Blogs

Blogs

 1. Kansen voor community: Mensen hunkeren naar niche ervaringen

  20 mei 2020 - door Peter Staal - 0 reacties

  Het massale gebruik van social media heeft een tegenbeweging ingeluid. Steeds meer mensen trekken zich online terug in kleine groepen van gelijkgestemden. Hierin vinden ze opnieuw betekenis. In deze relatief besloten groepen – soms op social media, soms op speciaal hiervoor bedoelde communityplatformen – ervaart men voor het eerst weer echt privacy en nabijheid. Maar hoe zien die nieuwe communities eruit en hoe kunnen organisaties er hun voordeel mee doen?

  Lees verder >>

 2. Coronavirus vereist strategische communicatie in optima forma

  14 mei 2020 - door Rob Sebes, Bart Jochems - 0 reacties

  Strategie8_705x220.gif

  De onderzoekers van DVJ Insights die samen met Logeion de impact van het coronavirus op het communicatievak hebben onderzocht, noemen het ‘opvallend’ dat communicatieprofessionals op dit moment ‘vrij weinig behoefte’ aan strategische communicatie lijken te hebben. Het is begrijpelijk dat de onderzoekers het, vanuit hun optiek, voorzichtig brengen. Maar als er inderdaad weinig behoefte is aan strategische communicatie, zou hier een andere kwalificatie meer op zijn plaats zijn: ‘onverstandig’.

  Lees verder >>

 3. 8 lessen voor succesvolle participatie

  13 mei 2020 - door Ilse Luijken, Jaap Jepma - 0 reacties

  Participatie Noordtij 705x220.jpg

  Levendige avonden in buurt- en dorpshuizen. Waar inwoners, experts en andere belangstellenden met bestuurders van lokale en regionale overheden het gesprek aangaan. Dát is hoe velen tot voor kort bewonersparticipatie voor zich zagen. Vaak om ‘opbrengst’ te halen en ruimte te geven aan ‘de beweging van onderop’. Altijd met goede intenties, maar toch regelmatig met een teleurstellend resultaat. Waarom? 

  Lees verder >>

 4. Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona

  12 mei 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Vanaf het begin van de corona-epidemie houdt het RIVM ons nauwgezet op de hoogte van de ontwikkelingen. En dat doen ze prima. Iedere dag om 14.00 uur worden de nieuwste cijfers bekend gemaakt. Een peilmoment voor veel mensen. De updates gaan altijd over drie kencijfers: het nieuwe aantal vastgestelde besmettingen, het aantal patiënten dat opgenomen is op de IC en het aantal mensen dat is overleden. Dat geeft echter een incompleet beeld van de ontwikkeling van de epidemie.

  Lees verder >>

 5. Uitgezoomd

  12 mei 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik ben er onderhand wel een beetje klaar mee, al dat Teamen en Zoomen de hele dag. In plaats van even bij iemand langs lopen of met een aantal collega’s bij elkaar zitten om knopen door te hakken, krijg ik onderhand vierkante ogen van een bijna permanente focus op de laptop. En omdat er ook mailtjes moeten worden beantwoord of andere Microsoft-applicaties open staan, voel ik me bijna een 24/7 schermverslaafde. 

  Lees verder >>

 6. Impact coronavirus op het communicatievak

  30 april 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het zijn maar rare tijden en dat is op z’n zachtst gezegd een open deur. Een groot deel van ons kan niet of nauwelijks naar onze vertrouwde werkomgeving, we hebben het razend druk en we videobellen ons een ongeluk. Dat zijn prachtige middelen om door te kunnen blijven werken, maar ik merk zelf dat ik het lastig vind om de juiste balans te vinden tussen effectief en directief communiceren tijdens dit soort sessies. 

  Lees verder >>

 7. Wat betekent het openen van scholen voor de communicatiestrategie?

  29 april 2020 - door Peter van Leeuwen - 0 reacties

  Terug naar school 705x220.jpg

  Op 21 april gaf het kabinet zijn langverwachte persconferentie over een voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen. De scholen mogen weer langzaam opstarten en open. Maar welke gevolgen heeft dit voor de aanpak van de interne en externe communicatie? Wat betekent dit voor de communicatiestrategie van de scholen? En welke praktische stappen kun je het beste ondernemen?

  Lees verder >>

 8. Blog van de Voorzitter: Chief Listening Officer

  29 april 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Iedere organisatie zou een Chief Listening Officer moeten hebben; iemand die luistert naar klanten, medewerkers en stakeholders. Een kernfunctie van communicatie. Daar pleiten een aantal collega’s in ons vak voor naar aanleiding van de discussie die er is ontstaan rondom het voornemen van Air France/KLM om hun topmannen flinke bonussen te geven. Terwijl het bedrijf in deze coronatijd bij de Franse en Nederlandse overheid aanklopte voor staatssteun. En passant ook nog aankondigde duizenden medewerkers te ontslaan.

