Logo Zoeken

Beeld transformatie: waarom video in al zijn vormen dé oplossing is voor merkbeleving, relevantie en bereik

20 december 2017Andre Freyssen

Trend uitgelicht: verbeelden en beleven

Bewegend beeld als trend. Een meer open deur bestaat er momenteel niet. In 2017 zorgde video voor 75 procent van alle online traffic. Die feitjes, weetjes en statistieken over toenemend videogebruik ken je vast wel. In dit artikel neem ik je mee in de overweging om meer video in te zetten, zonder je om de oren te slaan met deze informatie.

Andre Freyssen-landscape.gif

Die heb je helemaal niet nodig, want iedereen snapt dat beeld nou eenmaal meer tot de verbeelding spreekt dan alleen tekst. Online zorgt het ook nog eens voor meer engagement.  En met kleine HD-camera’s, mobieltjes en megapixel camera’s komt het voor jou als communicatieprofessional ook steeds meer binnen handbereik.

Maar hoe val je nou op met je video? Hoe maak je de transformatie van tekst naar beeld? En hoe zorg je ervoor dat die video aansluit bij jouw eindgebruiker en relevant is voor jouw doelgroep?

Digitale vs. beeld transformatie
Digitale transformatie is eigenlijk alweer een oud buzzword. Met hele generaties die alleen nog maar (mobiel) video consumeren is die transformatie allang voltooid. Althans, bij de eindgebruiker.

Beeld transformatie, de switch van tekst naar beeldende campagnes, is voor ons veel belangrijker. En voor een succesvolle transformatie moet je durven experimenteren.

Dankzij waardevolle partners als Albert Heijn, VVV Zeeland en Tappan hebben wij van VideoAgency de ruimte gekregen om dit uitgebreid te testen. Omdat het wordt gedaan met online video, is alles meetbaar en kan de prestatie constant aangepast en verbeterd worden.

Zo konden we met alleen beeld en video een succesvolle destination marketing  campagne neerzetten voor VVV Zeeland / Super Rebel. Met de kennis van de VVV over hun doelgroep en de bijbehorende customer journeys kunnen video’s ingezet worden die precies voor deze doelgroep tot de verbeelding spreken. Prachtige beelden uit Zeeland waarmee je thuis op de bank je reis al kan beginnen.

Creativiteit vs. informatie
Maar is verbeelding en hoogwaardige creativiteit dan altijd nodig? Absoluut niet. Elke video en campagne is anders, heeft een ander doel en heeft dus een andere aanpak nodig. We moeten streng blijven voor onszelf: soms is minder creativiteit juist meer relevant voor de kijker. Denk aan zogenaamde low interest video’s waarbij een complex onderwerp overzichtelijk in beeld gebracht wordt.

We produceerden recentelijk interactieve video’s voor KANTAR NPS, om statistische informatie makkelijk verteerbaar te maken. Het waren video’s gericht op professionals, waarbij naar behoefte real-time informatie kan worden opgevraagd over moeilijke onderwerpen. Het beeldende aspect is minder belangrijk, maar video blijft ideaal om snel de juiste informatie over te brengen. Hierin trekken we op met het Nederlandse online video platform Bluebillywig. Hun techniek is zeer geschikt om zogenaamde low interest video’s aan te bieden. Videomet informatie afgestemd op energiegebruik of de belasting, al die ongeopende enveloppen met veel te veel onnodige tekst.

‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ geldt ook voor een scheiding, die zeker bij de belasting goed geregeld moet worden. Een interactieve video kan dan helpen met informatievoorziening over de fiscale gevolgen; weet dat er vier vormen van scheiden bestaan. 85% van de kijkers klikt door voor meer informatie en gaat zelf aan de slag met de formulieren op de rest van de website. Het gemiddelde gegeven waarderingscijfer is een 8.

Interactiviteit: Tell me, I'll forget. Show me, I'll remember. Involve me, I'll understand
Naast creativiteit en gemak is interactiviteit ook een sleutelwoord voor een succesvolle video. Denk aan een korte video vacature in plaats van drie A4tjes vol voorwaarden. Met Ahold werken we aan een pilot om de beleving rondom solliciteren te vergroten. Waar je als jongere eerst naar de supermarkt moest voor een inschrijfformulier kan je nu direct door middel van video een goede indruk krijgen van je toekomstige (bij)baan, gewoon via je mobiel. Vanuit deze Point of View perspectief kunnen toekomstige werknemers kiezen voor een rondleiding, voor een gesprek met de directeur of teamleider of je kan aanschuiven tijdens de lunch. Met je duim navigeer door de mobiele website. Jij maakt de keuzes en solliciteren doe je op dezelfde manier.

Creëer bereik door profilering
Bereik voor je video’s, en uiteindelijk ook je merk, creëer je door profilering en personalisatie. Hoe meer wij weten over de eindgebruiker, hoe gerichter de video gemaakt kan worden en hoe beter die kan worden ingezet om de eindgebruiker van dienst te zijn.

Met thee en koffieproducent Simon Levélt bedachten we een strategische videomarketing campagne gericht en getarget op de verschillende fases van de customer journey. Heb je interesse getoond in koffie en thee online? Dan krijg je een video te zien, dit is een verhaal afgestemd op jouw locatie, waarin met beeld en geluid het Simon Lévelt verhaal wordt verteld. Bezoek je een specifieke website gericht op thee en koffie? Dan krijg je een how-to video te zien. Je loopt immers al warm voor de producten, dus een leerzame video met smaakvol beeld kan in deze fase een goede trigger zijn.  

Door de video’s precies af te stemmen op wie deze gaat zien ligt de engagement en ook het bereik, veel hoger. Dit hele project, waarbij op locatie en belangstelling getarget wordt, bestaat in totaal uit 201 clipjes met losse video's. Overzicht, planning en goed weten wat je customer doet is ook hier een must.

Bezint eer gij begint
Video is hot. Maar simpelweg video maken of zomaar inzetten kan dus niet. Content die niet gezien of gevonden wordt bestaat immers niet. Zonde van je budget. Jij, als communicatiespecialist bepaald hoever je wil gaan in verbeelding en in beleving. Zorg goed dat je weet wat je wilt maken en met name wat je wil bereiken. En wees voorbereid op een budget dat past bij een professionele video-partij.