Blogs

Blogs

 1. Blog van de Voorzitter: De wereld verandert, Logeion verandert mee

  17 april 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat betekenen Brexit of de klimaatdiscussie voor communicatie? Hoe kijken communicatieprofessionals aan tegen controversiële overheidsactiviteiten zoals het neerschieten van herten of het kappen van bossen? Moeten wij in actie komen voor het afnemen van biodiversiteit of het stimuleren van circulaire economie? Wat kunnen wij met artificial intelligence? 

  Lees verder >>

 2. Prikkels - zzp’er of in loondienst; we zijn er voor je

  16 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Onze samenleving en onze economie zijn de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Traditionele loopbanen zoals die van mijn vader, die bijna veertig jaar dezelfde werkgever diende tot hij vervroegd met pensioen ging, komen steeds minder voor. Natuurlijk zijn er nog genoeg mensen die carrière maken bij een en dezelfde werkgever. Maar steeds vaker wordt deze gemaakt via verschillende werkgevers.

  Lees verder >>

 3. Een ongehoord (goed) advies

  15 april 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Ijsbergen 705x220.jpg

  Vol trots breng je advies uit. De onweerlegbare argumenten staan op een rij, klaar om direct door klant te worden overgenomen. Maar… die zit er niet op te wachten. Je zet je schrap om de onderbouwing te herhalen of kun je beter een stapje terug doen? Veel adviseurs herkennen de situatie, zo bleek tijdens de workshop 'De kracht van het onzichtbare' van Genieke Hertoghs en Ilse van Ravestein, die Logeion organiseerde op 2 april.

  Lees verder >>

 4. Prikkels - It’s the technology stupid

  3 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Soms als ik ergens een gastcollege geef, laat ik een slide zien met daarop de tekst: “Ik was nooit goed in wiskunde dus ben ik maar communicatie gaan doen.” Dat is natuurlijk zwaar aangezet, maar het zorgt er wel voor dat iedereen direct bij de les is. Technologie is onze wereld razendsnel aan het veranderen en is niet meer uit ons leven weg te denken. En dat is vaak ongemerkt gegaan en soms disruptief.

  Lees verder >>

 5. Waarderen en benutten van verschillen

  3 april 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Blog Visser over Kramer 705x220.jpg

  Antropologie maakt vreemd wat vertrouwd is en omgekeerd. Dat vertelde antropoloog Jitske Kramer tijdens de masterclass Corporate Tribes die Logeion organiseerde op 12 maart in het Parooltheater. Het is een vakgebied dat de grenzen van culturele kaders overstijgt en oude zekerheden op losse schroeven zet. Dat is zowel onwennig en irritant als verrijkend en noodzakelijk.

  Lees verder >>

 6. Blog van de Voorzitter: Zijn mannen dominant in het communicatievak?

  3 april 2019 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Communicatie is een vak vol vrouwen, maar mannen domineren. Aan die stelling besteedde Adformatie onlangs aandacht. Maar is dat ook zo? Met de eerste helft van de stelling zal iedereen het eens zijn, in die zin, dat er meer vrouwen dan mannen in ons mooie vak werken. De meeste adviseurs, creatieven, projectleiders, zijn vrouw. Het is een iets ander beeld als je kijkt naar woordvoerders of collega’s die zich op het digitale of social mediavlak begeven.

  Lees verder >>

 7. Blog van de Voorzitter: Bij provinciale verkiezingen horen debatten over provinciale onderwerpen

  20 maart 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  20 maart, de dag van waterschaps- en provinciale verkiezingen. Wie met belangstelling voor deze verkiezingen uitkeek naar het lijsttrekkersdebat op NPO 1 op de avond ervoor, werd teleurgesteld. Uitsluitend landelijke lijsttrekkers discussieerden over landelijke onderwerpen. Met uitzondering wellicht van de Partij van de Dieren, die een stelling over megastallen had ingebracht.

  Lees verder >>

 8. Prikkels - Alle koeien zijn dieren, maar niet alle dieren zijn koeien

  19 maart 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen week een column las van Tom Jan Meeus. De provinciale politiek leeft niet en dat komt volgens hem “omdat provincies en hun politici een ring van communicatieprofessionals om zich heen hebben gebouwd." Vervolgens noemt hij een voorbeeld; dat hij iets van de provincie Noord-Holland moest weten, maar dat ondanks gesprekken met talrijke woordvoerders het antwoord op wat hij moest weten maar niet is gekomen. 

  Lees verder >>

 9. Kennis, vaardigheden en gewoontes van een topadviseur

  6 maart 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  zaal ben tiggelaar705x220.jpg

  Wie wil er niet te boek staan als topadviseur? Maar hoe maak je dat waar? Gaat het dan vooral om vaardigheden, om weten wat nodig is of om het consequent toepassen van deze inzichten? Vooral het laatste wordt vaak onderschat, zo bleek uit de masterclass met Ben Tiggelaar die Logeion op 6 februari organiseerde in schouwburg Gooiland. De vergeten factor is dus niet kunnen of weten, maar doen. 

