Logo Zoeken
Interview

Sneak preview uit C: Terug naar de natuur

5 oktober 2022Jurre Plantinga

Yuri van Geest is een veelzijdig toekomstdenker. Hij stond onder meer aan de wieg van de komst van de in Silicon Valley ontsproten Singularity University naar Nederland en is één van de auteurs van het managementboek Exponentiële Organisaties (2014), een wereldwijde bestseller waarvan honderdduizenden exemplaren zijn verkocht. In gesprek met C deelt Van Geest zijn ideeën over het ‘transformatieve moment’ in de wereldgeschiedenis waarin we ons volgens hem bevinden. “De tijd van exponentiële groei en een focus op consumptie is echt voorbij.” 

Burn out maatschappij 950x635px

Van Geest analyseert dat de grote revoluties die de mens heeft doorgemaakt, ons steeds verder van de natuur verwijderd hebben. Van de landbouwrevolutie waarin we de natuur via akkerbouw en veeteelt leerden exploiteren en de Verlichting waarin rationalisme en empirisme centraal kwamen te staan tot de digitale revolutie die onze huidige manier van leven zo wezenlijk beïnvloed. “Met elk van die revoluties zijn we niet alleen het contact met onze natuurlijke omgeving steeds meer verloren, maar ook die met onze innerlijke natuur. Alle crises waarmee we op dit moment te maken hebben, van de ecologische crisis tot de enorme aantallen burn-outs en depressies in onze samenleving, zijn hier op terug te voeren”, aldus van Geest. 

In de radicale omwenteling die volgens hem nodig is om de zoekgeraakte balans te herstellen, moeten we onze relatie met de natuur opnieuw onder de loep nemen. Nieuwe technologieën, van blockchain tot kwantumcomputers, gaan daarbij helpen. Maar bovenal moeten we meer openstaan voor de lessen van de natuur en leren van de manier waarop inheemse culturen hier bijvoorbeeld mee omgaan. Het omarmen van die zienswijze heeft ook grote gevolgen voor organisaties en de professionals die daar werken, zegt Van Geest. “Wanneer je als merk niet openstaat voor lessen uit de natuur en inheemse wijsheid, dan ben je over tien jaar weg. Misschien over vijf jaar al wel, daar mag je me aan houden.” 

Het hele artikel is binnenkort te lezen in C, dat op vrijdag 21 oktober verschijnt.