Blogs

Blogs

 1. Blog van de Voorzitter: Marrakesh-pact roept om toezichthouder overheidscommunicatie

  12 december 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Door het Marrakesh-pact zullen we in Nederland overstroomd worden door hordes migranten. Die gaan onze huizen inpikken en onze sociale zekerheid, waar wij allemaal zo hard voor gewerkt hebben, laten ontploffen. Dat is flauwekul, het pact gaat ervoor zorgen dat migranten uit delen van de wereld waar ze het minder hebben, fatsoenlijk opgevangen worden in landen waar zij toevlucht zoeken, hen een betere rechtspositie bezorgen en migratie in goede banen leiden.

  Lees verder >>

 2. Stakeholdermanagement: Maak vrienden voordat het nodig is

  11 december 2018 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Paul-Stamsnijder-Stakeholdersmanagement-blog-Katja-705x220.jpg

  Maandagmiddag 10 december kwamen tijdens de Vakimpuls 'Stakeholdersmanagement' ruim 150 vakgenoten bij elkaar in Nieuwegein. Allemaal geïnteresseerd in stakeholdermanagement, 'het argument in de samenleving'. Een onderwerp waarover Paul Stamsnijder van Reputatiegroep ons in een middag alles zou vertellen. Wie zijn eerste les in de oren knoopt, weet meteen waarom stakeholdermanagement belangrijk is. Deze les is: 'Ubuntu', ook wel 'ik ben omdat wij zijn'. Kortom: je kunt het niet alleen. En dat moet je ook niet willen.

  Lees verder >>

 3. Prikkels - Het orakel van Grolloo

  11 december 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Wat hebben Delphi en Grolloo nou met elkaar te maken? Niks zou je zeggen; de twee plaatsen liggen bijna 2700 kilometer uit elkaar en je doet er met de auto toch snel anderhalve dag tot twee dagen over om van de ene plek naar de andere te rijden. Over het ontstaan van het orakel van Delphi gaan verschillende versies de ronde. Het orakel functioneerde volgens de overlevering maar negen maanden per jaar (en dit telkens maar één dag per maand). Tijdens de drie wintermaanden was Apollo afwezig en nam Dionysos de bewaking van het heiligdom over. 

  Lees verder >>

 4. Partners van het Centrum Strategische Communicatie pakken Big Data-handschoen op

  5 december 2018 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Partnermeeting-28nov2018-705x220.jpg

  Partners van het Centrum Strategische Communicatie (CSC) en de Leerstoel van Logeion maken wetenschappelijk onderzoek dat relevant is voor de praktijk mede mogelijk. Niet meer dan logisch dat zij als eerste de resultaten te horen krijgen van het onderzoek dat Piet Verhoeven samen met Jeroen Jonkman en Nelleke Keuper in opdracht van Logeion heeft uitgevoerd. Welke rol speelt Big Data in het communicatievak? Tijdens de partnermeeting op 28 november 2018 leverde die vraag een intrigerend antwoord op. 

  Lees verder >>

 5. Blog van de Voorzitter: Schokkende beelden illustreren mediabeleid Witte Huis

  27 november 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Voor communicatieprofessionals zijn het schokkende beelden. Je hebt ze vast gezien, want ze zijn de hele wereld overgegaan. Op een persconferentie stelt Jim Acosta van CNN president Trump een aantal vragen over de migrantenkaravaan die vanuit Zuid-Amerika de Verenigde Staten wil binnenkomen. Trump raakt geïrriteerd en maakt de verslaggever uit voor een ‘rude, terrible person’. Acosta vraagt door. Ondertussen komt er een persmedewerker van het Witte Huis aangelopen. 

  Lees verder >>

 6. Corporate communication in the driver’s seat

  27 november 2018 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Verslag-Expertworkshop-Agile-705x220.jpg

  Grote Duitse bedrijven als Osram, Braun, Otto en Daimler zijn zichzelf in hoog tempo opnieuw aan het uitvinden en 'agility' is daarbij een sleutelwoord. De corporate communicatieafdelingen spelen een sleutelrol. Dat blijkt op de tweedaagse expertworkshop ‘Alles agile oder was? Die Unternehmingskommunikation in agilen Organisationen’ op 22 en 23 november in München. 

  Lees verder >>

 7. Beroepsniveauprofielen: een kompas voor bij je professionalisering

  27 november 2018 - door Caroline Wehrmann, Jan van den Hoff, Els van der Pool - 0 reacties

  Kompas-705x220.jpg

  Logeion vindt het als beroepsvereniging belangrijk na te denken en bij te dragen aan professionalisering van iedereen die zich met het communicatievak bezighoudt. Om daarbij een kompas te hebben, zijn de beroepsniveauprofielen opgesteld: het BNP-model. Door het BNP-model in te vullen kun je zien waar jij staat en waar je ontwikkelmogelijkheden hebt. 

  Lees verder >>

 8. Prikkels - De markt is waar mensen zijn

  26 november 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Op de Boschdijk in Eindhoven, voor het hoofdkantoor van mijn eerste werkgever Philips, staat een beeld van Frans van Beers genaamd ‘De markt is waar mensen zijn’. Een passende titel voor het bedrijf dat meer dan 120 jaar geleden begon met een lichtfabriekje en vervolgens is uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van gezondheidszorg. Klanten vind je niet door in je kantoor voor een beeldscherm of in een vergadering te zitten. Alleen wanneer je “buiten” bent, weet je wat er speelt bij je klanten, medewerkers en iedereen die bij je organisatie betrokken is. Dat geldt ook voor Logeion.