  Lees verder >>

 9. Het nieuwe normaal: waarom 'straks' reputationeel gezien nu al aandacht verdient

  22 april 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Now705x220.jpg

  De samenleving streeft op dit moment naar het ‘nieuwe normaal’. Dit lijkt een vrij voor de hand liggende gedachte; we willen allemaal een normaal functionerende samenleving. Maar wel op basis van nieuwe principes en afspraken. We zullen zaken als ‘de anderhalvemetersamenleving’ nog vaak tegenkomen en het kan wat ons betreft allemaal niet snel genoeg zo ver zijn. Maar toch is het ook wat vreemd. ‘Nieuw’ en ‘normaal’ voelen immers conflicterend. 

  Lees verder >>

 10. Bedankt communicatiehelden!

  15 april 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Alle aandacht gaat in deze tijden van corona uit naar het primaire proces in de zorg: verpleegkundigen, artsen, ambulancepersoneel. En terecht. Daarbij worden communicatieprofessionals niet genoemd. En dat is niet terecht. Want ook die werken knetterhard. Houden ons op de hoogte van de ontwikkeling van de crisis. Maken zichtbaar wat het primaire proces doet. Laten zien hoe Nederland meeleeft en hoeveel mooie initiatieven er worden ontplooid om de crisis te bestrijden en draaglijk te maken.

  Lees verder >>

 11. Iedere zes weken een cadeautje

  14 april 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Wat ben ik blij dat we de afgelopen jaren zijn blijven geloven en investeren in vakblad C; het enige communicatiemagazine dat op dit moment in print verschijnt. Vooral in deze tijden van webinars, digitale kennissessies, e-boeken, Zoomen en Teamen. En wat ben ik blij dat er eind deze week weer een C thuis in de brievenbus of op de mat van onze leden en abonnees valt. 

  Lees verder >>

 12. Communiceren in tijden van 'social distancing'

  9 april 2020 - door Peter van Leeuwen - 0 reacties

  Blog Peter Online lesgeven 705x220.jpg

  Inmiddels is het tot iedereen goed doorgedrongen: houd afstand zodat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Maar wat betekent dit voor voor besturen en scholen? En hun communicatie met teamleden, ouders en leerlingen? In dit artikel vind je 7 tips voor jouw communicatie in deze bijzondere tijd.

  Lees verder >>

 13. Blog uit Suriname: 'Het zijn spannende tijden die ons dichter bij elkaar brengen'

  2 april 2020 - door Angela van der Kooye - 0 reacties

  Suriname705x220.jpg

  In Suriname heeft men vrij snel ingespeeld op de ontstane Covid-19 situatie. Uiteraard waren er voldoende voorbeelden uit Europa, van hoe het niet moet, zonder vinger te wijzen of een bepaald land in diskrediet te brengen. De overheid heeft al in een vroeg stadium deskundigen bij elkaar gebracht om gefaseerd beleid uit te stippelen in Suriname. Ook sta ik zelf aan de zijlijn als lid van een crisisteam uit de gezondheidszorg. Hierdoor kun je bewust invloed uitoefenen op de wijze van communiceren. De multiculturaliteit is steeds een enorme uitdaging, ook tijdens deze uitdagende periode blijkt dit weer. Op welke manier zorgen wij er samen voor dat wij alle doelgroepen in ons land bereiken; ook in de verre districten. Direct contact en het betrekken van de diverse doelgroepen voor het ontwikkelen van communicatieproducten zorgt ervoor dat wij de plank niet misslaan.

  Lees verder >>

 14. Coronacrisis: juist het voeren van regie is essentieel voor zorgvuldige communicatie

  2 april 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Rutte705x220.jpg

  Afgelopen weekend was onder andere de Volkskrant er in haar analyse redelijk stellig over; de communicatie over de maatregelen vanwege het Covid-19 virus verliep gebrekkig en vraagt om verbetering. Daar was onze premier het uiteindelijk ook mee eens. Afgesproken werd om bij een volgende persconferentie meer voorbereidingstijd te nemen om het beleid vanuit de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) te vertalen naar heldere communicatie. Het moest immers ‘strakker’ volgens de premier. De persconferentie van maandag 31 maart verliep stukken beter. Lag dit alleen aan de extra tijd? De tijd nemen in tijden van de grootste naoorlogse crisis die ons land kent klinkt paradoxaal, maar werkt wel degelijk. Maar tijd alleen is niet genoeg. Naast tijd gaat het om het voeren van regie in communicatie. Dit samen leidt uiteindelijk tot zorgvuldige en effectieve communicatie. 

