Logo Zoeken
Artikel

De illusie van maakbaarheid volgens keynote C-day22 Lucas De Man

16 mei 2022Jurre Plantinga

In de nieuwe editie van C die op 27 mei verschijnt, blikt Lucas De Man alvast vooruit op C-day, het nationaal vakcongres in Bussum. Op 23 juni fungeert De Man als gids die de aanwezigen langs de trends en ontwikkelingen in communicatieland loodst. De veelzijdige Vlaming ziet in de communicatiewereld dezelfde uitdagingen als elders in de samenleving. De tijden veranderen, oude en nieuwe systemen komen tot botsing en de hele wereld is aan het zoeken naar de volgende stap. “Ik ben aangenaam verrast over de gelaagdheid en maatschappelijke betrokkenheid die er op communicatiegebied speelt”, zegt hij in het interview.

lucas-de-man-2022.png

Het belangrijkste thema dat De Man tijdens C-day wil aansnijden, is wat hij ‘de illusie van maakbaarheid’ noemt. Volgen hem leven we in een tijd waar het idee heeft postgevat dat de mens voor alles een oplossing kan vinden. Dat we alles zo kunnen ordenen en meten en in systemen gieten dat uiteindelijk de perfectie zal worden benaderd. Juist daar gaat het mis: de mens is immers bij uitstek een wezen van imperfectie.
Vallen voor de illusie van maakbaarheid heeft op maatschappelijk vlak grote gevolgen, waarschuwt De Man. Want vanuit het geloof dat alles maakbaar is, volgt automatisch dat verantwoordelijkheid voor geluk volledig bij het individu komt te liggen. “Heb je geen succes? Dan ben je een loser. Ben je arm? Dan is dat je eigen fout. Het is geen toeval dat het in zo’n samenleving wemelt van de angstaanvallen, burn-outs en depressies. Het doorbreken van die illusie van maakbaarheid, zie ik als mijn belangrijkste strijd als kunstenaar.” Lees het volledige interview met Lucas De Man in de komende editie van C die op 27 mei 2022 verschijnt.