Logo Zoeken
Artikel

Een goede infographic maken kun je leren

12 december 2023Annemarie van Oorschot

“Je kunt in twee dagen leren een infographic te maken. Als je mijn boek leest, kun je het ook.” Zzp’er Paul van Elk maakt infographics en is niet bang voor broodnijd. “Tien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen en vanaf dag één stroomt het werk binnen.” Van Elk is erg enthousiast over zijn eigen boek 'Zelf infographics' maken. Hoe kan het ook anders, de informatie in zijn boek heeft Van Elk zoveel mogelijk in beeldtaal gepresenteerd. In twintig stappen begeleidt hij je naar een informatieve presentatie.

Paul van Elk 1340x894.jpg

De eerste tien stappen zijn het moeilijkst. Dan breng je de informatie terug tot de essentie. Die stappen zijn vormgegeven in blauwe blokjes. Daarna komt het maken van de grafiek in rood, oranje en paars gekleurde blokjes. “Een infographic moet, zoals de naam zegt, informatief zijn”, legt van Elk uit. “Een kunstzinnige creatie is het doel niet. Daarom kan iedereen, van beleidsmedewerker tot communicatiemanager, een infographic maken. Zelfs simpele software als PowerPoint voldoet al. Als ik lesgeef aan de Competent Factory in Utrecht, dan heb ik soms vormgevers en designers onder mijn cursisten. Die hebben daar moeite mee, want die leggen de nadruk op mooi in plaats van informatief. Maar het gaat erom dat je precies weet wat je wil vertellen aan je doelgroep en dat toegankelijk presenteert.”

IJverig typen
Voordat Van Elk tien jaar geleden de sprong in het diepe waagde en als zzp’er aan de slag ging, had hij een goede baan bij de gemeente Amsterdam. Na zijn studie antropologie was hij bij de overheid terechtgekomen en droeg functietitels als projectleider en programmamanager. Van Elk: “Iedere dag zag ik mijn collega’s in de kantoortuin ijverig typen. En ik vroeg me af: wie in godsnaam gaat al die onderzoeken en beleidsstukken lezen? Zelfs de wethouders lazen ze niet. Ik besloot me in te schrijven voor de driejarige opleiding aan de Academie voor Art Direction in Amsterdam. Die werd geleid door art directors. Een goede opleiding, waar ik leerde in concepten en beelden te denken. Jammer genoeg bestaat die academie niet meer.”
Infographic Paul van Elk

Hobbyisme
Hoewel de gemeente Amsterdam zijn keuze als hobbyisme zag, vergoedde zij de helft van de studiekosten. Een goede investering bleek later, want binnen de kortste keren was Van Elk fulltime aan de slag op de beeldredactie van de gemeente. “Ik hielp collega’s hun beleidsstukken te visualiseren, waarop de directie letterlijk zag dat de notities leesbaarder werden. Aantonen dat dit van meerwaarde was, hoefde ik niet.”
Van Elk vond dit werk voor uitsluitend de gemeente echter te eenzijdig. “In 2013 ben ik voor mezelf begonnen. Ik had mezelf een jaar gegeven maar vanaf dag een stroomde het werk binnen. Ik hoefde geen reclame te maken.”

Stoute schoenen
Reclame maken misschien niet, met lef werk creëren wel. Zo trok hij de stoute schoenen aan om zes jaar geleden de directeur van de Competent Factory aan te spreken op de matige kwaliteit van de infographics van zijn afgestudeerden. Hij kon het beter. Dat leidde ertoe dat hij tot op de dag van vandaag aan deze opleiding lesgeeft.
En drie jaar geleden leverde hij in opdracht van de Nationale Politie een handboek op voor het visualiseren van onderzoeksresultaten van misdaadanalisten. Dat werd zo’n succes dat hij besloot het boek Zelf infographics maken te schrijven. Van Elk: “Het voorwoord is van emeritus hoogleraar Jos van den Broek. Hij heeft me geholpen een uitgever te vinden. Hoe ik met hem in contact kwam? Ik had in mijn boekenkast zijn ‘Praktijkgids Infographics ontwerpen’ staan, een van mijn favoriete boeken. Ik heb hem gewoon gebeld.”  

Portfolio
Van Elk toont zijn uitgebreide portfolio op de website. “Mensen zonder grafische achtergrond kunnen deze key visuals echt zelf maken”, zegt hij vol overtuiging. “Ja, bijvoorbeeld ook die datavisualisatie Fietsen in Amsterdam. En echt, dat kun je in twee dagen leren. Weet je de informatie uit de complexiteit te trekken, weet je een goede analyse te maken van de inhoud van een rapport of een notitie, dan ben je er. Dan is het plaatje een makkie.”

Vakblad C

Dit artikel werd ook gepubliceerd in C: hét communicatiemagazine van Nederland met de laatste trends en actualiteiten, inhoudelijke rapportages, spraakmakende projecten en diepte-interviews met communicatieprofessionals. Leden van Logeion ontvangen het vakblad acht keer per jaar gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over vakblad C