Blogs

Blogs

 1. Plan-Do-Check-Act

  12 januari 2021 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Michael Jordan, één van de beste basketballers aller tijden, vertelde ooit in een interview dat hij meer heeft geleerd van alle schoten die hij gedurende zijn lange carrière heeft gemist dan van alle schoten die raak waren. Ik moest hier aan denken toen ik de afgelopen week de berichtgeving las en zag over ons vaccinatiebeleid. Kranten, nieuwsprogramma’s en zelfbenoemde experts buitelden over elkaar heen. De term zwabberbeleid viel. Een oppositieleider haastte zich om een motie van wantrouwen in te dienen. En Hugo de Jonge werd een wel heel gemakkelijk Kop van Jut van bijvoorbeeld Eva Jinek.

  Lees verder >>

 2. Succesvol samengaan met een internationale PR-organisatie

  9 december 2020 - door Naomi van Duin - 0 reacties

  Clarity 705x220.jpg

  Yellow Communications is sinds 1 december onderdeel van het wereldwijde communicatiebureau Clarity. Dat klinkt misschien als: smakelijk Nederlands PR-hapje wordt opgeslokt door internationale veelvraat. Het tegendeel is waar. Met de ruim 50 nieuwe collega’s in de VS en het VK kan Yellow nu pas echt haar vleugels uitslaan. Kern van de succesvolle overname zijn wat mij betreft een gedeelde visie en het behoud van je karakter.

  Lees verder >>

 3. Ni Hao

  8 december 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Hebben jullie het meegekregen? Afgelopen week heeft China als tweede land een vlag op de maan geplaatst. Ruim vijftig jaar nadat daar door Buzz Aldrin en zijn Amerikaanse collega-astronauten hun Stars and Stripes werd neergezet, waarvan er nog steeds aantal staan. Het plaatsen van de Chinese vlag op de maan is symbolisch voor de (groei)ambities van het land, dat in 2049 de honderdste verjaardag viert als volksrepubliek. Een verjaardag waarop China de mondiale hegemonie naar zich toe moet hebben getrokken. 

  Lees verder >>

 4. En doorrr naar 2021!

  8 december 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Dit is alweer de laatste Tweekly van dit jaar en dus is dit mijn laatste blog van 2020. Hoewel we nog niet halverwege december zitten, is dit toch een moment om alvast terug te blikken en vooruit te kijken. Wat ook wordt gestimuleerd door de enorme en vroege aandacht voor Kerst. In mijn dorp is al bijna geen kerstboom meer te krijgen. En ook bij mij thuis hangen de kerstballen en slingers al in de boom. In deze barre tijden hebben mensen blijkbaar nog meer behoefte aan lichtjes en warmte en groen, dan andere jaren.

  Lees verder >>

 5. Ons vak heeft baat bij goed werkende lokale media

  25 november 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  De lokale waakhond van de democratie heeft het moeilijk. In veel gemeenten zijn de lokale printmedia opgeheven, opgegaan in grotere gehelen of verworden tot advertentieblaadjes. Er is fors bezuinigd door uitgevers op verslaggeving, drukkosten en logistieke kosten. Lokale omroepen zenden steeds minder uit. En daardoor worden lokale overheden nauwelijks meer kritisch gevolgd door professionele media. Inwoners krijgen geen objectieve informatie meer over hun directe omgeving en hoe deze wordt bestuurd.

  Lees verder >>

 6. Wegens succes verlengd - de Verzuiling

  25 november 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Omroep Zwart heeft inmiddels meer dan vijftig duizend leden. Arnold Karskens is druk bezig om datzelfde aantal te bereiken, maar lijkt minder succesvol te zijn om die ondergrens te halen. Ik zie hem vooral met een megafoon op een leeg mediapark en dat is wellicht geen zelfgekozen metafoor. Ik ben een kind van de verzuiling. Ik zat op een katholieke lagere school, thuis werd eerst de goedkope, zwartwitte Mikrogids gelezen en daarna de wat duurdere Studio. 

  Lees verder >>

 7. Interne communicatie: zoals het bedoeld wordt

  23 november 2020 - door Merin de Does - 0 reacties

  Merin-artikel-705x220.jpg

  “Tussen wat wordt gezegd en niet wordt bedoeld, en tussen wat wordt bedoeld, maar niet wordt gezegd, gaat de meeste liefde verloren.” Deze woorden kwamen meer dan honderd jaar geleden uit de pen van de Arabische dichter Khalil Gibran. De boodschap is nog altijd even relevant als toen. Tijdens mijn communicatieopleiding kreeg ik dan ook al vroeg de boodschap mee om OMA thuis te laten: Oordelen, Meningen en Aannames/Adviezen, en om écht te luisteren. Deze adviezen zijn me altijd bijgebleven, maar is het in de praktijk wel zo makkelijk om ‘oma’ thuis te laten en écht naar de ander te luisteren? 