  Lees verder >>

 15. En toen werd het stil... heel stil

  2 april 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Deze prikkels had er heel anders uit moeten zien. Exact drie jaar geleden ben ik bij Logeion begonnen en ik had het nu graag willen hebben over de transformatie en de groei van de vereniging. Ik had het willen hebben over al die dingen die we in gang hebben gezet de afgelopen dagen, weken, maanden en jaren. Ik had het willen hebben over het openzetten van onze ramen, om beter en vaker samen te gaan werken met andere vakgebieden. Ik had het willen hebben over de samenwerking met al onze partners en ook onze zusterverenigingen in andere landen. Ik had het willen hebben over de investeringen die we hebben gedaan: investeringen in onze programmering, investeringen in  de digitalisering van ons netwerk, investeringen in onze mensen op het bureau, investeringen in ons vakblad C. Investeringen op basis van wat leden ons vertellen en op basis van wat er om ons heen gebeurt.

  Lees verder >>

 16. De beste stuurlui of... wat we van Jurgen Klopp kunnen leren

  19 maart 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Getroffen was ik door de blog ‘Wees mild in tijden van crisis’, die Michel van Baal vorige week met ons deelde. Michel werkt als hoofd communicatie en public affairs bij de artsenvereniging KNMG en heeft op dit moment natuurlijk ook te maken met de impact van het coronavirus. De titel van zijn blog zegt genoeg en het onderwerp dat hij aanstipt is iets dat me al een tijd bezighoudt. In toenemende mate vinden we altijd en overal ergens iets van. En waar vroeger alleen het Nederlands elftal gebukt ging onder de meningen van 17 miljoen bondscoaches lijkt dat inmiddels gemeengoed te zijn geworden. En dan met name in tijden of situaties waar het er echt om gaat.

  Lees verder >>

 17. My guilty pleasure

  5 maart 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik moet iets bekennen. Ik heb me de afgelopen weken bijzonder goed vermaakt met de Brazes-perikelen. En niet omdat een van de twee hoofdpersonen André heet of omdat mijn kapster toevallig bij het inmiddels beroemde concert op Curaçao aanwezig was en daar tot in detail over vertelde. Nee, ik vind het gewoon boeiend en vermakelijk. Waar mensen als Johan Derksen of Ruud de Wild op een gegeven moment aangeven er helemaal klaar mee te zijn, mag het van mij nog wel even doorgaan. Is ook niet moeilijk hoor. Vanaf het allereerste nieuws dat ik via mijn mobiele telefoon binnenhaalde, zorgde mijn Google-algoritme er een paar keer per dag voor dat ik volledig op de hoogte was, daar hoefde ik helemaal niets voor te doen. En zo blijf ik op de hoogte en vind het amusant en fascinerend tegelijk om te zien hoe twee mensen letterlijk niet van elkaar af konden blijven, dat allemaal deelden op sociale media en in amper 48 uur alle sporen probeerden te wissen.

  Lees verder >>

 18. Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is

  20 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Liegende woordvoerders bij het ministerie van Financiën. Binnenlandse Zaken die kritische notities achterhoudt. Een werkgever die een stagiaire Communicatie inzet voor hele andere dingen. Een topman die ondanks maatschappelijke kritiek zijn salaris fors verhoogt en de communicatieadviseur mag dat gaan communiceren.

  Lees verder >>

 19. Mooi om te zien hoe het communicatieonderwijs blijft veranderen

  18 februari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  De laatste tijd ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik regelmatig op de communicatieopleiding van een hogeschool of universiteit rondloop. Indien mogelijk, raad ik iedereen in ons vak aan om af en toe tijd door te brengen op een onderwijsinstelling. Om te zien waar ze mee bezig zijn en de energie en het enthousiasme van studenten – onze toekomstige collega’s - te ervaren. 

  Lees verder >>

 20. Over taal gesproken: Concreet ernaar vragen, dát maakt het verschil

  6 februari 2020 - door Jan T. Drost - 0 reacties

  Landscape.jpg

  Dinsdag was ik met 25 andere communicatieprofessionals op de Enter-the-firm van Logeion. Dit keer bij de, steeds bekendere, Stichting 113 Zelfmoordpreventie, waar de medewerkers hun bemoedigende werk doen vanuit een modern, sfeervol en menselijk ingericht kantoor in het gebouw aan de Paalbergweg 25 in Amsterdam Zuidoost.

  Lees verder >>

 21. Blog van de voorzitter - Logeion: superclub!

  5 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Dit wordt een saaie blog, maar met een hele mooie strekking. Meestal gebruik ik deze gelegenheid om iets te vinden van ontwikkelingen in het vak, de actualiteit of communicatieacties van organisaties of collega’s. Deze keer niet. Ik ga iets doen wat ik alleen doe op de kerstborrel, de nieuwjaarsbijeenkomst of C-day. En dat is te weinig.

