Blogs

Blogs

 1. PubCom19 - impressies van een erelid

  14 november 2019 - door Henny Strooij-Sterken - 0 reacties

  Henny Strooij PubCom19 705x220.jpg

  ‘Chiel zou zeer tevreden zijn geweest en de sprekers met instemming hebben aangehoord. Ze zouden hem af en toe zelfs met stomheid hebben geslagen – en dat wil wat zeggen voor de naamgever van de Galjaarddag’. Die gedachten gingen tijdens PubCom19, op 31 oktober in ‘Spant’ in Bussum, een paar keer door mij heen. Want: wat een opkomst, wat een elan en wat een bevlogenheid bij al die collega’s. Dat ‘onze club’ in de afgelopen jaren tot volwassenheid is gegroeid, wist ik natuurlijk.   

  Lees verder >>

 2. Blog van de voorzitter: De Zwarte Piet-discussie *zucht*

  13 november 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De intocht van de Sint komt steeds dichterbij. En dat is goed te merken aan de toenemende intensiteit van de Zwarte Piet-discussie. Actiegroepen voor en tegen, deskundigen, rechtszaken, mediamensen, ouders; iedereen vindt er iets van en krijgt ook alle ruimte van media om er iets van te vinden. Ondertussen polariseert de discussie steeds verder. 

  Lees verder >>

 3. Prikkels - Het bankje van meneer Meijer

  13 november 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Tot mijn achttiende heb ik in Stadskanaal gewoond. De problematiek waar deze veenkolonie mee worstelt, was er al toen ik opgroeide en na de middelbare school ging studeren 'in stad', zoals ze dat in de provincie Groningen noemen. Mijn kennis en potentie nam ik mee, net als veel andere jongeren. Stadskanaal is in sneltreinvaart verouderd en wordt door jeugdige achterblijvers inmiddels ook wel 'rollator city' genoemd. Tot voor kort kwam ik nog regelmatig in Stadskanaal. 

  Lees verder >>

 4. Blog van de voorzitter: Wie wordt boos na boeren en bouwers?

  30 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Boos worden en het Malieveld volzetten met voertuigen loont. De boeren kregen onmiddellijk hun zin: minister Schouten liet op het Malieveld weten dat de veestapel niet zou worden gehalveerd. De bouwers kregen nog sneller hun zin. Drie dagen voordat kiepwagens en graafmachines op het grasveld verschenen, communiceerde staatssecretaris van Veldhoven dat het RIVM zou worden gevraagd om te onderzoeken of de norm voor P-FAS (uiterst schadelijke stoffen voor flora, fauna en de mens) kon worden verruimd.

  Lees verder >>

 5. Prikkels – Polarisatie

  29 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het kantoor van Logeion is mooi centraal in Den Haag gelegen. Op de Koninginnegracht, waar één keer per jaar de Gouden Koets langsrijdt en daarnaast ook regelmatig een groep demonstranten langstrekt. We zitten op gehoorafstand van het Malieveld, waar veel van diezelfde demonstranten uiteindelijk na hun tocht door de stad eindigen. En dan bedoel ik letterlijk op gehoorafstand. Dat bleek twee weken geleden toen we een dag lang de indrukwekkende motoren van tractoren konden horen, afgewisseld door klassieke boerenrock en verschillende, bekende en minder bekende, sprekers.

  Lees verder >>

 6. Blog van de Voorzitter: Boeren en spinnen

  16 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De boeren zijn boos. Dat weet heel Nederland ondertussen. Ook vandaag, woensdag 16 oktober, staat het verkeer op de weg in Midden-Nederland muurvast door kilometerslange optochten van trekkers naar Den Haag en De Bilt. Wacht even. De Bilt? Wat moeten de boeren daar nou? Wat heeft De Bilt te maken met het stikstofbeleid? Daar gaat Den Haag over. Precies.

  Lees verder >>

 7. Prikkels - Back to school

  15 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Een paar weken geleden was ik terug op de plek waar ik mijn middelbare schooljaren heb doorgebracht: het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal. De school bestaat dit jaar honderd jaar en dat is natuurlijk een goeie reden voor een reünie. Het was een gezellige, drukke boel op een school waar in de hoogtijdagen ongeveer 1.500 leerlingen op zaten, in mijn jaar alleen al acht brugklassen. 