  Lees verder >>

 8. Samen komen we door deze crisis heen

  10 november 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Hoe clichématig deze woorden misschien ook zijn, ze zijn volledig waar, en misschien wel meer dan ooit tevoren. Voor iedereen zijn het lastige tijden in deze coronacrisis, ook voor Logeion. Wij zijn een vereniging die twee dingen heel belangrijk vindt: de verdere ontwikkeling van ons mooie vak voortzetten, en de ontmoeting tussen leden om kennis te delen en elkaar te leren kennen. 

  Lees verder >>

 9. Een hbo deeltijdopleiding in 1,5 jaar tijd volgen

  10 november 2020 - door Anneke Feddes - 0 reacties

  Anneke-Feddes-705x220.jpg

  In anderhalf jaar tijd een hbo-deeltijd opleiding communicatie voltooien. Dat klinkt pittig en dat is het ook, zo vertelt Anneke Feddes. Dankzij haar werkervaring heeft zij vrijstelling kunnen krijgen voor diverse vakken. Een stevig assessment, aanvullende modules en een afstudeeronderzoek wist zij in deze korte periode te voltooien. Hoe dat eruit zag, lees je in haar verhaal.

  Lees verder >>

 10. King John – John King

  10 november 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het is al weer bijna dertig jaar geleden dat ik samen met een aantal studievrienden op weg van de Grote Markt in Groningen naar ons huis, op de A-weg ’s, nachts in een shoarmatent belandde en daar ruim drie uur bleef hangen om TV te kijken. Onder leiding van Amerika was de NAVO operatie Desert Storm begonnen en het was CNN die er als enige, via een telefoonlijn, 24/7 verslag van deed.

  Lees verder >>

 11. Framing in je communicatiestrategie

  9 november 2020 - door Merin de Does - 0 reacties

  Framing705x220.jpg

  Met het Amerikaanse verkiezingscircus bijna achter ons en onze eigen verkiezingen in het verschiet, is de ogenschijnlijke 'simpele' rol van taal groter dan ooit. Leiders kiezen in het debat zorgvuldig hun woorden, om de oppositie er op alle fronten mee aan te vallen – én om het publiek te beïnvloeden. Ook framing wordt ingezet: een risicovol spel, dat zowel diepe nederlagen als grote overwinningen kent. Nergens in de communicatie is de invloed van taal zó sterk, als bij de framingtechniek. Framing speelt in op gevoel: hét beslissingsmechanisme van de mens. Wat kunnen communicatiespecialisten en -professionals hiervan leren? En hoe pas je framing toe in je eigen communicatie(strategie)?

  Lees verder >>

 12. Never waste a good crisis

  27 oktober 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Na een eerder onderzoek kort na het uitbreken van de coronacrisis hebben we deze maand opnieuw gekeken naar wat de impact is van het coronavirus op de communicatieteams bij gemeentes en veiligheidsregio’s, samen met collega Renata Verloop en Esther Bunnik, hoofd communicatie bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Midden in de tweede opleving van de crisis wilden we weten hoe onze collega’s bij gemeenten en veiligheidsregio’s de communicatie over corona aanpakken? Wat zijn de belangrijkste knelpunten, welke kansen liggen er en wat zijn de verwachtingen voor 2021? 

  Lees verder >>

 13. En nogmaals: corona

  27 oktober 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  ‘Bij ons op de Spoed Eisende Hulp werd een man binnengebracht. Hij was 53 jaar oud en stikbenauwd. Nooit eerder opgenomen geweest in een ziekenhuis, geen ziektes, geen allergieën. Geen risicogroep voor corona. Een foto van de longen gemaakt. En jawel, volledig witte longen, vol vocht. Covid-19. Dat betekent onmiddellijk naar de intensive care, aan de beademing, op zijn buik, waarschijnlijk een week of drie lang, waarbij het de vraag is hoe hij daar doorheen komt en hoe zijn revalidatie er uit zal zien.'

  Lees verder >>

 14. De taal van strategische communicatie

  6 oktober 2020 - door Celia Noordegraaf - 0 reacties

  Christian Burgers oratie 705x220jpg.jpg

  Mensen zetten bewust en onbewust taal in om hun doelen te bereiken. Hoe doen ze dat? Wat zijn de effecten van de talige middelen die ze inzetten? Dat is het onderzoeksdomein van prof.dr. Christian Burgers, bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ook wel bekend als de Logeion-leerstoel die mede mogelijk wordt gemaakt door het Centrum Strategische Communicatie (CSC) van Logeion en de Partners van het CSC. In zijn oratie definieert Burgers strategische communicatie als ‘een vorm van doelgerichte actie door maatschappelijke actoren’ en geeft hij een aantal voorbeelden van de talige middelen die hierbij worden ingezet.

  Lees verder >>

 15. Aandacht voor actiegroep?

  30 september 2020 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Stel, er bestaat een actiegroep die regelmatig actief is voor een maatschappelijk relevant thema, zoals klimaatverandering. Zij voeren actie op een manier waarvan niet iedereen gecharmeerd is en waarmee ze regelmatig in de media komen. Die acties zijn gericht tegen grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor milieuvervuiling en CO2-uitstoot. Hun acties zijn van dien aard dat ze er regelmatig voor aangeklaagd worden en ook een keer voor veroordeeld zijn.