  Lees verder >>

 22. Prikkels – Waar was de communicatieadviseur?

  4 februari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Afgelopen week zaten we thuis het journaal van half acht te kijken toen er in het item over de lerarenstaking een commercieel directeur van een vakantiepark voorbijkwam. Trots vertelde hij dat hij handig was ingesprongen op het feit dat veel ouders van de nood een deugd moesten maken.

  Lees verder >>

 23. De kenmerken van een excellente communicatieafdeling

  23 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Excellente communicatieafdeling 705x220.jpg

  Het begint inmiddels een mooie traditie te worden aan het einde van het jaar: een CommunicatieCollege van prof. dr. Cees van Riel, inmiddels met emeritaat, die zowel in Nederland als daarbuiten een belangrijke rol heeft gespeeld (en nog steeds speelt) in het denken over reputatiemanagement. Op de laatste woensdag voor de kerstvakantie waren we opnieuw te gast aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  Lees verder >>

 24. Het klimaatprobleem: de wereldwijde crisis die maar geen crisis wordt

  22 januari 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Greta Thunberg 705x220.jpg

  Op de eerste dag van het World Economic Forum in Davos zegt klimaatactiviste Greta Thunberg dat het klimaatprobleem als een crisis moet worden behandeld. “Het vereist meer dan we nu doen”, aldus Thunberg. Kan Greta Thunberg de principes van crisismanagement en -communicatie gebruiken om haar doelen te realiseren? En is er eigenlijk wel sprake van een crisis?

  Lees verder >>

 25. Prikkels 66 – Tour d’Amour

  22 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  “Wat doet nou eigenlijk een directeur van Logeion?”, vroeg één van mijn kinderen een tijdje geleden. Niet zo’n rare vraag eigenlijk. Het dwong mij tot een moment van reflectie. Wanneer je naar Logeion kijkt, zie je een vereniging waar inmiddels ruim 4.000 vakgenoten lid van zijn. Dat zijn ze niet zomaar, daar willen ze natuurlijk wel iets voor terug.

  Lees verder >>

 26. Blog van de voorzitter: Commlabs gaan nieuwe ideeën verder brengen

  8 januari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een nieuw jaar, een nieuw ding: we gaan starten met Commlabs! We hebben gezocht naar een manier waarop Logeion jou als lid en als communicatieprofessional kan helpen om nieuwe ideeën of thema’s verder te brengen. Uit de keukentafelgesprekken die we met een aantal leden hebben gehouden kwam naar voren dat er als iets als Commlabs grote behoefte is.

  Lees verder >>

 27. Prikkels 65 – #roaring20s

  8 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  We zitten al weer bijna twee weken in de #roaring20s van de 21e eeuw. Een decennium dat inmiddels politiek gezien onstuimig begonnen is. Maar op deze plek geen politieke beschouwingen. Ik beperk mij tot een aantal bespiegelingen over het communicatievak, zonder volledig te zijn en wellicht bijdragend aan waar het trendteam van Logeion de komende maanden mee zal komen. Onderstaande gedachten over het communicatievak zijn vaak al (deels) in gang gezet en gaan naar mijn mening de komende jaren van invloed zijn op ons professionele denken en doen.

  Lees verder >>

 28. De start van een mooi nieuw jaar. Vergeet je de risico’s niet?

  8 januari 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Crisis- en issueplan705-220.jpg

  Ondernemend Nederland staat weer aan de start van een nieuw jaar. Een jaar met volop kansen en de nodige uitdagingen. Maar zo aan het begin van het jaar krijgen de kansen de meeste aandacht. Waar gaan we ons op richten? Welke focus brengen we aan en welke doelgroepen verbinden we aan ons merk? De plannen zijn gemaakt, de ambities vastgesteld. Kom maar op met dit jaar!

  Lees verder >>

 29. Over vertrouwen, twijfel en onzin met Jan Terlouw

  19 december 2019 - door Agnes Nanninga - 0 reacties

  Jan Terlouw 705x220.jpg

  "Dat ze er allemaal meer verstand van hebben dan ik." Jan Terlouw reageert bescheiden als ik hem vraag wat hij zou willen zeggen tegen de 110.000 communicatieprofessionals in Nederland. Ik had het kunnen weten. Ik zit tegenover de man die zijn boodschappen verpakt in verhalen. En die boodschappen zitten er te over in het prachtige gesprek dat volgt. 

  Lees verder >>

 30. Blog van de voorzitter: De CEO van de toekomst heeft een communicatieachtergrond

  11 december 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een mooi bericht aan het eind van het jaar. Treant, een grote zorggroep in Drenthe en Groningen die bestaat uit drie ziekenhuizen en zeventien zorg- en verpleeginstellingen, heeft na lang zoeken een nieuwe voorzitter voor de Raad van Bestuur gevonden. Blij deed Treant daarover een persbericht uit. Niet zo bijzonder. Organisaties stellen vaker nieuwe topmensen aan. Maar wat ziet deze nieuwe voorzitter als haar belangrijkste taak?

