Logo Zoeken

Eva Jinek: 'Maak keuzes als je wilt excelleren'

7 oktober 2016Bernadet Timmer

Ook in de journalistiek moet je keuzes maken, terwijl je eigenlijk van alles wat wilt afweten. Toch is het nodig om je te specialiseren, is de boodschap tijdens het Festival der Journalistiek op 24 september in Nieuwspoort Den Haag, georganiseerd door jongerenvakgroep ‘Vers in de Pers’ (VIP) van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

keuzes-maken.jpg

Dagvoorzitter Amber Kortzorg interviewt om te beginnen Hanina Ajarai, Arabiste en columniste bij het AD. Hanina: “Ze zeiden: ‘je bent gelovig en weet dat goed uit te leggen. Dat hebben we nodig’. De columns gaan over mijzelf, wat ik met de wereld wil delen.” Haar tip: probeer origineel te zijn. Sommige lezers vinden dat ze niet mag schrijven, omdat ze een hoofddoek draagt. Anderen vinden dat ze wel mag schrijven, maar niet over de islam. “Ik twijfel soms of het goed overkomt en vraag me af of ze het hebben begrepen.” Ze antwoordt degenen die de moeite nemen haar te mailen. “Maar ik ga niet reageren op Twitter.”

Kiezen
Een panel met financieel onderzoeksjournalist (Follow the Money) Eric Smit, mediarecruiter diversiteit (OK Work) Okkie el-Agal en mediajournalist (Villamedia) Dolf Rogmans gaat dieper in op het thema aan de hand van stellingen. Daarna mogen de deelnemers paneldiscussies volgen over regiojournalistiek of het faciliteren van journalistieke producties of twee workshops over een aantal specialisaties: jeugd-, onderzoeks-, sport-, data-, financiële of fotojournalistiek, conflictverslaggeving, Tech of EU. Dus ook hier moet je (al bij inschrijving) kiezen, en snel, want een aantal workshops is vrijwel meteen vol.

Gelukkig is Eva Jinek plenair. Net terug van de opnames van ‘De Verenigde Staten van Eva’ vertelt ze dat ze een groot voorstander is van specialiseren, al is ze als talkshowhost een generalist: “Alle vormen van journalistiek komen aan bod, liefst met gevoel voor humor en zonder fouten, want het is live. Iedere dag is anders. Het is fysiek zwaar, maar ik wordt betaald om te luisteren naar interessante mensen!” Zonder haar specialisatie als Amerikakenner zou ze nooit op de plek zitten waar ze nu zit, meent Eva. Haar carrière is ‘verre van uitgestippeld’, maar is geen toeval. “Het heeft te maken met fundamentele keuzes.”

Verhalen vertellen
Ten eerste volgde ze haar hart: lezen, naar verhalen luisteren en verhalen vertellen. Mede daarom ging ze geschiedenis studeren en koos ze haar stageplek bij Charles Groenhuijsen in Amerika. Dat leidde tot een baan bij de NOS, waar ze uiteindelijk ‘Amerika’ in haar portefeuille kreeg. Toen Winfried Baijens vertrok bij het Journaal op 3 deed ze een screentest en werd gekozen als nieuwslezeres. “De Verkiezingsnacht van Amerika, samen met Philip Freriks, was mijn tv-doorbraak.” Toch zijn er heel veel dingen waar ze ‘nee’ tegen zegt. “Ik moet autoriteit blijven uitstralen, mijn exclusiviteit bewaken.”

Haar conclusie: “Je moet een specialisatie hebben in een wereld waarin heel veel specialisten zijn en iedereen journalist kan zijn. Maak keuzes als je echt ergens in wilt excelleren.” Haar tips? “Je moet het met passie kunnen doen. Houd vol! Durf ja te zeggen tegen dingen waar je bang voor bent. Want het loont om dingen te doen die je nog niet kent. En wees lief voor iedereen, want je komt elkaar altijd weer tegen!”