  Lees verder >>

 16. Gouden Bergen

  29 september 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Nog niet zo lang geleden stond er een interview met Mascha Feoktistova en Max de Vries over influencer marketing in ons vakblad. Ik hoorde de naam Mascha jaren geleden voor het eerst toen ons overbuurmeisje vertelde dat ze naar een vlog ging kijken waarin Mascha een half uur lang met komkommerschijfjes op haar ogen een schoonheidsslaapje deed. En mijn jongste zoon is de laatste tijds steeds meer geïnteresseerd in hoe gemakkelijk de zoons Roelvink als influencer hun geld lijken te verdienen via sociale media. Voldoende reden om mij wat meer te verdiepen in de wereld van social influencers.

  Lees verder >>

 17. Back to School

  15 september 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik heb het met ze te doen; de jongeren die afgelopen voorjaar tijdens de coronacrisis zich hebben moeten voorbereiden op hun middelbare schoolexamen. Ik kan me nog de spanning herinneren van het verzamelen op het schoolplein tot de lijsten met geslaagden in de aula kwamen te hangen. Mobiele telefoons waren er nog niet en alleen bij het niet halen werd je thuis op een grijze telefoon met draaischijf gebeld. Maar liever was ik op school om mijn naam met eigen ogen te zien. En diegene die voor de herkansing gingen een arm om de schouder te slaan. 

  Lees verder >>

 18. Voorbeeldfunctie Grapperhaus belangrijk in coronacommunicatie

  3 september 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Er zijn grofweg twee geluiden die overheersen in het debat rondom minister Grapperhaus, die tijdens zijn bruiloft de coronamaatregelen aan zijn laars lapte. Het eerste is dat de autoriteit van de minister is aangetast. Een minister die mensen die tijdens een feestje thuis geen afstand houden met kracht ‘aso’s’  noemt en het vervolgens zelf ook doet, is dus zelf een aso. Hoe kun je dan van burgers verwachten dat ze het handhavingsbeleid respecteren en netjes hun bekeuringen betalen? Of van boa’s en politie dat ze het beleid uitvoeren? 

  Lees verder >>

 19. Zomergasten

  2 september 2020 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  En weer was ik niet uitgenodigd om een zondagavond te vullen met mijn favoriete tv-, film- of internetfragmenten. Oké, de lange haren van Ilja Leonard Pfeijffer heb ik al ruim dertig jaar niet meer, maar ik denk dat ik best wel een aantal interessante beelden kan laten zien. Best wel een interessante slotfilm uit kan kiezen. En ook best wel een boeiend thema ter sprake kan brengen dat als rode draad van een onderhoudend avondje tv kan dienen: verdeelde samenleving, gedeelde toekomst. Een avondje tv dat ook op social media niet ongemerkt voorbij zal gaan.

  Lees verder >>

 20. Een groot compliment voor alle collega’s

  19 augustus 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  We zijn helaas nog niet van corona af. Opnieuw zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. Waar het bij de intelligente lockdown nog redelijk overzichtelijk was, met een landelijk beleid en heldere afspraken, worden de maatregelen nu steeds complexer. Ze verschillen per stad en per branche; voor de horeca gelden andere maatregelen dan voor de retail, bijvoorbeeld. Begrijpelijk, want de aantallen besmettingen verschillen ook per regio. Maatwerk is dus nodig.

  Lees verder >>

 21. De menselijke maat

  18 augustus 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Zomaar een berichtje een week of zes geleden; de radiozender NH-Radio gaat experimenteren met een digitale nieuwslezer. Weliswaar midden in de nacht, op het moment dat deze digitale stem moet concurreren met digitale “playlists” van bijvoorbeeld Sky Radio waar we al jaren aan gewend zijn. En het gaat in dit geval om een proef om te kijken of teksten die door derden aangeleverd worden door robots voorgelezen kunnen worden, omdat er ’s nachts toch al geen nieuwslezers waren.

  Lees verder >>

 22. Waarom ING en Rabobank blij kunnen zijn met de PR-successen van ABN AMRO

  17 augustus 2020 - door Lotte van der Woerd - 0 reacties

  Lotte van der Woerd705x220.jpg

  Positief of negatief nieuws over een bedrijf is niet alleen van invloed op de reputatie van je eigen bedrijf, maar ook op de reputatie van andere bedrijven die door lezers en consumenten geassocieerd worden met dat bedrijf. De invloed van positief nieuws op de reputatie is daarbij zelfs groter dan de invloed van negatief nieuws. Bedrijven hoeven daarom niet altijd jaloers te zijn op de PR-successen van een andere bedrijven uit hun sector en mogen de successen van hun concurrenten best een keertje vieren. Dit blijkt uit een onderzoek dat ik dit voorjaar heb uitgevoerd in het kader van mijn bacherlorscriptie voor mijn studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

  Lees verder >>

 23. Leeftijdsdiscriminatie een issue in ons vak?

  6 augustus 2020 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een opvallend bericht in de media afgelopen week. Motivaction heeft in opdracht van de Nationale Vacaturebank en Intermediair onderzoek gedaan naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de ondervraagden voelt zich gediscrimineerd tijdens een sollicitatieprocedure. En wat blijkt? De meest genoemde grond voor discriminatie is niet afkomst – hoewel die met een tweede plaats nog steeds een discriminatiefactor van belang is – maar leeftijd. 