  Lees verder >>

 9. Blog van de voorzitter: 'Zonder goede overheidscommunicatie kan een democratie niet functioneren'

  14 november 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Is het een goed idee om een toezichthouder voor overheidscommunicatie in het leven te roepen? Dat is wat Jacques Wallage, oud-bestuurder met grote belangstelling voor communicatie, vroeg aan de bezoekers van de Galjaarddag, het nationale praktijkcongres voor publiekscommunicatie. Om onmiddellijk zelf het antwoord te geven: Ja.

  Lees verder >>

 10. Omgevingswet: de Gelderse aanpak

  14 november 2018 - door Len Middelbeek - 0 reacties

  Omgevingswet-705x220.png

  Op 7 november vond de tweede bijeenkomst plaats over de Omgevingswet. Net als eerder in Utrecht was er ook in Arnhem, waar we te gast waren bij de provincie Gelderland, weer veel belangstelling. Voor veel communicatieprofessionals is de Omgevingswet, die in 2021 van kracht wordt, nog een relatief onbekend terrein. Die wet moet de bestaande regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. In veel gemeenten en provincies wordt volop gewerkt aan de voorbereiding, zodat het bestuur en de ambtelijke organisatie in 2021 voorbereid zijn op de uitvoering van de wet. Met name van de afdelingen communicatie wordt veel verwacht. De verwachting is dat zij een cruciale rol kunnen gaan spelen. De bijeenkomsten die Logeion hierover organiseert, moeten de afdelingen communicatie daarbij helpen.

  Lees verder >>

 11. Prikkels - De kunst van het netwerken

  13 november 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Netwerken zijn zo oud als de mensheid. Toch kwam het begrip netwerksamenleving pas echt in zwang toen de Spaanse socioloog Manuel Castells in 1996, het jaar waarin de eerste smartphone op de markt kwam, voorzag dat we naar een samenleving toegingen waarin iedereen met iedereen verbonden zou zijn. En dit zou grote gevolgen hebben voor onze manier van organiseren en werken. 

  Lees verder >>

 12. De kracht van design bij verandering en communicatie

  7 november 2018 - door Koen Chatrou - 0 reacties

  Mignon-Dutch-design-220x705.jpg

  Terugblik op een succesvolle bijeenkomst

  De Dutch Design Week in Eindhoven. Een geschikter moment om na te denken over de kracht van design bij verandering en communicatie is haast ondenkbaar. Op woensdag 24 oktober kwamen ruim 60 communicatieprofessionals uit het land samen om met elkaar het gesprek aan te gaan, te discussiëren, maar vooral ook actief aan de slag te gaan met design for purpose. Locatie: SingularityU in de Apparatenfabriek op Strijp-S. Een terugblik.

  Lees verder >>

 13. Wetenschap en werkelijkheid

  6 november 2018 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Blog-wetenschappelijke-tijdschriften-705x220.jpg

  Met de Leerstoel Strategische Communicatie wil Logeion de verbinding tussen wetenschap en praktijk versterken. Waarom eigenlijk? Wetenschappelijk onderzoek draait om het ontwikkelen van nieuwe kennis, die toepassingen opleveren en ons steeds een stukje dichter brengen bij de waarheid. Maar als die nieuwe kennis niet bij de praktijk komt, hebben we er weinig aan. Daarom hecht Logeion aan een nauwe relatie tussen wetenschap en praktijk. Wetenschappers publiceren hun nieuwe inzichten in wetenschappelijke tijdschriften. Welke discussies spelen er eigenlijk in de communicatiewetenschappelijke tijdschriften en wat kunnen communicatieprofessionals daar in de praktijk aan hebben? Reden voor een gesprek met Martine van Selm, hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam én lid van het Curatorium dat de bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie benoemt.

  Lees verder >>

 14. Prikkels - Arme persvoorlichter

  31 oktober 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Oei, was ik me daar toch bijna achter mijn computer gekropen om te solliciteren naar een prachtfunctie. Nog geen twee weken geleden werd ik namelijk door een vakgenoot geattendeerd op de vacature ‘persvoorlichter’ bij één van onze regeringspartijen. Maar geen zorgen, ik voldoe helaas niet aan de eisen die aan de functie worden gesteld. De vacature staat nog steeds online, mist kraak en smaak en komt daarom niet in aanmerking voor een column van kantooramazone Japke-d Bouma.

  Lees verder >>

 15. Blog van de Voorzitter: 'Een herhaling van Jetten', een pleidooi voor authenticiteit

  31 oktober 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  wieneke705x220.jpg

  De overname van de Hema door Marcel Boekhoorn. De letters van Amsterdam. De opmars van de newsroom. Zomaar een paar onderwerpen waarover Logeion-leden mij tipten als onderwerp voor deze blog. Maar het wordt Rob Jetten, die tot fractievoorzitter en opvolger van de ervaren Alexander Pechtold werd gekozen. Met zijn 31 jaar de jongste fractievoorzitter ooit; zelfs Ed Nijpets was een paar maanden jonger. Arjen Lubach (met dank voor de quote boven deze blog) had er zelfs een speciale Nijntje-editie aan gewijd. En deze blog wordt daarmee een pleidooi voor authenticiteit in de communicatie. 

