Logo Zoeken
Interview

De kracht van non-verbale communicatie

27 januari 2021De redactie

Wil jij effectiever zijn in vergaderingen en gesprekken? Zorg dan dat je meer weet over de kracht van non-verbale communicatie. Pas de laatste decennia is er meer aandacht gekomen voor dit onderdeel van communicatie. Daniëlle Regnerij is gespecialiseerd in non-verbale communicatie gebaseerd op 'state of the art' wetenschappelijk onderzoek. In haar trainingen vertaalt ze deze theoretische inzichten naar de dagelijkse praktijk. Hoe versterk je non-verbaal jouw eerste indruk? Bestaat er mannelijk en vrouwelijk non-verbaal gedrag? Hoe voer jij het gesprek zonder woorden? Ze vertelt ons alvast waarmee ze in haar online workshop op 4 februari aan de slag gaat.

Non-verbalecomm_cover_705x220.png

Hybride organisaties hebben de toekomst lijkt het nu. In ieder geval is het belang van videobellen toegenomen. Vind jij dit als specialist in non-verbaal communiceren een verrijking of een verarming?
Daniëlle: "De laatste tijd zijn veel mensen op afstand gaan werken. De meest voorkomende conversatie in 2020 was dan ook: "Horen jullie mij? Ja, maar je camera staat nog uit!" We hebben met z’n allen ervaren hoe vermoeiend het is om dag in en dag digitaal te werken. De meeste mensen ervaren online communicatie met collega’s dan ook als een verarming. Ik ben het daar mee eens. Technische hick ups, het grapje dat je mist en per ongeluk door elkaar praten is zo gebeurd. Mijn vragen zijn dan: heb je in jullie team al besproken wat voor jullie het beste werkt? Heb je een digitale etiquette als team ontwikkeld?

Wat is het belang van non-verbale communicatie in gesprekken? Is dat veranderd nu we vooral online samenwerken?
Daniëlle: "Non-verbale communicatie is de uitwisseling van boodschappen in al zijn vormen die geen woorden betreffen. Het bevat boodschappen over de onuitgesproken mindset van iemand.Ik noem het niet voor niks ook wel 'Het Gesprek zonder Woorden'. De uitgangspunten van non-verbale communicatie staan als een huis. Wel mis je, als je niet oplet, nu sneller signalen. We staan dan ook te vaak te dicht op of te ver af van de camera of we mogen meegenieten van iemands neusharen. Ook hebben we de neiging om onze handen veel te dicht voor de camera te bewegen. En wat denk je van alle afleiding om ons heen? Genoeg uitdagingen om weer te verlangen naar de vergaderingen die je eerst zo nu en dan graag oversloeg."

Je geeft aan dat je met non-verbale communicatie je impact flink kunt doen toenemen?
Daniëlle: "Ja dat klopt. Met jouw non-verbale communicatie neemt je impact toe of juist af. In mijn online workshop voor Logeion op 4 februari introduceer ik daarom de 'precision grip'. Een effectieve manier om de aandacht te trekken voor jouw kernboodschap."


Wil jij de effecitiviteit van jouw non-verbale communicatie vergroten? Er zijn nog enkele plekken beschikbaar in de online workshop 'De kracht van non-verbale communicatie', dus meld je snel aan!