Blogs

Blogs

 1. Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is

  20 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Liegende woordvoerders bij het ministerie van Financiën. Binnenlandse Zaken die kritische notities achterhoudt. Een werkgever die een stagiaire Communicatie inzet voor hele andere dingen. Een topman die ondanks maatschappelijke kritiek zijn salaris fors verhoogt en de communicatieadviseur mag dat gaan communiceren.

  Lees verder >>

 2. Mooi om te zien hoe het communicatieonderwijs blijft veranderen

  18 februari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  De laatste tijd ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik regelmatig op de communicatieopleiding van een hogeschool of universiteit rondloop. Indien mogelijk, raad ik iedereen in ons vak aan om af en toe tijd door te brengen op een onderwijsinstelling. Om te zien waar ze mee bezig zijn en de energie en het enthousiasme van studenten – onze toekomstige collega’s - te ervaren. 

  Lees verder >>

 3. Over taal gesproken: Concreet ernaar vragen, dát maakt het verschil

  6 februari 2020 - door Jan T. Drost - 0 reacties

  Landscape.jpg

  Dinsdag was ik met 25 andere communicatieprofessionals op de Enter-the-firm van Logeion. Dit keer bij de, steeds bekendere, Stichting 113 Zelfmoordpreventie, waar de medewerkers hun bemoedigende werk doen vanuit een modern, sfeervol en menselijk ingericht kantoor in het gebouw aan de Paalbergweg 25 in Amsterdam Zuidoost.

  Lees verder >>

 4. Blog van de voorzitter - Logeion: superclub!

  5 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Dit wordt een saaie blog, maar met een hele mooie strekking. Meestal gebruik ik deze gelegenheid om iets te vinden van ontwikkelingen in het vak, de actualiteit of communicatieacties van organisaties of collega’s. Deze keer niet. Ik ga iets doen wat ik alleen doe op de kerstborrel, de nieuwjaarsbijeenkomst of C-day. En dat is te weinig.

  Lees verder >>

 5. Prikkels – Waar was de communicatieadviseur?

  4 februari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Afgelopen week zaten we thuis het journaal van half acht te kijken toen er in het item over de lerarenstaking een commercieel directeur van een vakantiepark voorbijkwam. Trots vertelde hij dat hij handig was ingesprongen op het feit dat veel ouders van de nood een deugd moesten maken.

  Lees verder >>

 6. De kenmerken van een excellente communicatieafdeling

  23 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Excellente communicatieafdeling 705x220.jpg

  Het begint inmiddels een mooie traditie te worden aan het einde van het jaar: een CommunicatieCollege van prof. dr. Cees van Riel, inmiddels met emeritaat, die zowel in Nederland als daarbuiten een belangrijke rol heeft gespeeld (en nog steeds speelt) in het denken over reputatiemanagement. Op de laatste woensdag voor de kerstvakantie waren we opnieuw te gast aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  Lees verder >>

 7. Het klimaatprobleem: de wereldwijde crisis die maar geen crisis wordt

  22 januari 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Greta Thunberg 705x220.jpg

  Op de eerste dag van het World Economic Forum in Davos zegt klimaatactiviste Greta Thunberg dat het klimaatprobleem als een crisis moet worden behandeld. “Het vereist meer dan we nu doen”, aldus Thunberg. Kan Greta Thunberg de principes van crisismanagement en -communicatie gebruiken om haar doelen te realiseren? En is er eigenlijk wel sprake van een crisis?

  Lees verder >>

 8. Prikkels 66 – Tour d’Amour

  22 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  “Wat doet nou eigenlijk een directeur van Logeion?”, vroeg één van mijn kinderen een tijdje geleden. Niet zo’n rare vraag eigenlijk. Het dwong mij tot een moment van reflectie. Wanneer je naar Logeion kijkt, zie je een vereniging waar inmiddels ruim 4.000 vakgenoten lid van zijn. Dat zijn ze niet zomaar, daar willen ze natuurlijk wel iets voor terug.

  Lees verder >>

 9. Blog van de voorzitter: Commlabs gaan nieuwe ideeën verder brengen

  8 januari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een nieuw jaar, een nieuw ding: we gaan starten met Commlabs! We hebben gezocht naar een manier waarop Logeion jou als lid en als communicatieprofessional kan helpen om nieuwe ideeën of thema’s verder te brengen. Uit de keukentafelgesprekken die we met een aantal leden hebben gehouden kwam naar voren dat er als iets als Commlabs grote behoefte is.

