Logo Zoeken

Te gast in de omgeving: omgevingssensitiviteit geldt voor iedereen

6 maart 2019Katja Torbijn

Als communicatieadviseur ben ik de afgelopen tien jaar bij behoorlijk wat grote bouwprojecten betrokken geweest. Stuk voor stuk complexe projecten, bouwen of verbouwen in een bebouwde omgeving, op een postzegel en bij voorkeur met de winkel open. Regelmatig stelt iemand mij de vraag of ik in communicatievacatures zie staan dat de communicatieadviseur omgevingssensitief – een woord dat ongetwijfeld op de jeukwoordenbingokaart van Japke-d Bouma voorkomt – moet zijn.

blog katja 705x220.jpg

Waar ik zo benieuwd naar ben: zou diegene die zo’n vraag stelt of tekst opstelt zich ervan bewust zijn dat iedereen in het projectteam in diezelfde complexe, binnenstedelijke omgeving aan het werk is? En dat iedereen dus oog voor de omgeving moeten hebben?

Omgevingssensitiviteit
Omgevingssensitiviteit: "Het laten merken dat men zich bewust is van anderen, de omgeving en de eigen invloed daarop. Erkenning van de gevoelens en behoeften van anderen laten zien in gedrag", aldus het Competentiewoordenboek. Prachtige zinnen, waar je als communicatieadviseur zeker invulling aan hoort te geven. Je zult mij dan ook nooit horen ontkennen dat dit geen belangrijke competentie is. Maar niet alleen voor de communicatieadviseur van het project, omdat hij of zij toevallig in gesprek gaat met de buren of de negatieve (en gelukkig ook positieve) signalen opvangt die op de sociale media ronddwalen. Niet alleen voor de omgevingsmanager, die nog veel actiever is in een projectomgeving dan de communicatieadviseur.

Ik zeg het vaker, als bouwproject ben je te gast in de omgeving waarin je bouwt. Je doorbreekt dagelijkse processen, verstoort op-de-automatische-piloot-looproutes en irriteert de gebruikers-sinds-jaar-en-dag. Allemaal omdat jij de opdracht hebt gekregen iets nieuws te bouwen. Natuurlijk maken we met dat project Nederland een stukje mooier, toegankelijker en mobieler. Natuurlijk moet je als projectteam – opdrachtgever en aannemer - ook daadwerkelijk bouwen. Maar als je op de koffie gaat bij de buurman, ga je ook niet zijn hele woonkamer veranderen zonder dat eerst met hem te bespreken toch? En precíes dat stukje bewustzijn mis ik soms. Je kunt mensen niet eindeloos laten wachten, omdat jij tijdens spitsuur een vrachtwagen wilt lossen. Je kunt niet wekenlang heien, terwijl in het pand ernaast mensen willen werken. Je kunt voorbijgangers niet bedelven onder een enorme stofwolk afkomstig van jouw bouwplaats. Oftewel: je kunt de dagelijkse processen niet blokkeren, omdat jij wilt bouwen. Je bent te gast en zo hoor je ook te gedragen. Althans, dat vind ik.

Dus medebouwprojectcollega’s in den lande, of je nu projectmanager, bouwmanager, controller, toezichthouder, uitvoerder, sloper of kraanmachinist bent. Kijk eens om je heen in je projectomgeving. Wat zie je? Wat gebeurt er? Wat niet? Wees je daarvan bewust in alles wat jij doet voor het project. Houd er rekening mee, denk er vooraf over na. Dan word jij niet verrast. En de projectomgeving ook niet. Wat ik eigenlijk zeggen wil: íedereen in de bouwsector hoort zich bewust te zijn van de omgeving waarin hij werkt. Zijn voelsprieten uitsteken. Niet alleen de communicatieadviseur of omgevingsmanager. We realiseren met zijn allen een project. Laten we daarom met elkaar omgevingssensitief zijn, oog houden voor onze buren en onze gebruikers en elkaar scherp houden en uitdagen voor het beste resultaat. Als we dat samen doen, ontstaan de mooiste oplossingen. Voor het project, de betrokken partijen én de omgeving. Zeg eens eerlijk: hoe omgevingsbewust ben jij op een schaal van 1 tot 10?

Over de auteur:
Katja Torbijn schrijft regelmatig blogs voor Logeion, zij is senior communicatieadviseur in de bouw- en infrasector bij Db-m.