  Lees verder >>

 8. Logeion-studiereis naar de Europese instellingen in Brussel

  9 oktober 2019 - door Marjan Jansen Manenschijn - 0 reacties

  Brusselreis 2019 705x220.jpg

  Sommigen noemden het een 'burn-out'-programma en inderdaad: op sommige momenten was er sprake van een informatiebombardement. Maar: Worth every minute! Voor het vijfde jaar organiseerde Logeion, samen met de BVPA en Vertegenwoordiging Europese Commissie in Den Haag, een studiereis naar Brussel. En ik mocht mee.

  Lees verder >>

 9. Prikkels - Een gevaarlijk beroep

  2 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Heb jij ook een gevaarlijk beroep? Dat was de kop van een artikel in Metro, inmiddels de grootste krant van Nederland, afgelopen week. De schrijfster van het artikel baseerde zich op de uitkomsten van een recent gezamenlijk onderzoek van het CBS en TNO. Dit onderzoek leidde tot een ranglijst die bestaat uit beroepen waarbij werknemers het vaakst zelf aangeven dat ze gevaarlijk werk doen. 

  Lees verder >>

 10. Prikkels - Tenminste Houdbaar Tot

  18 september 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  T.H.T. of uiterste houdbaarheidsdatum kennen we allemaal van levensmiddelen. Het is zaak om brood, groente of melk voor die datum te consumeren anders kun je het beter niet meer gebruiken (al is niet iedereen het daar mee eens). Heeft een vereniging ook een uiterste houdbaarheidsdatum? Ik denk het wel. Daarom is het belangrijk om regelmatig te kijken of de ingrediënten van de vereniging nog goed genoeg zijn om geconsumeerd te worden. 

  Lees verder >>

 11. Blog van de voorzitter: De baard van de koning

  18 september 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De baard van de koning is het onderwerp van dit moment. Het heeft zelfs het interview in de NRC met Robert Oey, de partner van Femke Halsema, van de eerste plaats in het publieke communicatiedebat verdrongen. En tjonge, wat kan een baard verschillende boodschappen communiceren. Of liever gezegd: wat kan een baard verschillend geïnterpreteerd worden. Van rockster via vakantieganger tot zwerver: alle varianten van interpretatie zijn langs gekomen. 

  Lees verder >>

 12. Blog van de Voorzitter: Een mensch aan de telefoon

  4 september 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De samenleving digitaliseert steeds verder. Menselijk contact wordt meer en meer vervangen door social media, chatten, voiceresponsesystemen, apps en dergelijke. Die ontwikkeling heeft goede kanten, maar er zijn ook minder goede kanten, waarvoor te weinig aandacht is. Voor contact met de overheid moet je inloggen met je DigiD. Als je op sites van bedrijven de contactmogelijkheden bekijkt, vind je verwijzingen naar veel gestelde vragen, als je verder zoekt een e-mailadres, maar steeds minder vaak een telefoonnummer.

  Lees verder >>

 13. Zo eenvoudig dat je ervan schrikt

  3 september 2019 - door Sarada Sant - 0 reacties

  walking705x220.jpg

  Het behalen van succes en jezelf zo lang mogelijk staande houden in een competitieve markt, dat zijn toch wel de kerndoelen van menig strategisch bedrijfsplan. Het behalen van succes heeft alles te maken met een goede (marketing)strategie. Maar wie heeft gezegd dat zo’n strategie ingewikkeld moet zijn? Logeion organiseert met enige regelmaat ‘Enter the Firm’ bijeenkomsten, waarbij leden een kijkje in de keuken krijgen bij spraakmakende bedrijven.

  Lees verder >>

 14. Prikkels - PewDiePie kan het Amazone-regenwoud redden

  3 september 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik beken: tot anderhalve week geleden had ik nog nooit van Felix Arvid Ulf Kjellberg gehoord, ook wel bekend onder zijn artiestennaam ‘PewDiePie’. Felix is bijna dertig jaar oud en commentator op YouTube en Instagram. De man heeft sinds vorig weekend meer dan 100 miljoen volgers. En die zien hem al sinds 2010 videogames spelen en becommentariëren. Ze kopen dan ook vaak de games die hij speelt. Ik hoorde voor het eerst over de influencer, doordat de pleger van de aanslag in Christchurch het YouTube-kanaal van PewDiePie noemde in zijn videoboodschap.

  Lees verder >>

 15. Blog van de voorzitter: De CEO’s met communicatieachtergrond komen eraan!

  21 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Eindelijk! Het Financieel Dagblad berichtte over een verklaring van een aantal grote Amerikaanse bedrijven. De topmensen van onder andere Google, Amazon, General Motors en Procter and Gamble gaan met hun tijd mee. Zij willen niet meer alleen oog hebben voor aandeelhoudersbelang, maar ook nadrukkelijk voor hun medewerkers en de omgeving waarin de bedrijven actief zijn. Wat een prachtige mijlpaal voor het communicatievak.

