Logo Zoeken

Pok! Pok! “Doet-ie het? Kunnen jullie mij horen? Ja?”

6 april 2016Eva Brouwer

Het liefst wil ik dan even wat plukken haar uit mijn hoofd trekken. Nou ja, niet echt, maar je begrijpt wat ik bedoel. Die arme technicus die zo zijn best heeft gedaan. Dat arme publiek, dat nu zelf ook denkt dat ze zo een presentatie moet beginnen. Want iedereen doet dat toch?!
Daarom geef ik graag met plezier 7 tips om beter om te gaan met de microfoon. Met een bonustip + video voor de ladies!

EvaBrouwer-Microfoon.jpg

1. Begin dus niet met het obligate “ben ik te verstaan?” Als je weet dat je moet spreken, is het zaak dat je het van te voren bespreekt met de organisatie of technicus, wat de bedoeling is en of het geluid aan staat als jij op het podium staat. Het gaat ten koste van je eerste indruk.

2. Houd de microfoon redelijk dicht bij je mond. Als je ‘m verder weg houdt, moet de technicus de microfoon veel harder zetten en vang je omgevingsgeluid op. Het kan ook lastig zijn als dezelfde microfoon vervolgens naar een andere spreker gaat. Dan staat-ie ineens keihard! Oefen dit ook van te voren.

3. Onthoud dat je een microfoon in je handen hebt. Ga uit enthousiasme niet zwaaien met het ding of je powerpoint ermee aanwijzen.

4. Wijs nooit met een microfoon naar een box. Dan gaat de microfoon rondzingen en hoor je een piep.

5. Bij oudere microfoons met snoer: let op hoe je ‘m vasthoudt. Als je per ongeluk op het palletje drukt, valt het snoer eruit, en sta je onversterkt met een mic in je handen zonder draad! (Vaak genoeg zelf meegemaakt. Gewoon oprapen er weer in klikken en de microfoon de schuld geven) ; )

6. Weet hoe de standaard werkt. Da’s ook een leuke! Dit doet zich vooral in een muzikale of buurthuis-achtige setting voor, zonder state of the art apparatuur. Stel dat je in deze situatie belandt, oefen dan van te voren even hoe je die microfoon terug zet in de standaard. Klinkt overdreven, maar je zult niet de eerste zijn die secondenlang frummelt, vervolgens verstrikt raakt in het snoer, terwijl de standaard in elkaar klapt.

7. Keep calm and carry on. Als er iets misgaat met het geluid of de techniek. Blijven lachen en niet in de stress raken. Het wordt gefikst en zo niet roei je met de riemen die je hebt. En in dat geval mag je altijd zeggen “Ben ik te verstaan?”

Bonustip voor alle vrouwelijke sprekers!

Als je spreker bent is de kans groot dat je een headset opkrijgt. Daar zit een kastje aan vast, dat mannen meteen in hun binnenzak kunnen slingeren. Maar als jij een jurkje aanhebt, kun je ‘m nergens kwijt. De elegantste oplossing is een zenderzakje, een speciaal zakje dat je om je middel bindt, waar de zender in kan. Maar omdat helaas nog steeds 80% van de sprekers man is, nemen technici die nooit mee. Dus vraag daar van te voren naar. Vaak stellen geluidstechnici voor de zender aan je bh te hangen. Kijk daarmee uit! Je wilt geen quasimodo-bobbel op je rug! Gelukkig zijn er op evenementen bijna altijd ook keycords aanwezig. Die kun je open knippen en om je middel binden. Zender eraan hangen en voila!


Succes en shine!! Liefs Eva

Eva Brouwer is televisiepresentator bij RTV Utrecht, een bekende vrouwelijke dagvoorzitter en oprichter van het online platform Prêt-à-Present, waarmee ze met name vrouwen wil motiveren om zichzelf te presenteren. Kijk op www.pakjepodium.nl.