  Lees verder >>

 10. Prikkels 65 – #roaring20s

  8 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  We zitten al weer bijna twee weken in de #roaring20s van de 21e eeuw. Een decennium dat inmiddels politiek gezien onstuimig begonnen is. Maar op deze plek geen politieke beschouwingen. Ik beperk mij tot een aantal bespiegelingen over het communicatievak, zonder volledig te zijn en wellicht bijdragend aan waar het trendteam van Logeion de komende maanden mee zal komen. Onderstaande gedachten over het communicatievak zijn vaak al (deels) in gang gezet en gaan naar mijn mening de komende jaren van invloed zijn op ons professionele denken en doen.

  Lees verder >>

 11. De start van een mooi nieuw jaar. Vergeet je de risico’s niet?

  8 januari 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Crisis- en issueplan705-220.jpg

  Ondernemend Nederland staat weer aan de start van een nieuw jaar. Een jaar met volop kansen en de nodige uitdagingen. Maar zo aan het begin van het jaar krijgen de kansen de meeste aandacht. Waar gaan we ons op richten? Welke focus brengen we aan en welke doelgroepen verbinden we aan ons merk? De plannen zijn gemaakt, de ambities vastgesteld. Kom maar op met dit jaar!

  Lees verder >>

 12. Over vertrouwen, twijfel en onzin met Jan Terlouw

  19 december 2019 - door Agnes Nanninga - 0 reacties

  Jan Terlouw 705x220.jpg

  "Dat ze er allemaal meer verstand van hebben dan ik." Jan Terlouw reageert bescheiden als ik hem vraag wat hij zou willen zeggen tegen de 110.000 communicatieprofessionals in Nederland. Ik had het kunnen weten. Ik zit tegenover de man die zijn boodschappen verpakt in verhalen. En die boodschappen zitten er te over in het prachtige gesprek dat volgt. 

  Lees verder >>

 13. Blog van de voorzitter: De CEO van de toekomst heeft een communicatieachtergrond

  11 december 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een mooi bericht aan het eind van het jaar. Treant, een grote zorggroep in Drenthe en Groningen die bestaat uit drie ziekenhuizen en zeventien zorg- en verpleeginstellingen, heeft na lang zoeken een nieuwe voorzitter voor de Raad van Bestuur gevonden. Blij deed Treant daarover een persbericht uit. Niet zo bijzonder. Organisaties stellen vaker nieuwe topmensen aan. Maar wat ziet deze nieuwe voorzitter als haar belangrijkste taak?

  Lees verder >>

 14. Prikkels – Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

  11 december 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het jaar is bijna afgelopen en dat is een goed moment om in de spiegel te kijken en mijzelf af te vragen of we het goed hebben gedaan dit jaar. Omdat je niet beter kunt worden zonder fouten te maken, wil ik natuurlijk ook laten zien of en waar ik steken heb laten vallen.

  Lees verder >>

 15. Een kijkje bij: de Communicatiedag van gemeente Amsterdam

  9 december 2019 - door Nadine Brandstra, Fadoua Zaghdoud - 0 reacties

  Communicatiedag Adam 705x220.jpg

  Elk jaar organiseert het communicatiedomein van de gemeente Amsterdam een dag waarin leren, inspireren en kennisdelen centraal staat. Een dag georganiseerd door en voor alle communicatieprofessionals van de gemeente. Ongeveer 300 communicatiecollega’s van de 400 communicatieprofessionals van gemeente Amsterdam kwamen op 21 november naar Pakhuis de Zwijger voor deze jaarlijkse interne teamdag. Op de Communicatiedag staat een actueel thema centraal. Deze keer ging het over participatie, democratisering en uiteraard de rol van communicatie.

  Lees verder >>

 16. De magie van de wetenschap

  3 december 2019 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Onder Professoren 19 november 2019 705x220.jpg

  “De dood houden jullie nog te goed”, zegt rondleider Corine van Impelen, hoofd Communicatie bij Naturalis. “Daar moeten jullie voor terugkomen, want die tentoonstellingsruimte is magisch.” Heel Naturalis is eigenlijk magisch. Maar hoe maak je mensen duidelijk dat ze zuinig moeten zijn op de koraalriffen en de sponzen diep in de zee, vraagt marinebioloog Nicole de Voogd zich af. Bij ‘Onder Professoren’ in Naturalis geeft zij net als Christian Burgers en Claartje ter Hoeven inzicht in de wereld van haar onderzoek én de dilemma’s die zij daarbij tegenkomt.