  Lees verder >>

 16. Grote belangstelling voor vakimpuls Omgevingswet

  29 oktober 2018 - door Len Middelbeek - 0 reacties

  Omgevingswet landscape.jpg

  De themagroep Omgevingswet organiseerde op donderdag 27 september de eerste van een drietal bijeenkomsten over de Omgevingswet. Dat er voor dit onderwerp grote belangstelling bestaat, bleek uit de overtekening voor deze bijeenkomst. Communicatieadviseur Monique den Bakker en programmamanager Martine van Rijn, beiden werkzaam bij de gemeente Utrecht, vertelden over de aanpak van de stad.

  Lees verder >>

 17. Van schreeuwlelijken tot geurvlaggen: communicatie in het dierenrijk

  22 oktober 2018 - door Bas Lukkenaar - 0 reacties

  Blog-Burger's-Zoo-705x220.jpg

  Bij menselijke communicatie maken we vaak een onderscheid tussen verbale en non-verbale communicatie. In het dierenrijk wordt echter een kleurrijk arsenaal ingezet dat een beroep doet op diverse zintuigen en waarbij lichaamstaal vaak ook een belangrijke rol speelt. We nemen je mee in de fascinerende wereld van schreeuwlelijken, borstgeroffel, geurvlaggen en zelfs infrasone geluiden. We starten onze reis in de boomtoppen van het Aziatische tropisch regenwoud.

  Lees verder >>

 18. De communicatiewetenschap vindt de praktijk tijdens 'Onder Professoren'

  19 oktober 2018 - door Marjon Kranenbarg - 0 reacties

  Onder-Professoren-20-september-2018_1-705x220.jpg

  “De verbinding tussen wetenschap en praktijk zit nog steeds niet lekker en Logeion als vereniging kan die verbindende factor zijn”, zegt professor Betteke van Ruler in een interview in het vakblad C. “Ik hoop dat het Strategisch Centrum nu eens van de grond komt en dat er een programma komt om de wetenschappelijke kant van het vak een impuls te geven.” De Partners en Vrienden van het Centrum Strategische Communicatie van Logeion zetten eind september de eerste stappen tijdens de avond ‘Onder Professoren’. Waar ging het zoal over die avond?

  Lees verder >>

 19. Blog van de voorzitter: Is woordvoering een nieuwe taak voor toezichthouders?

  17 oktober 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  wieneke705x220.jpg

  "Politici moeten hun toon matigen." Dat zei Henk Breukink, commissaris bij ING, vorige week zaterdag in de NRC. ING trof een recordschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat klanten jarenlang ING-rekeningen konden gebruiken om geld wit te wassen. Daarna kwam er vanuit de politiek, maar ook vanuit andere delen van de samenleving, veel kritiek op deze bank. Een opmerkelijke uitspraak. ING had een grote fout gemaakt door niet in te grijpen bij de witwasactiviteiten.

  Lees verder >>

 20. Prikkels - De Wereld Draait Door

  16 oktober 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Dreigt het verstandshuwelijk tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek op de klippen te lopen? Dat was de vraag die Pieter Couwenbergh dit weekend in Het Financieele Dagblad stelde naar aanleiding van Unilever’s beslissing om het hoofdkantoor (voorlopig) niet naar Rotterdam te verhuizen en de impact daarvan op de discussie over de besluitvorming over dividendbelasting. En als dat huwelijk dreigt te eindigen, heeft een gebrekkige communicatie daar dan een rol in gespeeld?

  Lees verder >>

 21. Mooie tijden voor strategen

  16 oktober 2018 - door Peter van den Besselaar - 0 reacties

  Peter-van-den-Besselaar website blog.gif

  De dynamiek in de wereld is ongekend. Amerika koos een president, waarvan journalisten turven hoe vaak hij onwaarheid spreekt. Trump scoorde onlangs zijn 2.000e leugen, misleidende opmerking of valse verklaring. Zestien keer op een dag. Dat kan gewoon in een tijd waarin we gewend zijn aan de term fake-nieuws. Langzaam maar zeker ontdekken journalisten hoe fake-news wordt gemaakt en verspreid.

  Lees verder >>

 22. Bevlogen power sprekers inspireren tijdens de Dag van de Duurzaamheid

  10 oktober 2018 - door de redactie - 0 reacties

  SPantvlaggen705x220.jpg

  Op 10 oktober was het de Dag van de Duurzaamheid. Binnen de muren van congrescentrum Spant doen zij hun uiterste best om steeds duurzamer te werken. "Stapje voor stapje, zo komen we er wel! Hoe we die duurzaamheid in de cultuur, in het DNA van de medewerkers en bezoekers krijgen? En hoe we onze gasten en collega’s zo inspirerend mogelijk kunnen prikkelen om na te denken over duurzaamheid? Onder andere door middel van deze gave mini-colleges over duurzaamheid." In de blog van Spant lees je meer over hoe duurzaamheid breed wordt ingezet door onder andere Tony's Chocolony en ID&T. 

  Lees verder >>

 23. Blog van de voorzitter: Lust en perikelen

  2 oktober 2018 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  wieneke705x220.jpg

  Ellie Lust is weg als woordvoerder bij de Amsterdamse politie. Ze is niet vrijwillig vertrokken. Haar vertrek houdt de gemoederen aardig bezig. Zelf is Ellie 'boos en verdrietig' en voelt ze zich 'niet integer behandeld'. Is haar vertrek terecht?