  Lees verder >>

 31. Prikkels – Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

  11 december 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het jaar is bijna afgelopen en dat is een goed moment om in de spiegel te kijken en mijzelf af te vragen of we het goed hebben gedaan dit jaar. Omdat je niet beter kunt worden zonder fouten te maken, wil ik natuurlijk ook laten zien of en waar ik steken heb laten vallen.

  Lees verder >>

 32. Een kijkje bij: de Communicatiedag van gemeente Amsterdam

  9 december 2019 - door Nadine Brandstra, Fadoua Zaghdoud - 0 reacties

  Communicatiedag Adam 705x220.jpg

  Elk jaar organiseert het communicatiedomein van de gemeente Amsterdam een dag waarin leren, inspireren en kennisdelen centraal staat. Een dag georganiseerd door en voor alle communicatieprofessionals van de gemeente. Ongeveer 300 communicatiecollega’s van de 400 communicatieprofessionals van gemeente Amsterdam kwamen op 21 november naar Pakhuis de Zwijger voor deze jaarlijkse interne teamdag. Op de Communicatiedag staat een actueel thema centraal. Deze keer ging het over participatie, democratisering en uiteraard de rol van communicatie.

  Lees verder >>

 33. De magie van de wetenschap

  3 december 2019 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Onder Professoren 19 november 2019 705x220.jpg

  “De dood houden jullie nog te goed”, zegt rondleider Corine van Impelen, hoofd Communicatie bij Naturalis. “Daar moeten jullie voor terugkomen, want die tentoonstellingsruimte is magisch.” Heel Naturalis is eigenlijk magisch. Maar hoe maak je mensen duidelijk dat ze zuinig moeten zijn op de koraalriffen en de sponzen diep in de zee, vraagt marinebioloog Nicole de Voogd zich af. Bij ‘Onder Professoren’ in Naturalis geeft zij net als Christian Burgers en Claartje ter Hoeven inzicht in de wereld van haar onderzoek én de dilemma’s die zij daarbij tegenkomt.

  Lees verder >>

 34. Prikkels 63 – Medialogica en Peter Pomerantsev

  27 november 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Toeval of niet? Op de dag dat de nieuwe omroep Ongehoord Nederland wordt gelanceerd, heb ik inmiddels twee keer achter elkaar de aflevering ‘Handboek voor Haatzaaiers’ van Medialogica gezien. En ik denk dat het niet de laatste keer is geweest dat ik deze aflevering bekijk. Omdat die zo beklemmend laat zien hoe gemakkelijk we blootgesteld worden aan haatzaaiende berichtgeving, vaak op basis van de lessen uit het ‘Handboek voor alt-right’ van de Amerikaan Steve Bannon.

  Lees verder >>

 35. PubCom19 - impressies van een erelid

  14 november 2019 - door Henny Strooij-Sterken - 0 reacties

  Henny Strooij PubCom19 705x220.jpg

  ‘Chiel zou zeer tevreden zijn geweest en de sprekers met instemming hebben aangehoord. Ze zouden hem af en toe zelfs met stomheid hebben geslagen – en dat wil wat zeggen voor de naamgever van de Galjaarddag’. Die gedachten gingen tijdens PubCom19, op 31 oktober in ‘Spant’ in Bussum, een paar keer door mij heen. Want: wat een opkomst, wat een elan en wat een bevlogenheid bij al die collega’s. Dat ‘onze club’ in de afgelopen jaren tot volwassenheid is gegroeid, wist ik natuurlijk.   

  Lees verder >>

 36. Blog van de voorzitter: De Zwarte Piet-discussie *zucht*

  13 november 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De intocht van de Sint komt steeds dichterbij. En dat is goed te merken aan de toenemende intensiteit van de Zwarte Piet-discussie. Actiegroepen voor en tegen, deskundigen, rechtszaken, mediamensen, ouders; iedereen vindt er iets van en krijgt ook alle ruimte van media om er iets van te vinden. Ondertussen polariseert de discussie steeds verder. 

  Lees verder >>

 37. Prikkels - Het bankje van meneer Meijer

  13 november 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Tot mijn achttiende heb ik in Stadskanaal gewoond. De problematiek waar deze veenkolonie mee worstelt, was er al toen ik opgroeide en na de middelbare school ging studeren 'in stad', zoals ze dat in de provincie Groningen noemen. Mijn kennis en potentie nam ik mee, net als veel andere jongeren. Stadskanaal is in sneltreinvaart verouderd en wordt door jeugdige achterblijvers inmiddels ook wel 'rollator city' genoemd. Tot voor kort kwam ik nog regelmatig in Stadskanaal. 

