voor de omgeving.
-
Stijging vertrouwen in media opvallend
Een opvallend bericht in het nieuws eind juni. Het Commissariaat voor de Media constateert in zijn rapport 'Digital News Report 2021' dat het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de media het afgelopen jaar is toegenomen. Terwijl in de twee jaar ervoor het juist was gedaald. Covid-19 en het coronabeleid treffen iedereen en daardoor is de interesse voor nieuws en media gemiddeld toegenomen, schrijft het Commissariaat: ‘Niemand kan ‘who cares’ zeggen als het over corona gaat.’
-
Zomerreces
C-week21 zit er op. Vier dagen lang kennisdeling: van Clubhouse-gesprekken tot topcolleges en van inspiratiesessies tot trendsessies. Het was een experiment, waar ruim vijfhonderd vakgenoten aan deelgenomen hebben. Met plezier, weten wij dankzij veel positieve feedback. Inmiddels is het bij vlagen al lekker aan het zomeren en worden steeds meer coronamaatregelen versoepeld. De zomervakantie lijkt steeds meer als vanouds te gaan voelen.
-
De inschattingsfout
Sinds enkele maanden was Tim manager Marktbewerking & Communicatie bij een bank. Het was een het hoofdkantoor in de regio, dat een aantal lokale kantoren faciliteerde met advies op het gebied van MKB, Private Banking, Dagelijkse bankzaken en Marktbewerking & Communicatie. Tim had niet eerder in de financiële sector gewerkt en had er veel moeite in gestoken zich de bedrijfsprocessen en vooral het bankjargon eigen te maken. Door zijn ervaring als marketing- en communicatiemanager in het bedrijfsleven was hij gelukkig volkomen thuis in de marketingcommunicatieactiviteiten van zijn nieuwe team.
-
Het festivalseizoen is begonnen
Het festivalseizoen is begonnen... en dan bedoel ik eigenlijk dat het is begonnen met het kennisfesitval van Logeion: C-week21. Vier dagen lang online kennis ophalen tijdens masterclasses, inspiratiesessies, kenniswebinars, Clubhouse-sessies, een heus dictee, communicatieverkiezingen en iedere dag een online topcollege over verschillende actuele ondewerpen: purpose, employee engagement, waarheid & waanzin en psychologische veiligheid.
-
Mensen kunnen zelf denken
Eindelijk, daar is-ie dan, de zon! Na al die grijze, natte weken, en die lange, lange coronawinter weer lekker naar buiten. Naar het strand, de plaatselijke recreatieplas, het park of gewoon je eigen balkon. Jas uit, shirt en jurkje aan. Heerlijk om te horen dat de weermensen temperaturen boven de twintig graden aankondigen. “Na een frisse start zal de ochtendnevel snel optrekken. Dan krijgen we een heerlijke zonnige dag met heel weinig bewolking.” Daar wordt een mens blij van.
-
Frank de Boer en employee engagement
Nog een aantal weken te gaan. En dan zitten we midden in het Europees Kampioenschap voetbal én in C-week, hét vakcongres voor communicatieprofessionals. Waar het EK in stadions plaatsvindt – met een beperkt aantal toeschouwers – is C-week21 een online event, dat dit jaar van 21 tot en met 24 juni plaatsvindt. Maar daarover later meer. Afgelopen week lieten de Nederlandse voetbalbond en de bondscoach zien hoe een ogenschijnlijk makkelijk communicatiemoment uitmondde in een tenenkrommend tafereel. Makkelijk, niet omdat het om de boodschap ging (dat was een lastige) maar makkelijk, omdat het om de manier van communiceren ging.
-
Roddel op het werk
De aantekeningen van één van de verkenners in de kabinetsformatie zijn per ongeluk in de openbaarheid terecht gekomen. Het bleek dat er niet alleen over de issues, maar kennelijk ook over personen werd gesproken, die daar zelf niet bij betrokken werden. De week daarvóór lazen we al in de media, dat er een ‘fluistercampagne’ gaande was rondom een persoon. Het is een heel debacle geworden.
-
Blog van de voorzitter: Mijmeringen over de snelle evolutie van taal
Zo maar een mijmeringetje. Over taalgebruik in coronatijd dat me opvalt. En hoe dat in korte tijd wordt overgenomen en deel uitmaakt van het jargon. Want de Pauzeknop is momenteel alomtegenwoordig. Mooi woord, prachtige metafoor en impliceert dat daarop gedrukt kan worden. Maar, als er niet op gedrukt wordt, gaat alles door zoals gepland. Daar is de knop voor, zou je denken.