  Lees verder >>

 16. Prikkels - De wind waait uit een andere richting

  20 augustus 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het zuiden van Nederland is inmiddels terug van vakantie en de rest van ons land heeft nog één of twee weken. Nederland komt weer langzaam op gang en wat mij deze zomer opviel was het gebrek aan komkommernieuws. Dat is misschien ook wel begrijpelijk; de gevolgen van een op handen zijnde no-deal Brexit, de tragische gebeurtenissen in de Verenigde Staten, dagelijks en wekelijks terugkerende betogingen in Moskou en Hong Kong. De eerste contouren van een economische recessie laten nauwelijks ruimte voor nieuws dat alleen in de zomermaanden een plek krijgt.

  Lees verder >>

 17. Wij weten Raad voor de Communicatie!

  7 augustus 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Voorzittershamer 705x220.jpg

  Waarom is er naast de Raad voor de Journalistiek en de Reclame Code Commissie geen Raad voor de Communicatie? Een orgaan dat met gezag de kwaliteit van ons werk beoordeelt is nodig voor verdere professionalisering en voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid waarmee ons vak wordt uitgeoefend. En er is ook een economisch belang.

  Lees verder >>

 18. Blog van de Voorzitter: Recept voor geslaagd actievoeren    

  7 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Waarom krijgen de Groningers wel voor elkaar dat de gaskraan wordt dichtgedraaid en lukt het de omwonenden van Schiphol niet om verdere groei van het vliegverkeer te voorkomen? Het economisch belang van beiden is evident. De actiegroepen communiceren veel, gaan naar Den Haag, vragen aandacht. Toch lukt het de ene actiegroep beter dan de andere. Waar zit hem dat in?

  Lees verder >>

 19. Laat de middelen niet het doel worden

  6 augustus 2019 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Communicatiemiddelen 705x220.jpg

  "Er moet een bewonersbrief verspreid worden, kun jij daarvoor zorgen?" "We moeten op Twitter, maak jij een account aan?" "We willen pennen met ons logo erop, regel jij dat?" Regelmatig hoor ik dergelijke vragen en minstens net zo vaak zie ik communicatieadviseurs direct tot actie overgaan om te voldoen aan het verzoek. Sterker nog, mijn ervaring is dat communicatieadviseurs zelf ook regelmatig beginnen met het bedenken van middelen en acties. Dat verbaast me, verrast me, baart me zorgen. Waarom?

  Lees verder >>

 20. Prikkels - Zijn we wel divers genoeg?

  24 juli 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Even terugkomend op C-day19 en ons vak in het algemeen. Ik wil graag een link leggen naar een recente blog van Saniye Çelik op Adformatie. In haar blog pleit Dr. Çelik, lector aan de Hogeschool Leiden, voor meer diversiteit binnen organisaties. En de rol die communicatie kan spelen om diversiteit in een “gazellendraf” voort te zetten in plaats van in een “slakkengang” het door organisaties te laten omarmen. Om op die manier ook een gedrags- en cultuurverandering te kunnen realiseren.

  Lees verder >>

 21. Bestemming Omgevingswet

  18 juli 2019 - door Len Middelbeek - 0 reacties

  website_705x220-26.jpg

  Voor veel communicatieprofessionals is de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt nog een relatief onbekend terrein. Daarom organiseerden Logeion, gemeente Rotterdam, Ministerie van BZK (programma Aan de slag met de Omgevingswet) met medewerking van VNG op 4 juli gezamenlijk het ‘Praktijkcongres Omgevingswet voor communicatieprofessionals’. Het thema van deze dag in Rotterdam was ‘op ontdekkingsreis naar de Omgevingswet’. Bij aankomst kregen de ruim 200 deelnemers hun paspoort, wat markeerde dat hun reis naar 1 januari 2021 echt begonnen is. 

  Lees verder >>

 22. Measurement: Nederland dreigt de boot te missen

  10 juli 2019 - door Robin ten Brink - 0 reacties

  Data research graph 705x220.jpg

  In Praag verzamelden zich in mei meer dan 300 onderzoekers en communicatieprofessionals voor de jaarlijkse Summit van AMEC, the International Association for the Measurement and Evaluation of Communication. Ik was hierbij aanwezig en deel met jou 5 lessen van de AMEC Summit 2019. Want het aantal aanwezige communicatieprofessionals uit Nederland blijft ver achter op andere landen.