  Lees verder >>

 24. Finalist aan het woord: 'De beste manier om de toekomst te voorspellen, is door hem samen vorm te geven'

  2 oktober 2018 - door Annemieke van Wegen-Delhaas - 0 reacties

  Rotterdamfinalist_705x220.jpg

  Hoe zou Rotterdam er over twintig jaar uitzien als de Rotterdammer het voor het zeggen had? Met die vraag in het achterhoofd is het stadsbestuur van Rotterdam in januari 2017 gestart met het Gesprek met de Stad. Het gesprek over het Rotterdam van 2037 is tot april 2017 gevoerd met iedereen die daarvoor openstond. Jong en oud, arm en rijk, hoog- en laagopgeleid en mensen van verschillende achtergronden. Ruim 9.000 mensen deden mee. Gezamenlijk hebben wij verkend wat we verwachten van de toekomst en hebben we ideeën aangeleverd om de stad mooier te maken. Als input voor het maken van toekomstplannen, aIs inspiratie voor het Rotterdamse stadsbestuur, organisaties, het bedrijfsleven en voor de ‘gewone’ Rotterdammer. Waarom? Omdat er de komende jaren erg veel verandert, en daar willen we met elkaar op voorbereid zijn, denk alleen al aan de digitalisering en robotisering. 

  Lees verder >>

 25. Isabel Boerdam: van CommunicatieTalent tot eindbaas

  2 oktober 2018 - door Isabel Boerdam - 0 reacties

  Isabel-Boerdam-ComTalent2018-blog-705x220.jpg

  Het is voor mij een hele spannende week deze week. Sinds afgelopen maandag is mijn bedrijf Green Food Lab voltallig en officieel ingetrokken in ons nieuwe kantoor. We zijn dus echt aan de slag. In deze blog vertel ik je alles over mijn avontuur van de afgelopen maanden: van CommunicatieTalent tot eindbaas!

  Lees verder >>

 26. Prikkels – Obama en Logeion

  2 oktober 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Obama en Logeion, wat hebben die nou met elkaar te maken? Niet veel, zou een eerste reactie kunnen zijn. Maar vergis je niet, daar kom ik zo op terug. Laat ik ook direct maar met de deur in huis vallen: Obama zal binnenkort niet opgenomen worden in onze programmering. Daar hebben we de financiële middelen niet voor.

  Lees verder >>

 27. Brand alignment werkt als fidget spinner

  2 oktober 2018 - door Harold Tiesing - 0 reacties

  Fidget spinner Harold Brand Alignment 705x220.png

  ‘Brand alignment’? Eh, ja. Even schakelen. Ik ben net een uur binnen bij communicatieadviesbureau David in Uden. Vandaag is de eerste dag van mijn praktijkstage. Als docent communicatie bij Avans Hogeschool vind ik het belangrijk om bij te blijven met de praktijk van nu, zodat ik mijn nieuwe inzichten vol inspiratie kan delen met de studenten. 

  Lees verder >>

 28. Finalist aan het woord: 'Het idee klonk zo onwerkelijk, dat we besloten het te gaan doen'

  1 oktober 2018 - door Bouwe de Boer - 0 reacties

  Elfwegentocht_705x220.jpg

  In Friesland leeft het klimaatdossier net even iets meer dan in de andere provincies. Immers: wij willen de Elfstedentocht weer terug na 19 jaar onthouding. Het is dan ook aan de Friezen zelf om daar het heft in handen te nemen. En die kans kwam zomaar even voorbij! Leeuwarden ging meedoen aan de wedstrijd: welke stad in Nederland wordt Culturele Hoofdstad in 2018? Uiteindelijk werd het Leeuwarden en een energieprogramma was onderdeel van het totale programma.

  Lees verder >>

 29. Finalist Galjaardprijs aan het woord: 'Het meest bijzondere was het enthousiasme bij onze patiënten'

  28 september 2018 - door Stephanie Klomp-Hameleers, Saskia Eggen-Prinsen - 1 reactie

  Doe-enbeleefdag_705x220.jpg

  Het was een dag of twee voordat we de eerste Doe en beleefdag hielden in het Maastricht UMC+. Dat we de kans kregen om het deze keer eens helemaal anders te doen was natuurlijk te gek. Maar toch, nu het uur U aanstaande was en we echt de fase van uitvoering in zouden gaan, sloeg de spanning toch wel toe. Zou de app wel op tijd beschikbaar zijn? Wat als de tape voor de lijnen op de vloer niet zou plakken? Of juist heel goed zou plakken en we nog een jaar lang ‘plezier’ hadden van de lijmresten. Of wat als alle bezoekers alleen maar naar de OK’s zouden lopen? En zich niet lieten verleiden tot het lopen van een hele route.

  Lees verder >>

 30. Finalist Galjaardprijs aan het woord: 'Een bekroning van onze stelselmatige aanpak'

  27 september 2018 - door Tom Schooltink - 0 reacties

  Magikbijjouwonen_705x220.jpg

  In 2014 was onze eerste ‘week van de pleegzorg’. Het was aan de vooravond van de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Om de lobby richting gemeentelijke politiek te starten, organiseerden we voor jeugdzorgaanbieder Jarabee ontbijtsessies. Gemeentelijke politici schoven om 7.00 uur aan bij de ontbijttafel van pleeggezinnen om bijgepraat te worden over het pleegouderschap.

