Logo Zoeken
Blog

Stop met codes oranje en geel

10 februari 2021Wieneke Buurman

‘Ijs, gladheid en meer sneeuw dan er in jaren gevallen is. In combinatie met de harde wind kan dat tot sneeuwduinen leiden. Er wordt code rood afgegeven. Als u de weg niet op hoeft, blijf dan thuis.’ Kijk, dat is een boodschap die ik snap. Er komt zulk slecht weer aan, dat het verstandig is om thuis te blijven, bij de warme kachel als dat kan. Code rood communiceert lekker primair en landt bij vrijwel iedereen: gevaar! Hoe anders is dat bij code oranje en geel.

Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

Wat word ik geacht te doen als er code oranje of geel wordt afgegeven? Ongetwijfeld is het de bedoeling dat ik goed oplet. Omdat het hard gaat waaien of mistig wordt bijvoorbeeld. Maar verder? Thuis blijven hoeft niet, want dan zou het code rood zijn geworden. En wat is eigenlijk het verschil tussen oranje en geel? Moet ik bij oranje meer opletten dan bij geel? En hoe doe ik dat dan, meer opletten? Als ik oplet, let ik op. Ik begrijp niet zo goed hoe ik dat meer of minder kan doen. Je staat aan of je staat het niet. Bovendien snap ik zelf ook wel dat je moet uitkijken in het verkeer als het weer niet geweldig is. Sterker nog, ik snap dat ik altijd moet uitkijken in het verkeer, want het is druk op de Nederlandse wegen en niet iedereen is even alert of oplettend in de auto of op de fiets. Wat voegen die codes dan toe?

Ik heb het maar even opgezocht. De definitie van code oranje is als volgt: ‘Er is grote kans op gevaar of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dat kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.’ Dat roept bij mij meer vragen op dan het beantwoordt. Nu weet ik nog niet wat ik moet doen. Thuis blijven of toch vertrekken? Dat er slecht weer aan zit te komen, weet ik in zo’n situatie namelijk al van het weerbericht zelf. Als het heel lokaal is, kan het op allerlei plekken slecht weer worden, maar waar ik ben misschien wel niet. Dat je een tak op je hoofd kunt krijgen als het stormt en je onder bomen loopt, snap ik ook. Ik kan best zelf een beetje denken. Hoewel ik die kans van 60 procent of meer wel weer een lastige vind.

Wat voegt een opmerking als ‘code oranje’ nu toe aan het weerbericht? Voor mij in ieder geval buitengewoon weinig, behalve dat ik me afvraag wat dat eigenlijk inhoudt. En dan ben je in communicatief opzicht in mijn beleving niet goed bezig. Die van code geel laat ik hier maar even achterwege.