  Lees verder >>

 24. Veerkracht

  5 augustus 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  De eerste helft van 2020 zit er op. En wat een eerste helft voor Logeion, waarbij we alles uit de kast moesten halen en tijdens de rust nauwelijks tijd hadden voor het spreekwoordelijke kopje thee. Een half jaar dat onderverdeeld kan worden in drie fases: crisismanagement, digitale transformatie en scenarioplanning voor de toekomst. Nadat we op 3 maart onze laatste fysieke kennisbijeenkomst hadden georganiseerd veranderde de wereld in rap tempo en moesten wij mee veranderen. 

  Lees verder >>

 25. Hinder: voor iedereen anders

  4 augustus 2020 - door Katja Torbijn - 0 reacties

  Lawaai geluid 705x220.jpg

  Enige tijd terug plaatste ik een poll op LinkedIn: “Liever korte, hevige hinder of langer en minder hevig?” Aanleiding van deze poll zijn de drie verbouwingen bij mij in de straat, die in maart in alle hevigheid losbarstten en waarvan het einde nog niet in zicht lijkt. Ik hoopte dat de geluidsoverlast van korte duur was. Niets is minder waar. De buurman begon immers, voortvarend als hij is, zaterdagochtend al om half acht en ging door tot ’s avonds zes uur. ‘Betonboorterreur’ noemen we het gekscherend als buren onderling. 

  Lees verder >>

 26. 17 miljoen bondscoaches en de kracht van consistentie

  29 juli 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Regisseurstoel-705x220.jpg

  Wat hebben burgemeester Bruls van Nijmegen en Dave Roelvink met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet zo veel. Maar als het gaat om het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte om het toenemend aantal besmettingen van het Corona-virus tegen te gaan is er wel degelijk een gelijkenis. Beiden hebben er namelijk een mening over. Net zoals de virologen, het RIVM, vele wetenschappers en niet te vergeten de burgers in het land. 

  Lees verder >>

 27. Krijgt communicatie voldoende aandacht van toezichthouders?

  22 juli 2020 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Als communicatieprofessionals besteden we veel aandacht, en terecht, aan de vraag of boards en directies voldoende doordrongen zijn van het belang van communicatie en de manier waarop communicatie door de organisatie vormgegeven wordt. Het liefst zien we communicatie aan tafel bij de directie. Dat is namelijk een prima garantie voor aandacht voor de rol van communicatie binnen een organisatie.

  Lees verder >>

 28. Ranking the Stars

  20 juli 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Zo, was dat even schrikken afgelopen week toen we konden lezen dat Ab Osterhaus mee zou gaan doen aan het tv-programma Ranking the Stars. Ab Osterhaus, de bekende expert op het gebied van virussen, die tussen bekende en minder bekende Nederlanders als Patricia Paay en Ryanne van Dorst zou gaan zitten om te lachen, te gieren en te brullen. Samen met nieuwe gasten als het orakel van 'De Wereld Draait Door' Marc-Marie Huybrechts en Henk Krol, van de politieke partij met de veelbelovende naam Partij voor de Toekomst.

  Lees verder >>

 29. Interne communicatie en HR zijn samen broodnodig bij verandertrajecten

  7 juli 2020 - door Wieneke Buurman - 4 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een open deur. Een waarheid als een koe. Niets nieuws. Want de één kan niet zonder de ander bij verandertrajecten. Natuurlijk is Human Resources (HR) verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de ontwikkeling en inzet van HR-instrumenten. Net zoals Communicatie dat is voor het communicatiebeleid en de uitvoering daarvan. Beiden hebben een rol bij veranderingen; trouwens ook als het geen grote veranderingen zijn. Tot zover prima.

  Lees verder >>

 30. Bruggen bouwen

  7 juli 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Voor wie het nog niet scherp op het netvlies heeft: de professionalisering van ons mooie communicatievak is een van de drie strategische pijlers van Logeion (positionering van het vak en programmering van kennisbijeenkomsten zijn de andere twee). Met daarin een cruciale rol voor het Centrum Strategische Communicatie (CSC), mede mogelijk gemaakt door een twintigtal Partners en Vrienden. Het CSC is voor het vakgebied communicatie, Logeion en haar leden van groot belang om voortdurend op de hoogte te blijven van wetenschappelijke inzichten die het vak raken. 