  Lees verder >>

 38. Blog van de voorzitter: Wie wordt boos na boeren en bouwers?

  30 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Boos worden en het Malieveld volzetten met voertuigen loont. De boeren kregen onmiddellijk hun zin: minister Schouten liet op het Malieveld weten dat de veestapel niet zou worden gehalveerd. De bouwers kregen nog sneller hun zin. Drie dagen voordat kiepwagens en graafmachines op het grasveld verschenen, communiceerde staatssecretaris van Veldhoven dat het RIVM zou worden gevraagd om te onderzoeken of de norm voor P-FAS (uiterst schadelijke stoffen voor flora, fauna en de mens) kon worden verruimd.

  Lees verder >>

 39. Prikkels – Polarisatie

  29 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het kantoor van Logeion is mooi centraal in Den Haag gelegen. Op de Koninginnegracht, waar één keer per jaar de Gouden Koets langsrijdt en daarnaast ook regelmatig een groep demonstranten langstrekt. We zitten op gehoorafstand van het Malieveld, waar veel van diezelfde demonstranten uiteindelijk na hun tocht door de stad eindigen. En dan bedoel ik letterlijk op gehoorafstand. Dat bleek twee weken geleden toen we een dag lang de indrukwekkende motoren van tractoren konden horen, afgewisseld door klassieke boerenrock en verschillende, bekende en minder bekende, sprekers.

  Lees verder >>

 40. Blog van de Voorzitter: Boeren en spinnen

  16 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De boeren zijn boos. Dat weet heel Nederland ondertussen. Ook vandaag, woensdag 16 oktober, staat het verkeer op de weg in Midden-Nederland muurvast door kilometerslange optochten van trekkers naar Den Haag en De Bilt. Wacht even. De Bilt? Wat moeten de boeren daar nou? Wat heeft De Bilt te maken met het stikstofbeleid? Daar gaat Den Haag over. Precies.

  Lees verder >>

 41. Prikkels - Back to school

  15 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Een paar weken geleden was ik terug op de plek waar ik mijn middelbare schooljaren heb doorgebracht: het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal. De school bestaat dit jaar honderd jaar en dat is natuurlijk een goeie reden voor een reünie. Het was een gezellige, drukke boel op een school waar in de hoogtijdagen ongeveer 1.500 leerlingen op zaten, in mijn jaar alleen al acht brugklassen. 

  Lees verder >>

 42. Logeion-studiereis naar de Europese instellingen in Brussel

  9 oktober 2019 - door Marjan Jansen Manenschijn - 0 reacties

  Brusselreis 2019 705x220.jpg

  Sommigen noemden het een 'burn-out'-programma en inderdaad: op sommige momenten was er sprake van een informatiebombardement. Maar: Worth every minute! Voor het vijfde jaar organiseerde Logeion, samen met de BVPA en Vertegenwoordiging Europese Commissie in Den Haag, een studiereis naar Brussel. En ik mocht mee.

  Lees verder >>

 43. Prikkels - Een gevaarlijk beroep

  2 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Heb jij ook een gevaarlijk beroep? Dat was de kop van een artikel in Metro, inmiddels de grootste krant van Nederland, afgelopen week. De schrijfster van het artikel baseerde zich op de uitkomsten van een recent gezamenlijk onderzoek van het CBS en TNO. Dit onderzoek leidde tot een ranglijst die bestaat uit beroepen waarbij werknemers het vaakst zelf aangeven dat ze gevaarlijk werk doen. 

  Lees verder >>

 44. Prikkels - Tenminste Houdbaar Tot

  18 september 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  T.H.T. of uiterste houdbaarheidsdatum kennen we allemaal van levensmiddelen. Het is zaak om brood, groente of melk voor die datum te consumeren anders kun je het beter niet meer gebruiken (al is niet iedereen het daar mee eens). Heeft een vereniging ook een uiterste houdbaarheidsdatum? Ik denk het wel. Daarom is het belangrijk om regelmatig te kijken of de ingrediënten van de vereniging nog goed genoeg zijn om geconsumeerd te worden. 

  Lees verder >>

 45. Blog van de voorzitter: De baard van de koning

  18 september 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De baard van de koning is het onderwerp van dit moment. Het heeft zelfs het interview in de NRC met Robert Oey, de partner van Femke Halsema, van de eerste plaats in het publieke communicatiedebat verdrongen. En tjonge, wat kan een baard verschillende boodschappen communiceren. Of liever gezegd: wat kan een baard verschillend geïnterpreteerd worden. Van rockster via vakantieganger tot zwerver: alle varianten van interpretatie zijn langs gekomen. 

