Logo Zoeken
Boekrecensie

Veranderen voor luie mensen - Paul Smit en Ayca Szapora

4 maart 2021Teunis van Hoffen

Dit handzame boekje gaat over hoe verandering werkt in het menselijk brein. Het brein gebruikt veel energie en is er daarom op gericht te besparen waar dat mogelijk is. Als je wilt veranderen of een verandering moet begeleiden, is het handig om te weten hoe het brein dit doet. Dat leggen filosoof Paul Smit en neurowetenschapper Ayca Szapora je graag uit.

Veranderen_voor_luie_mensen_boekrecensie.jpg

Het boek begint met een hoofdstuk over communiceren voor luie mensen. Waarom vergeet je altijd het grootste deel van wat mensen vertellen? Waarom denk je dat je ergens verstand van hebt en waarom werken de simplificaties van Donald Trump toch altijd? De antwoorden op deze vragen zijn voor je eigen leven al boeiend om te weten. Maar je kunt ze ook gebruiken als je moet communiceren bij verandering. 

Dat de schrijvers vaak als sprekers optreden, kun je merken aan de flow waarin het boek is geschreven. Het heeft een duidelijke structuur, leest lekker weg en is praktisch van opzet. Mijn tip is om achterin het boek te beginnen: in het hoofdstuk ‘leven voor luie mensen’. Ik heb genoten van de inzichten over hoe piekeren werkt, hoe je je gedachten en gevoelens kunt doorzien en hoe verandering (zij het beperkt en met heel veel moeite) mogelijk.

Titel: Veranderen voor luie mensen

Auteur: Paul Smit en Ayca Szapora

Uitgever: Spectrum

Jaar van uitgave: 2020

ISBN nummer: 9789000372393         

Aantal pagina's: 182

Prijs: € 20,00

Aantal sterren: 5 sterrren