  Lees verder >>

 10. Te gast in de omgeving: omgevingssensitiviteit geldt voor iedereen

  6 maart 2019 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  blog katja 705x220.jpg

  Als communicatieadviseur ben ik de afgelopen tien jaar bij behoorlijk wat grote bouwprojecten betrokken geweest. Stuk voor stuk complexe projecten, bouwen of verbouwen in een bebouwde omgeving, op een postzegel en bij voorkeur met de winkel open. Regelmatig stelt iemand mij de vraag of ik in communicatievacatures zie staan dat de communicatieadviseur omgevingssensitief – een woord dat ongetwijfeld op de jeukwoordenbingokaart van Japke-d Bouma voorkomt – moet zijn.

  Lees verder >>

 11. Prikkels - #DOESLIEF

  6 maart 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Voor wie het nog niet wist, eerder deze week is de #DOESLIEF-campagne van Sire gestart. Een interessante campagne waar ook door een aantal Logeion-leden aan is meegewerkt en die gericht is op het terugdringen van onaardig gedrag. Daarbij gaat het niet alleen om de excessen die het nieuws halen, maar meer nog om alledaags onaardig gedrag. Onaardig gedrag waar we allemaal weleens mee te maken hebben; toeschouwers en spelers die scheidsrechters belagen, voordringen bij het instappen in de trein, bumperkleven, een middelvinger opsteken tegen medeweggebruikers of een kassière afsnauwen (en laten we de recente buitensporigheden bij de Intertoys nog maar buiten beschouwing laten). 

  Lees verder >>

 12. Blog van de Voorzitter: Zijn tarieven een dingetje?

  6 maart 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Communicatieprofessionals doen hun werk met enthousiasme, overtuiging en betrokkenheid. Erkenning en waardering daarvoor zijn belangrijk. De financiële waardering is, hoewel die over het algemeen niet bovenaan het lijstje staat van wat ons werk de moeite waard maakt, net zo goed van belang. Ook communicatieprofessionals moeten hun hypotheek of huur kunnen betalen en boodschappen kunnen doen. Ten tijde van de economische crisis, die inmiddels al weer een tijdje achter ons ligt, is de beloning voor communicatiemensen lager geworden.

  Lees verder >>

 13. Prikkels - Open Deuren

  19 februari 2019 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  Communicatieprofessionals bewegen zich vaak dwars door organisaties heen. Op die manier zijn ze naar mijn mening het meest effectief; samenwerken met een bestuursvoorzitter of de financieel directeur, met de HR-afdeling of de marketingcollega’s of met medisch specialisten, beleidsmakers of productontwikkelaars. De ramen en de deuren van de communicatieafdeling moeten altijd open staan, als ze al niet in een open kantoorruimte zit. Als Logeion moeten we ook voortdurend op zoek zijn naar samenwerking, onze ramen en deuren moeten wagenwijd open staan. Om anderen te ontmoeten en nieuwe geluiden te horen.

  Lees verder >>

 14. Zo word je een topadviseur

  8 februari 2019 - door Bernadet Timmer - 0 reacties

  Hij leunt af en toe even op de tafel op het podium, loopt heen en weer om zijn waterglas te vullen, maakt af en toe een klein sprongetje op de plaats en zet om het kwartier een dansfilmpje van 15 seconden op om het publiek in beweging te krijgen. Zijn masterclass zit boordevol tips uit theorie en praktijk. Wat doen effectieve adviseurs? En wat houdt je tegen om er zelf een te worden?

  Lees verder >>

 15. Blog van de voorzitter: Communicatieprofessionals en het klimaat

  4 februari 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Het klimaat is hot. In de media, op verjaardagen, op het werk, in de politiek en op scholen. En steeds meer ook op straat. Want ook in Nederland gaan scholieren de straat op voor het klimaat. Veranderingen in het klimaat zijn vooral gevolg van het handelen van ons als mensen. Onze manier van leven beïnvloedt het klimaat, de landschappen en de biodiversiteit van onze planeet. Dat weten we allemaal.

  Lees verder >>

 16. Prikkels - De prijs van persvrijheid

  4 februari 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Afgelopen zondag wonnen de New England Patriots voor de zesde keer de Super Bowl. Een bijzondere prestatie en ze kwamen daarmee op gelijke hoogte met de Pittsburgh Steelers. De wedstrijd was een tegenvaller, maar zal toch de geschiedenis ingaan als gedenkwaardig. Niet omdat er veel mooie passes te zien waren en minder om de live optredens. Het was een actie van de Washington Post die dit weekend opzien baarde.

  Lees verder >>

 17. "Niet alles wat mag, moet"

  30 januari 2019 - door Bernadet Timmer - 0 reacties

  blog Bernadette.jpg

  “Waarheidsvinding wordt geboren uit het botsen van ideeën. Vrijheid van meningsuiting (Artikel 7 van de Grondwet) is ontstaan als de vrijheid van de burger ten opzichte van de overheid. Al lijkt het nu vaak op de vrijheid om andere burgers verrot te schelden.” Wat is onze rol als communicatieprofessional, nu iedereen zowel zender als ontvanger is? En is er zoiets als een ethische grens?

