Logo Zoeken

Prikkels - Verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen

3 mei 2017André Manning

April en mei blijven toch aparte maanden met al die (feest)dagen en vakanties, die het soms wat lastig maken om in het juiste ritme te blijven. Het lijkt er op dat Nederland gedurende een paar weken massaal op weg is van de ene naar de andere plek; daar weten ze op Schiphol inmiddels alles van. En dan is het toch best bijzonder om te zien hoeveel Logeion-vakbijeenkomsten worden georganiseerd voor onze leden; een ALV en de Galjaarddag, cursussen, vakimpulsen en de razend populaire bedrijfsbezoeken, waarvan die bij de Hema in nog geen 24 uur helemaal volgeboekt was. En daar kan ik me iets bij voorstellen. Het Is natuurlijk hartstikke interessant om rond te kijken bij een bedrijf dat we allemaal heel goed kennen en dat zichzelf voortdurend blijft uitvinden.

Andre Manning blog.jpg

Op deze plek wil ik graag wat extra aandacht vragen voor een onderwerp dat mij bijzonder aan het hart ligt, accountability, dat op maandag 22 mei centraal staat tijdens een vakimpuls in Amsterdam. Ik geef het onmiddellijk toe. Accountability is geen gemakkelijk of luchtig onderwerp maar het kan mij er niet vaak genoeg over gaan. Het zorgt ervoor dat ons vak op de juiste manier in de organisatie wordt verankerd en dat onze stakeholders weten wat we doen en waarom we het doen. Verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen zijn cruciaal voor iedereen, die in het communicatievak werkzaam is. Maar hoe doe je dat dan? En aan wie leg je verantwoording af en waar kun je als communicatieman of vrouw, of als communicatie afdelingen je verantwoordelijkheid nemen. Allemaal lastige vragen en ook in mijn rol als Logeion-directeur heb ik er eigenlijk iedere dag mee te maken.

Nog boeiender wordt het wanneer moeilijke keuzes moeten worden gemaakt en je voor dilemma’s komt te staan. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je accountable bent en blijft en je beslissingen neemt op basis van de juiste informatie, analyse en scenarioplanning. En natuurlijk komt het dan ook wel eens voor dat er door een communicatieafdeling geen verantwoordelijkheid wordt genomen. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je dat de volgende keer wel doet. Want steeds vaker zullen we ons intern moeten verantwoorden voor datgene wat we doen en wat we niet doen of hebben gedaan. Dat komt denk ik de professionalisering van ons vak alleen maar ten goede. En daar gaat het bij Logeion om; het aanbieden van een breed programma van bijeenkomsten waar kennis wordt gedeeld waar je als professional beter van wordt. En dat allemaal door enthousiaste leden die daar graag tijd en energie in steken! In ieder geval weer op 22 mei, maar ook in de dagen ervoor en erna: www.logeion.nl/agenda.