Logo Zoeken
Blog

The Peer Review en het verschil tussen overheid en bedrijfsleven

11 augustus 2021Wieneke Buurman

Ken je The Peer Review al? Die geweldige serie die IDTV+ met Logeion dit jaar ter ere van het 75-jarig bestaan maakt over de stand van zaken in het communicatievak? Collega’s worden daarin geïnterviewd over iedere keer een ander (communicatie)thema, zoals inclusiviteit en diversiteit, gedrag of de relatie tussen wetenschap en praktijk. Als je er nog niet naar hebt gekeken, absoluut doen, want: heel inspirerend!

Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

Zo werd me gevraagd om mee te werken aan de aflevering over overheid en bedrijfsleven (die binnenkort online komt), omdat ik in beide branches heb gewerkt. Ik ken alle bestuurslagen van binnenuit, evenals ict, (commerciële) media en financiële dienstverlening. Een van de vragen die werd gesteld was: wat nou in de kern het verschil is tussen werken bij de overheid of in het bedrijfsleven.

Die vraag triggerde me. Want ik mag graag uitdragen dat het vak het vak is, dat een allround communicatieprofessional in staat moet zijn het vak uit te oefenen zowel bij profit als non-profit organisaties. Tegelijkertijd weet ik heel goed dat de manier waarop je je communicatie vormgeeft een cocktail is van afhankelijkheden van interne en externe omgeving, organisatiestrategie en -cultuur.

Toen ik van Endemol naar een provincie overstapte, werd die vraag mij vaak gesteld. Na een jaar kon ik een antwoord uit ervaring geven, namelijk dat bij de eerste kwaliteit vaak ondergeschikt was aan snelheid en dat het bij de laatste omgekeerd was. Natuurlijk is dat een grove generalisatie, als antwoord op een generaliserende vraag. Maar toch.

Na het interview bleef ik over die vraag nadenken. Sinds een paar maanden doe ik een opdracht bij een uitvoeringsorganisatie van een ministerie. En behalve die eerdere observatie valt me er nog eentje op: de overheid is heel goed in dingen complex maken. Beter dan het bedrijfsleven, waarin eerder wordt gestreefd naar dingen overzichtelijk te maken en complexiteit te reduceren.

Alweer een generalisatie, zeker, en er zijn altijd uitzonderingen. Maar boeiende materie om over na te denken. En kijken naar The Peer Review, met dank aan IDTV+, is zeer de moeite waard!