Logo Zoeken
Boekrecensie

Recensie: Relationele verleidingen - Karen Walthuis

1 februari 2023Marjan Engelen

Dit boek is bedoeld voor mensen die zichzelf in de rol als begeleider van groepen willen onderzoeken en ontwikkelen. Zeker als je ervoor kiest om niet een uitgebreide trainersopleiding te volgen, maar wel voldoende onderlegd wilt zijn als je trainingen verzorgt, is dit boek een aanrader.

Relationele verleidingen 1060x706px.jpg

Uitgangspunt van de schrijfster is dat je een dienstbare rol hebt. Dienstbaar aan de doelen van je opdrachtgevers, aan de behoeften en processen in de groep en aan de individuele behoeften van de deelnemers. Je hebt dus te dealen met vier componenten: ik: jezelf als trainer; wij: de groep met al haar onderlinge dynamieken; het doel van de bijeenkomst en tot slot de context waarin het plaatsheeft. “Hoe beter je in contact staat met jezelf, des te zuiverder kun je op al deze vier afstemmen,” zo stelt de schrijfster. Gelukkig reikt ze veel instrumenten aan die je daarbij helpen. Bijvoorbeeld de vraag hoe je omgaat met macht en weerstand in de groep. Ze besteedt uitvoerig aandacht met het verschijnsel ‘narcisten in de groep’. Hoe herken je dat, hoe ga je daarmee om? Heel nuttig. Wat ik nog de meest toegevoegde waarde van dit boek vind, is dat Walthuis je rechtstreeks aanspreekt. Bijvoorbeeld: “Als er iets in jou geraakt wordt in het groepsproces, vraag je dan altijd af: wat is van mij en wat is van de ander; wat is van nu en wat is van toen.” En: “We hebben allemaal blinde vlekken en gevoeligheden als trainers. Als je ze maar kent!”

Titel boek: Relationele verleidingen
Ondertitel: Empathisch begeleiden van groepen
Auteur(s): Karen Walthuis
Uitgever: Kloosterhof
Jaar van uitgave: 2022
ISBN-nummer: 9789078876328
Aantal pagina’s: 264
Prijs: € 29,50
Datum recensie: 27 december 2022
Gerecenseerd door: Marjan Engelen
Aantal sterren: 4 sterren

'Relationele verleidingen' ook lezen