Logo Zoeken
Boekrecensie

Taal van transities - Jacob van Wielink, Riet Fiddelaars-Jaspers en Leo Wilhelm

9 september 2021Peter van den Besselaar

Hoe kan het dat een orkest een andere uitvoering geeft met een andere dirigent, vragen de auteurs zich af. Dirigeren is meer dan met een stokje zwaaien. Dirigeren en leiderschap hebben met elkaar gemeen dat ze vragen om bereidheid en vermogen om te luisteren. Dat leidt tot dialoog en verbinding, waarbij er ruimte is voor iedereen een eigen plek te hebben, een eigen geluid te laten horen.

Taal_van_transistie_boekrecensiei.jpg

Hoe kan ik verbeteren en hoe kan ik jou helpen om te verbeteren? Die opgave voor leiders, daarover gaat dit boek. Spelen om te winnen. Wat ik vooral mooi vind, is de aandacht voor het emotionele proces tussen mensen. Vaak krijgt de stip op de horizon álle aandacht, zonder ons te bekommeren om emoties die samenhangen met afscheid. Mensen hebben moeite om te wennen aan het nieuwe als ze nog met een been in het oude staan. We haten controleverlies. Transitie vraagt aandacht te geven aan deze pijn. Voorbeeldgedrag en positivisme van leiders zijn niet voldoende. In het boek staan praktische voorbeelden hoe leiders kwetsbaarheid ruimte geven, een sfeer van vertrouwen creëren. Dit boek geeft diepgaand inzicht hoe transitieprocessen werken, hoe leiders vanuit verbinding meer impact hebben. Het is een boek dat de mens centraal stelt. Een rijk boek. Aanrader.

Titel vh boek: Taal van transities
Auteur(s): Jacob van Wielink, Riet Fiddelaars-Jaspers en Leo Wilhelm
Uitgever: Circle Publishing
Jaar van uitgave: 2020
ISBN-nummer: 978 90 7717 939 0  
Aantal pagina’s: 316
Kosten: € 39,95  
Aantal sterren: 4