  Lees verder >>

 18. De weg naar reizigersgeluk

  22 januari 2019 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Treinstation 705x220.jpg

  Dat tevreden klanten vaker en gemakkelijker terugkomen is geen nieuws. Maar hoe houd je die klanten tevreden als de weg van-deur-tot-deur vol obstakels is? Als reizigers nergens koffie kunnen krijgen, terwijl ze op hun trein staan te wachten op een tochtig perron? Als de looproute tussen tram en trein wegens sloopwerkzaamheden plotseling een stuk langer is, waardoor reizigers hun overstap missen?

  Lees verder >>

 19. Prikkels - Boven op een berg in Zwitserland

  22 januari 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het is eind januari en het jaarlijkse WEF-circus in Davos is inmiddels weer losgebarsten. Sinds 1971 komt ieder jaar de economische en politieke wereldtop een paar dagen samen in een Zwitsers kuuroord waar gedurende de rest van het jaar amper 12.000 mensen wonen. Dit jaar een World Economic Forum zonder een Amerikaanse president, omdat zijn land in een impasse verkeert. Maar ook bijvoorbeeld zonder de leider van Zimbabwe, die vanwege een licht ontvlambare situatie in zijn thuisland zijn reis naar Davos heeft afgezegd.

  Lees verder >>

 20. Blog van de voorzitter: Logeion en de liefde

  9 januari 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Je kunt er niet omheen deze dagen: de Nashville-verklaring. Ruim tweehonderd religieuze leiders uit orthodox-protestantse kringen spreken zich daarin uit voor traditionele opvattingen over huwelijk en seksualiteit. Tegen homeseksualiteit, transgenders en ‘polyamoreuze’ relaties. De verklaring doet veel stof opwaaien. Terecht, want met een beroep op de vrijheid van meningsuiting worden hele bevolkingsgroepen weggezet als ‘niet door God bedoeld’.

  Lees verder >>

 21. Prikkels - Piep piep hallo

  8 januari 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Dat waren de woorden van een eigenwijs zwart kuikentje dat in mijn jeugd regelmatig op woensdagmiddag op de tv voorbij kwam rennen. En als ik eerlijk ben, was het eigenlijk best wel een irritant kuikentje, dat te veel in het rond liep te piepen en voortdurend om aandacht vroeg. De afgelopen dagen, weken moest ik steeds aan Calimero denken. Ik had een aantal dagen vrij en daarom voldoende tijd om discussies op bijvoorbeeld Twitter te volgen. 

  Lees verder >>

 22. Prikkels - Dylan Haegens gelooft in print, Logeion ook

  27 december 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Wel eens van Dylan Haegens uit Venray gehoord? Tot een paar dagen geleden had je mij wijs kunnen maken dat het de opvolger van Frenkie de Jong bij Ajax zou zijn. Voor als Frenkie aan het einde van het seizoen (of misschien nog wel eerder) naar een andere Europese topclub vertrekt. Echter, Dylan Haegens blijkt al enige tijd een van de populairste Youtubers van Nederland te zijn (waar was ik al die tijd?) en hij noemt zichzelf geen vlogger, maar maker van sketches.

  Lees verder >>

 23. Blog van de Voorzitter: Marrakesh-pact roept om toezichthouder overheidscommunicatie

  12 december 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Door het Marrakesh-pact zullen we in Nederland overstroomd worden door hordes migranten. Die gaan onze huizen inpikken en onze sociale zekerheid, waar wij allemaal zo hard voor gewerkt hebben, laten ontploffen. Dat is flauwekul, het pact gaat ervoor zorgen dat migranten uit delen van de wereld waar ze het minder hebben, fatsoenlijk opgevangen worden in landen waar zij toevlucht zoeken, hen een betere rechtspositie bezorgen en migratie in goede banen leiden.

  Lees verder >>

 24. Stakeholdermanagement: Maak vrienden voordat het nodig is

  11 december 2018 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Paul-Stamsnijder-Stakeholdersmanagement-blog-Katja-705x220.jpg

  Maandagmiddag 10 december kwamen tijdens de Vakimpuls 'Stakeholdersmanagement' ruim 150 vakgenoten bij elkaar in Nieuwegein. Allemaal geïnteresseerd in stakeholdermanagement, 'het argument in de samenleving'. Een onderwerp waarover Paul Stamsnijder van Reputatiegroep ons in een middag alles zou vertellen. Wie zijn eerste les in de oren knoopt, weet meteen waarom stakeholdermanagement belangrijk is. Deze les is: 'Ubuntu', ook wel 'ik ben omdat wij zijn'. Kortom: je kunt het niet alleen. En dat moet je ook niet willen.

  Lees verder >>

 25. Prikkels - Het orakel van Grolloo

  11 december 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Wat hebben Delphi en Grolloo nou met elkaar te maken? Niks zou je zeggen; de twee plaatsen liggen bijna 2700 kilometer uit elkaar en je doet er met de auto toch snel anderhalve dag tot twee dagen over om van de ene plek naar de andere te rijden. Over het ontstaan van het orakel van Delphi gaan verschillende versies de ronde. Het orakel functioneerde volgens de overlevering maar negen maanden per jaar (en dit telkens maar één dag per maand). Tijdens de drie wintermaanden was Apollo afwezig en nam Dionysos de bewaking van het heiligdom over. 

