Logo Zoeken
Boekrecensie

Walk your meeting - Martine de Vaan

9 december 2021Christel Berkhout

Recensent: Christel Berkhout

Martine de Vaan is op een missie, voor zichzelf én voor ons: meer bewegen, meer buiten zijn en productiever werken. Wie wil dat nou niet? Naast praktisch en persoonlijk geschreven, leest dit boek ook als een pleidooi om wandelend vergaderen te legitimeren als manier van werken in organisaties.

Walk_your_meeting_boekrecensie.jpg

“Verwacht inspiratie en een aanpak voor wandelmeetings”, belooft de auteur. Dat maakt ze waar in vijf delen, nadat ze eerst inleidend het waarom hiervan uit de doeken doet. We willen liefst creatief, efficiënt en doelgericht samenwerken. Daar is vergaderen idealiter onderdeel van. Echter, door stilzitten (lees: zittend vergaderen) krijgen onze hersenen te weinig zuurstof. Door een ‘ontwerpfout’ gaat ons hart dan helaas niet sneller pompen. Dat kan alleen bewegen doen. Het devies: kies ook voor lopend vergaderen, waarmee je je hersenen van zuurstof voorziet en ‘aan’ zet. 

Wandelmeetings, oftewel weetings, hebben potentie. Ik weet nu van zeven weetingvormen en de ideale weetingroute. Ook zie ik hoe de omgeving mijn voorzitter is, als markante punten op mijn route de voortgang oftewel tijdsaanduiding van mijn overleg aangeven. Ik kan toetsen of ik de vergadering die ik plan kan weeten, of dat ik alleen een onderdeel daarvoor inzet. Ook ken ik nu de barrières die mensen en organisaties (vaak onterecht) opwerpen om niet buiten te vergaderen. De oplossingen die al voorhanden zijn lees ik ook. Kortom: niets houdt mij tegen om verder met weetings te gaan experimenteren. Het pleidooi en de bredere praktische uitwerkingen in dit boek landen bij mij in goede aarde.

Titel vh boek: Walk your meeting
Auteur(s): Martine Vaan
Uitgever: Boom
Jaar van uitgave: 2021
ISBN-nummer: 978-90-244-4266-9    
Aantal pagina’s: 224
Kosten: € 20,00
Aantal sterren: 4