Logo Zoeken

Video is vorm van nu en de toekomst

23 juni 2020De redactie

Het grootste deel van onze mediatijd wordt besteed aan het kijken van video: 184 minuten per dag. De afgelopen jaren steeg het aantal kijkminuten met zes per jaar. Daarnaast is de verwachting dat video in 2020 voor 82 procent van al het internetverkeer zal zorgen. Samen met Bregittha Nuyten, regisseur en verslaggever, verdiepen we ons in de videovorm.

Zakelijk filmen met smartphone Bregittha 705x220.jpg

Wat is je achtergrond en wat heeft je interesse voor video gewekt waardoor je het tot je expertise hebt gemaakt?
Bregittha vertelt: "Ik ben regisseur en verslaggever voor diverse (journalistieke) programma’s. Van de actualiteitenrubriek 'Brandpunt' en de documentaireserie 'Achter de Dijken' tot een portretreeks als 'Door Andere Ogen' bij Omroep Max of een online serie met Irene Moors voor een gezondheidsplatform. Tijdens mijn studie aan de School voor de Journalistiek wist ik al dat ik inhoud en beeld met elkaar wilde combineren. Via stages bij BBC Newsnigt en WBAL in Amerika kwam ik uiteindelijk terecht bij de KRO waar ik onder Fons de Poel de fijne kneepjes van het vak heb geleerd. In de loop der jaren heb ik zo een breed portfolio opgebouwd. Van korte reportages tot lange documentaireseries en alles wat daar tussenin zit. De kijker meenemen in een fascinerend beeldverhaal en zo complexe materie begrijpelijk uitleggen is een puzzel waar ik na ruim 30 jaar nog steeds geen genoeg van krijg. Daarnaast geef ik ook nog twee dagen in de week les bij de opleiding van Creative Business Inholland waar ik mijn kennis overdraag aan nieuwe generaties."

De afgelopen jaren stijgt het gebruik van videocontent exponentieel. Waarom wordt er volgens jou steeds meer gebruik gemaakt van video versus tekst en stilstaand beeld?
"Onze wereld is de afgelopen decennia steeds visueler geworden", zegt Bregittha. "Smartphones, tablets, computers, traditionele televisie. De hele dag door worden we visueel geprikkeld. Als docent heb ik deze verschuiving de afgelopen 13 jaar voor mijn ogen zien gebeuren. Tien jaar terug wist elke eerstejaars student nog wie Matthijs van Nieuwkerk was en kon men meepraten over onderwerpen uit het nieuws of de talkshows. Nu kijken eerstejaars studenten nauwelijks nog traditionele televisie maar zien ze des te meer video. Ten eerste omdat ze elkaar continue filmpjes sturen (hetzij zelf gemaakt, hetzij onderwerpen die viral gaan) en ten tweede omdat ze via Instagram, Facebook en Youtube veel content tot zich nemen. Of het nu gaat om het laatste nieuws (NOSop3/Nosstories), een populair Insta-account of de laatste aanbiedingen, negen van de tien keer komt de informatie binnen via video. Onderzoek van Screenforce laat ook zien dat het grootste deel van onze mediatijd wordt besteed aan het kijken van video, namelijk 184 minuten per dag. Een groei van zes minuten per dag over de afgelopen jaren. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Cisco dat de verwachting is dat video in 2020 voor 82 procent van al het internetverkeer zal zorgen. Vooral het delen van video’s via platformen als Facebook, Instagram en LinkedIn zorgt voor een groot bereik. Daarnaast worden video’s 1200 keer meer gedeeld dan berichten die bestaan uit alleen afbeelding en tekst. En dan is er nog de manier waarop video ons leven is binnen gekomen sinds Covid-19. Beeldbellen is een substantieel onderdeel geworden van ons bestaan en daarbij is het ook belangrijk om te weten hoe beeldtaal werkt."

Heeft een goede video altijd een vaste indeling? En in welk gedeelte moet je de kernboodschap terug laten komen?
Bregittha legt uit: "Het is in eerste instantie belangrijk dat je weet op welk platform je video terechtkomt. Korte video’s (tot 30 seconden) werken het beste op Instagram-stories, Facebook-stories en Linkedin-stories. Langere filmpjes (5-7 minuten) zijn weer meer geschikt voor Youtube. Daarnaast is het ook belangrijk wanneer je in landscape (breedbeeld) of in portrait (rechtop) filmt. Elk distributiekanaal heeft weer zo zijn eigen regels. Hoe je je verhaal vertelt is in die zin ook weer afhankelijk van het platform waarop het terechtkomt. Maar er zijn natuurlijk wel duidelijke tips and tricks die altijd werken. Wie een duidelijk en stevig verhaal wilt vertellen doet er goed aan om snel met een kernboodschap te komen. Je moet een duidelijk beeld hebben van je doelgroep, het platform en je boodschap. Op basis daarvan maak je een kort script waarin je jouw verhaal omzet in een goed lopend verhaal. Als je die basisvaardigheid eenmaal in de vingers hebt, kun je gaan spelen met alternatieve vertelvormen. Ook in video. Een vaste indeling is een goede houvast, maar daarna wordt het spannend om nieuwe dingen uit te gaan proberen."