  Lees verder >>

 26. Partners van het Centrum Strategische Communicatie pakken Big Data-handschoen op

  5 december 2018 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Partnermeeting-28nov2018-705x220.jpg

  Partners van het Centrum Strategische Communicatie (CSC) en de Leerstoel van Logeion maken wetenschappelijk onderzoek dat relevant is voor de praktijk mede mogelijk. Niet meer dan logisch dat zij als eerste de resultaten te horen krijgen van het onderzoek dat Piet Verhoeven samen met Jeroen Jonkman en Nelleke Keuper in opdracht van Logeion heeft uitgevoerd. Welke rol speelt Big Data in het communicatievak? Tijdens de partnermeeting op 28 november 2018 leverde die vraag een intrigerend antwoord op. 

  Lees verder >>

 27. Blog van de Voorzitter: Schokkende beelden illustreren mediabeleid Witte Huis

  27 november 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Voor communicatieprofessionals zijn het schokkende beelden. Je hebt ze vast gezien, want ze zijn de hele wereld overgegaan. Op een persconferentie stelt Jim Acosta van CNN president Trump een aantal vragen over de migrantenkaravaan die vanuit Zuid-Amerika de Verenigde Staten wil binnenkomen. Trump raakt geïrriteerd en maakt de verslaggever uit voor een ‘rude, terrible person’. Acosta vraagt door. Ondertussen komt er een persmedewerker van het Witte Huis aangelopen. 

  Lees verder >>

 28. Corporate communication in the driver’s seat

  27 november 2018 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Verslag-Expertworkshop-Agile-705x220.jpg

  Grote Duitse bedrijven als Osram, Braun, Otto en Daimler zijn zichzelf in hoog tempo opnieuw aan het uitvinden en 'agility' is daarbij een sleutelwoord. De corporate communicatieafdelingen spelen een sleutelrol. Dat blijkt op de tweedaagse expertworkshop ‘Alles agile oder was? Die Unternehmingskommunikation in agilen Organisationen’ op 22 en 23 november in München. 

  Lees verder >>

 29. Beroepsniveauprofielen: een kompas voor bij je professionalisering

  27 november 2018 - door Caroline Wehrmann, Jan van den Hoff, Els van der Pool - 0 reacties

  Kompas-705x220.jpg

  Logeion vindt het als beroepsvereniging belangrijk na te denken en bij te dragen aan professionalisering van iedereen die zich met het communicatievak bezighoudt. Om daarbij een kompas te hebben, zijn de beroepsniveauprofielen opgesteld: het BNP-model. Door het BNP-model in te vullen kun je zien waar jij staat en waar je ontwikkelmogelijkheden hebt. 

  Lees verder >>

 30. Prikkels - De markt is waar mensen zijn

  26 november 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Op de Boschdijk in Eindhoven, voor het hoofdkantoor van mijn eerste werkgever Philips, staat een beeld van Frans van Beers genaamd ‘De markt is waar mensen zijn’. Een passende titel voor het bedrijf dat meer dan 120 jaar geleden begon met een lichtfabriekje en vervolgens is uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van gezondheidszorg. Klanten vind je niet door in je kantoor voor een beeldscherm of in een vergadering te zitten. Alleen wanneer je “buiten” bent, weet je wat er speelt bij je klanten, medewerkers en iedereen die bij je organisatie betrokken is. Dat geldt ook voor Logeion.

  Lees verder >>

 31. Blog van de voorzitter: 'Zonder goede overheidscommunicatie kan een democratie niet functioneren'

  14 november 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Is het een goed idee om een toezichthouder voor overheidscommunicatie in het leven te roepen? Dat is wat Jacques Wallage, oud-bestuurder met grote belangstelling voor communicatie, vroeg aan de bezoekers van de Galjaarddag, het nationale praktijkcongres voor publiekscommunicatie. Om onmiddellijk zelf het antwoord te geven: Ja.

  Lees verder >>

 32. Omgevingswet: de Gelderse aanpak

  14 november 2018 - door Len Middelbeek - 0 reacties

  Omgevingswet-705x220.png

  Op 7 november vond de tweede bijeenkomst plaats over de Omgevingswet. Net als eerder in Utrecht was er ook in Arnhem, waar we te gast waren bij de provincie Gelderland, weer veel belangstelling. Voor veel communicatieprofessionals is de Omgevingswet, die in 2021 van kracht wordt, nog een relatief onbekend terrein. Die wet moet de bestaande regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. In veel gemeenten en provincies wordt volop gewerkt aan de voorbereiding, zodat het bestuur en de ambtelijke organisatie in 2021 voorbereid zijn op de uitvoering van de wet. Met name van de afdelingen communicatie wordt veel verwacht. De verwachting is dat zij een cruciale rol kunnen gaan spelen. De bijeenkomsten die Logeion hierover organiseert, moeten de afdelingen communicatie daarbij helpen.