-
De weg naar polarisatie in communicatie is een doodlopende
Ik had het gemist, tot er een stroom aan Twitter en LinkedIn berichten op mijn tijdlijn voorbij kwam, over het groeiende aantal woordvoerders bij de Rijksoverheid. Nu had Eenvandaag eens flink uitgepakt. En ik begin er onderhand moe en moedeloos van te worden: het polariseren van de communicatieadviseurs aan de ene kant en de journalistiek aan de andere kant. Het lijkt een tweejaarlijkse rituele dans te worden wanneer de Rijksoverheid openheid van zaken geeft over het aantal communicatiemedewerkers dat in de afgelopen vier jaar is toegenomen met ruim 20 procent.
-
Ophanging van afdeling Communicatie nog steeds een dingetje
Natuurlijk maakt het niets uit waar en hoe de afdeling Communicatie in de organisatie is opgehangen. De mensen maken de afdeling, niet de structuur. Professionaliteit, deskundigheid, kennis van de organisatie, motivatie, inzet en betrokkenheid, draagvlak binnen de organisatie, daar gaat het om. Rechtstreeks rapporteren aan de directie hoeft niet, als er maar een functioneel lijntje is naar degene die de communicatieportefeuille heeft. Klopt dat of klopt dat niet?
-
Zoveel te doen
“Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen”, zong Erik Mesie van Toontje Lager in een van hun hits uit mijn jeugd. De Nederlandstalige band die ooit begon als Maandverband leverde daarnaast nog “klassiekers” af als Stiekem Gedanst en Net als in de Film. “Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen”, denk ik regelmatig na vier jaar Logeion en is ook het onderwerp van mijn honderdste Prikkel.
-
Coronacommunicatie kabinet blijft onnavolgbaar
Het kabinet gaat de coronamaatregelen versoepelen. We mogen ’s middags op een terras gaan zitten, de avondklok wordt opgeheven, we kunnen weer zonder afspraak gaan winkelen en we mogen weer twee in plaats van één gast thuis ontvangen. Hoera! Dus we hebben de pandemie eindelijk – samen – eronder gekregen? De cijfers zijn ongetwijfeld aan het dalen. Anders zou het kabinet dit besluit niet nemen, toch? De werkelijkheid is anders. De aantallen besmettingen stijgen en de bezettingsgraad op de IC en de Covid-afdelingen van de ziekenhuizen zitten op het niveau van januari, toen de maatregelen aangescherpt werden.
-
Landjepik is zo old school
Afgelopen week organiseerden we een hartstikke boeiend online rondetafelgesprek met Ronald Voorn en Betteke van Ruler over wat marketing en communicatie elkaar hebben te bieden. Heel veel, dat werd al snel duidelijkl! Gelet op het aantal reacties in de chat tijdens de sessie was het een actueel onderwerp. En laten we eerlijk zijn: dat is het al tientallen jaren. Dat zal het ook nog tientallen jaren blijven. Dat bleek ook wel uit één van de uitkomsten van de sessie: het idee om een groep marketeers en communicatieprofessionals in korte tijd samen aan een vraagstuk te laten werken. Het mooie nieuws is dat de opdracht er inmiddels al is. We kunnen dus op korte termijn samen aan de slag.
-
Assertiviteit leidt tot respect
Dit werd weer zo’n dag. Het begon al bij de toegangspoort naar het gebouw in Eindhoven. Omdat Merel voor de tweede keer deze week haar personeelspas niet in haar tas kon vinden, moest ze bellen om de slagbomen te laten openen. Eenmaal binnen moest ze bij de receptionist opnieuw bedelen... om een dagpas. Want zonder pas werkt het kopieerapparaat niet en kun je ook niet afrekenen in het bedrijfsrestaurant. Haar bureau lag nog vol met werk van de vorige dag. Hoe Merel ook streefde naar een clean desk: hard copy, mapjes en losse papiertjes bleven een eigen leven leiden.
-
Een jaar online participatie, wat hebben we geleerd?