  Lees verder >>

 23. Public affairs: online of offline?

  10 juli 2019 - door Laura Frerichs - 0 reacties

  Mobiele telefoons 705x220.jpg

  Door de vele veranderingen in het communicatievak is up-to-date blijven belangrijker dan ooit. Een dag als C-day19 waarin juist dat én de communicatieprofessional centraal staat, is dan ook een mooie gelegenheid om de laatste trends te horen en je te laten inspireren door de sprekers. Cyriel Kortleven over de ‘Ba-nano-actie’ en Deborah Nas over ‘Innovate or die’ trapten de ochtend af en in de middag volgden er nog fasterclasses. In deze blog deel ik wat ik van deze fasterclasses heb geleerd op het gebied van public affairs. 

  Lees verder >>

 24. Blog van de Voorzitter: Het communicatievak en het huis van de schilder

  10 juli 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  ‘Het huis van de schilder staat het slechtst in de verf’. Dat is een bekend gezegde om aan te tonen dat je vaak vergeet om het vak dat je uitoefent voor anderen goed voor jezelf te doen. Dat gaat ook op voor het communicatievak. Communicatiemensen zijn bescheiden mensen. Eén van hun taken is het positioneren van hun organisatie of hun directievoorzitter, maar vaak niet van hun eigen vak, laat staan zichzelf.

  Lees verder >>

 25. Frustratie door miscommunicatie

  26 juni 2019 - door Naomi van Duin - 0 reacties

  Miscommunicatie en frustratie 705x220.jpg

  We communiceren allemaal, de hele dag door, met iedereen die we tegenkomen. Verbaal of non-verbaal, bewust of onbewust. Je zou dus zeggen dat we hier met z'n allen heel goed in zijn. Toch ontstaat er nog vaak miscommunicatie. Is het omdat we te veel haast hebben? Te weinig tijd nemen om écht naar iemand te luisteren? Of omdat we ervan uitgaan dat de ander aan een half woord genoeg heeft? Er zijn talloze voorbeelden van miscommunicatie: zowel in fysieke gesprekken als in online conversaties gaat het keer op keer mis.

  Lees verder >>

 26. Prikkels - C-day in stadion Galgenwaard?

  26 juni 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Er zijn ongeveer 110.000 communicatieprofessionals in Nederland. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Hogeschool Leiden en de Hanzehogeschool Groningen. Er zijn in Nederland bijna 8.800 huisartsen, circa 5.400 kappers, ongeveer 9.200 makelaars, ruim 175.000 verpleegkundigen en 250.000 leraren (docenten op de universiteiten buiten beschouwing gelaten). Leuke cijfers die laten zien dat we als communicatieprofessionals een relevante beroepsgroep zijn.

  Lees verder >>

 27. Blog van de Voorzitter: Communicatiemensen zijn leuke mensen

  26 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat een feest was C-day19 vorige week! Er waren weer veel meer mensen dan vorig jaar. Ongeveer 850 collega’s zagen een prachtig plenair ochtendprogramma waarin twee actuele ontwikkelingen in het vak werden uitgelicht: gedragsverandering en de invloed van Artificial Intelligence op ons vak zette iedereen aan het denken. De middag was een grote snoepwinkel waarin het moeilijk kiezen was tussen fasterclasses. 

  Lees verder >>

 28. Blog van de Voorzitter: Aandacht voor de 'software' van de organisatie moet beter

  12 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Niet voor het eerst werk ik bij een organisatie met een enorme veranderopgave. Dit keer in de zorg, hiervoor bij een organisatie in het openbaar vervoer en nog eerder bij een overheidsorganisatie. In mijn beleving zijn twee dingen cruciaal voor het laten slagen van een verandertraject: de 'hardware' en de 'software'. 

  Lees verder >>

 29. Prikkels - We openen de zomer met The Big Five

  11 juni 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik kijk uit naar volgende week donderdag 20 juni. Niet omdat het de dag is voordat de zomer officieel begint en ik een weekend naar Schiermonnikoog ga om dat te vieren. Nee, omdat we voor de vijfde keer C-day organiseren. Ieder jaar wordt C-day groter, maar wat belangrijker is:nog beter. Met interessante sprekers op het hoofdpodium, de verkiezing van de Communicatieman/vrouw en het CommunicatieTalent van het Jaar en een middag vol sessies waarbij alle aspecten van ons vak aan bod komen.