  Lees verder >>

 33. Prikkels - De kunst van het netwerken

  13 november 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Netwerken zijn zo oud als de mensheid. Toch kwam het begrip netwerksamenleving pas echt in zwang toen de Spaanse socioloog Manuel Castells in 1996, het jaar waarin de eerste smartphone op de markt kwam, voorzag dat we naar een samenleving toegingen waarin iedereen met iedereen verbonden zou zijn. En dit zou grote gevolgen hebben voor onze manier van organiseren en werken. 

  Lees verder >>

 34. De kracht van design bij verandering en communicatie

  7 november 2018 - door Koen Chatrou - 0 reacties

  Mignon-Dutch-design-220x705.jpg

  Terugblik op een succesvolle bijeenkomst

  De Dutch Design Week in Eindhoven. Een geschikter moment om na te denken over de kracht van design bij verandering en communicatie is haast ondenkbaar. Op woensdag 24 oktober kwamen ruim 60 communicatieprofessionals uit het land samen om met elkaar het gesprek aan te gaan, te discussiëren, maar vooral ook actief aan de slag te gaan met design for purpose. Locatie: SingularityU in de Apparatenfabriek op Strijp-S. Een terugblik.

  Lees verder >>

 35. Wetenschap en werkelijkheid

  6 november 2018 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Blog-wetenschappelijke-tijdschriften-705x220.jpg

  Met de Leerstoel Strategische Communicatie wil Logeion de verbinding tussen wetenschap en praktijk versterken. Waarom eigenlijk? Wetenschappelijk onderzoek draait om het ontwikkelen van nieuwe kennis, die toepassingen opleveren en ons steeds een stukje dichter brengen bij de waarheid. Maar als die nieuwe kennis niet bij de praktijk komt, hebben we er weinig aan. Daarom hecht Logeion aan een nauwe relatie tussen wetenschap en praktijk. Wetenschappers publiceren hun nieuwe inzichten in wetenschappelijke tijdschriften. Welke discussies spelen er eigenlijk in de communicatiewetenschappelijke tijdschriften en wat kunnen communicatieprofessionals daar in de praktijk aan hebben? Reden voor een gesprek met Martine van Selm, hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam én lid van het Curatorium dat de bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie benoemt.

  Lees verder >>

 36. Prikkels - Arme persvoorlichter

  31 oktober 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Oei, was ik me daar toch bijna achter mijn computer gekropen om te solliciteren naar een prachtfunctie. Nog geen twee weken geleden werd ik namelijk door een vakgenoot geattendeerd op de vacature ‘persvoorlichter’ bij één van onze regeringspartijen. Maar geen zorgen, ik voldoe helaas niet aan de eisen die aan de functie worden gesteld. De vacature staat nog steeds online, mist kraak en smaak en komt daarom niet in aanmerking voor een column van kantooramazone Japke-d Bouma.

  Lees verder >>

 37. Blog van de Voorzitter: 'Een herhaling van Jetten', een pleidooi voor authenticiteit

  31 oktober 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  wieneke705x220.jpg

  De overname van de Hema door Marcel Boekhoorn. De letters van Amsterdam. De opmars van de newsroom. Zomaar een paar onderwerpen waarover Logeion-leden mij tipten als onderwerp voor deze blog. Maar het wordt Rob Jetten, die tot fractievoorzitter en opvolger van de ervaren Alexander Pechtold werd gekozen. Met zijn 31 jaar de jongste fractievoorzitter ooit; zelfs Ed Nijpets was een paar maanden jonger. Arjen Lubach (met dank voor de quote boven deze blog) had er zelfs een speciale Nijntje-editie aan gewijd. En deze blog wordt daarmee een pleidooi voor authenticiteit in de communicatie. 

  Lees verder >>

 38. Grote belangstelling voor vakimpuls Omgevingswet

  29 oktober 2018 - door Len Middelbeek - 0 reacties

  Omgevingswet landscape.jpg

  De themagroep Omgevingswet organiseerde op donderdag 27 september de eerste van een drietal bijeenkomsten over de Omgevingswet. Dat er voor dit onderwerp grote belangstelling bestaat, bleek uit de overtekening voor deze bijeenkomst. Communicatieadviseur Monique den Bakker en programmamanager Martine van Rijn, beiden werkzaam bij de gemeente Utrecht, vertelden over de aanpak van de stad.

  Lees verder >>

 39. Van schreeuwlelijken tot geurvlaggen: communicatie in het dierenrijk

  22 oktober 2018 - door Bas Lukkenaar - 0 reacties

  Blog-Burger's-Zoo-705x220.jpg

  Bij menselijke communicatie maken we vaak een onderscheid tussen verbale en non-verbale communicatie. In het dierenrijk wordt echter een kleurrijk arsenaal ingezet dat een beroep doet op diverse zintuigen en waarbij lichaamstaal vaak ook een belangrijke rol speelt. We nemen je mee in de fascinerende wereld van schreeuwlelijken, borstgeroffel, geurvlaggen en zelfs infrasone geluiden. We starten onze reis in de boomtoppen van het Aziatische tropisch regenwoud.