  Lees verder >>

 17. Prikkels 63 – Medialogica en Peter Pomerantsev

  27 november 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Toeval of niet? Op de dag dat de nieuwe omroep Ongehoord Nederland wordt gelanceerd, heb ik inmiddels twee keer achter elkaar de aflevering ‘Handboek voor Haatzaaiers’ van Medialogica gezien. En ik denk dat het niet de laatste keer is geweest dat ik deze aflevering bekijk. Omdat die zo beklemmend laat zien hoe gemakkelijk we blootgesteld worden aan haatzaaiende berichtgeving, vaak op basis van de lessen uit het ‘Handboek voor alt-right’ van de Amerikaan Steve Bannon.

  Lees verder >>

 18. PubCom19 - impressies van een erelid

  14 november 2019 - door Henny Strooij-Sterken - 0 reacties

  Henny Strooij PubCom19 705x220.jpg

  ‘Chiel zou zeer tevreden zijn geweest en de sprekers met instemming hebben aangehoord. Ze zouden hem af en toe zelfs met stomheid hebben geslagen – en dat wil wat zeggen voor de naamgever van de Galjaarddag’. Die gedachten gingen tijdens PubCom19, op 31 oktober in ‘Spant’ in Bussum, een paar keer door mij heen. Want: wat een opkomst, wat een elan en wat een bevlogenheid bij al die collega’s. Dat ‘onze club’ in de afgelopen jaren tot volwassenheid is gegroeid, wist ik natuurlijk.   

  Lees verder >>

 19. Blog van de voorzitter: De Zwarte Piet-discussie *zucht*

  13 november 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De intocht van de Sint komt steeds dichterbij. En dat is goed te merken aan de toenemende intensiteit van de Zwarte Piet-discussie. Actiegroepen voor en tegen, deskundigen, rechtszaken, mediamensen, ouders; iedereen vindt er iets van en krijgt ook alle ruimte van media om er iets van te vinden. Ondertussen polariseert de discussie steeds verder. 

  Lees verder >>

 20. Prikkels - Het bankje van meneer Meijer

  13 november 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Tot mijn achttiende heb ik in Stadskanaal gewoond. De problematiek waar deze veenkolonie mee worstelt, was er al toen ik opgroeide en na de middelbare school ging studeren 'in stad', zoals ze dat in de provincie Groningen noemen. Mijn kennis en potentie nam ik mee, net als veel andere jongeren. Stadskanaal is in sneltreinvaart verouderd en wordt door jeugdige achterblijvers inmiddels ook wel 'rollator city' genoemd. Tot voor kort kwam ik nog regelmatig in Stadskanaal. 

  Lees verder >>

 21. Blog van de voorzitter: Wie wordt boos na boeren en bouwers?

  30 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Boos worden en het Malieveld volzetten met voertuigen loont. De boeren kregen onmiddellijk hun zin: minister Schouten liet op het Malieveld weten dat de veestapel niet zou worden gehalveerd. De bouwers kregen nog sneller hun zin. Drie dagen voordat kiepwagens en graafmachines op het grasveld verschenen, communiceerde staatssecretaris van Veldhoven dat het RIVM zou worden gevraagd om te onderzoeken of de norm voor P-FAS (uiterst schadelijke stoffen voor flora, fauna en de mens) kon worden verruimd.

  Lees verder >>

 22. Prikkels – Polarisatie

  29 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het kantoor van Logeion is mooi centraal in Den Haag gelegen. Op de Koninginnegracht, waar één keer per jaar de Gouden Koets langsrijdt en daarnaast ook regelmatig een groep demonstranten langstrekt. We zitten op gehoorafstand van het Malieveld, waar veel van diezelfde demonstranten uiteindelijk na hun tocht door de stad eindigen. En dan bedoel ik letterlijk op gehoorafstand. Dat bleek twee weken geleden toen we een dag lang de indrukwekkende motoren van tractoren konden horen, afgewisseld door klassieke boerenrock en verschillende, bekende en minder bekende, sprekers.

  Lees verder >>

 23. Blog van de Voorzitter: Boeren en spinnen

  16 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De boeren zijn boos. Dat weet heel Nederland ondertussen. Ook vandaag, woensdag 16 oktober, staat het verkeer op de weg in Midden-Nederland muurvast door kilometerslange optochten van trekkers naar Den Haag en De Bilt. Wacht even. De Bilt? Wat moeten de boeren daar nou? Wat heeft De Bilt te maken met het stikstofbeleid? Daar gaat Den Haag over. Precies.

