Logo Zoeken

Ben Tiggelaar: ‘Verplicht jezelf om wekelijks tijd te nemen om je vakkennis te vergroten en te actualiseren!’

9 januari 2019De redactie

Hoe maak je als adviseur het verschil? Wat is er nodig om een effectieve, vertrouwde adviseur te worden? Ben Tiggelaar, bestsellerauteur, internationaal spreker en gedragswetenschapper, vertelt ons tijdens de Masterclass op 6 februari over hoe je een topadviseur wordt. Een van zijn bekendste boeken is misschien wel ‘Dromen, durven, doen’. een boek dat gaat over hoe je jezelf het beste kunt managen. Wij zijn benieuwd naar zijn kijk op de communicatieprofessional van tegenwoordig. Wat is de gedroomde communicatieadviseur? Wat moeten we meer durven? En wat kunnen we vandaag al doen om een betere adviseur te worden? Ben geeft antwoord!

Ben-Tiggelaar_705x220.gif

Wat zijn volgens jou de kenmerken van de gedroomde, ideale communicatieadviseur?
"Wanneer ik als opdrachtgever met een communicatieadviseur rond de tafel ga, dan zou ik heel graag het volgende willen: een betrokken persoon die eerst heel goed met mij nadenkt wat het echte doel is waar we naar moeten streven. Wat willen we bereiken? Wie willen bereiken? En dan komt pas de vraag: welke rol speelt communicatie hierin? Iemand die mij helpt om beter na te denken over mijn vragen, wensen en doelen daar word ik enthousiast van."

Wat moeten de communicatieadviseurs meer durven volgens jou?
"Communicatieprofessionals beschikken over een groot arsenaal aan inzichten en technieken op het gebied van beïnvloeding. Maar heel vaak gebruiken ze die kennis niet om zichzelf te verkopen. Als je wilt dat je kennis in een organisatie ook echt wordt gebruikt, dan moet je zorgen dat je aan tafel zit. Niet aan het einde van het gesprek, maar aan het begin. Daar valt nog heel wat te winnen voor communicatieprofessionals."

Wat zou een communicatieadviseur vandaag nog moeten doen om een topadviseur te worden?
"Wie een adviseur, docent, journalist is, of een ander vak beoefent waar het in hoge mate om inhoudelijke expertise gaat, zal een vast deel van zijn of haar tijd moeten besteden aan het telkens weer opfrissen van die kennis. Ik heb geluk: ik moet zelf elke week een column schrijven voor NRC. Dat dwingt me om iedere week minstens een halve dag te besteden aan nieuwe ontwikkelingen in mijn vak. Mijn advies zou zijn om jezelf, op de een of andere manier jezelf te verplichten om minimaal wekelijks tijd te nemen voor het vergroten en actualiseren van je vakkennis. Daar kun je vandaag al mee beginnen."

Al meer dan 200 vakgenoten hebben zich aangemeld voor de Masterclass op 6 februari. Kun je een tipje van de sluier oplichten over wat je precies gaat doen die dag?
"We gaan onder meer kijken naar het concrete gedrag dat jou verder helpt binnen je organisatie. Hoe bouw je aan vertrouwen, hoe vergroot je jouw invloed? Ik zal natuurlijk suggesties doen, maar ik wil de deelnemers ook uitdagen om op een waarderende manier te onderzoeken wat nu al werkt. De volgende vraag is: hoe zorg je dat je dit effectieve gedrag niet af en toe vertoont, maar dat je hier een vaste gewoonte van maakt? Wat komt daarbij kijken? Het is essentieel dat je op dit gebied leerdoelen voor jezelf stelt, zodat je voortdurend met je ontwikkeling bezig bent. Het zal 6 februari dus gaan om een combinatie van praktische, inhoudelijke én gedragswetenschappelijke kennis dat je gaat helpen om je ideeën ook in de praktijk uit te voeren."

De Masterclass ‘Zo word je een topadviseur’ door Ben Tiggelaar vindt plaats op woensdag 6 februari in het Gooiland in Hilversum. Een unieke kans om deze topspreker te zien, dit wil je niet missen! Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, meld je snel aan via de website.