Logo Zoeken
Boekrecensie

Recensie: Daarom doen ze dat

25 september 2023Peter van den Besselaar

Kijk voorbij gedrag en begrijp waarom mensen doen wat ze doen. Dat is de belangrijkste boodschap van ontwikkelpsycholoog Danny Mullenders.

Daarom doen ze dat_950x635.jpg

Hij nodigt zijn lezers uit om voorbij de oppervlakte te kijken. Daarbij moeten we ons bewust zijn van onze eigen bril waardoor we kijken. We luisteren beter en leren meer als we een houding kiezen van ‘perspectivistische lenigheid’. Dat is buiten onze eigen kaders denken, nieuwsgierig zijn, het perspectief van anderen nieuwsgierig en zonder oordeel verkennen. Dat leidt tot meer begrip of acceptatie van zienswijzen.

Een positieve houding maakt dat mensen pragmatisch en flexibel zijn. Ze kunnen verschillende waarheden naast elkaar laten bestaan. Dit is een mooi inspiratieboek om je eigen oordelen ter discussie te stellen. Met talloze voorbeelden en anekdotes voor wat er tussen mensen speelt, de mens in de medewerker. Interessant ook voor professionals die zich bezig houden met dilemmalogica.

Aantal sterren: 3

Lees meer over het boek 'Daarom doen ze dat'

Deze boekrecensie is gepubliceerd in de laatste C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C