  Lees verder >>

 31. Finalist Galjaardprijs aan het woord: 'Even een ommetje maken en met ‘Ik teken voor 80’ thuiskomen'

  24 september 2018 - door Henk ten Harkel - 0 reacties

  Finalist-ITV80_blog_705x220.jpg

  Zoals we zo vaak doen. Een ommetje maken en nieuwe plannen bespreken. Zomer 2017. Flip van Willigenen (directeur 1Twente) en ik hebben ’t dan al over de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. ’t Is toch eigenlijk een schande dat slechts 43 procent van de kiezers in onze stad hun stem uitbrachten. ’t Zou minimaal 80 procent moeten zijn, grapten we overmoedig. Het project ‘Ik teken voor 80’ werd op dat moment geboren.

  Lees verder >>

 32. Blog van de voorzitter: Prinsjesdag, steeds meer over politici en minder over beleid

  19 september 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke Buurman (blog) 705x220.jpg

  Wat blijft er hangen na de derde dinsdag in september? Drie onderwerpen voeren de boventoon in de communicatie rond Prinsjesdag, allereerst de dividendbelasting (inmiddels omgedoopt tot het D-woord). Niet verrassend, want hier gaat het al maanden over. Verder gaan huishoudens 35 euro per maand meer overhouden. Volgens peilingen geloven Nederlanders hier niets van.

  Lees verder >>

 33. Cor Hospes: 'We maken allemaal gewoon kak'

  18 september 2018 - door de redactie - 0 reacties

  hogeschoolblog705x220.jpg

  Wil je een contenthit of contentshit? Deze vraag werd ons, een vijftal communicatieprofessionals van de HZ University of Applied Sciences, tijdens het event ‘What’s going on in Digital?’ over content en video voorgelegd. Volgens Cor Hospes, merkjournalist, maakt 95 procent van de communicatieprofessionals 'gewoon kak'. Stel je kijkt vanaf een brug op de snelweg en ziet honderden auto’s. Kun je er nu drie opvallende opnoemen? Nee hè, je valt niet zomaar op in de markt. Zoals Cor Hospes het zegt: "kill the goldfish."

  Lees verder >>

 34. Prikkels – Verwarring alom

  18 september 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Laat ik beginnen met een ‘mea culpa’. We hebben afgelopen week niet duidelijk gecommuniceerd waar we de afgelopen weken zo druk mee bezig zijn geweest: een nieuw online platform voor Logeion-leden. Niet een online platform voor de hele beroepsgroep en ook geen nieuwe ‘communicatie online’. En daar hadden we veel duidelijker in moeten zijn en niet een tweet versturen die verkeerd kon worden geïnterpreteerd. Dan was er geen verwarring ontstaan en was hoon en spot ons misschien bespaard gebleven. 

  Lees verder >>

 35. Blog van de voorzitter: Communicatiedirecteur afgerekend op chemie met de baas

  4 september 2018 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke Buurman (blog) 705x220.jpg

  "De communicatiedirecteur is steeds vaker iemand die het geheel van communicatie, marketing, strategie en financiën overziet en steeds vaker een gesprekspartner voor de directie in plaats van een spindoctor.” Dit is een ontwikkeling die Adformatie signaleert. In mijn beleving is dat een goede ontwikkeling; de laatste jaren is de communicatiedirecteur doorgegroeid naar iemand die vanuit het vak in staat is de relevante velden voor de hele organisatie te overzien en daar wat van te vinden. 

  Lees verder >>

 36. Omgevingswet? Doe jij de communicatie even?

  4 september 2018 - door Eric Vink - 0 reacties

  Omgevingswet-705x220.jpg

  Vlak voor de zomer organiseerde Logeion het webinar ‘Omgevingswet: communicatie en participatie’. Dat deze wet grote veranderingen met zich meebrengt, weet iedereen inmiddels. Maar wat ‘anders werken’ onder de nieuwe wet vanaf 2021 precies inhoudt, is minder duidelijk. Zeker als het over de rol van communicatie gaat. Samen met Kristel Lammers (Aan de slag met de Omgevingswet) en Lotte Hoek (gemeente Rotterdam) mocht ik vragen van kijkers beantwoorden. Het liep behoorlijk storm. We kregen veel meer vragen binnen dan we in het webinar van een uur aankonden. De implementatie nu en de uitvoering van de wet straks, brengt grote communicatieve opgaven en kansen met zich mee. Maar hoe pak je het aan? We kregen drie soorten vragen.

  Lees verder >>

 37. Prikkels – Ze gingen niet

  4 september 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Vrienden van mijn ouders hadden vroeger op het toilet een moppenboek van Max Tailleur liggen. Toen ik jong was begreep ik negen van de tien moppen eigenlijk niet en kon ik er niet om lachen. Eerlijk gezegd kan ik er nog steeds niet om lachen. Naast de boeken had Max Tailleur ook een heuse geinlijn. Je kon voor een klein bedrag een telefoonnummer bellen en dan hoorde je een krakkemikkig bandje met een mop van Tailleur. Dat heb ik een keer gedaan. Ik was een illusie armer toen ik de vraag hoorde of ik de mop kende van Sam en Moos die naar Parijs gingen? “Ze gingen niet”, en een harde lach volgde.