  Lees verder >>

 24. Prikkels - Back to school

  15 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Een paar weken geleden was ik terug op de plek waar ik mijn middelbare schooljaren heb doorgebracht: het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal. De school bestaat dit jaar honderd jaar en dat is natuurlijk een goeie reden voor een reünie. Het was een gezellige, drukke boel op een school waar in de hoogtijdagen ongeveer 1.500 leerlingen op zaten, in mijn jaar alleen al acht brugklassen. 

  Lees verder >>

 25. Logeion-studiereis naar de Europese instellingen in Brussel

  9 oktober 2019 - door Marjan Jansen Manenschijn - 0 reacties

  Brusselreis 2019 705x220.jpg

  Sommigen noemden het een 'burn-out'-programma en inderdaad: op sommige momenten was er sprake van een informatiebombardement. Maar: Worth every minute! Voor het vijfde jaar organiseerde Logeion, samen met de BVPA en Vertegenwoordiging Europese Commissie in Den Haag, een studiereis naar Brussel. En ik mocht mee.

  Lees verder >>

 26. Prikkels - Een gevaarlijk beroep

  2 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Heb jij ook een gevaarlijk beroep? Dat was de kop van een artikel in Metro, inmiddels de grootste krant van Nederland, afgelopen week. De schrijfster van het artikel baseerde zich op de uitkomsten van een recent gezamenlijk onderzoek van het CBS en TNO. Dit onderzoek leidde tot een ranglijst die bestaat uit beroepen waarbij werknemers het vaakst zelf aangeven dat ze gevaarlijk werk doen. 

  Lees verder >>

 27. Prikkels - Tenminste Houdbaar Tot

  18 september 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  T.H.T. of uiterste houdbaarheidsdatum kennen we allemaal van levensmiddelen. Het is zaak om brood, groente of melk voor die datum te consumeren anders kun je het beter niet meer gebruiken (al is niet iedereen het daar mee eens). Heeft een vereniging ook een uiterste houdbaarheidsdatum? Ik denk het wel. Daarom is het belangrijk om regelmatig te kijken of de ingrediënten van de vereniging nog goed genoeg zijn om geconsumeerd te worden. 

  Lees verder >>

 28. Blog van de voorzitter: De baard van de koning

  18 september 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De baard van de koning is het onderwerp van dit moment. Het heeft zelfs het interview in de NRC met Robert Oey, de partner van Femke Halsema, van de eerste plaats in het publieke communicatiedebat verdrongen. En tjonge, wat kan een baard verschillende boodschappen communiceren. Of liever gezegd: wat kan een baard verschillend geïnterpreteerd worden. Van rockster via vakantieganger tot zwerver: alle varianten van interpretatie zijn langs gekomen. 

  Lees verder >>

 29. Blog van de Voorzitter: Een mensch aan de telefoon

  4 september 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De samenleving digitaliseert steeds verder. Menselijk contact wordt meer en meer vervangen door social media, chatten, voiceresponsesystemen, apps en dergelijke. Die ontwikkeling heeft goede kanten, maar er zijn ook minder goede kanten, waarvoor te weinig aandacht is. Voor contact met de overheid moet je inloggen met je DigiD. Als je op sites van bedrijven de contactmogelijkheden bekijkt, vind je verwijzingen naar veel gestelde vragen, als je verder zoekt een e-mailadres, maar steeds minder vaak een telefoonnummer.

  Lees verder >>

 30. Zo eenvoudig dat je ervan schrikt

  3 september 2019 - door Sarada Sant - 0 reacties

  walking705x220.jpg

  Het behalen van succes en jezelf zo lang mogelijk staande houden in een competitieve markt, dat zijn toch wel de kerndoelen van menig strategisch bedrijfsplan. Het behalen van succes heeft alles te maken met een goede (marketing)strategie. Maar wie heeft gezegd dat zo’n strategie ingewikkeld moet zijn? Logeion organiseert met enige regelmaat ‘Enter the Firm’ bijeenkomsten, waarbij leden een kijkje in de keuken krijgen bij spraakmakende bedrijven.