Juist omdat de videovorm aan populariteit wint: Hoe onderscheidt je jezelf als organisatie met video? Hoe blijf je origineel?
"Ken je doelgroep, durf te kiezen en weet welke video geschikt is voor welk platform. Dat is eigenlijk de basis. Daarna is het van belang dat je vooral durft te experimenteren binnen de kaders van jouw bedrijf. Wie goede content wilt maken moet de merkpositionering van de organisatie tot in de haarvaten voelen. Hoe beter je die kent en doorvoelt hoe makkelijker het wordt om daar mee te spelen en toch nog de juiste boodschap uit te stralen. Daarnaast is het van belang om een juiste spanningsboog te creëren. Hoe zorg je ervoor dat de kijker meteen geprikkeld wordt? Zorg dat je de kijker bij de kladden hebt en vertel daarna pas de inhoud. Begin niet meteen met hele statements maar zoek naar een ingang. En durf te kiezen voor een bepaalde stijl", zegt Bregittha.

Heb je tips om tot creatieve formats en ideeën te komen?
Bregittha vertelt: "De belangrijkste tip is eigenlijk dat je moet durven. Daar bedoel ik vooral mee dat je nieuwsgierig durft te zijn. Ook als je een organisatie al lang kent. Een goede video houdt rekening met de kijker en die weet vaak veel minder dan de maker. Verplaats je echt in je doelgroep en ga niet uit van je eigen kennis. Daarnaast is humor belangrijk op social media."

En als je juist te veel ideeën hebt en je kunt niet kiezen, hoe selecteer je dan het beste idee waarmee je aan de slag gaat? Welk uitgangspunt houdt je voor ogen?
"Het is vooral belangrijk dat je voor ogen houdt of het idee past bij de kernwaarden van je organisatie en bij je doelgroep", vindt Bregittha. "Je behoort als maker niet altijd zelf tot die doelgroep, dus je moet vooral over je eigen schaduw heen kunnen stappen. Het plezier van videoproducties maken zit hem erin dat je iets produceert waar de ander van geniet. Omdat hij vermaakt of geïnformeerd wordt. Dus vandaar dat je ook pas aan de slag kan gaan met het verzinnen van formats als je heel sterk voor ogen hebt voor wie je dat doet."

Wat is het verschil tussen video’s opnemen en 'smart' filming? Hoe kan een communicatieprofessional zelf meteen vandaag met zakelijk filmen met de smartphone aan de slag?
Bregittha legt uit: "Tijdens de training 'Zakelijk filmen met je smartphone', ook wel smart filming genoemd, leer je hoe je professionele video’s met je mobiel maakt. Logeion-leden kunnen profiteren van 15 procent korting op deze training. Om meteen maar een mythe te doorbreken: mobiel filmen vervangt natuurlijk niet die professionele ploeg die de corporate video komt filmen. Maar in een snel veranderende wereld waarin video steeds belangrijker wordt, is het goed om ook zelf te kunnen filmen. Ten eerste omdat er niet altijd tijd of budget is voor een professionele ploeg. Wie snel wil kunnen handelen en daarbij gebruik wil maken van social media zal content moeten leveren dat een verhaal vertelt en technisch goed in elkaar zit. Dat kan door je bewust te zijn van een aantal eenvoudige stappen die we in de training oefenen. Als je een video ‘zomaar’ opneemt ben je je niet bewust van de beeldtaal die jouw kernboodschap sterker maakt. Je zet dan, simpel gezegd, de camera aan en neemt een stukje op. Smart filming betekent dat je nadenkt over je verhaal en zorgt dat inhoud en beeld zodanig op elkaar afgestemd zijn dat de boodschap effectief overkomt. Een communicatieprofessional kan snel handelen en binnen korte tijd een goed verhaal op diverse platformen neerzetten. Dit zal de komende jaren alleen nog maar belangrijker worden en meer gevraagd worden van medewerkers die zich met content bezig houden. Wie zich hier nu al in bekwaamt, bouwt automatisch een voorsprong op."

Heb je tips voor mensen die video’s met hun smartphone willen schieten?
"Ga het vooral doen", zegt Bregittha. Ze vervolgt: "En investeer in geluid. De grootste fout die gemaakt wordt, is dat mensen bezig zijn met beeld en vergeten dat video ook vooral verstaanbaar moet zijn. Zelfs als je weet dat je de video gaat ondertitelen. Slecht geluid stoort meer dan slecht beeld. Ga dus niet te ver weg staan. In een rustige ruimte heb je meer speling dan in een drukke omgeving, maar controleer hoe het klinkt en niet alleen hoe het eruit ziet. Let ook goed op het licht. Veel mensen hebben de neiging om toch tegen een raam in te draaien of zien niet goed waar de zon staat. Daarnaast zou ik altijd investeren in FilmicPro. Een app die je meer controle geeft over de opnamekwaliteit. En voor wie zelf wil monteren zijn er talloze mogelijkheden. Voor iPhone-gebruikers is de gratis versie van Imovie al een uitkomst, maar betaalde programma’s als Kinemaster of Lumafusion zijn ook enorm geschikt om goede content mee te maken."