Logo Zoeken
Blog

Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona

12 mei 2020Wieneke Buurman

Vanaf het begin van de corona-epidemie houdt het RIVM ons nauwgezet op de hoogte van de ontwikkelingen. En dat doen ze prima. Iedere dag om 14.00 uur worden de nieuwste cijfers bekend gemaakt. Een peilmoment voor veel mensen. De updates gaan altijd over drie kencijfers: het nieuwe aantal vastgestelde besmettingen, het aantal patiënten dat opgenomen is op de IC en het aantal mensen dat is overleden. Dat geeft echter een incompleet beeld van de ontwikkeling van de epidemie.

Wieneke Buurman foto 2020.jpg

Ik begrijp heel goed dat een compleet overzicht van de ontwikkeling van COVID-19 niet te geven is. Inzicht in hoe het patiënten vergaat die zich niet onder doktersbehandeling stellen en thuis uitzieken of die door de huisarts geholpen worden, vallen buiten het zicht van het RIVM en dus van de officiële cijfers.

Maar het moet toch mogelijk zijn om vollediger te zijn waar het gaat om de ziekenhuiscijfers? Want hoeveel mensen zijn er in totaal opgenomen in de ziekenhuizen met corona? Behalve op de intensive care zijn er ook nog ‘gewone’ afdelingen. En hoeveel mensen zijn er die voldoende hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten? Met name naar dat laatste ben ik heel benieuwd. Want juist dat is wat mij stimuleert, en met mij ongetwijfeld veel anderen,  om de vervelende maatregelen die nodig zijn om de epidemie het hoofd te bieden vol te houden. Om zeker te weten dat mensen weer genezen die naar huis zijn gegaan. Waar zijn de cijfers over genezen patiënten in de communicatie rondom corona?