Logo Zoeken
Interview

'Journalisten en communicatiedeskundigen spelen dezelfde partituur'

24 januari 2023Sander Grip

Ron Fresen was acht jaar lang het gezicht van de NOS in Den Haag. Hij stond elke avond klaar om in het Journaal de ontwikkelingen in de landelijke politiek te duiden. Na die acht jaar dreigde cynisme de overhand te krijgen. Het werd in zijn ogen steeds meer vlagvertoon, steeds minder inhoud. En oké, dat zijn prostaatkanker terugkeerde gaf zijn besluit een zetje. Maar hij was vooral klaar met dat hijgerige. “Ik mis het werk in de politiek niet”, is hij stellig. “Ik heb nog geen dag gedacht: shit, ik zou wel weer eens lekker in de Tweede Kamer willen rondlopen.”

Ron Fresen 950x635.png

Fresen heeft het lekker druk. Niet meer de topsport van elke avond politiek duiden op tv, maar hij hobbyt er wel lekker op los. Hij is beschikbaar als spreker en als interviewer en sinds eind 2022 heeft hij met Spuigasten weer een politiek programma bij de lokale omroep in Den Haag. In al zijn jaren op radio en tv had hij te maken met communicatiemensen. Logisch dus om te beginnen met de vraag of de relatie tussen journalist en communicatiedeskundige er nou eentje is van vriendschap of vijandschap?

"Beiden moeten een verhaal helder overbrengen zodat het publiek er iets aan heeft"


“In die vraag zit een tegenstelling besloten die er volgens mij niet is. Het zijn twee totaal verschillende beroepen, maar ze spelen dezelfde partituur. Beiden moeten een verhaal helder overbrengen zodat het publiek er iets aan heeft. Maar de een dient het belang van de (politieke) organisatie waarvoor hij werkt, de ander dient het belang van het medium dat zijn salaris betaalt. Je hebt elkaar wel nodig om je verhaal goed te vertellen. Daarom neig ik toch meer naar een vriend dan een vijand. Ook al heb je soms mensen tegenover je die de baas belangrijker vinden dan het brede publiek waarvoor ze feitelijk werken.”

Lees het hele artikel in C01 die op 27 januari 2023 verschijnt.

Foto: Eran Oppenheimer