Een jaar geleden schakelden we allemaal vrij abrupt over op online onderwijs, werk en participatie. Een jaar zonder persoonlijk contact, zonder bijeenkomsten, werkateliers of keukentafelgesprekken. Maar ook een jaar van een razendsnelle digitale transformatie. Als participatie-experts hadden we een hele steile leercurve. Maar welke inzichten hebben we nu precies opgedaan? Ik neem je mee langs mijn belangrijkste leerpunten van de afgelopen 12 maanden.
-
Communicatieprofessionals als betekenisgevers van de toekomst
Het speelveld van organisaties maakte niet eerder zo’n game change door als nu. In deze tijd van transformaties bewegen organisaties niet zomaar van a naar b, maar wordt van ze verwacht dat ze proactief vormgeven aan een nieuwe realiteit. Dat vraagt om een hernieuwde kijk op leiderschap in communicatie. Met ‘leiderschap in communicatie’ spreek ik die communicatieprofessionals aan die in een organisatie een leiderschapsrol nemen, of willen nemen, in het aanjagen, (bege)leiden en vormgeven van een nieuwe realiteit. In deze blog zet ik uiteen wat ik hiermee bedoel en wat dat vraagt van communicatie als betekenisgever van de toekomst
-
The Passion
Het was best wel een bijzondere televisieavond afgelopen donderdag. Op de ene publieke zender de jaarlijkse uitzending van The Passion, hét muzikale paasevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Dit jaar natuurlijk coronaproof. Tegelijkertijd kon je ook “live” aanwezig zijn bij een andere vorm van The Passion, in de vergadering van de Tweede Kamer. Natuurlijk zonder het sterven, maar wel met het lijden en min of meer een opstanding. In de Whatsapp-berichtjes die ik de afgelopen dagen langs zag komen, gingen de vergelijking met het Paasverhaal nog verder, ook de haan die drie keer kraaide kwam langs. Net als al die andere creatieve inhakers.
-
C-Week: de boeiendste communicatieweek ter wereld!
Ja, mijn blog gaat dit keer over andere dingen dan persconferenties en coronacommunicatie. Er zijn ongetwijfeld genoeg anderen die commentaar gaan geven op de uitingen van onze premier over zakelijke bijeenkomsten die fysiek mogen, en niet digitaal hoeven, omdat ze zakelijk zijn (hoezo voorbeeldfunctie) of dat het bestrijden van de pandemie afhangt van het gedrag van ons allemaal – en vaccineren daarbij niet noemde. Het is tijd voor aandacht voor leukere onderwerpen. Het is tijd voor aandacht voor C-Week.
-
Transparantie
Soms heb je het geluk aan je zijde. Zo hebben we bij Logeion eerder dit jaar het idee opgepakt om de brug tussen wetenschap en praktijk nog steviger te verankeren. Op zo’n manier dat we er als vak en als individuele professionals nog meer baat bij hebben. Namelijk zorgen dat waar communicatiewetenschappers (of wetenschappers uit aanpalende vakgebieden) mee bezig zijn nog sneller een weg kan vinden naar een bredere doelgroep. En dan heb je inderdaad het geluk aan je zijde wanneer je een week na de verkiezingen een kennissessie organiseert over de manier waarop de media de verkiezingen beïnvloeden en je in het weekend een interessant, opiniërend artikel in de NRC van André Krouwel over de invloed van media op de verkiezingen leest.
-
Meer met Minder
Meer met minder… de uitdaging voor elke communicatieafdeling. Sinds een jaar was Hans hoofd van de afdeling Communicatie bij een grote MBO-instelling met 10.000 leerlingen en zo’n 1.700 medewerkers. In een van zijn bila’s met de directievoorzitter werd hem gevraagd hoe zijn afdeling nauwer kon aansluiten bij wat het primaire proces in de school nodig had. Hans twijfelde even over de strekking van deze vraag. Om zichzelf bedenktijd te geven verzekerde hij de voorzitter, Johan, dat hij begreep dat Johan graag inspanningen zag om de kwaliteit van onderwijs te verhogen. Dat is immers de maatschappelijke opdracht van alle onderwijsorganisaties. En dat dat allereerst impact had op het onderwijs zelf, de docenten en de studenten. Hans gaf aan dat hij zich ook realiseerde dat het streven de relatie tussen de docenten en de stafafdelingen die hen ondersteunen, zoals zijn communicatieafdeling, bepaalt. Maar daarmee gaf hij Johan nog geen antwoord op zijn vraag zeker?
