Logo Zoeken
Interview

Hybride, online of offline. Hoe blijf je als dagvoorzitter je publiek boeien?

6 oktober 2021De redactie

Al jaren is Dagvoorzitter.nl een 'hofleverancier' van Logeion. Hun trainingen zijn niet meer weg te denken uit onze programmering en staan in de top drie van meest bezochte bijeenkomsten. Tijdens de eerste lockdown werden online ontmoetingen de norm. Samen met Hans Etman - dagvoorzitter, moderator en directeur van Dagvoorzitter.nl - gingen wij destijds op verkenningstocht.

Hans Etman 705x220jpg.jpg

We zijn nu anderhalf jaar verder en de webinars zijn een vast onderdeel van onze programmering. De hybride bijeenkomsten zijn daar inmiddels bijgekomen. Weer een nieuwe vorm van organiseren, maar vooral ook van modereren. Hoe kijkt Hans naar deze vorm? En wil hij nog wel live voor een groep staan?

Wat is het leukste aan het dagvoorzitterschap?
Hans: “Vakmatig nieuwsgierig mogen zijn en op een vindingrijke manier het beste uit een bijeenkomst helpen te halen, met name voor deelnemer.”

Er viel eens een pijnlijke stilte toen ik…
Hans: “…een wethouder wilde afkondigen en ik zijn naam vergeten was.”

Zie je voordelen aan het online modereren?
Hans: “Absoluut! Het motto: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’ is hier echt van toepassing. Veel bijeenkomsten kunnen door online mogelijkheden toch doorgaan of kunnen toch bezocht worden door deelnemers die er niet fysiek bij kunnen zijn. Het modereren zelf vraagt wel om extra vaardigheden, want online publiek heeft een kortere aandachtsspanne en is minder vergevingsgezind. Pas je programma erop aan. Dus meer maatwerk, minder reizen en extra vaardigheden. Tips voor hybride bijeenkomsten: verbind het online publiek met de zaal en andersom.”

Hoe krijg je de energie terug in een online meeting?
Hans: “Met interactie!”

Wat mis je het meest aan fysieke bijeenkomsten?
Hans: “Lichaamstaal ten voeten uit. Spelen met ‘proximity’. De geur van verse koffie en van samen hard werken. En natuurlijk een knuffel hier en daar.”