  Lees verder >>

 46. Blog van de Voorzitter: Een mensch aan de telefoon

  4 september 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De samenleving digitaliseert steeds verder. Menselijk contact wordt meer en meer vervangen door social media, chatten, voiceresponsesystemen, apps en dergelijke. Die ontwikkeling heeft goede kanten, maar er zijn ook minder goede kanten, waarvoor te weinig aandacht is. Voor contact met de overheid moet je inloggen met je DigiD. Als je op sites van bedrijven de contactmogelijkheden bekijkt, vind je verwijzingen naar veel gestelde vragen, als je verder zoekt een e-mailadres, maar steeds minder vaak een telefoonnummer.

  Lees verder >>

 47. Zo eenvoudig dat je ervan schrikt

  3 september 2019 - door Sarada Sant - 0 reacties

  walking705x220.jpg

  Het behalen van succes en jezelf zo lang mogelijk staande houden in een competitieve markt, dat zijn toch wel de kerndoelen van menig strategisch bedrijfsplan. Het behalen van succes heeft alles te maken met een goede (marketing)strategie. Maar wie heeft gezegd dat zo’n strategie ingewikkeld moet zijn? Logeion organiseert met enige regelmaat ‘Enter the Firm’ bijeenkomsten, waarbij leden een kijkje in de keuken krijgen bij spraakmakende bedrijven.

  Lees verder >>

 48. Prikkels - PewDiePie kan het Amazone-regenwoud redden

  3 september 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik beken: tot anderhalve week geleden had ik nog nooit van Felix Arvid Ulf Kjellberg gehoord, ook wel bekend onder zijn artiestennaam ‘PewDiePie’. Felix is bijna dertig jaar oud en commentator op YouTube en Instagram. De man heeft sinds vorig weekend meer dan 100 miljoen volgers. En die zien hem al sinds 2010 videogames spelen en becommentariëren. Ze kopen dan ook vaak de games die hij speelt. Ik hoorde voor het eerst over de influencer, doordat de pleger van de aanslag in Christchurch het YouTube-kanaal van PewDiePie noemde in zijn videoboodschap.

  Lees verder >>

 49. Blog van de voorzitter: De CEO’s met communicatieachtergrond komen eraan!

  21 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Eindelijk! Het Financieel Dagblad berichtte over een verklaring van een aantal grote Amerikaanse bedrijven. De topmensen van onder andere Google, Amazon, General Motors en Procter and Gamble gaan met hun tijd mee. Zij willen niet meer alleen oog hebben voor aandeelhoudersbelang, maar ook nadrukkelijk voor hun medewerkers en de omgeving waarin de bedrijven actief zijn. Wat een prachtige mijlpaal voor het communicatievak.

  Lees verder >>

 50. Prikkels - De wind waait uit een andere richting

  20 augustus 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het zuiden van Nederland is inmiddels terug van vakantie en de rest van ons land heeft nog één of twee weken. Nederland komt weer langzaam op gang en wat mij deze zomer opviel was het gebrek aan komkommernieuws. Dat is misschien ook wel begrijpelijk; de gevolgen van een op handen zijnde no-deal Brexit, de tragische gebeurtenissen in de Verenigde Staten, dagelijks en wekelijks terugkerende betogingen in Moskou en Hong Kong. De eerste contouren van een economische recessie laten nauwelijks ruimte voor nieuws dat alleen in de zomermaanden een plek krijgt.

  Lees verder >>

 51. Wij weten Raad voor de Communicatie!

  7 augustus 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Voorzittershamer 705x220.jpg

  Waarom is er naast de Raad voor de Journalistiek en de Reclame Code Commissie geen Raad voor de Communicatie? Een orgaan dat met gezag de kwaliteit van ons werk beoordeelt is nodig voor verdere professionalisering en voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid waarmee ons vak wordt uitgeoefend. En er is ook een economisch belang.

  Lees verder >>

 52. Blog van de Voorzitter: Recept voor geslaagd actievoeren    

  7 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Waarom krijgen de Groningers wel voor elkaar dat de gaskraan wordt dichtgedraaid en lukt het de omwonenden van Schiphol niet om verdere groei van het vliegverkeer te voorkomen? Het economisch belang van beiden is evident. De actiegroepen communiceren veel, gaan naar Den Haag, vragen aandacht. Toch lukt het de ene actiegroep beter dan de andere. Waar zit hem dat in?

  Lees verder >>

 53. Laat de middelen niet het doel worden

  6 augustus 2019 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Communicatiemiddelen 705x220.jpg

  "Er moet een bewonersbrief verspreid worden, kun jij daarvoor zorgen?" "We moeten op Twitter, maak jij een account aan?" "We willen pennen met ons logo erop, regel jij dat?" Regelmatig hoor ik dergelijke vragen en minstens net zo vaak zie ik communicatieadviseurs direct tot actie overgaan om te voldoen aan het verzoek. Sterker nog, mijn ervaring is dat communicatieadviseurs zelf ook regelmatig beginnen met het bedenken van middelen en acties. Dat verbaast me, verrast me, baart me zorgen. Waarom?

