Logo Zoeken
Blog

Toptips om te lezen of luisteren in de warme zomerzon

25 augustus 2021De redactie

In het jubileumnummer van C werd een selectie van tips van vakgenoten gedeeld voor de meest interessante, intrigerende of inspirerende (communicatie)content. De hele zomer deelde Logeion online alle tips voor boeken, blogs, columns, nieuwsbrieven en podcasts die vakgenoten gaven. Geschreven of gesproken woorden om je in te verdiepen in de warme zomerzon. In deze laatste editie in de reeks delen Jacques Duijn en Bart Scholten hun toptips met jou.

Boek zomer boot 705x220.jpg

De tips van: Jacques Duijn - Docent Communicatie, Hogeschool Utrecht

Hans de Bruijn: Framing, zaterdag in Tijdgeest (Trouw) - Serie columns
De Bruijn slaagt er elke week in om een actuele gebeurtenis of trend fraai te analyseren. Centrale vragen: “Wie framet wat, waarom en op welke manier?” 

Malcolm Gladwell: The Tipping Point - Boek

Zijn eerste en zijn beste boek. Op welk moment raakt een idee, trend of sociaal gedrag in een stroomversnelling? Lees vooral: The Power of Context.

Tim Harford: Cautionary Tales - Podcast
Harford kan een verhaal bouwen. Waargebeurde vertellingen over vreselijke fiasco’s. Altijd met humor, een twist en veel communicatieve invalshoeken. Luister vooral: How Pepsi Nearly Went Pop en Martin Luther King Jr; the Jewelry Genius; and the Art of Public Speaking.

Jos van den Broek e.a.: Beeldtaal - Vakboek
We zeggen toch altijd dat beeld steeds belangrijker wordt? Maar hebben we er ook voldoende verstand van? Dit boek behandelt beeldtaal op een grondig manier: van theorie tot uitwerking in de praktijk.

Eckart Wintzen: Notes - Vakboek
Bedrijfsfilosofie van entrepreneur Wintzen. Humoristisch, zelfkritisch en met twee benen op de aarde. Een licht gedateerd, maar hartstochtelijk pleidooi voor kleinschalig organiseren als recept voor betrokken medewerkers.


De tips van: Bart Scholten - Afdelingsmanager Communicatie en Dienstverlening gemeente Almere

 

Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren) - Marleen Stikker - boek
Een van de weinige boeken dat positief en concreet verbeteringen benoemt die de belofte van een vrij internet mogelijk maken.

De gemeente centraal (communicatie in het huis van Thorbecke) - Vera de Witte - boek
Als gemeentecommunicatieman mág deze niet in het rijtje ontbreken! Ons handboek. De Witte toont zich een ware opvolger van Galjaard.

Geweldloze Communicatie - Marshall B Rosenberg - boek
Communicatie gaat voor mij over contact maken. De theorie van Rosenberg is daarin toepasbaar op alle niveaus, zowel op het kleine, het interpersoonlijke als op metaniveau, tussen groepen mensen. Een must voor iedere (communicatie)professional.

Een tijd voor empathie - Frans de Waal - boek
We kunnen als mensen leren van dieren bij het creëren van een betere samenleving, inspirerend boek.

Building Tribes (reisgids voor organisaties) - Jitske Kramer en Danielle Braun - boek
Kramer en Braun voegen met hun werk iets belangrijks toe, de antropologische blik leert ons anders te kijken én geeft ons concrete tools om mee te werken.

Benieuwd naar alle andere toptips? Lees hier:
deel 1 met de tips van Renata Verloop, Remco Hoogstraten
deel 2 met de tips van ReintJan Renes, Marieke van Dommelen en Gert Koot
deel 3 met de tips van Marisca Kensenhuis, Igor ten Halle en Mark van Vuuren.