  Lees verder >>

 31. Een feest van (h)erkenning

  25 juni 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het is al geen nieuws meer en zal niemand zijn ontgaan, maar toch. De coronacrisis heeft ons communicatievak nog nadrukkelijker op de kaart gezet. Communicatie werd als cruciaal beroep gezien en gedurende de eerste fase, na de aankondiging van de eerste maatregelen, was het vooral crisiscommunicatie en issuemanagement waar de nadruk op lag. Dat blijkt ook uit een eerste onderzoek dat we samen met Renata Verloop, één van onze leden, uitvoerden onder gemeenten en Veiligheidsregio’s.

  Lees verder >>

 32. Lobby belangrijk voor gemeenten, maar lang niet altijd goed belegd

  25 juni 2020 - door Rob Sebes, René Rouwette - 0 reacties

  Tekstballonen 705x220.jpg

  Gemeenten, van klein tot heel groot, hechten veel waarde aan een eigen lobby richting parlement en kabinet in Den Haag. Maar veel gemeenten worstelen met het kiezen van speerpunten in de lobby, het leggen van contacten met landelijke politici en de interne organisatie van de lobby. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van EPPA, het in Den Haag gevestigde adviesbureau voor public affairs en strategische communicatie. 

  Lees verder >>

 33. Communiceren met impact bij een adviesraad

  19 juni 2020 - door Marlies Hanifer - 0 reacties

  Marlies705x220.jpg

  De coronacrisis laat goed zien dat het maken van beleid uiteindelijk altijd het maken is van politieke afwegingen. Mét input van alle kennisinstellingen en adviesraden die ons land rijk is. Het is vervolgens aan de regering én het parlement om feiten, waarden en bevindingen tegen elkaar af te wegen. In dit tweeluik een kijkje in de keuken bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

  Lees verder >>

 34. Varen op het kompas van kennis

  11 juni 2020 - door Marlies Hanifer - 0 reacties

  Marlies705x220.jpg

  Het is een groot goed dat politieke keuzes in de coronacrisis gebaseerd worden op betrouwbare feiten en wetenschappelijke kennis zoals van publieke kennisinstellingen als het RIVM. Maar wetenschap kan nooit in de plaats van politiek komen. Beiden zijn nodig, maar met een eigen rol. Juist wanneer het complexe maatschappelijke opgaven betreft, is rolvastheid en strategische communicatie van belang. In dit tweeluik een kijkje in de keuken bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

  Lees verder >>

 35. Jouw stem telt mee!

  10 juni 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Volgende week is het weer zover: de Verkiezingen van de Communicatieman/vrouw en CommunicatieTalent 2020! De jury, onder de bezielende aanvoering van Noud Bex, heeft veel tijd en energie gestoken in de selectie van de topprestaties van het afgelopen jaar. Er staat een prachtige line-up van kandidaten klaar om zich te laten tooien met een van de twee meest begeerde titels van ons vak. Natuurlijk kunnen er maar twee collega’s uiteindelijk de gelukkige winnaars worden. Laat je stem horen en geef aan wie volgens jou de Communicatieman/vrouw 2020 en het CommunicatieTalent 2020 moeten worden!

  Lees verder >>

 36. Meedoen is net zo belangrijk als winnen

  10 juni 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Helaas, dit jaar geen Olympische Spelen. En ook geen EK-voetbal, Tour de France of Wimbledon. Net zo min als het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Waarbij voor de Olympische Spelen geldt dat meedoen net zo belangrijk is als winnen, geldt dat voor de andere evenementen net wat minder. Daarbij is winst toch wel meer dan een bijzaak. Wanneer Ronald Koeman het Nederlandse legioen zou hebben verteld dat vooral meedoen zo leuk is, dan had hij hoon en spot over zichzelf afgeroepen. 

  Lees verder >>

 37. Blended werken in de eeuw van de amateur

  27 mei 2020 - door Jaap Jepma, Ilse Luijken - 1 reactie

  Blended werken deel 2 705x220.jpg

  De tanker met de geplande traditionele bijeenkomsten van overheden kwam plotseling stil te liggen. In allerlei processen werd om uitstel gevraagd. Moeten we samen de overgang van fysieke bijeenkomsten naar online bijeenkomsten vormgeven? Of wachten tot de bui voorbij is en schuilen tot het weer ‘normaal’ is? Iedereen had er in de afgelopen tijd wel een mening over. Vaak gehoord is “Online krijg je minder interactie”, “Ik vind toch dat bewonersparticipatie of -consultatie fysiek moet” en “We hebben het nog nooit gedaan en zijn bang dat het niet lukt." 

  Lees verder >>

 38. Communicatietrends van Logeion: geweldige inspiratie!

  27 mei 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De nieuwe trends voor het communicatievak zijn bekend! De APT, Adviesraad voor Programmering en Trends, heeft veel tijd en energie gestoken in het definiëren van de nieuwe trends voor de komende paar jaar en hebben daarmee een geweldige prestatie geleverd. Een groot compliment voor alle leden van de adviesraad en andere collega’s die hebben meegewerkt!