  Lees verder >>

 38. Congres app inzetten? Maak eerst een proefrit!

  22 augustus 2018 - door Joost Callaars - 1 reactie

  Blogartikel-Yellenge-1.jpg

  Een auto: vier wielen, een motor en een stuur. Allemaal hetzelfde, dus een proefrit maken? Helemaal niet nodig! Afrekenen en rijden maar. Of toch niet… Wacht… Huh? Verschillende typen motoren? Wel of geen automaat? Niet elke auto is hetzelfde: ze verschillen in beleving, rijplezier, comfort en uitvoering. Dit geldt ook voor de congres of event app. Vertelt een lijst met app-opties hoe deze zijn uitgewerkt? Nee, dat merk je pas wanneer je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Kortom: maak net als bij het kopen van een auto eerst een proefrit.

  Lees verder >>

 39. Blog van de voorzitter: Gemeenten blijven moeite houden met open communicatie

  22 augustus 2018 - door Wieneke Buurman - 3 reacties

  Wieneke Buurman (blog) 705x220.jpg

  Een behoorlijk aantal van onze leden houdt zich bezig met de communicatie van een gemeente. En dat blijft een lastige opgave. Een goed (what’s in a word) voorbeeld hiervan zijn de perikelen, zoals die zich voordeden in de gemeente Westland. Die had de raadsleden teruggeroepen van vakantie om achter gesloten deuren een besluit te nemen over de aanpassing van het bestemmingsplan.

  Lees verder >>

 40. Prikkels - #enemyofnone

  21 augustus 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Of ik er blij mee moet zijn of niet, laat ik nu maar even in het midden. Want het is best wel een rare gedachte dat er in 2018 in Amerika, één van de oudste democratieën ter wereld, een campagne voor het belang van vrije media moet worden gevoerd. Toch kon je erop wachten, het moment dat 'fake news' terugslaat.

  Lees verder >>

 41. Historie Logeion-leerstoel Strategische Communicatie

  20 augustus 2018 - door Celia Noordegraaf - 2 reacties

  Leerstoel705x220.jpg

  De historie van de Leerstoel is niet los te koppelen van de historie van Logeion zelf. Logeion is in 2005 ontstaan uit een fusie van de Vereniging voor Overheidscommunicatie (VOO) en de Beroepsvereniging voor Communicatie(BvC). Deze laatste was op haar beurt in 1996 ontstaan uit een fusie van de NGPR en twee kleinere beroepsorganisaties. Een terugblik leert dat de beroepsgroep zeer markante hoogleraren heeft weten te benoemen met een grote impact op het vak.

  Lees verder >>

 42. 'Grotere Return On Investment op trainingen door te focussen op gedragsverandering'

  16 augustus 2018 - door Genieke Hertoghs, Harrie van den Berg - 0 reacties

  gedrag705x220.jpg

  Wat is het belangrijkste doel als je medewerkers opleidt of laat trainen op gedrag en vaardigheden? Dat ze zich ergens bewust van worden? Dat ze iets nieuws leren? Of dat ze weer even tevreden zijn? Jaarlijks geven Nederlandse organisaties 3,2 miljard euro uit aan trainingen en opleidingen. Deze omvangrijke kosten zijn het enkel waard als de 'Return On Investment' (ROI) ook flink is. Medewerkers in beweging krijgen is vaak geen probleem. Maar medewerkers in beweging houden, is een stuk lastiger. Daarom wordt de ROI vergroot, als een training op blijvende gedragsverandering is gericht.

  Lees verder >>

 43. Blog van de voorzitter: Kan een bureau de reputatie van de ontslagen dirigent Gatti redden?

  8 augustus 2018 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  wieneke705x220.jpg

  Daniele Gatti, de ontslagen chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, is door twee vrouwen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag in 1996 en 2000; een volgende case in de #MeToo-lijn. Gatti heeft een Amerikaans pr-bureau, dat in crisissen is gespecialiseerd en door de NRC 'reputatiedokters' wordt genoemd, ingehuurd om zijn reputatie te redden. Gaat dat het bureau lukken?

  Lees verder >>

 44. Hans Koeleman: 'De noodzaak van wetenschappelijk onderzoek in het communicatievak'

  1 augustus 2018 - door Hans Koeleman - 0 reacties

  HansKoeleman705x220.jpg

  Communicatieprofessionals werken in een fantastisch vakgebied waarin ze zich op velerlei gebieden, die veel verder reiken dan alleen communicatie, verdienstelijk kunnen maken. Daarvoor is het wel noodzakelijk om een wetenschappelijke basis te hebben. Om op basis van gedegen studie en onderzoek onszelf de inspiratie en inzichten te verschaffen die ons helpen bij de dagelijkse weerbarstige praktijk.

  Lees verder >>

 45. Prikkels - Leiden of lijden

  25 juli 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Als ik een maand geleden had gevraagd wie Kolinda Grabar-Kitarovic kent, was het aantal mensen dat ‘ja’ had geknikt waarschijnlijk op een hand te tellen. Misschien onze voormalige collega Bianca (toekomstig voorzitter van de congrescommissie), maar heel veel meer zullen het er niet zijn geweest. In nog geen twee weken is dat enorm veranderd. En niet vanwege een uitgekiende mediacampagne, maar vooral omdat ze zo dichtbij zichzelf is gebleven en daarmee ook dichtbij haar landgenoten en anderen, buiten de Kroatische landsgrenzen.

  Lees verder >>

 46. Blog van de voorzitter: 'Het wordt tijd voor een CEO met een communicatieachtergrond'

  25 juli 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  wieneke705x220.jpg

  Want waar blijven ze, die communicatievrouwen en -mannen die vanuit de top hun organisatie door roerige tijden loodsen? Die actief werken aan de reputatie van hun organisatie, meewegen bij het vormgeven van hun strategie en beslissingen nemen?