  Lees verder >>

 31. Prikkels - PewDiePie kan het Amazone-regenwoud redden

  3 september 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik beken: tot anderhalve week geleden had ik nog nooit van Felix Arvid Ulf Kjellberg gehoord, ook wel bekend onder zijn artiestennaam ‘PewDiePie’. Felix is bijna dertig jaar oud en commentator op YouTube en Instagram. De man heeft sinds vorig weekend meer dan 100 miljoen volgers. En die zien hem al sinds 2010 videogames spelen en becommentariëren. Ze kopen dan ook vaak de games die hij speelt. Ik hoorde voor het eerst over de influencer, doordat de pleger van de aanslag in Christchurch het YouTube-kanaal van PewDiePie noemde in zijn videoboodschap.

  Lees verder >>

 32. Blog van de voorzitter: De CEO’s met communicatieachtergrond komen eraan!

  21 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Eindelijk! Het Financieel Dagblad berichtte over een verklaring van een aantal grote Amerikaanse bedrijven. De topmensen van onder andere Google, Amazon, General Motors en Procter and Gamble gaan met hun tijd mee. Zij willen niet meer alleen oog hebben voor aandeelhoudersbelang, maar ook nadrukkelijk voor hun medewerkers en de omgeving waarin de bedrijven actief zijn. Wat een prachtige mijlpaal voor het communicatievak.

  Lees verder >>

 33. Prikkels - De wind waait uit een andere richting

  20 augustus 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het zuiden van Nederland is inmiddels terug van vakantie en de rest van ons land heeft nog één of twee weken. Nederland komt weer langzaam op gang en wat mij deze zomer opviel was het gebrek aan komkommernieuws. Dat is misschien ook wel begrijpelijk; de gevolgen van een op handen zijnde no-deal Brexit, de tragische gebeurtenissen in de Verenigde Staten, dagelijks en wekelijks terugkerende betogingen in Moskou en Hong Kong. De eerste contouren van een economische recessie laten nauwelijks ruimte voor nieuws dat alleen in de zomermaanden een plek krijgt.

  Lees verder >>

 34. Wij weten Raad voor de Communicatie!

  7 augustus 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Voorzittershamer 705x220.jpg

  Waarom is er naast de Raad voor de Journalistiek en de Reclame Code Commissie geen Raad voor de Communicatie? Een orgaan dat met gezag de kwaliteit van ons werk beoordeelt is nodig voor verdere professionalisering en voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid waarmee ons vak wordt uitgeoefend. En er is ook een economisch belang.

  Lees verder >>

 35. Blog van de Voorzitter: Recept voor geslaagd actievoeren    

  7 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Waarom krijgen de Groningers wel voor elkaar dat de gaskraan wordt dichtgedraaid en lukt het de omwonenden van Schiphol niet om verdere groei van het vliegverkeer te voorkomen? Het economisch belang van beiden is evident. De actiegroepen communiceren veel, gaan naar Den Haag, vragen aandacht. Toch lukt het de ene actiegroep beter dan de andere. Waar zit hem dat in?

  Lees verder >>

 36. Laat de middelen niet het doel worden

  6 augustus 2019 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Communicatiemiddelen 705x220.jpg

  "Er moet een bewonersbrief verspreid worden, kun jij daarvoor zorgen?" "We moeten op Twitter, maak jij een account aan?" "We willen pennen met ons logo erop, regel jij dat?" Regelmatig hoor ik dergelijke vragen en minstens net zo vaak zie ik communicatieadviseurs direct tot actie overgaan om te voldoen aan het verzoek. Sterker nog, mijn ervaring is dat communicatieadviseurs zelf ook regelmatig beginnen met het bedenken van middelen en acties. Dat verbaast me, verrast me, baart me zorgen. Waarom?

  Lees verder >>

 37. Prikkels - Zijn we wel divers genoeg?

  24 juli 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Even terugkomend op C-day19 en ons vak in het algemeen. Ik wil graag een link leggen naar een recente blog van Saniye Çelik op Adformatie. In haar blog pleit Dr. Çelik, lector aan de Hogeschool Leiden, voor meer diversiteit binnen organisaties. En de rol die communicatie kan spelen om diversiteit in een “gazellendraf” voort te zetten in plaats van in een “slakkengang” het door organisaties te laten omarmen. Om op die manier ook een gedrags- en cultuurverandering te kunnen realiseren.