  Lees verder >>

 30. Van piramidestructuur naar fontein

  11 juni 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Fontein Blog Tabarki 705x220.jpg

  De rotsvaste zekerheden van vroeger maken in organisaties plaats voor variabele ijkpunten. De hiërarchie gaat over naar samenwerkingsverbanden. Dat bleek uit de Masterclass Trends met Farid Tabarki, die Logeion organiseerde op 15 mei. Wat kunnen we leren van vooruitkijken? En wat betekent dat voor het communicatievak? Tot voor kort zagen succesvolle bedrijven zichzelf graag als een rots in de branding van de markt. Dat dit beeld achterhaald is, heeft niets te maken met een stijgende zeespiegel. 

  Lees verder >>

 31. Blog van de voorzitter: Zo belangrijk is communicatie

  29 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Deze week was er een opmerkelijke kwestie in het nieuws. Uit documenten zou blijken dat minister-president Rutte druk heeft uitgeoefend om de publicatie van de onafhankelijke doorrekeningen van het klimaatakkoord over de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) over september heen te tillen. Het Ministerie van Economische Zaken wilde juist zo snel mogelijk die resultaten communiceren om lekken te voorkomen en om niet de indruk te wekken dat er informatie onder de pet gehouden zou worden.

  Lees verder >>

 32. Prikkels - Pas op, breekbaar

  28 mei 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Overweldigend, dat is het aanbod van lokaal nieuws in de vier grote steden in Nederland. Overweldigend en tegelijkertijd breekbaar. Dat is de voornaamste conclusie van een twee jaar durend onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ), dat een aantal weken geleden in Nieuwspoort werd gepresenteerd. In een goed gevulde zaal werd het onderzoek aan Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, overhandigd. 

  Lees verder >>

 33. Denk buiten je eigen box!

  27 mei 2019 - door Jos Govaart - 0 reacties

  Jos Govaart 705x220.jpg

  Onlangs kwam in het nieuws dat de VPRA zijn activiteiten op een laag pitje zet. In een interview met Adformatie zei voorzitter Huib Bannier dat een club als de VEA niet iets is wat past bij de leden van de VPRA. "Dat is toch meer een club van vooral reclamemensen." Dat is een van de vele opvattingen die je kunt hebben over ons mooie en rijke vakgebied. En ook een worsteling die ik zie bij veel vakgenoten.

  Lees verder >>

 34. Dieper ingaan op het interview Paul Stamsnijder over purpose in organisaties

  27 mei 2019 - door Martijn Vlug - 0 reacties

  Purpose705x220.jpg

  In een recent interview stelt Paul Stamsnijder dat organisaties betekenis moeten zoeken (bijv. bij de oprichter) en communiceren, zodat (potentiële) medewerkers die kunnen omarmen. Daar heeft hij volkomen gelijk in. 'Purpose', al een paar decennia onderzocht onder de aanverwante termen betekenisvol werk of betekenisvolheid, draagt bij aan een hele lading aan positieve personele én organisatie uitkomsten (o.a. meer binding met organisatie en collega’s, meer tevredenheid op werk en minder ziekmeldingen en verloop).

  Lees verder >>

 35. Blog van de voorzitter: C-day, parel aan de kroon van Logeion

  15 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Het zonnetje schijnt als ik het NBC in Nieuwegein binnenloop. Ik zie een paar mensen aankomen van verschillende kanten. Ze zijn gelijktijdig bij de ingang, willen naar binnen en botsen tegen elkaar aan. "Sorry!" zeggen ze tegen elkaar. Ze kijken elkaar beter aan. "Ben jij ook op weg naar C-day?" 

  Lees verder >>

 36. Prikkels - C-day19; van jeukwoorden tot trollenfabriek, van escape room tot Brexit

  15 mei 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Nog een paar weken en dan gaan op donderdag 20 juni de deuren van het NBC in Nieuwegein open voor C-day19; in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste eendaagse communicatiecongres in Europa. En voor een belangrijk deel georganiseerd door vrijwilligers, natuurlijk ondersteund door het Logeion-bureau en de trouwe partners van Logeion.

  Lees verder >>

 37. Blog van de voorzitter - Goed voor alle organisaties: een CCO in de directie

  1 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Voor communicatieprofessionals een mooi moment: op de aandeelhoudersvergadering van ING twee weken geleden vroegen aanwezigen om de aanstelling van een CCO (Chief Communication Officer). De reputatie van de financiële sector is niet al te best. ING liet afgelopen jaar zien dat dat niet onterecht is: topman Ralph Hamers zou een salarisverhoging van maar liefst 50% krijgen.