  Lees verder >>

 47. Michael Meyer: 'Een kruisbestuiving komt niet vanzelf'

  19 juli 2018 - door Michael Meyer - 0 reacties

  MichealMeyer705x220.jpg

  Orange Otters Verandercommunicatie is als Partner van het Centrum Strategische Communicatie (CSC) betrokken bij de werving van de nieuwe hoogleraar. Wij vinden het belangrijk dat ook nu een goede keuze gemaakt wordt en er weer een inspirerende hoogleraar komt. In ons werk is de uitwisseling tussen wetenschap en praktijk superbelangrijk. Zo hebben we de afgelopen tijd mooie ervaring opgedaan met een stagiair die de kunst van data-analyses beheerst. Het is bijzonder om te zien wat de analyse van sociale netwerken in organisaties aan ons werk kan toevoegen.

  Lees verder >>

 48. Celia Noordegraaf: 'De leerstoel geeft een impuls aan het communicatievak'

  18 juli 2018 - door Celia Noordegraaf - 1 reactie

  CeliaNoordegraf705x220.jpg

  De Logeion-leerstoel is een zogenaamde bijzondere Leerstoel. Zo'n leerstoel voegt iets toe aan het onderzoek dat al vanuit de vakgroep van een universiteit wordt gedaan. Logeion geeft hiermee een extra impuls aan het onderzoek naar het vakgebied strategische communicatie en slaat op deze manier een brug tussen wetenschap en praktijk. Noelle Aarts was de eerste hoogleraar die de Leerstoel bekleedde en met name tijdens haar afscheid in maart van dit jaar werd heel zichtbaar dat zij echt iets heeft toegevoegd de afgelopen negen jaar, dat er zonder haar nog niet was

  Lees verder >>

 49. Prikkels - Teek that

  11 juli 2018 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  Wat hebben een goudjakhals en een chocoladereep nu met elkaar te maken? Terwijl we ons allemaal twee weken lang hebben geërgerd aan de fake blessures van de Braziliaanse aanvaller Neymar (herinneren we ons Arjen Robben nog?) las ik vorige week vol verbazing een kort berichtje dat een Nederlandse tv-presentatrice zich met fake news voor een commercieel pr-karretje had laten spannen. Ze had een nepvideo verspreid over een goudjakhals die in Ruurlo was opgedoken, daar een dag later spijt van gekregen omdat het niet om een goudjakhals, maar om een nieuw middel tegen tekenbeten ging. Een regionale krant had er inmiddels wel aandacht aan besteed (hadden ze hun werk beter moeten doen?) en werd geconfronteerd met boze reacties van lezers.

  Lees verder >>

 50. Blog van de voorzitter: 'Er zijn mooie dingen gebeurd in het eerste half jaar'

  11 juli 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  wieneke705x220.jpg

  Logeion zet mooie stappen in de eerste helft van 2018. We gaan de groei van Logeion in de versnelling zetten in de tweede helft van dit jaar! Waar 2017 een jaar was van bouwen en inrichten onder de bezielende leiding van de toen nieuwe directeur André Manning, is 2018 het jaar van groei. 

  Lees verder >>

 51. Burgers' Zoo: storytelling zonder vermenselijkte personages

  5 juli 2018 - door Sigrid van Iersel - 0 reacties

  landscape zoo.jpg

  Burgers’ Zoo in Arnhem wil dieren behandelen als dieren. Geen namen dus voor de giraffen, gorilla’s en olifanten in deze dierentuin. Tegelijkertijd zet Burgers’ Zoo wel volop in op storytelling. Hoe doe je dat als je de dieren niet personaliseert?

  Lees verder >>

 52. Wieneke Buurman: 'Het gaat goed met het vak'

  27 juni 2018 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-CDAY18.jpg

  Meer dan 700 collega’s zijn naar C-DAY18 gekomen op donderdag 21 juni. Daarmee is C-DAY voor zover ik weet het grootste event op het gebied van communicatie in Europa. En daar zijn we trots op. Daaruit blijkt dat het goed gaat met Logeion, maar ook dat het goed gaat met het vak. Bij Logeion zetten we ons met heel veel plezier als bestuur en bureau in om het vak en communicatiecollega’s verder te helpen. Wij doen dat samen met honderden leden, die hun tijd en energie in het vak en de vereniging steken. Hulde daarvoor!

  Lees verder >>

 53. Terugblik: CityLab010 finalist Galjaardprijs 2017

  27 juni 2018 - door Arjen P. van Leeuwen - 1 reactie

  CityLab010_705x220.jpg

  Dit is de laaste week dat je jouw project kan inzenden voor de Galjaardprijs 2018: de prijs voor het beste communicatieproject in het publieke domein. Welke projecten zijn eerder in aanmerking gekomen voor deze prijs? In 2017 deed CityLab010 mee aan de Galjaardprijs. Als finalist mochten ze een prachtig verhaal houden in het Provinciehuis te Zwolle. Aan Liesbeth Werleman, procesmanager CityLab010, de vraag: hoe gaat het nu met CityLab?

