Logo Zoeken
Boekrecensie

Het Corporate Brein - Kilian W. Wawoe

6 juli 2022Marie-Louise de Jong

Kilian W. Wawoe analyseerde de coronaperiode waarin massaal werd thuisgewerkt. Hij gebruikte hiervoor ruim 600 artikelen over werken op afstand (voor corona) en 376 interviews over de functie van kantoor. Zijn waarschuwing dat dit boek niet geschikt is als de kortste weg naar een aantal tips over thuiswerken is terecht maar de geschiedenis over prestatiemanagement (Taylor), mogelijkheden van beloning, beleving van werknemers en resultaten van werken op afstand zijn interessant genoeg om bij stil te staan.

Cover het corporate brein.png

Kilian W. Wawoe analyseerde de coronaperiode waarin massaal werd thuisgewerkt. Hij gebruikte hiervoor ruim 600 artikelen over werken op afstand (voor corona) en 376 interviews over de functie van kantoor. Zijn waarschuwing dat dit boek niet geschikt is als de kortste weg naar een aantal tips over thuiswerken is terecht maar de geschiedenis over prestatiemanagement (Taylor), mogelijkheden van beloning, beleving van werknemers en resultaten van werken op afstand zijn interessant genoeg om bij stil te staan.


‘Het corporate brein’ gaat over samenwerken van kenniswerkers. De schrijver koos voor het brein als metafoor omdat het ook in het brein niet gaat om fysieke nabijheid van cellen maar om de kwaliteit van het netwerk. Wat hem betreft staat dus niet de vraag centraal: hoe vaak zien mensen elkaar en waar werken ze maar wat is de kwaliteit van de verbinding tussen de professionals. Volgens Wawoe werkt het corporatie brein het beste als werknemers werken in een divers collectief dat professioneel met elkaar omgaat. En dat staat los van goede koffie of mooie planten op kantoor. Een mooie zin om over na te denken: “Een goed kantoor is dus niet een plek waar je ’s middags blijer uit komt dan je er ’s ochtends in kwam, maar een plek waar je wijzer wordt.”

En heel erg fijn: in het slothoofdstuk helpt de schrijver om praktische invulling te geven aan het corporate brein.

Titel boek: Het corporate brein
Auteur(s): Kilian W. Wawoe
Uitgever: Vakmedianet
Jaar van uitgave: 2021
ISBN-nummer: 978-94-6215-751-4     
Aantal pagina’s: 244
Datum recensie: juni 2022
Aantal sterren: 4 sterren

'Het corporate brein' ook lezen