Logo Zoeken
Boekrecensie

De Comfort-Transitie - Emlas Duduk en Peter de Roode

7 maart 2022Tom van der Weegen

In ‘De comfort-transitie’ geven organisatiepsycholoog Elmas Duduk en onderwijskundige Peter de Roode handreikingen aan leidinggevenden hoe zij medewerkers uit hun comfortzone halen. Want comfortzones, die zijn de dood in de pot voor organisaties én de personen in kwestie.

De_Comfort_Transitie_boekrecensie.jpg

Het verfrissende van dit boek is dat het lijkt alsof het gisteren is geschreven. De gebeurtenissen die als praktijkvoorbeelden de revue passeren, zijn zo recent dat het soms voelt alsof je de krant aan het lezen bent.

Inhoudelijk daarentegen zijn er weinig verfrissende ideeën te bespeuren. Hoe vaak hebben we al niet gehoord dat organisaties en individuen zich moeten aanpassen aan hun complexe en snel veranderende omgeving? Of dat medewerkers geholpen moeten worden uit hun comfortzone te treden? Want “in de comfortzone ben je [niet] jezelf, omdat je niet je authenticiteit toont.”

Het zou interessant zijn om hier kritisch op te reflecteren, op de veronderstelde authenticiteit, op de maakbaarheid van het individu, maar dat gebeurt helaas niet. Nu blijft het bij een herhaling van het gangbare discours in organisatieverandering en persoonlijke ontwikkeling.

Gelukkig staan er ook tien werkvormen in die dankzij de uitgebreide beschrijving direct te gebruiken zijn voor teamsessies gericht op ontwikkeling of verandering, ongeacht of die binnen of buiten je comfortzone ligt.

Recensent:             Tom van der Weegen

Titel v/h boek          De Comfort-transitie. Anders werken in een complexe wereld

Auteur (s)                Elmas Duduk en Peter de Roode

Uitgever                   Van Duuren Management

Jaar van uitgave      2021

ISBN-nummer          978-90-8965-610-0

Aantal pagina’s        191

Prijs                          € 32,99

Aantal sterren          2