  Lees verder >>

 39. The Last Dance

  27 mei 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Afgelopen weken heb ik samen met mijn oudste zoon met veel plezier ‘The Last Dance’ op Netflix gekeken. Omdat basketbal onze favoriete sport is om te doen en te kijken en omdat het een mooi inkijkje biedt in de Amerikaanse (sport)cultuur. The Last Dance bestaat uit tien afleveringen en gaat over de jaren waarin Michael Jordan de Chicago Bulls en de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) nieuw leven inblies. Volgens sommigen is het een documentaire, volgens anderen entertainment. De waarheid ligt denk ik ergens in het midden. 

  Lees verder >>

 40. Kansen voor community: Mensen hunkeren naar niche ervaringen

  20 mei 2020 - door Peter Staal - 0 reacties

  beeld 705x220 blog Bind.jpg

  Het massale gebruik van social media heeft een tegenbeweging ingeluid. Steeds meer mensen trekken zich online terug in kleine groepen van gelijkgestemden. Hierin vinden ze opnieuw betekenis. In deze relatief besloten groepen – soms op social media, soms op speciaal hiervoor bedoelde communityplatformen – ervaart men voor het eerst weer echt privacy en nabijheid. Maar hoe zien die nieuwe communities eruit en hoe kunnen organisaties er hun voordeel mee doen?

  Lees verder >>

 41. Coronavirus vereist strategische communicatie in optima forma

  14 mei 2020 - door Rob Sebes, Bart Jochems - 0 reacties

  Strategie8_705x220.gif

  De onderzoekers van DVJ Insights die samen met Logeion de impact van het coronavirus op het communicatievak hebben onderzocht, noemen het ‘opvallend’ dat communicatieprofessionals op dit moment ‘vrij weinig behoefte’ aan strategische communicatie lijken te hebben. Het is begrijpelijk dat de onderzoekers het, vanuit hun optiek, voorzichtig brengen. Maar als er inderdaad weinig behoefte is aan strategische communicatie, zou hier een andere kwalificatie meer op zijn plaats zijn: ‘onverstandig’.

  Lees verder >>

 42. 8 lessen voor succesvolle participatie

  13 mei 2020 - door Ilse Luijken, Jaap Jepma - 0 reacties

  Participatie Noordtij 705x220.jpg

  Levendige avonden in buurt- en dorpshuizen. Waar inwoners, experts en andere belangstellenden met bestuurders van lokale en regionale overheden het gesprek aangaan. Dát is hoe velen tot voor kort bewonersparticipatie voor zich zagen. Vaak om ‘opbrengst’ te halen en ruimte te geven aan ‘de beweging van onderop’. Altijd met goede intenties, maar toch regelmatig met een teleurstellend resultaat. Waarom? 

  Lees verder >>

 43. Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona

  12 mei 2020 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Vanaf het begin van de corona-epidemie houdt het RIVM ons nauwgezet op de hoogte van de ontwikkelingen. En dat doen ze prima. Iedere dag om 14.00 uur worden de nieuwste cijfers bekend gemaakt. Een peilmoment voor veel mensen. De updates gaan altijd over drie kencijfers: het nieuwe aantal vastgestelde besmettingen, het aantal patiënten dat opgenomen is op de IC en het aantal mensen dat is overleden. Dat geeft echter een incompleet beeld van de ontwikkeling van de epidemie.

  Lees verder >>

 44. Uitgezoomd

  12 mei 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik ben er onderhand wel een beetje klaar mee, al dat Teamen en Zoomen de hele dag. In plaats van even bij iemand langs lopen of met een aantal collega’s bij elkaar zitten om knopen door te hakken, krijg ik onderhand vierkante ogen van een bijna permanente focus op de laptop. En omdat er ook mailtjes moeten worden beantwoord of andere Microsoft-applicaties open staan, voel ik me bijna een 24/7 schermverslaafde. 

  Lees verder >>

 45. Impact coronavirus op het communicatievak

  30 april 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het zijn maar rare tijden en dat is op z’n zachtst gezegd een open deur. Een groot deel van ons kan niet of nauwelijks naar onze vertrouwde werkomgeving, we hebben het razend druk en we videobellen ons een ongeluk. Dat zijn prachtige middelen om door te kunnen blijven werken, maar ik merk zelf dat ik het lastig vind om de juiste balans te vinden tussen effectief en directief communiceren tijdens dit soort sessies. 

  Lees verder >>

 46. Wat betekent het openen van scholen voor de communicatiestrategie?

  29 april 2020 - door Peter van Leeuwen - 0 reacties

  Terug naar school 705x220.jpg

  Op 21 april gaf het kabinet zijn langverwachte persconferentie over een voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen. De scholen mogen weer langzaam opstarten en open. Maar welke gevolgen heeft dit voor de aanpak van de interne en externe communicatie? Wat betekent dit voor de communicatiestrategie van de scholen? En welke praktische stappen kun je het beste ondernemen?