  Lees verder >>

 38. Bestemming Omgevingswet

  18 juli 2019 - door Len Middelbeek - 0 reacties

  website_705x220-26.jpg

  Voor veel communicatieprofessionals is de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt nog een relatief onbekend terrein. Daarom organiseerden Logeion, gemeente Rotterdam, Ministerie van BZK (programma Aan de slag met de Omgevingswet) met medewerking van VNG op 4 juli gezamenlijk het ‘Praktijkcongres Omgevingswet voor communicatieprofessionals’. Het thema van deze dag in Rotterdam was ‘op ontdekkingsreis naar de Omgevingswet’. Bij aankomst kregen de ruim 200 deelnemers hun paspoort, wat markeerde dat hun reis naar 1 januari 2021 echt begonnen is. 

  Lees verder >>

 39. Measurement: Nederland dreigt de boot te missen

  10 juli 2019 - door Robin ten Brink - 0 reacties

  Data research graph 705x220.jpg

  In Praag verzamelden zich in mei meer dan 300 onderzoekers en communicatieprofessionals voor de jaarlijkse Summit van AMEC, the International Association for the Measurement and Evaluation of Communication. Ik was hierbij aanwezig en deel met jou 5 lessen van de AMEC Summit 2019. Want het aantal aanwezige communicatieprofessionals uit Nederland blijft ver achter op andere landen.

  Lees verder >>

 40. Public affairs: online of offline?

  10 juli 2019 - door Laura Frerichs - 0 reacties

  Mobiele telefoons 705x220.jpg

  Door de vele veranderingen in het communicatievak is up-to-date blijven belangrijker dan ooit. Een dag als C-day19 waarin juist dat én de communicatieprofessional centraal staat, is dan ook een mooie gelegenheid om de laatste trends te horen en je te laten inspireren door de sprekers. Cyriel Kortleven over de ‘Ba-nano-actie’ en Deborah Nas over ‘Innovate or die’ trapten de ochtend af en in de middag volgden er nog fasterclasses. In deze blog deel ik wat ik van deze fasterclasses heb geleerd op het gebied van public affairs. 

  Lees verder >>

 41. Blog van de Voorzitter: Het communicatievak en het huis van de schilder

  10 juli 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  ‘Het huis van de schilder staat het slechtst in de verf’. Dat is een bekend gezegde om aan te tonen dat je vaak vergeet om het vak dat je uitoefent voor anderen goed voor jezelf te doen. Dat gaat ook op voor het communicatievak. Communicatiemensen zijn bescheiden mensen. Eén van hun taken is het positioneren van hun organisatie of hun directievoorzitter, maar vaak niet van hun eigen vak, laat staan zichzelf.

  Lees verder >>

 42. Frustratie door miscommunicatie

  26 juni 2019 - door Naomi van Duin - 0 reacties

  Miscommunicatie en frustratie 705x220.jpg

  We communiceren allemaal, de hele dag door, met iedereen die we tegenkomen. Verbaal of non-verbaal, bewust of onbewust. Je zou dus zeggen dat we hier met z'n allen heel goed in zijn. Toch ontstaat er nog vaak miscommunicatie. Is het omdat we te veel haast hebben? Te weinig tijd nemen om écht naar iemand te luisteren? Of omdat we ervan uitgaan dat de ander aan een half woord genoeg heeft? Er zijn talloze voorbeelden van miscommunicatie: zowel in fysieke gesprekken als in online conversaties gaat het keer op keer mis.

  Lees verder >>

 43. Prikkels - C-day in stadion Galgenwaard?

  26 juni 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Er zijn ongeveer 110.000 communicatieprofessionals in Nederland. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Hogeschool Leiden en de Hanzehogeschool Groningen. Er zijn in Nederland bijna 8.800 huisartsen, circa 5.400 kappers, ongeveer 9.200 makelaars, ruim 175.000 verpleegkundigen en 250.000 leraren (docenten op de universiteiten buiten beschouwing gelaten). Leuke cijfers die laten zien dat we als communicatieprofessionals een relevante beroepsgroep zijn.

  Lees verder >>

 44. Blog van de Voorzitter: Communicatiemensen zijn leuke mensen

  26 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat een feest was C-day19 vorige week! Er waren weer veel meer mensen dan vorig jaar. Ongeveer 850 collega’s zagen een prachtig plenair ochtendprogramma waarin twee actuele ontwikkelingen in het vak werden uitgelicht: gedragsverandering en de invloed van Artificial Intelligence op ons vak zette iedereen aan het denken. De middag was een grote snoepwinkel waarin het moeilijk kiezen was tussen fasterclasses. 

