Logo Zoeken
Artikel

Met Vincent Bijlo op weg naar het communicatiejaar 2022

14 december 2021De redactie

Cabaretier, muzikant, schrijver en podcastmaker Vincent Bijlo is op 13 januari te gast bij Logeion. Hij trapt het nieuwe jaar af met een speciale online Logeion Nieuwjaarsconference 2022. Vincent Bijlo studeerde aan de Universiteit van Utrecht Nederlandse taal-en letterkunde. Zijn eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids Cabaret Festival. Wij zijn vereerd dat Vincent op 13 januari speciaal voor Logeion het communicatiejaar 2022 komt inluiden. Om in de stemming te komen voelden wij Vincent alvast even aan de tand.

Uitnodiging met Vincent bijlo 705x220.jpg

Wat viel jou op in 2021?
"Nou, er was iets met een pandemie. We dachten steeds maar dat die nou wel eens zijn langste tijd gehad had, maar dat was steeds niet zo. Kapje op, kapje af, dat was 2021. Hinken van prik naar prik. Volgend jaar wordt het: hoestend van booster naar booster. Er lopen veel mensen rond in dit land die een klap van de windmolenwiek hebben gehad. Nederland is grimmiger geworden, prikkelbaarder, de collectieve bloeddruk is omhoog gegaan. Er wordt echt te weinig gelachen. Er wordt teveel uitgelachen en gehoond."

Wat valt er nog te lachen?
"Ja, goede vraag. Het antwoord luidt: heel veel, ook zonder lachgas, juist zonder lachgas. De lach relativeert, geeft lucht, licht en ruimte. Het feit dat we de langste kabinetsformatie ooit hebben gehad, en dat ze uiteindelijk uitkwamen bij een kabinet met nieuw elan dat gewoon hetzelfde kabinet is dat al bijna het hele jaar demissionair zit te zijn, dat is een droevige toestand die wel noopt tot lachen. Hoe is het mogelijk."

Wat roept de term communicatieprofessional bij jou op?
"Daar kan ik helaas op dit moment niets over zeggen. Ja, nee, ik begrijp uw vraag, maar ik moet nog voor de vereniging optreden, dus het is niet aan de orde om daar nu al mijn mening over te geven. Nogmaals, ik zou die vraag ook stellen als ik u was, u heeft alle recht die vraag te stellen, maar ik heb het recht om nog even, tot zo'n twee weken na de jaarwisseling, pas op de plaats te maken met het geven van een antwoord. Neeeneenee, ik ben volgens mij glashelder geweest net, geen commentaar, volgende vraag graag."

Hoe gaat het me je in deze tijd?
"
Met mijzelve als persoon gaat het goed. Op de een of andere manier lijdt mijn stemming niet heel erg onder de annulering van alle oudejaarsvoorstellingen. Ik had ze uiteraard heel graag gespeeld, ik was net begonnen, de show liep als een trein, beloofde alleen nog maar beter te worden, toen kwam de avondlockdown. Ik lees veel, ben net in Frankenstein begonnen, van Mary Shelley. Ik loop op mijn loopband, fiets op mijn hometrainer, nee, bij mij geen coronakilo's. En ik schrijf aan een voorstelling die in januari moet gaan spelen. Of dat gaat gebeuren? Dat weet alleen Jaap van Dissel."

Wij kijken ernaar uit om gezamenlijk met onze leden het nieuwe jaar in te luiden. Jij bent er toch ook bij op 13 januari? Aanmelden kan via deze link.