  Lees verder >>

 40. De communicatiewetenschap vindt de praktijk tijdens 'Onder Professoren'

  19 oktober 2018 - door Marjon Kranenbarg - 0 reacties

  Onder-Professoren-20-september-2018_1-705x220.jpg

  “De verbinding tussen wetenschap en praktijk zit nog steeds niet lekker en Logeion als vereniging kan die verbindende factor zijn”, zegt professor Betteke van Ruler in een interview in het vakblad C. “Ik hoop dat het Strategisch Centrum nu eens van de grond komt en dat er een programma komt om de wetenschappelijke kant van het vak een impuls te geven.” De Partners en Vrienden van het Centrum Strategische Communicatie van Logeion zetten eind september de eerste stappen tijdens de avond ‘Onder Professoren’. Waar ging het zoal over die avond?

  Lees verder >>

 41. Blog van de voorzitter: Is woordvoering een nieuwe taak voor toezichthouders?

  17 oktober 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  wieneke705x220.jpg

  "Politici moeten hun toon matigen." Dat zei Henk Breukink, commissaris bij ING, vorige week zaterdag in de NRC. ING trof een recordschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat klanten jarenlang ING-rekeningen konden gebruiken om geld wit te wassen. Daarna kwam er vanuit de politiek, maar ook vanuit andere delen van de samenleving, veel kritiek op deze bank. Een opmerkelijke uitspraak. ING had een grote fout gemaakt door niet in te grijpen bij de witwasactiviteiten.

  Lees verder >>

 42. Prikkels - De Wereld Draait Door

  16 oktober 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Dreigt het verstandshuwelijk tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek op de klippen te lopen? Dat was de vraag die Pieter Couwenbergh dit weekend in Het Financieele Dagblad stelde naar aanleiding van Unilever’s beslissing om het hoofdkantoor (voorlopig) niet naar Rotterdam te verhuizen en de impact daarvan op de discussie over de besluitvorming over dividendbelasting. En als dat huwelijk dreigt te eindigen, heeft een gebrekkige communicatie daar dan een rol in gespeeld?

  Lees verder >>

 43. Mooie tijden voor strategen

  16 oktober 2018 - door Peter van den Besselaar - 0 reacties

  Peter-van-den-Besselaar website blog.gif

  De dynamiek in de wereld is ongekend. Amerika koos een president, waarvan journalisten turven hoe vaak hij onwaarheid spreekt. Trump scoorde onlangs zijn 2.000e leugen, misleidende opmerking of valse verklaring. Zestien keer op een dag. Dat kan gewoon in een tijd waarin we gewend zijn aan de term fake-nieuws. Langzaam maar zeker ontdekken journalisten hoe fake-news wordt gemaakt en verspreid.

  Lees verder >>

 44. Bevlogen power sprekers inspireren tijdens de Dag van de Duurzaamheid

  10 oktober 2018 - door de redactie - 0 reacties

  SPantvlaggen705x220.jpg

  Op 10 oktober was het de Dag van de Duurzaamheid. Binnen de muren van congrescentrum Spant doen zij hun uiterste best om steeds duurzamer te werken. "Stapje voor stapje, zo komen we er wel! Hoe we die duurzaamheid in de cultuur, in het DNA van de medewerkers en bezoekers krijgen? En hoe we onze gasten en collega’s zo inspirerend mogelijk kunnen prikkelen om na te denken over duurzaamheid? Onder andere door middel van deze gave mini-colleges over duurzaamheid." In de blog van Spant lees je meer over hoe duurzaamheid breed wordt ingezet door onder andere Tony's Chocolony en ID&T. 

  Lees verder >>

 45. Blog van de voorzitter: Lust en perikelen

  2 oktober 2018 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  wieneke705x220.jpg

  Ellie Lust is weg als woordvoerder bij de Amsterdamse politie. Ze is niet vrijwillig vertrokken. Haar vertrek houdt de gemoederen aardig bezig. Zelf is Ellie 'boos en verdrietig' en voelt ze zich 'niet integer behandeld'. Is haar vertrek terecht?

  Lees verder >>

 46. Finalist aan het woord: 'De beste manier om de toekomst te voorspellen, is door hem samen vorm te geven'

  2 oktober 2018 - door Annemieke van Wegen-Delhaas - 0 reacties

  Rotterdamfinalist_705x220.jpg

  Hoe zou Rotterdam er over twintig jaar uitzien als de Rotterdammer het voor het zeggen had? Met die vraag in het achterhoofd is het stadsbestuur van Rotterdam in januari 2017 gestart met het Gesprek met de Stad. Het gesprek over het Rotterdam van 2037 is tot april 2017 gevoerd met iedereen die daarvoor openstond. Jong en oud, arm en rijk, hoog- en laagopgeleid en mensen van verschillende achtergronden. Ruim 9.000 mensen deden mee. Gezamenlijk hebben wij verkend wat we verwachten van de toekomst en hebben we ideeën aangeleverd om de stad mooier te maken. Als input voor het maken van toekomstplannen, aIs inspiratie voor het Rotterdamse stadsbestuur, organisaties, het bedrijfsleven en voor de ‘gewone’ Rotterdammer. Waarom? Omdat er de komende jaren erg veel verandert, en daar willen we met elkaar op voorbereid zijn, denk alleen al aan de digitalisering en robotisering. 

