Logo Zoeken
Boekrecensie

Het ABC van gemeentelijke communicatie - Wanda Dijkstra

6 januari 2022Marjan Engelen

Ik begon enthousiast en vol verwachting in dit helder geschreven en prachtig vormgegeven boek. Maar al snel was ik erachter dat ik bepaald niet de doelgroep ben. Dat is jammer, want de opzet in de vorm van een ABC leent zich uitstekend voor zowel het beschrijven van ‘hoe de hazen lopen in gemeenteland’, (heel relevant! aanwinst in koffiehoeken van gemeentekantoren) maar ook een stevige verdieping met tips en ervaringsinformatie op strategisch niveau. Dat mis ik.

ABC_Gemeentelijke_Communicatie_boekrecensie.jpg

Bijvoorbeeld bij de C van College van B en W. Dat staat goed en duidelijk beschreven maar daarna blijft het voor mij te stil. Ben je aanwezig bij collegevergaderingen en wat pleit voor en tegen? Welke rol wil je bij de communicatieve en participatieve vertaling van het coalitieakkoord? Maak je een profileringsplan voor het college en elke portefeuillehouder apart? Allemaal kansen voor een communicatieafdeling waar ik graag vakgenoten met ervaring over zou horen.

Op de achterflap zegt de auteur dat zij zelf dit boek had willen hebben toen ze bij de overheid ging werken. Dus heb ik het ter ‘second opinion’ voorgelegd aan een ervaren communicatieadviseur die in april van dit jaar voor het eerst bij een gemeente ging werken. Hij vond het echt boeiend maar trof ook veel ‘open deuren’ aan. Die gingen dan over algemene communicatiekennis die hij als ervaren professional al had. Bijvoorbeeld over nudging en het belang van beeld in communicatie. “Ik had vooral baat bij uitleg van termen als GRIP, de verhouding tussen raad, college en ambtenaren en voor mij onbekende theorieën als Factor C. Goed boek, maar er is meer uit te halen.”

De informatie is inderdaad heel geschikt voor beginners in gemeenteland. Ook las ik veel waardevols voor het onderdeel gemeente in inburgeringscursussen.

Tip voor een volgende druk: beperk je tot gemeentekennis en ga strategisch meer de diepte in.  

Recensent:           Marjan Engelen

Titel vh boek:        Het ABC van gemeentelijke communicatie

Auteur(s):             Wanda Dijkstra

Uitgever:               eigen beheer

Jaar van uitgave:  2021

ISBN-nummer:      9789464370751

Aantal pagina’s:    256

Kosten:                 €22,50

Aantal sterren:      2