  Lees verder >>

 47. Blog van de Voorzitter: Chief Listening Officer

  29 april 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Iedere organisatie zou een Chief Listening Officer moeten hebben; iemand die luistert naar klanten, medewerkers en stakeholders. Een kernfunctie van communicatie. Daar pleiten een aantal collega’s in ons vak voor naar aanleiding van de discussie die er is ontstaan rondom het voornemen van Air France/KLM om hun topmannen flinke bonussen te geven. Terwijl het bedrijf in deze coronatijd bij de Franse en Nederlandse overheid aanklopte voor staatssteun. En passant ook nog aankondigde duizenden medewerkers te ontslaan.

  Lees verder >>

 48. Het nieuwe normaal: waarom 'straks' reputationeel gezien nu al aandacht verdient

  22 april 2020 - door Robin den Hoed - 0 reacties

  Now705x220.jpg

  De samenleving streeft op dit moment naar het ‘nieuwe normaal’. Dit lijkt een vrij voor de hand liggende gedachte; we willen allemaal een normaal functionerende samenleving. Maar wel op basis van nieuwe principes en afspraken. We zullen zaken als ‘de anderhalvemetersamenleving’ nog vaak tegenkomen en het kan wat ons betreft allemaal niet snel genoeg zo ver zijn. Maar toch is het ook wat vreemd. ‘Nieuw’ en ‘normaal’ voelen immers conflicterend. 

  Lees verder >>

 49. Bedankt communicatiehelden!

  15 april 2020 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Alle aandacht gaat in deze tijden van corona uit naar het primaire proces in de zorg: verpleegkundigen, artsen, ambulancepersoneel. En terecht. Daarbij worden communicatieprofessionals niet genoemd. En dat is niet terecht. Want ook die werken knetterhard. Houden ons op de hoogte van de ontwikkeling van de crisis. Maken zichtbaar wat het primaire proces doet. Laten zien hoe Nederland meeleeft en hoeveel mooie initiatieven er worden ontplooid om de crisis te bestrijden en draaglijk te maken.

  Lees verder >>

 50. Iedere zes weken een cadeautje

  14 april 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Wat ben ik blij dat we de afgelopen jaren zijn blijven geloven en investeren in vakblad C; het enige communicatiemagazine dat op dit moment in print verschijnt. Vooral in deze tijden van webinars, digitale kennissessies, e-boeken, Zoomen en Teamen. En wat ben ik blij dat er eind deze week weer een C thuis in de brievenbus of op de mat van onze leden en abonnees valt. 

  Lees verder >>

 51. Communiceren in tijden van 'social distancing'

  9 april 2020 - door Peter van Leeuwen - 1 reactie

  Blog Peter Online lesgeven 705x220.jpg

  Inmiddels is het tot iedereen goed doorgedrongen: houd afstand zodat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Maar wat betekent dit voor voor besturen en scholen? En hun communicatie met teamleden, ouders en leerlingen? In dit artikel vind je 7 tips voor jouw communicatie in deze bijzondere tijd.

  Lees verder >>

 52. Blog uit Suriname: 'Het zijn spannende tijden die ons dichter bij elkaar brengen'

  2 april 2020 - door Angela van der Kooye - 0 reacties

  Suriname705x220.jpg

  In Suriname heeft men vrij snel ingespeeld op de ontstane Covid-19 situatie. Uiteraard waren er voldoende voorbeelden uit Europa, van hoe het niet moet, zonder vinger te wijzen of een bepaald land in diskrediet te brengen. De overheid heeft al in een vroeg stadium deskundigen bij elkaar gebracht om gefaseerd beleid uit te stippelen in Suriname. Ook sta ik zelf aan de zijlijn als lid van een crisisteam uit de gezondheidszorg. Hierdoor kun je bewust invloed uitoefenen op de wijze van communiceren. De multiculturaliteit is steeds een enorme uitdaging, ook tijdens deze uitdagende periode blijkt dit weer. Op welke manier zorgen wij er samen voor dat wij alle doelgroepen in ons land bereiken; ook in de verre districten. Direct contact en het betrekken van de diverse doelgroepen voor het ontwikkelen van communicatieproducten zorgt ervoor dat wij de plank niet misslaan.

  Lees verder >>

 53. Coronacrisis: juist het voeren van regie is essentieel voor zorgvuldige communicatie

  2 april 2020 - door Robin den Hoed - 1 reactie

  Rutte705x220.jpg

  Afgelopen weekend was onder andere de Volkskrant er in haar analyse redelijk stellig over; de communicatie over de maatregelen vanwege het Covid-19 virus verliep gebrekkig en vraagt om verbetering. Daar was onze premier het uiteindelijk ook mee eens. Afgesproken werd om bij een volgende persconferentie meer voorbereidingstijd te nemen om het beleid vanuit de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) te vertalen naar heldere communicatie. Het moest immers ‘strakker’ volgens de premier. De persconferentie van maandag 31 maart verliep stukken beter. Lag dit alleen aan de extra tijd? De tijd nemen in tijden van de grootste naoorlogse crisis die ons land kent klinkt paradoxaal, maar werkt wel degelijk. Maar tijd alleen is niet genoeg. Naast tijd gaat het om het voeren van regie in communicatie. Dit samen leidt uiteindelijk tot zorgvuldige en effectieve communicatie. 

