Logo Zoeken

The Last Dance

27 mei 2020André Manning

Afgelopen weken heb ik samen met mijn oudste zoon met veel plezier ‘The Last Dance’ op Netflix gekeken. Omdat basketbal onze favoriete sport is om te doen en te kijken en omdat het een mooi inkijkje biedt in de Amerikaanse (sport)cultuur. The Last Dance bestaat uit tien afleveringen en gaat over de jaren waarin Michael Jordan de Chicago Bulls en de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) nieuw leven inblies. Volgens sommigen is het een documentaire, volgens anderen entertainment. De waarheid ligt denk ik ergens in het midden. 

Andre Manning blog.jpg

Michael Jordan, wellicht de beste basketballer ooit, speelt de hoofdrol in deze serie waarover hij zelf ook de eindredactie wilde en mocht voeren. En dat kleurt de The Last Dance natuurlijk wel een beetje. Bijrollen zijn er voor zijn gezin en familie, zijn vrienden en bekenden, de media, zijn voormalige teamgenoten en, last but not least, coach Phil Jackson.

Phil Jackson is een bijzonder succesvolle coach en intrigerend mens. Hij is een leider waar we als communicatieprofessionals of leiders van communicatieteams nog van kunnen leren:

  • Niemand is groter dan het team. De Chicago Bulls gingen wedstrijden winnen toen Michael Jordan en zijn manier van spelen door Phil Jackson ondergeschikt werden gemaakt aan het team;
  • Een goed team is een divers team waarin iedereen een rol heeft. Een goed team is een team waar plek is voor specialisten en generalisten, een goed team is een team waar ruimte is voor extraverte en introverte spelers. Zonder Michael Jordan waren de Bulls niet zo succesvol geworden. En datzelfde geldt ook voor zijn “stille” teamgenotem Scottie Pippen en Steve Kerr. Een goed team is dus een juiste balans van verschillende vaardigheden, karakters en persoonlijkheden. Het is de kwaliteit van coach Phil Jackson die er een succesvol geheel van wist te maken;
  • Een goed team leert van fouten en wordt daar beter van. En het is aan de coach om de tijd te nemen om samen beter te worden. Phil Jackson en de Chicago Bulls hebben moeten vallen en opstaan. Of zoals Michael Jordan ooit opmerkte dat hij het meest heeft geleerd van ieder schot dat hij miste. Niet van ieder schot dat raak was;
  • Een goed team beheerst de 'fundamentals' en traint daar iedere dag weer op. Waar dat op het basketbalveld de basketbalvaardigheden en de aanvals- en verdedigingslijnen zijn, geldt dat voor communicatieafdelingen -of teams ook. Alleen door constant te oefenen, wordt je beter en weet je wanneer je de juiste tactiek in moet zetten. Alleen door constant te oefenen en jezelf uit te dagen, vind je de juiste balans tussen automatisme en improvisatie en vind je de sleutel tot succesvol opereren.

Phil Jackson was een succesvolle coach en een bijzonder mens, die zijn spelers beter maakte en hun horizon verbreedde. Wat mij betreft mogen we allemaal een beetje Phil Jackson zijn.