  Lees verder >>

 45. Blog van de Voorzitter: Aandacht voor de 'software' van de organisatie moet beter

  12 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Niet voor het eerst werk ik bij een organisatie met een enorme veranderopgave. Dit keer in de zorg, hiervoor bij een organisatie in het openbaar vervoer en nog eerder bij een overheidsorganisatie. In mijn beleving zijn twee dingen cruciaal voor het laten slagen van een verandertraject: de 'hardware' en de 'software'. 

  Lees verder >>

 46. Prikkels - We openen de zomer met The Big Five

  11 juni 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik kijk uit naar volgende week donderdag 20 juni. Niet omdat het de dag is voordat de zomer officieel begint en ik een weekend naar Schiermonnikoog ga om dat te vieren. Nee, omdat we voor de vijfde keer C-day organiseren. Ieder jaar wordt C-day groter, maar wat belangrijker is:nog beter. Met interessante sprekers op het hoofdpodium, de verkiezing van de Communicatieman/vrouw en het CommunicatieTalent van het Jaar en een middag vol sessies waarbij alle aspecten van ons vak aan bod komen.

  Lees verder >>

 47. Van piramidestructuur naar fontein

  11 juni 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Fontein Blog Tabarki 705x220.jpg

  De rotsvaste zekerheden van vroeger maken in organisaties plaats voor variabele ijkpunten. De hiërarchie gaat over naar samenwerkingsverbanden. Dat bleek uit de Masterclass Trends met Farid Tabarki, die Logeion organiseerde op 15 mei. Wat kunnen we leren van vooruitkijken? En wat betekent dat voor het communicatievak? Tot voor kort zagen succesvolle bedrijven zichzelf graag als een rots in de branding van de markt. Dat dit beeld achterhaald is, heeft niets te maken met een stijgende zeespiegel. 

  Lees verder >>

 48. Blog van de voorzitter: Zo belangrijk is communicatie

  29 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Deze week was er een opmerkelijke kwestie in het nieuws. Uit documenten zou blijken dat minister-president Rutte druk heeft uitgeoefend om de publicatie van de onafhankelijke doorrekeningen van het klimaatakkoord over de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) over september heen te tillen. Het Ministerie van Economische Zaken wilde juist zo snel mogelijk die resultaten communiceren om lekken te voorkomen en om niet de indruk te wekken dat er informatie onder de pet gehouden zou worden.

  Lees verder >>

 49. Prikkels - Pas op, breekbaar

  28 mei 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Overweldigend, dat is het aanbod van lokaal nieuws in de vier grote steden in Nederland. Overweldigend en tegelijkertijd breekbaar. Dat is de voornaamste conclusie van een twee jaar durend onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ), dat een aantal weken geleden in Nieuwspoort werd gepresenteerd. In een goed gevulde zaal werd het onderzoek aan Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, overhandigd. 

  Lees verder >>

 50. Denk buiten je eigen box!

  27 mei 2019 - door Jos Govaart - 0 reacties

  Jos Govaart 705x220.jpg

  Onlangs kwam in het nieuws dat de VPRA zijn activiteiten op een laag pitje zet. In een interview met Adformatie zei voorzitter Huib Bannier dat een club als de VEA niet iets is wat past bij de leden van de VPRA. "Dat is toch meer een club van vooral reclamemensen." Dat is een van de vele opvattingen die je kunt hebben over ons mooie en rijke vakgebied. En ook een worsteling die ik zie bij veel vakgenoten.

  Lees verder >>

 51. Dieper ingaan op het interview Paul Stamsnijder over purpose in organisaties

  27 mei 2019 - door Martijn Vlug - 0 reacties

  Purpose705x220.jpg

  In een recent interview stelt Paul Stamsnijder dat organisaties betekenis moeten zoeken (bijv. bij de oprichter) en communiceren, zodat (potentiële) medewerkers die kunnen omarmen. Daar heeft hij volkomen gelijk in. 'Purpose', al een paar decennia onderzocht onder de aanverwante termen betekenisvol werk of betekenisvolheid, draagt bij aan een hele lading aan positieve personele én organisatie uitkomsten (o.a. meer binding met organisatie en collega’s, meer tevredenheid op werk en minder ziekmeldingen en verloop).