  Lees verder >>

 47. Isabel Boerdam: van CommunicatieTalent tot eindbaas

  2 oktober 2018 - door Isabel Boerdam - 0 reacties

  Isabel-Boerdam-ComTalent2018-blog-705x220.jpg

  Het is voor mij een hele spannende week deze week. Sinds afgelopen maandag is mijn bedrijf Green Food Lab voltallig en officieel ingetrokken in ons nieuwe kantoor. We zijn dus echt aan de slag. In deze blog vertel ik je alles over mijn avontuur van de afgelopen maanden: van CommunicatieTalent tot eindbaas!

  Lees verder >>

 48. Prikkels – Obama en Logeion

  2 oktober 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Obama en Logeion, wat hebben die nou met elkaar te maken? Niet veel, zou een eerste reactie kunnen zijn. Maar vergis je niet, daar kom ik zo op terug. Laat ik ook direct maar met de deur in huis vallen: Obama zal binnenkort niet opgenomen worden in onze programmering. Daar hebben we de financiële middelen niet voor.

  Lees verder >>

 49. Brand alignment werkt als fidget spinner

  2 oktober 2018 - door Harold Tiesing - 0 reacties

  Fidget spinner Harold Brand Alignment 705x220.png

  ‘Brand alignment’? Eh, ja. Even schakelen. Ik ben net een uur binnen bij communicatieadviesbureau David in Uden. Vandaag is de eerste dag van mijn praktijkstage. Als docent communicatie bij Avans Hogeschool vind ik het belangrijk om bij te blijven met de praktijk van nu, zodat ik mijn nieuwe inzichten vol inspiratie kan delen met de studenten. 

  Lees verder >>

 50. Finalist aan het woord: 'Het idee klonk zo onwerkelijk, dat we besloten het te gaan doen'

  1 oktober 2018 - door Bouwe de Boer - 0 reacties

  Elfwegentocht_705x220.jpg

  In Friesland leeft het klimaatdossier net even iets meer dan in de andere provincies. Immers: wij willen de Elfstedentocht weer terug na 19 jaar onthouding. Het is dan ook aan de Friezen zelf om daar het heft in handen te nemen. En die kans kwam zomaar even voorbij! Leeuwarden ging meedoen aan de wedstrijd: welke stad in Nederland wordt Culturele Hoofdstad in 2018? Uiteindelijk werd het Leeuwarden en een energieprogramma was onderdeel van het totale programma.

  Lees verder >>

 51. Finalist Galjaardprijs aan het woord: 'Het meest bijzondere was het enthousiasme bij onze patiënten'

  28 september 2018 - door Stephanie Klomp-Hameleers, Saskia Eggen-Prinsen - 1 reactie

  Doe-enbeleefdag_705x220.jpg

  Het was een dag of twee voordat we de eerste Doe en beleefdag hielden in het Maastricht UMC+. Dat we de kans kregen om het deze keer eens helemaal anders te doen was natuurlijk te gek. Maar toch, nu het uur U aanstaande was en we echt de fase van uitvoering in zouden gaan, sloeg de spanning toch wel toe. Zou de app wel op tijd beschikbaar zijn? Wat als de tape voor de lijnen op de vloer niet zou plakken? Of juist heel goed zou plakken en we nog een jaar lang ‘plezier’ hadden van de lijmresten. Of wat als alle bezoekers alleen maar naar de OK’s zouden lopen? En zich niet lieten verleiden tot het lopen van een hele route.

  Lees verder >>

 52. Finalist Galjaardprijs aan het woord: 'Een bekroning van onze stelselmatige aanpak'

  27 september 2018 - door Tom Schooltink - 0 reacties

  Magikbijjouwonen_705x220.jpg

  In 2014 was onze eerste ‘week van de pleegzorg’. Het was aan de vooravond van de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Om de lobby richting gemeentelijke politiek te starten, organiseerden we voor jeugdzorgaanbieder Jarabee ontbijtsessies. Gemeentelijke politici schoven om 7.00 uur aan bij de ontbijttafel van pleeggezinnen om bijgepraat te worden over het pleegouderschap.

  Lees verder >>

 53. Finalist Galjaardprijs aan het woord: 'Even een ommetje maken en met ‘Ik teken voor 80’ thuiskomen'

  24 september 2018 - door Henk ten Harkel - 0 reacties

  Finalist-ITV80_blog_705x220.jpg

  Zoals we zo vaak doen. Een ommetje maken en nieuwe plannen bespreken. Zomer 2017. Flip van Willigenen (directeur 1Twente) en ik hebben ’t dan al over de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. ’t Is toch eigenlijk een schande dat slechts 43 procent van de kiezers in onze stad hun stem uitbrachten. ’t Zou minimaal 80 procent moeten zijn, grapten we overmoedig. Het project ‘Ik teken voor 80’ werd op dat moment geboren.

