Logo Zoeken
Boekrecensie

Recensie: Taaleigenaardigheden - Peter van der Horst

15 december 2023Eefje NienhuisFolkert Reith

Communicatieadviseurs met een liefde voor de Nederlandse taal opgelet: in Taaleigenaardigheden kan je je hart ophalen. Van der Horst neemt je mee langs bekende stijlfiguren zoals palindromen, waarbij een woord van voor naar achter en van achter naar voor precies gelijk blijft. Langs stijlfiguren die bijna kunst op zichzelf zijn: het ambigram. Een woord dat, eventueel met behulp van de juiste lettertypes, ook op de kop leesbaar is.

Taaleigenaardigheden 1340x980.jpg

Dat klinkt vermakelijk en vooral een liefhebberij maar dat taal er ook echt toe doet, laat hij bijvoorbeeld zien met de functie van leestekens. Zo doet de komma er wel degelijk toe in dit voorbeeld: Ik ben niet naar zijn feestje geweest(,) om hem te kwetsen. Maar confronteert hij je ook met veelgemaakt pleonasmen. Heb jij het wel eens over aanwezige bezoekers, gemaakte afspraken of behaalde resultaten?

Van der Horst laat je spelen met de Nederlandse taal en wijst je op een plezierige manier op ingesleten gebruiken die overbodig zijn of de tekst onduidelijk maken.

Taaleigenaardigheden is een heerlijk, laagdrempelig boek voor iedere communicatieadviseur die teksten schrijft met het doel gelezen te worden. En die graag in de (lach)spiegel kijkt om eigen taalgebruik kritisch te bezien.

Aantal sterren: 3

Lees meer en schaf het boek 'Taaleigenaardigheden' aan

Deze boekrecensie is gepubliceerd in C: hét communicatiemagazine van Nederland met de laatste trends en actualiteiten, inhoudelijke rapportages, spraakmakende projecten en diepte-interviews met communicatieprofessionals. Leden van Logeion ontvangen het vakblad acht keer per jaar gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C