  Lees verder >>

 54. Prikkels - Google’s cupcake

  27 juni 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Stel: je moet in New York van de ene plek naar de andere. Je zoekt de route op in Google Maps en naast de wandeling van tien minuten krijg je ook direct te zien dat je 59 calorieën verbruikt hebt, ofwel het equivalent van een cupcake. Oktober vorig jaar was deze optie een paar uur te zien. Na heftige online reacties van consumenten was dit ook snel weer verwijderd. Hulde aan Google voor het luisteren naar zijn gebruikers en het ondernemen van snelle actie. Voor eenzelfde actie zouden bij de Britse overheid zeventien stappen en de daarbij behorende toestemmingen nodig zijn.

  Lees verder >>

 55. Gerry McGovern: 'Probeer het, faal, kom weer overeind'

  26 juni 2018 - door Bernadet Timmer - 0 reacties

  GerryMcGovernCDAY18.jpg

  De wereld verandert en een deel beweegt weg van de afhankelijkheid van organisaties. Wat doen we verkeerd? Gerry McGovern, ‘CEO customer Carewords’: “Het is vaak niet de fout die je maakt, maar de manier waarop je reageert op die fout. Probeer het, faal, kom weer overeind, probeer het opnieuw en faal beter.”

  Lees verder >>

 56. C-DAY18: Vertrouwen gezocht

  26 juni 2018 - door Bernadet Timmer - 0 reacties

  Het gaat om vertrouwen. Ben je te vertrouwen, krijg je vertrouwen? Op dat thema borduurden vrijwel alle sprekers voort tijdens C-DAY18, het nationaal vakcongres voor communicatieprofessionals georganiseerd door Logeion. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, kwamen meer dan 700 communicatieprofessionals naar het NBC Congrescentrum in Nieuwegein om kennis te delen en kennis te maken.  

  Lees verder >>

 57. Prikkels - Fed Up

  13 juni 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Fed Up. Dat is de titel van een documentaire over de macht van de voedselindustrie in Amerika die me eerder deze week bij de strot greep: beklemmende cijfers van de obesitas-epidemie, maar nog meer het verhaal van een jongen van veertien, die met tranen in de ogen vertelde dat hij bang was de twintig niet te halen. De scholen die er maar niet in slagen hun scholieren een gezonde maaltijd voor te zetten in de kantine. Of het voorbeeld dat de WHO een aantal jaar geleden haar richtlijnen over verantwoord gebruik van suiker heeft aangepast, onder druk van de Amerikaanse minister van Landbouw (lees de suikerlobby).

  Lees verder >>

 58. Tijd voor een boek: verschilmakers gezocht

  13 juni 2018 - door Guido Rijnja, Mark van Vuuren - 1 reactie

  Boeken_705x220.jpg

  Een boek over opgaven van formaat en de bijdrage van communicatievakkers daaraan

  We weten dat communiceren cruciaal is voor elke vorm van probleem oplossen. Zonder interactie geen samenwerking, zonder woorden valt alles stil en geen begrip zonder verkenning. Nu de wereld een veelheid aan grote problemen, conflicten en ‘grand challenges’ toont, willen we nagaan hoe een onderbouwde aanpak van communicatie licht werpt op deze problematieken. Hoe pakken mensen met verstand van communiceren verantwoordelijkheid op, in alle denkbare rollen waarin dat ertoe doet: als mens, als burger, als collega, als leider, als passant, als professional? Hoe zorgen zij voor impact?

  Lees verder >>

 59. Terugblik: NoorderBaanBattle finalist Galjaardprijs 2016

  13 juni 2018 - door Britt de Rooij - 0 reacties

  NBB_705x220.jpg

  De NoorderBaanBattle deed in 2016 mee voor de Galjaardprijs. In het provinciehuis van Zuid-Holland kregen ze, als finalist, het podium voor een vlammend betoog om op een andere manier aan de slag te gaan met het werken aan werk. "Sinds onze deelname aan de Galjaardprijs 2016 is het goed gegaan met de NoorderBaanBattle (NBB). De NBB is een campagne waarmee we op een andere manier werkzoekenden in positie brengen om succesvol te werken aan werk. Dit jaar zijn we al vijf jaar bezig in Noord-Nederland. We brengen ruim 70 procent binnen een half jaar naar een passende bestemming waarbij deelnemers 25 procent groeien op softskills," zo vertelt Arjen P. van Leeuwen, initiator en campagneleider van de NBB. Inmiddels is er ook belangstelling uit andere delen van Nederland.

  Lees verder >>

 60. Prikkels - Communicatiecollega’s… grijp die kans

  30 mei 2018 - door André Manning - 5 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik blijf het steeds boeiender vinden… hoe komt het toch dat ons vak zich voortdurend blijft ontwikkelen, communicatieafdelingen zich verder professionaliseren en iedereen die in ons vak werkzaam zich voortdurend opnieuw moet uitvinden en aan de andere kant de hoeveelheid issues waar een gebrekkige communicatie soms groteske vormen aanneemt. Een voorzitter van een Raad van Commissarissen die het nog steeds heeft over de jongens en meisjes van de communicatie, een voormalig directeur van een sportbond die het verschil niet weet tussen een persconferentie en een lezing, communicatiemensen van een ziekenhuis die meer bezig zijn met randzaken in plaats van zich op het issue zelf te richten (en daardoor alleen maar in de spreekwoordelijke vlek blijven wrijven), een koffieketen die eerder deze week wereldwijd een paar uur de deuren sluit en dan in een Nederlandse krant niet weet uit te leggen waarom ze dat doen (en dan maar een dooddoener delen). Slechts een paar voorbeelden, maar de reeks van de afgelopen maanden is eindeloos.

  Lees verder >>