Logo Zoeken
Artikel

Wat gebeurt er wanneer er gesproken wordt

13 december 2023Bert Pol

“De mens is geen baas in eigen huis.” Met deze uitspraak gaf Freud aan dat wat we zeggen over onze motivaties verzinsels zijn. We zijn lustwezens, gespitst op het bevredigen van onze lusten. Maar in onze vroegste jeugdjaren schuift een scherm tussen ons primaire verlangen en de bevrediging ervan. We nemen de taal over van opvoeders, daarna van leermeesters, naasten en de sociale omgeving. We moeten die taal leren spreken, willen we deel gaan uitmaken van een gemeenschap. Met de taal die we leren, incorporeren we normen en waarden die niet vanuit onszelf komen, maar door anderen worden overgedragen. 

Deze kennis is exclusief voor leden en abonnees op vakblad 'C'.

Meer over lid worden

Meer over abonnee worden

Ben je al lid of abonnee? Log in om exclusieve kennis te zien.