-
Beeldbewerking en gebruik van foto’s: wat komt er kijken bij een perfect beeld?
Hoe groot moet een foto zijn voor een website en welk pixelformaat heb je nodig? Of hoe komt het dat een foto niet lekker scherp lijkt te zijn?’ Vragen waar je als communicatiespecialist nog wel eens antwoorden op zoekt. In dit blog gaat Wilmar Dik, Logeion-lid en Haagse beroepsfotograaf in op het gebruik van foto’s voor communicatiedoeleinden en -middelen.
-
Ook debatten tussen andere verkiesbare kandidaten alsjeblieft!
Genieten jullie ook zo van alle verkiezingsdebatten die momenteel plaatsgrijpen? Online, op tv, de radio en via social media, er is geen kanaal dat niet benut wordt om aandacht te vragen voor de programma’s van de partijen. Een aantal partijen heeft ook goed naar Amerikaanse campagnes gekeken en heeft een studio beschikbaar van waaruit ze eigen actualiteitenprogramma’s presenteren. Allemaal om meer aandacht te genereren voor hun standpunten en hun lijsttrekker.
-
Wie jarig is trakteert
Het is een goede gewoonte om te trakteren wanneer je jarig bent. En waar ik als kind een mooie Tupperware trommel met redelijk simpele traktaties mee naar school nam, kun je een generatie later helemaal los gaan. Als je wilt. Vegetarische traktaties, zelfmaak traktaties, gezonde traktaties, antroposofische traktaties en tegenwoordig natuurlijk ook coronaproof traktaties.
-
Technologie als bondgenoot of vijand?
Een van de communicatietrends van Logeion die we het afgelopen jaar signaleerden was 'Technologie als bondgenoot'. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds slimmer en intuïtiever, maar ook steeds minder zichtbaar. Technologie sluit steeds beter aan bij individuele behoeften van mensen, maar de toepassing van technologie kent ook schaduwkanten. Denk aan misbruik van persoonsgegevens, privacyissues, afhankelijkheid van dominante partijen, nepnieuws en daarmee onzekerheid over de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van nieuwsvoorziening.
-
Coupe corona communiceert!
Lockdown. Bijna alle retailers zijn dicht, scholen zijn gesloten, sporten mag alleen in je uppie buiten, maximaal een bezoeker bij je thuis, avondklok, mensen met contactberoepen mogen niet werken. Ook de kappers niet. Het is zwaar voor iedereen. Er is begrip voor alle maatregelen, Covid-19 is een rotziekte die je zeker niet moet oplopen als je al een kwetsbare gezondheid hebt. Maar hoe langer het duurt, hoe zwaarder het wordt. Want wanneer zijn we hier nou echt van af?
-
Doe mee aan de Europese Communicatie Monitor
Als hoogleraar op de Logeion-leerstoel heb ik het voorrecht dat ik met velen van jullie van gedachten mag wisselen over ons mooie vakgebied. Deze kennisdeling gaat verschillende kanten op. Aan de ene kant mag ik studenten Communicatiewetenschap – onze toekomstige collega’s – vertellen over ons mooie vakgebied. Aan de andere kant deel ik nieuwe wetenschappelijke inzichten met het vakgebied, bijvoorbeeld via columns en lezingen. Daarnaast voer ik ook zelf nieuw onderzoek uit, waarvan ik de resultaten dan weer met jullie kan delen. Vanaf dit jaar is daar een nieuw onderzoeksproject bijgekomen, waar je wellicht al eens van hebt gehoord: de Europese Communicatie Monitor (ECM). De ECM is het grootste jaarlijkse internationale onderzoeksproject naar trends binnen het communicatievak. De kwaliteit van een onderzoek als de ECM hangt af van de kwaliteit van de steekproef: Hoe meer mensen meedoen, hoe beter we een beeld hebben van de visie van de Nederlandse communicatieprofessional. Daarom zou ik je willen vragen om ook mee te doen aan de ECM 2021 en je ongezouten mening te geven over de stand en toekomst van ons vak.
-
Het spel en de knikkers
Zwijgen is communiceren. Daar moet ik aan denken als ik de recente discussie – in de media en ook in mijn vrienden -en kennissenkring – over Marble Mania volg. Maar daarover later meer. Het Latijnse woord ‘communicare’ slaat terug op "iets gemeenschappelijk maken" en in essentie is communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. En zwijgen is ook een vorm van reageren en dus communiceren. In de Nederlandse taal zijn meerdere spreekwoorden waarin het zwijgen als communicatieactiviteit voorkomt.