  Lees verder >>

 38. Prikkels - Een grens aan campagnevoeren

  29 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Prikkels confetti 705x220.jpg

  De laatste weken duiken ze overal op. Afgelopen weekend nog, tijdens Koningsdag, wisten de klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) de aandacht van publiek en media te trekken door in een stadsgracht te plonzen. En toen een van mijn collega’s op Twitter zijn vraagtekens uitte bij de manier van protesteren kreeg hij virtueel de volle laag.

  Lees verder >>

 39. Blog van de Voorzitter: De wereld verandert, Logeion verandert mee

  17 april 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat betekenen Brexit of de klimaatdiscussie voor communicatie? Hoe kijken communicatieprofessionals aan tegen controversiële overheidsactiviteiten zoals het neerschieten van herten of het kappen van bossen? Moeten wij in actie komen voor het afnemen van biodiversiteit of het stimuleren van circulaire economie? Wat kunnen wij met artificial intelligence? 

  Lees verder >>

 40. Prikkels - zzp’er of in loondienst; we zijn er voor je

  16 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Onze samenleving en onze economie zijn de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Traditionele loopbanen zoals die van mijn vader, die bijna veertig jaar dezelfde werkgever diende tot hij vervroegd met pensioen ging, komen steeds minder voor. Natuurlijk zijn er nog genoeg mensen die carrière maken bij een en dezelfde werkgever. Maar steeds vaker wordt deze gemaakt via verschillende werkgevers.

  Lees verder >>

 41. Een ongehoord (goed) advies

  15 april 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Ijsbergen 705x220.jpg

  Vol trots breng je advies uit. De onweerlegbare argumenten staan op een rij, klaar om direct door klant te worden overgenomen. Maar… die zit er niet op te wachten. Je zet je schrap om de onderbouwing te herhalen of kun je beter een stapje terug doen? Veel adviseurs herkennen de situatie, zo bleek tijdens de workshop 'De kracht van het onzichtbare' van Genieke Hertoghs en Ilse van Ravestein, die Logeion organiseerde op 2 april.

  Lees verder >>

 42. Prikkels - It’s the technology stupid

  3 april 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Soms als ik ergens een gastcollege geef, laat ik een slide zien met daarop de tekst: “Ik was nooit goed in wiskunde dus ben ik maar communicatie gaan doen.” Dat is natuurlijk zwaar aangezet, maar het zorgt er wel voor dat iedereen direct bij de les is. Technologie is onze wereld razendsnel aan het veranderen en is niet meer uit ons leven weg te denken. En dat is vaak ongemerkt gegaan en soms disruptief.

  Lees verder >>

 43. Waarderen en benutten van verschillen

  3 april 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  Blog Visser over Kramer 705x220.jpg

  Antropologie maakt vreemd wat vertrouwd is en omgekeerd. Dat vertelde antropoloog Jitske Kramer tijdens de masterclass Corporate Tribes die Logeion organiseerde op 12 maart in het Parooltheater. Het is een vakgebied dat de grenzen van culturele kaders overstijgt en oude zekerheden op losse schroeven zet. Dat is zowel onwennig en irritant als verrijkend en noodzakelijk.

  Lees verder >>

 44. Blog van de Voorzitter: Zijn mannen dominant in het communicatievak?

  3 april 2019 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Communicatie is een vak vol vrouwen, maar mannen domineren. Aan die stelling besteedde Adformatie onlangs aandacht. Maar is dat ook zo? Met de eerste helft van de stelling zal iedereen het eens zijn, in die zin, dat er meer vrouwen dan mannen in ons mooie vak werken. De meeste adviseurs, creatieven, projectleiders, zijn vrouw. Het is een iets ander beeld als je kijkt naar woordvoerders of collega’s die zich op het digitale of social mediavlak begeven.

  Lees verder >>

 45. Blog van de Voorzitter: Bij provinciale verkiezingen horen debatten over provinciale onderwerpen

  20 maart 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  20 maart, de dag van waterschaps- en provinciale verkiezingen. Wie met belangstelling voor deze verkiezingen uitkeek naar het lijsttrekkersdebat op NPO 1 op de avond ervoor, werd teleurgesteld. Uitsluitend landelijke lijsttrekkers discussieerden over landelijke onderwerpen. Met uitzondering wellicht van de Partij van de Dieren, die een stelling over megastallen had ingebracht.

  Lees verder >>

 46. Prikkels - Alle koeien zijn dieren, maar niet alle dieren zijn koeien

  19 maart 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen week een column las van Tom Jan Meeus. De provinciale politiek leeft niet en dat komt volgens hem “omdat provincies en hun politici een ring van communicatieprofessionals om zich heen hebben gebouwd." Vervolgens noemt hij een voorbeeld; dat hij iets van de provincie Noord-Holland moest weten, maar dat ondanks gesprekken met talrijke woordvoerders het antwoord op wat hij moest weten maar niet is gekomen. 