  Lees verder >>

 52. Blog van de voorzitter: C-day, parel aan de kroon van Logeion

  15 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Het zonnetje schijnt als ik het NBC in Nieuwegein binnenloop. Ik zie een paar mensen aankomen van verschillende kanten. Ze zijn gelijktijdig bij de ingang, willen naar binnen en botsen tegen elkaar aan. "Sorry!" zeggen ze tegen elkaar. Ze kijken elkaar beter aan. "Ben jij ook op weg naar C-day?" 

  Lees verder >>

 53. Prikkels - C-day19; van jeukwoorden tot trollenfabriek, van escape room tot Brexit

  15 mei 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Nog een paar weken en dan gaan op donderdag 20 juni de deuren van het NBC in Nieuwegein open voor C-day19; in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste eendaagse communicatiecongres in Europa. En voor een belangrijk deel georganiseerd door vrijwilligers, natuurlijk ondersteund door het Logeion-bureau en de trouwe partners van Logeion.

  Lees verder >>

 54. Blog van de voorzitter - Goed voor alle organisaties: een CCO in de directie

  1 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Voor communicatieprofessionals een mooi moment: op de aandeelhoudersvergadering van ING twee weken geleden vroegen aanwezigen om de aanstelling van een CCO (Chief Communication Officer). De reputatie van de financiële sector is niet al te best. ING liet afgelopen jaar zien dat dat niet onterecht is: topman Ralph Hamers zou een salarisverhoging van maar liefst 50% krijgen.

  Lees verder >>

 55. Prikkels - Een grens aan campagnevoeren

  29 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Prikkels confetti 705x220.jpg

  De laatste weken duiken ze overal op. Afgelopen weekend nog, tijdens Koningsdag, wisten de klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) de aandacht van publiek en media te trekken door in een stadsgracht te plonzen. En toen een van mijn collega’s op Twitter zijn vraagtekens uitte bij de manier van protesteren kreeg hij virtueel de volle laag.

  Lees verder >>

 56. Blog van de Voorzitter: De wereld verandert, Logeion verandert mee

  17 april 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat betekenen Brexit of de klimaatdiscussie voor communicatie? Hoe kijken communicatieprofessionals aan tegen controversiële overheidsactiviteiten zoals het neerschieten van herten of het kappen van bossen? Moeten wij in actie komen voor het afnemen van biodiversiteit of het stimuleren van circulaire economie? Wat kunnen wij met artificial intelligence? 

  Lees verder >>

 57. Prikkels - zzp’er of in loondienst; we zijn er voor je

  16 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Onze samenleving en onze economie zijn de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Traditionele loopbanen zoals die van mijn vader, die bijna veertig jaar dezelfde werkgever diende tot hij vervroegd met pensioen ging, komen steeds minder voor. Natuurlijk zijn er nog genoeg mensen die carrière maken bij een en dezelfde werkgever. Maar steeds vaker wordt deze gemaakt via verschillende werkgevers.

  Lees verder >>

 58. Een ongehoord (goed) advies

  15 april 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Ijsbergen 705x220.jpg

  Vol trots breng je advies uit. De onweerlegbare argumenten staan op een rij, klaar om direct door klant te worden overgenomen. Maar… die zit er niet op te wachten. Je zet je schrap om de onderbouwing te herhalen of kun je beter een stapje terug doen? Veel adviseurs herkennen de situatie, zo bleek tijdens de workshop 'De kracht van het onzichtbare' van Genieke Hertoghs en Ilse van Ravestein, die Logeion organiseerde op 2 april.

  Lees verder >>

 59. Prikkels - It’s the technology stupid

  3 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Soms als ik ergens een gastcollege geef, laat ik een slide zien met daarop de tekst: “Ik was nooit goed in wiskunde dus ben ik maar communicatie gaan doen.” Dat is natuurlijk zwaar aangezet, maar het zorgt er wel voor dat iedereen direct bij de les is. Technologie is onze wereld razendsnel aan het veranderen en is niet meer uit ons leven weg te denken. En dat is vaak ongemerkt gegaan en soms disruptief.

  Lees verder >>

 60. Waarderen en benutten van verschillen

  3 april 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Blog Visser over Kramer 705x220.jpg

  Antropologie maakt vreemd wat vertrouwd is en omgekeerd. Dat vertelde antropoloog Jitske Kramer tijdens de masterclass Corporate Tribes die Logeion organiseerde op 12 maart in het Parooltheater. Het is een vakgebied dat de grenzen van culturele kaders overstijgt en oude zekerheden op losse schroeven zet. Dat is zowel onwennig en irritant als verrijkend en noodzakelijk.

  Lees verder >>