-
Stop met codes oranje en geel
‘Ijs, gladheid en meer sneeuw dan er in jaren gevallen is. In combinatie met de harde wind kan dat tot sneeuwduinen leiden. Er wordt code rood afgegeven. Als u de weg niet op hoeft, blijf dan thuis.’ Kijk, dat is een boodschap die ik snap. Er komt zulk slecht weer aan, dat het verstandig is om thuis te blijven, bij de warme kachel als dat kan. Code rood communiceert lekker primair en landt bij vrijwel iedereen: gevaar! Hoe anders is dat bij code oranje en geel.
-
Media: het mag een tikje kritischer
En inmiddels hebben we zelfs een avondklok. Telkens gaat de overheid een stap verder in het verzwaren van de maatregelen om besmettingen te voorkomen. Bij iedere stap valt mij op dat media dit nieuws redelijk kritiekloos brengen. Verslaggevers staan regelmatig voor de camera om te vertellen welke maatregelen het kabinet zal gaan nemen of ondertussen al genomen heeft. Print en online media melden keurig aan welke aanvullende regels we ons als inwoners van dit land wanneer moeten gaan houden. Heel goed, want dat is nieuws dat gebracht moet worden.
-
Een lesje crisiscommunicatie
Nee, ik ga het niet hebben over de speech van Joe Biden tijdens zijn inauguratie. Ik ga het niet hebben over de optredens van Lady Gaga en Jennifer Lopez. En nee, ik ga het ook niet hebben over de verpletterende indruk die Amanda Gorham achterliet met haar gedicht tijdens de inauguratie van de 46e president van de Verenigde Staten. Dat hebben al genoeg mensen gedaan en veel beter dan dat zou ik niet kunnen. Op de dagen na de inaugaratie hield Jennifer Psaki, de nieuwe perschef van het Witte Huis, haar eerste ‘press briefings’ en die waren gelukkig heel anders dan we de afgelopen vier jaren gewend waren. Tijdens haar eerste optredens liet Psaki zien wat de elementen zijn van goede communicatie in tijden van crisis, de staat waarin de Verenigde Staten al maandenlang verkeren.
-
Natuurlijke communicatie tussen mens en machine
Veel eenzame Chinezen zoeken gezelschap bij een virtuele vriendin, Xiaoce. Deze slimme robotapp is het paradepaardje van China’s hightechsector. De algoritmen zijn zo slim, dat gebruikers het gevoel hebben met een echt persoon te praten. Ze worden zelfs verliefd op haar. We gaan steeds meer toe naar een wereld met Artifical Intelligence, waarin we niet alleen met mensen, maar ook met chatbots en andere virtuele agenten te maken hebben. Wat betekent dat voor communicatieprofessionals?
-
Plan-Do-Check-Act
Michael Jordan, één van de beste basketballers aller tijden, vertelde ooit in een interview dat hij meer heeft geleerd van alle schoten die hij gedurende zijn lange carrière heeft gemist dan van alle schoten die raak waren. Ik moest hier aan denken toen ik de afgelopen week de berichtgeving las en zag over ons vaccinatiebeleid. Kranten, nieuwsprogramma’s en zelfbenoemde experts buitelden over elkaar heen. De term zwabberbeleid viel. Een oppositieleider haastte zich om een motie van wantrouwen in te dienen. En Hugo de Jonge werd een wel heel gemakkelijk Kop van Jut van bijvoorbeeld Eva Jinek.
-
Succesvol samengaan met een internationale PR-organisatie
Yellow Communications is sinds 1 december onderdeel van het wereldwijde communicatiebureau Clarity. Dat klinkt misschien als: smakelijk Nederlands PR-hapje wordt opgeslokt door internationale veelvraat. Het tegendeel is waar. Met de ruim 50 nieuwe collega’s in de VS en het VK kan Yellow nu pas echt haar vleugels uitslaan. Kern van de succesvolle overname zijn wat mij betreft een gedeelde visie en het behoud van je karakter.