  Lees verder >>

 47. Kennis, vaardigheden en gewoontes van een topadviseur

  6 maart 2019 - door Rob Visser - 0 reacties

  zaal ben tiggelaar705x220.jpg

  Wie wil er niet te boek staan als topadviseur? Maar hoe maak je dat waar? Gaat het dan vooral om vaardigheden, om weten wat nodig is of om het consequent toepassen van deze inzichten? Vooral het laatste wordt vaak onderschat, zo bleek uit de masterclass met Ben Tiggelaar die Logeion op 6 februari organiseerde in schouwburg Gooiland. De vergeten factor is dus niet kunnen of weten, maar doen. 

  Lees verder >>

 48. Te gast in de omgeving: omgevingssensitiviteit geldt voor iedereen

  6 maart 2019 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  blog katja 705x220.jpg

  Als communicatieadviseur ben ik de afgelopen tien jaar bij behoorlijk wat grote bouwprojecten betrokken geweest. Stuk voor stuk complexe projecten, bouwen of verbouwen in een bebouwde omgeving, op een postzegel en bij voorkeur met de winkel open. Regelmatig stelt iemand mij de vraag of ik in communicatievacatures zie staan dat de communicatieadviseur omgevingssensitief – een woord dat ongetwijfeld op de jeukwoordenbingokaart van Japke-d Bouma voorkomt – moet zijn.

  Lees verder >>

 49. Prikkels - #DOESLIEF

  6 maart 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Voor wie het nog niet wist, eerder deze week is de #DOESLIEF-campagne van Sire gestart. Een interessante campagne waar ook door een aantal Logeion-leden aan is meegewerkt en die gericht is op het terugdringen van onaardig gedrag. Daarbij gaat het niet alleen om de excessen die het nieuws halen, maar meer nog om alledaags onaardig gedrag. Onaardig gedrag waar we allemaal weleens mee te maken hebben; toeschouwers en spelers die scheidsrechters belagen, voordringen bij het instappen in de trein, bumperkleven, een middelvinger opsteken tegen medeweggebruikers of een kassière afsnauwen (en laten we de recente buitensporigheden bij de Intertoys nog maar buiten beschouwing laten). 

  Lees verder >>

 50. Blog van de Voorzitter: Zijn tarieven een dingetje?

  6 maart 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Communicatieprofessionals doen hun werk met enthousiasme, overtuiging en betrokkenheid. Erkenning en waardering daarvoor zijn belangrijk. De financiële waardering is, hoewel die over het algemeen niet bovenaan het lijstje staat van wat ons werk de moeite waard maakt, net zo goed van belang. Ook communicatieprofessionals moeten hun hypotheek of huur kunnen betalen en boodschappen kunnen doen. Ten tijde van de economische crisis, die inmiddels al weer een tijdje achter ons ligt, is de beloning voor communicatiemensen lager geworden.

  Lees verder >>

 51. Prikkels - Open Deuren

  19 februari 2019 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  Communicatieprofessionals bewegen zich vaak dwars door organisaties heen. Op die manier zijn ze naar mijn mening het meest effectief; samenwerken met een bestuursvoorzitter of de financieel directeur, met de HR-afdeling of de marketingcollega’s of met medisch specialisten, beleidsmakers of productontwikkelaars. De ramen en de deuren van de communicatieafdeling moeten altijd open staan, als ze al niet in een open kantoorruimte zit. Als Logeion moeten we ook voortdurend op zoek zijn naar samenwerking, onze ramen en deuren moeten wagenwijd open staan. Om anderen te ontmoeten en nieuwe geluiden te horen.

  Lees verder >>

 52. Zo word je een topadviseur

  8 februari 2019 - door Bernadet Timmer - 0 reacties

  Hij leunt af en toe even op de tafel op het podium, loopt heen en weer om zijn waterglas te vullen, maakt af en toe een klein sprongetje op de plaats en zet om het kwartier een dansfilmpje van 15 seconden op om het publiek in beweging te krijgen. Zijn masterclass zit boordevol tips uit theorie en praktijk. Wat doen effectieve adviseurs? En wat houdt je tegen om er zelf een te worden?

  Lees verder >>

 53. Blog van de voorzitter: Communicatieprofessionals en het klimaat

  4 februari 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Het klimaat is hot. In de media, op verjaardagen, op het werk, in de politiek en op scholen. En steeds meer ook op straat. Want ook in Nederland gaan scholieren de straat op voor het klimaat. Veranderingen in het klimaat zijn vooral gevolg van het handelen van ons als mensen. Onze manier van leven beïnvloedt het klimaat, de landschappen en de biodiversiteit van onze planeet. Dat weten we allemaal.