  Lees verder >>

 54. Blog van de voorzitter: Prinsjesdag, steeds meer over politici en minder over beleid

  19 september 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke Buurman (blog) 705x220.jpg

  Wat blijft er hangen na de derde dinsdag in september? Drie onderwerpen voeren de boventoon in de communicatie rond Prinsjesdag, allereerst de dividendbelasting (inmiddels omgedoopt tot het D-woord). Niet verrassend, want hier gaat het al maanden over. Verder gaan huishoudens 35 euro per maand meer overhouden. Volgens peilingen geloven Nederlanders hier niets van.

  Lees verder >>

 55. Cor Hospes: 'We maken allemaal gewoon kak'

  18 september 2018 - door de redactie - 0 reacties

  hogeschoolblog705x220.jpg

  Wil je een contenthit of contentshit? Deze vraag werd ons, een vijftal communicatieprofessionals van de HZ University of Applied Sciences, tijdens het event ‘What’s going on in Digital?’ over content en video voorgelegd. Volgens Cor Hospes, merkjournalist, maakt 95 procent van de communicatieprofessionals 'gewoon kak'. Stel je kijkt vanaf een brug op de snelweg en ziet honderden auto’s. Kun je er nu drie opvallende opnoemen? Nee hè, je valt niet zomaar op in de markt. Zoals Cor Hospes het zegt: "kill the goldfish."

  Lees verder >>

 56. Prikkels – Verwarring alom

  18 september 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Laat ik beginnen met een ‘mea culpa’. We hebben afgelopen week niet duidelijk gecommuniceerd waar we de afgelopen weken zo druk mee bezig zijn geweest: een nieuw online platform voor Logeion-leden. Niet een online platform voor de hele beroepsgroep en ook geen nieuwe ‘communicatie online’. En daar hadden we veel duidelijker in moeten zijn en niet een tweet versturen die verkeerd kon worden geïnterpreteerd. Dan was er geen verwarring ontstaan en was hoon en spot ons misschien bespaard gebleven. 

  Lees verder >>

 57. Blog van de voorzitter: Communicatiedirecteur afgerekend op chemie met de baas

  4 september 2018 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke Buurman (blog) 705x220.jpg

  "De communicatiedirecteur is steeds vaker iemand die het geheel van communicatie, marketing, strategie en financiën overziet en steeds vaker een gesprekspartner voor de directie in plaats van een spindoctor.” Dit is een ontwikkeling die Adformatie signaleert. In mijn beleving is dat een goede ontwikkeling; de laatste jaren is de communicatiedirecteur doorgegroeid naar iemand die vanuit het vak in staat is de relevante velden voor de hele organisatie te overzien en daar wat van te vinden. 

  Lees verder >>

 58. Omgevingswet? Doe jij de communicatie even?

  4 september 2018 - door Eric Vink - 0 reacties

  Omgevingswet-705x220.jpg

  Vlak voor de zomer organiseerde Logeion het webinar ‘Omgevingswet: communicatie en participatie’. Dat deze wet grote veranderingen met zich meebrengt, weet iedereen inmiddels. Maar wat ‘anders werken’ onder de nieuwe wet vanaf 2021 precies inhoudt, is minder duidelijk. Zeker als het over de rol van communicatie gaat. Samen met Kristel Lammers (Aan de slag met de Omgevingswet) en Lotte Hoek (gemeente Rotterdam) mocht ik vragen van kijkers beantwoorden. Het liep behoorlijk storm. We kregen veel meer vragen binnen dan we in het webinar van een uur aankonden. De implementatie nu en de uitvoering van de wet straks, brengt grote communicatieve opgaven en kansen met zich mee. Maar hoe pak je het aan? We kregen drie soorten vragen.

  Lees verder >>

 59. Prikkels – Ze gingen niet

  4 september 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Vrienden van mijn ouders hadden vroeger op het toilet een moppenboek van Max Tailleur liggen. Toen ik jong was begreep ik negen van de tien moppen eigenlijk niet en kon ik er niet om lachen. Eerlijk gezegd kan ik er nog steeds niet om lachen. Naast de boeken had Max Tailleur ook een heuse geinlijn. Je kon voor een klein bedrag een telefoonnummer bellen en dan hoorde je een krakkemikkig bandje met een mop van Tailleur. Dat heb ik een keer gedaan. Ik was een illusie armer toen ik de vraag hoorde of ik de mop kende van Sam en Moos die naar Parijs gingen? “Ze gingen niet”, en een harde lach volgde.

  Lees verder >>

 60. Congres app inzetten? Maak eerst een proefrit!

  22 augustus 2018 - door Joost Callaars - 1 reactie

  Blogartikel-Yellenge-1.jpg

  Een auto: vier wielen, een motor en een stuur. Allemaal hetzelfde, dus een proefrit maken? Helemaal niet nodig! Afrekenen en rijden maar. Of toch niet… Wacht… Huh? Verschillende typen motoren? Wel of geen automaat? Niet elke auto is hetzelfde: ze verschillen in beleving, rijplezier, comfort en uitvoering. Dit geldt ook voor de congres of event app. Vertelt een lijst met app-opties hoe deze zijn uitgewerkt? Nee, dat merk je pas wanneer je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Kortom: maak net als bij het kopen van een auto eerst een proefrit.

  Lees verder >>