  Lees verder >>

 54. En toen werd het stil... heel stil

  2 april 2020 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  Deze prikkels had er heel anders uit moeten zien. Exact drie jaar geleden ben ik bij Logeion begonnen en ik had het nu graag willen hebben over de transformatie en de groei van de vereniging. Ik had het willen hebben over al die dingen die we in gang hebben gezet de afgelopen dagen, weken, maanden en jaren. Ik had het willen hebben over het openzetten van onze ramen, om beter en vaker samen te gaan werken met andere vakgebieden. Ik had het willen hebben over de samenwerking met al onze partners en ook onze zusterverenigingen in andere landen. Ik had het willen hebben over de investeringen die we hebben gedaan: investeringen in onze programmering, investeringen in  de digitalisering van ons netwerk, investeringen in onze mensen op het bureau, investeringen in ons vakblad C. Investeringen op basis van wat leden ons vertellen en op basis van wat er om ons heen gebeurt.

  Lees verder >>

 55. De beste stuurlui of... wat we van Jurgen Klopp kunnen leren

  19 maart 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Getroffen was ik door de blog ‘Wees mild in tijden van crisis’, die Michel van Baal vorige week met ons deelde. Michel werkt als hoofd communicatie en public affairs bij de artsenvereniging KNMG en heeft op dit moment natuurlijk ook te maken met de impact van het coronavirus. De titel van zijn blog zegt genoeg en het onderwerp dat hij aanstipt is iets dat me al een tijd bezighoudt. In toenemende mate vinden we altijd en overal ergens iets van. En waar vroeger alleen het Nederlands elftal gebukt ging onder de meningen van 17 miljoen bondscoaches lijkt dat inmiddels gemeengoed te zijn geworden. En dan met name in tijden of situaties waar het er echt om gaat.

  Lees verder >>

 56. My guilty pleasure

  5 maart 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik moet iets bekennen. Ik heb me de afgelopen weken bijzonder goed vermaakt met de Brazes-perikelen. En niet omdat een van de twee hoofdpersonen André heet of omdat mijn kapster toevallig bij het inmiddels beroemde concert op Curaçao aanwezig was en daar tot in detail over vertelde. Nee, ik vind het gewoon boeiend en vermakelijk. Waar mensen als Johan Derksen of Ruud de Wild op een gegeven moment aangeven er helemaal klaar mee te zijn, mag het van mij nog wel even doorgaan. Is ook niet moeilijk hoor. Vanaf het allereerste nieuws dat ik via mijn mobiele telefoon binnenhaalde, zorgde mijn Google-algoritme er een paar keer per dag voor dat ik volledig op de hoogte was, daar hoefde ik helemaal niets voor te doen. En zo blijf ik op de hoogte en vind het amusant en fascinerend tegelijk om te zien hoe twee mensen letterlijk niet van elkaar af konden blijven, dat allemaal deelden op sociale media en in amper 48 uur alle sporen probeerden te wissen.

  Lees verder >>

 57. Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is

  20 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Liegende woordvoerders bij het ministerie van Financiën. Binnenlandse Zaken die kritische notities achterhoudt. Een werkgever die een stagiaire Communicatie inzet voor hele andere dingen. Een topman die ondanks maatschappelijke kritiek zijn salaris fors verhoogt en de communicatieadviseur mag dat gaan communiceren.

  Lees verder >>

 58. Mooi om te zien hoe het communicatieonderwijs blijft veranderen

  18 februari 2020 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  De laatste tijd ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik regelmatig op de communicatieopleiding van een hogeschool of universiteit rondloop. Indien mogelijk, raad ik iedereen in ons vak aan om af en toe tijd door te brengen op een onderwijsinstelling. Om te zien waar ze mee bezig zijn en de energie en het enthousiasme van studenten – onze toekomstige collega’s - te ervaren. 

  Lees verder >>

 59. Over taal gesproken: Concreet ernaar vragen, dát maakt het verschil

  6 februari 2020 - door Jan T. Drost - 1 reactie

  Landscape.jpg

  Dinsdag was ik met 25 andere communicatieprofessionals op de Enter-the-firm van Logeion. Dit keer bij de, steeds bekendere, Stichting 113 Zelfmoordpreventie, waar de medewerkers hun bemoedigende werk doen vanuit een modern, sfeervol en menselijk ingericht kantoor in het gebouw aan de Paalbergweg 25 in Amsterdam Zuidoost.

  Lees verder >>

 60. Blog van de voorzitter - Logeion: superclub!

  5 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Dit wordt een saaie blog, maar met een hele mooie strekking. Meestal gebruik ik deze gelegenheid om iets te vinden van ontwikkelingen in het vak, de actualiteit of communicatieacties van organisaties of collega’s. Deze keer niet. Ik ga iets doen wat ik alleen doe op de kerstborrel, de nieuwjaarsbijeenkomst of C-day. En dat is te weinig.

  Lees verder >>

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.