Logo Zoeken

Confrontaties zijn overal, maar hoe ga je ermee om?

16 april 2018De redactie

"Het leren om te gaan met confrontaties is eigenlijk het leren omgaan met verschillen," aldus Marco Doeser. Volgende week geeft hij voor de derde keer de Vakimpuls 'Confronteren kun je leren'. Hierin geeft hij aan de hand van veel praktische voorbeelden handvaten om met confrontaties om te gaan. We vragen Marco hoe hij de vakgebieden communicatie en mediation met elkaar verbindt en wat we hiervan kunnen leren.

MarcoDoeser705x220website.jpg

Je geeft op 24 april de bijeenkomst 'Confronteren kun je leren'. Voor wie is deze Vakimpuls interessant?
‘’Ik denk dat kennis over confrontaties voor iedereen interessant is. Want confrontaties zijn overal. De CEO van Facebook die zich moet verantwoorden, de arts die slecht nieuws moet brengen en de moeder die haar kind aanspreekt, omdat het tijdens het boodschappen doen voor de derde keer ongevraagd een zakje snoep pakt, hebben op het oog niets gemeen. Maar confrontaties tussen mensen, in welke vorm dan ook, kennen vergelijkbare patronen. Het is, juist voor communicatieprofessionals, nuttig om daar meer over te weten.’’ 

Wat mogen de deelnemers verwachten?
‘’Confronteren leer je door te snappen hoe menselijk contact in essentie werkt. Elk mens heeft een tas vol gereedschap om met anderen te communiceren. De meeste vaardigheden hebben we door oefening geautomatiseerd, die zijn we ons niet eens bewust. Een deel hanteren we wel rationeel en analytisch, zoals de communicatieprofessional bezig is met de juiste campagne, woordvoering of dialoog. Maar het wordt pas echt interessant als communicatie niet loopt zoals je dat verwacht en de spanning oploopt. Bijvoorbeeld door weerstand of negatieve emoties ‘aan de andere kant’. Aan de hand van videofragmenten en praktische voorbeelden vertel ik hoe die dynamiek in elkaar zit en geef ik tips hoe je persoonlijke en professionele confrontatievaardigheden effectiever kunnen inzetten.’’

Waar heb jij die kennis opgedaan?
‘’Hoewel het misschien niet direct voor de hand ligt, heb ik veel geleerd in het mediationvak. Onder de spanning van een conflict gebeurt iets bijzonders. Dan verdwijnen wolligheid en mooie woorden en zeggen mensen ongezouten wat ze van dingen vinden. Je leert dus veel over intermenselijke gedragspatronen. En dat is eigenlijk waar ook het communicatievak om draait: snappen waarom mensen de dingen doen die ze doen. Als je daar onder slechte omstandigheden meer grip op hebt, zoals in een conflictsituatie, vind je zeker de regie als de zon schijnt.’’

Wat zou je vakgenoten willen meegeven?
‘’Leren confronteren is eigenlijk leren omgaan met verschillen. Koester dus de confrontatie met andersdenkenden en geef verschillen de plek die ze verdienen. Want verschil is informatie en daarmee een bron van vernieuwing. Dat is waardevol, zowel in de je werk als je persoonlijk leven.’’

Voor Confronteren kun je leren op 24 april is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Aanmelden kan hier.