  Lees verder >>

 54. Prikkels - De prijs van persvrijheid

  4 februari 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Afgelopen zondag wonnen de New England Patriots voor de zesde keer de Super Bowl. Een bijzondere prestatie en ze kwamen daarmee op gelijke hoogte met de Pittsburgh Steelers. De wedstrijd was een tegenvaller, maar zal toch de geschiedenis ingaan als gedenkwaardig. Niet omdat er veel mooie passes te zien waren en minder om de live optredens. Het was een actie van de Washington Post die dit weekend opzien baarde.

  Lees verder >>

 55. "Niet alles wat mag, moet"

  30 januari 2019 - door Bernadet Timmer - 0 reacties

  blog Bernadette.jpg

  “Waarheidsvinding wordt geboren uit het botsen van ideeën. Vrijheid van meningsuiting (Artikel 7 van de Grondwet) is ontstaan als de vrijheid van de burger ten opzichte van de overheid. Al lijkt het nu vaak op de vrijheid om andere burgers verrot te schelden.” Wat is onze rol als communicatieprofessional, nu iedereen zowel zender als ontvanger is? En is er zoiets als een ethische grens?

  Lees verder >>

 56. De weg naar reizigersgeluk

  22 januari 2019 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Treinstation 705x220.jpg

  Dat tevreden klanten vaker en gemakkelijker terugkomen is geen nieuws. Maar hoe houd je die klanten tevreden als de weg van-deur-tot-deur vol obstakels is? Als reizigers nergens koffie kunnen krijgen, terwijl ze op hun trein staan te wachten op een tochtig perron? Als de looproute tussen tram en trein wegens sloopwerkzaamheden plotseling een stuk langer is, waardoor reizigers hun overstap missen?

  Lees verder >>

 57. Prikkels - Boven op een berg in Zwitserland

  22 januari 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het is eind januari en het jaarlijkse WEF-circus in Davos is inmiddels weer losgebarsten. Sinds 1971 komt ieder jaar de economische en politieke wereldtop een paar dagen samen in een Zwitsers kuuroord waar gedurende de rest van het jaar amper 12.000 mensen wonen. Dit jaar een World Economic Forum zonder een Amerikaanse president, omdat zijn land in een impasse verkeert. Maar ook bijvoorbeeld zonder de leider van Zimbabwe, die vanwege een licht ontvlambare situatie in zijn thuisland zijn reis naar Davos heeft afgezegd.

  Lees verder >>

 58. Blog van de voorzitter: Logeion en de liefde

  9 januari 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Je kunt er niet omheen deze dagen: de Nashville-verklaring. Ruim tweehonderd religieuze leiders uit orthodox-protestantse kringen spreken zich daarin uit voor traditionele opvattingen over huwelijk en seksualiteit. Tegen homeseksualiteit, transgenders en ‘polyamoreuze’ relaties. De verklaring doet veel stof opwaaien. Terecht, want met een beroep op de vrijheid van meningsuiting worden hele bevolkingsgroepen weggezet als ‘niet door God bedoeld’.

  Lees verder >>

 59. Prikkels - Piep piep hallo

  8 januari 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Dat waren de woorden van een eigenwijs zwart kuikentje dat in mijn jeugd regelmatig op woensdagmiddag op de tv voorbij kwam rennen. En als ik eerlijk ben, was het eigenlijk best wel een irritant kuikentje, dat te veel in het rond liep te piepen en voortdurend om aandacht vroeg. De afgelopen dagen, weken moest ik steeds aan Calimero denken. Ik had een aantal dagen vrij en daarom voldoende tijd om discussies op bijvoorbeeld Twitter te volgen. 

  Lees verder >>

 60. Prikkels - Dylan Haegens gelooft in print, Logeion ook

  27 december 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Wel eens van Dylan Haegens uit Venray gehoord? Tot een paar dagen geleden had je mij wijs kunnen maken dat het de opvolger van Frenkie de Jong bij Ajax zou zijn. Voor als Frenkie aan het einde van het seizoen (of misschien nog wel eerder) naar een andere Europese topclub vertrekt. Echter, Dylan Haegens blijkt al enige tijd een van de populairste Youtubers van Nederland te zijn (waar was ik al die tijd?) en hij noemt zichzelf geen vlogger, maar maker van sketches.

  Lees verder >>