Logo Zoeken

Cody Keenan, Director of Speechwriting Barack Obama over zijn ‘rookie mistakes’ en ‘kroeg filosofie’

15 mei 2017Bart van Wanrooij

Een kijkje achter de schermen van het Witte Huis, wie wil dat nou niet? Hoe ziet het leven van een medewerker in het Witte Huis eruit en wat ging er allemaal aan Obama’s optredens vooraf? Op 1 juni komt Cody Keenan, voormalig Director of Speechwriting van Barack Obama, op uitnodiging van MSLGROUP en Logeion naar Nederland. Hij spreekt voor het eerst op Europese bodem over zijn ervaringen in het Witte Huis. De stille kracht achter Obama’s bekende en indrukwekkende speeches deelt zijn verhaal op C-DAY17 als keynote speaker. Vooruitlopend op zijn sessie stelde MSLGROUP hem vier vragen over speechwriting.

Obama-Cody-Keenan-landscape.jpg

Welke ‘rookie mistakes’ heb jij gemaakt waar andere tekstschrijvers van kunnen leren?

“Ik heb heel veel beginnersfouten gemaakt. Een van de belangrijkste lessen voor mij is geweest om niet de persoon te imiteren voor wie je schrijft. Zorg ervoor dat je veel tijd met hem/haar doorbrengt en doe er alles aan om te zorgen dat je écht begrijpt wat iemand drijft en probeert te zeggen. Daarnaast is het belangrijk om niet te groots of verheven te schrijven. Maak juist contact en wees benaderbaar. Niet elk moment vraagt om het niveau van Lincoln of JFK. Tenslotte, het devies is altijd: kort en bondig. Gebruik geen twintig woorden als je het in tien woorden kan zeggen. Houd het dus simpel. Probeer niet over te komen alsof je de slimste persoon in de kamer bent, maar schrijf zoals je tegen je beste vriend in de kroeg praat.”

Nepnieuws is onderwerp van gesprek. Met een speech kun je issues en publieke opinie beïnvloeden. Hoe ga je als schrijver om met ethiek en gevoelige onderwerpen waarvan je weet dat er uiteenlopende meningen zijn?

“Het is belangrijk om gevoelige onderwerpen direct te benoemen. Het publiek voelt tegenwoordig feilloos aan wanneer iets onzin is. Mensen waarderen openheid meer dan het idee beschermd te worden. Ze waarderen authenticiteit en merken direct wanneer iets slechts een poging is om hen tevreden te houden. Dat gezegd hebbende: empathie kan je heel ver brengen. Het is altijd de moeite waard om te proberen een ander standpunt te begrijpen in tegenstelling tot het direct af te wijzen.”

 Naar wie kijk je voor inspiratie en wat is de speech die je zelf graag had willen schrijven?

“President Obama ontving duizenden brieven per dag. We kozen er elke dag willekeurig 10 uit die we dezelfde avond nog lazen. Dat waren zowel positieve als negatieve berichten. Uit deze brieven haalde ik meer inspiratie dan uit alles wat andere tekstschrijvers ooit hebben geschreven. Deze brieven herinnerden ons eraan waarom we deden wat we deden. De speech die ik zelf graag had willen schrijven? De speech uit 2004 in Boston die Obama een nationaal platform gaf. Die was erg sterk. Ik werkte toen nog niet voor hem en daarnaast had ik deze speech ook niet zelf op deze manier kunnen schrijven.”

 Kun je ons een sneak peak geven wat je gaat laten zien in je keynote op 1 juni?

“Nee, ik heb de keynote namelijk nog niet geschreven! Maar ik ga mijn best doen om veel informatie te delen met een hoog entertainment gehalte. Ik ga proberen om het mysterie dat er wellicht hangt rondom de functie van Director of Speechwriting in het Witte Huis weg te nemen, want dat is nergens voor nodig.”

Tot zover het eerste kijkje achter de schermen in het Witte Huis. Tijdens C-DAY17 gaat Keenan onder andere in op de kracht van woorden, het proces van de perfecte speech en behandelt hij enkele sprekende voorbeelden uit zijn even succesvolle als turbulente acht jaar in het Witte Huis. Dus mocht je een vraag hebben of wil je meer weten over de man achter Obama? Meld je dan snel aan via www.cday.nl.