  Lees verder >>

 54. Prikkels - Zijn we wel divers genoeg?

  24 juli 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Even terugkomend op C-day19 en ons vak in het algemeen. Ik wil graag een link leggen naar een recente blog van Saniye Çelik op Adformatie. In haar blog pleit Dr. Çelik, lector aan de Hogeschool Leiden, voor meer diversiteit binnen organisaties. En de rol die communicatie kan spelen om diversiteit in een “gazellendraf” voort te zetten in plaats van in een “slakkengang” het door organisaties te laten omarmen. Om op die manier ook een gedrags- en cultuurverandering te kunnen realiseren.

  Lees verder >>

 55. Bestemming Omgevingswet

  18 juli 2019 - door Len Middelbeek - 0 reacties

  website_705x220-26.jpg

  Voor veel communicatieprofessionals is de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt nog een relatief onbekend terrein. Daarom organiseerden Logeion, gemeente Rotterdam, Ministerie van BZK (programma Aan de slag met de Omgevingswet) met medewerking van VNG op 4 juli gezamenlijk het ‘Praktijkcongres Omgevingswet voor communicatieprofessionals’. Het thema van deze dag in Rotterdam was ‘op ontdekkingsreis naar de Omgevingswet’. Bij aankomst kregen de ruim 200 deelnemers hun paspoort, wat markeerde dat hun reis naar 1 januari 2021 echt begonnen is. 

  Lees verder >>

 56. Measurement: Nederland dreigt de boot te missen

  10 juli 2019 - door Robin ten Brink - 0 reacties

  Data research graph 705x220.jpg

  In Praag verzamelden zich in mei meer dan 300 onderzoekers en communicatieprofessionals voor de jaarlijkse Summit van AMEC, the International Association for the Measurement and Evaluation of Communication. Ik was hierbij aanwezig en deel met jou 5 lessen van de AMEC Summit 2019. Want het aantal aanwezige communicatieprofessionals uit Nederland blijft ver achter op andere landen.

  Lees verder >>

 57. Public affairs: online of offline?

  10 juli 2019 - door Laura Frerichs - 0 reacties

  Mobiele telefoons 705x220.jpg

  Door de vele veranderingen in het communicatievak is up-to-date blijven belangrijker dan ooit. Een dag als C-day19 waarin juist dat én de communicatieprofessional centraal staat, is dan ook een mooie gelegenheid om de laatste trends te horen en je te laten inspireren door de sprekers. Cyriel Kortleven over de ‘Ba-nano-actie’ en Deborah Nas over ‘Innovate or die’ trapten de ochtend af en in de middag volgden er nog fasterclasses. In deze blog deel ik wat ik van deze fasterclasses heb geleerd op het gebied van public affairs. 

  Lees verder >>

 58. Blog van de Voorzitter: Het communicatievak en het huis van de schilder

  10 juli 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  ‘Het huis van de schilder staat het slechtst in de verf’. Dat is een bekend gezegde om aan te tonen dat je vaak vergeet om het vak dat je uitoefent voor anderen goed voor jezelf te doen. Dat gaat ook op voor het communicatievak. Communicatiemensen zijn bescheiden mensen. Eén van hun taken is het positioneren van hun organisatie of hun directievoorzitter, maar vaak niet van hun eigen vak, laat staan zichzelf.

  Lees verder >>

 59. Frustratie door miscommunicatie

  26 juni 2019 - door Naomi van Duin - 0 reacties

  Miscommunicatie en frustratie 705x220.jpg

  We communiceren allemaal, de hele dag door, met iedereen die we tegenkomen. Verbaal of non-verbaal, bewust of onbewust. Je zou dus zeggen dat we hier met z'n allen heel goed in zijn. Toch ontstaat er nog vaak miscommunicatie. Is het omdat we te veel haast hebben? Te weinig tijd nemen om écht naar iemand te luisteren? Of omdat we ervan uitgaan dat de ander aan een half woord genoeg heeft? Er zijn talloze voorbeelden van miscommunicatie: zowel in fysieke gesprekken als in online conversaties gaat het keer op keer mis.

  Lees verder >>

 60. Prikkels - C-day in stadion Galgenwaard?

  26 juni 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Er zijn ongeveer 110.000 communicatieprofessionals in Nederland. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Hogeschool Leiden en de Hanzehogeschool Groningen. Er zijn in Nederland bijna 8.800 huisartsen, circa 5.400 kappers, ongeveer 9.200 makelaars, ruim 175.000 verpleegkundigen en 250.000 leraren (docenten op de universiteiten buiten beschouwing gelaten). Leuke cijfers die laten zien dat we als communicatieprofessionals een relevante beroepsgroep zijn.

  Lees verder >>