-
Ni Hao
Hebben jullie het meegekregen? Afgelopen week heeft China als tweede land een vlag op de maan geplaatst. Ruim vijftig jaar nadat daar door Buzz Aldrin en zijn Amerikaanse collega-astronauten hun Stars and Stripes werd neergezet, waarvan er nog steeds aantal staan. Het plaatsen van de Chinese vlag op de maan is symbolisch voor de (groei)ambities van het land, dat in 2049 de honderdste verjaardag viert als volksrepubliek. Een verjaardag waarop China de mondiale hegemonie naar zich toe moet hebben getrokken.
-
En doorrr naar 2021!
Dit is alweer de laatste Tweekly van dit jaar en dus is dit mijn laatste blog van 2020. Hoewel we nog niet halverwege december zitten, is dit toch een moment om alvast terug te blikken en vooruit te kijken. Wat ook wordt gestimuleerd door de enorme en vroege aandacht voor Kerst. In mijn dorp is al bijna geen kerstboom meer te krijgen. En ook bij mij thuis hangen de kerstballen en slingers al in de boom. In deze barre tijden hebben mensen blijkbaar nog meer behoefte aan lichtjes en warmte en groen, dan andere jaren.
-
Ons vak heeft baat bij goed werkende lokale media
De lokale waakhond van de democratie heeft het moeilijk. In veel gemeenten zijn de lokale printmedia opgeheven, opgegaan in grotere gehelen of verworden tot advertentieblaadjes. Er is fors bezuinigd door uitgevers op verslaggeving, drukkosten en logistieke kosten. Lokale omroepen zenden steeds minder uit. En daardoor worden lokale overheden nauwelijks meer kritisch gevolgd door professionele media. Inwoners krijgen geen objectieve informatie meer over hun directe omgeving en hoe deze wordt bestuurd.
-
Wegens succes verlengd - de Verzuiling
Omroep Zwart heeft inmiddels meer dan vijftig duizend leden. Arnold Karskens is druk bezig om datzelfde aantal te bereiken, maar lijkt minder succesvol te zijn om die ondergrens te halen. Ik zie hem vooral met een megafoon op een leeg mediapark en dat is wellicht geen zelfgekozen metafoor. Ik ben een kind van de verzuiling. Ik zat op een katholieke lagere school, thuis werd eerst de goedkope, zwartwitte Mikrogids gelezen en daarna de wat duurdere Studio.
-
Interne communicatie: zoals het bedoeld wordt
“Tussen wat wordt gezegd en niet wordt bedoeld, en tussen wat wordt bedoeld, maar niet wordt gezegd, gaat de meeste liefde verloren.” Deze woorden kwamen meer dan honderd jaar geleden uit de pen van de Arabische dichter Khalil Gibran. De boodschap is nog altijd even relevant als toen. Tijdens mijn communicatieopleiding kreeg ik dan ook al vroeg de boodschap mee om OMA thuis te laten: Oordelen, Meningen en Aannames/Adviezen, en om écht te luisteren. Deze adviezen zijn me altijd bijgebleven, maar is het in de praktijk wel zo makkelijk om ‘oma’ thuis te laten en écht naar de ander te luisteren?
-
Samen komen we door deze crisis heen
Hoe clichématig deze woorden misschien ook zijn, ze zijn volledig waar, en misschien wel meer dan ooit tevoren. Voor iedereen zijn het lastige tijden in deze coronacrisis, ook voor Logeion. Wij zijn een vereniging die twee dingen heel belangrijk vindt: de verdere ontwikkeling van ons mooie vak voortzetten, en de ontmoeting tussen leden om kennis te delen en elkaar te leren kennen.
-
Een hbo deeltijdopleiding in 1,5 jaar tijd volgen
In anderhalf jaar tijd een hbo-deeltijd opleiding communicatie voltooien. Dat klinkt pittig en dat is het ook, zo vertelt Anneke Feddes. Dankzij haar werkervaring heeft zij vrijstelling kunnen krijgen voor diverse vakken. Een stevig assessment, aanvullende modules en een afstudeeronderzoek wist zij in deze korte periode te voltooien. Hoe dat eruit zag, lees je in haar verhaal.
-
King John – John King
Het is al weer bijna dertig jaar geleden dat ik samen met een aantal studievrienden op weg van de Grote Markt in Groningen naar ons huis, op de A-weg ’s, nachts in een shoarmatent belandde en daar ruim drie uur bleef hangen om TV te kijken. Onder leiding van Amerika was de NAVO operatie Desert Storm begonnen en het was CNN die er als enige, via een telefoonlijn, 24/7 verslag van deed.