Logo Zoeken
Column Exclusief voor leden

Bestaansrecht

18 januari 2024Mayke van Keep

Alhoewel het vertrouwen in het bedrijfsleven momenteel groter is dan het vertrouwen in media en overheden, staat ook in Nederland het vertrouwen in bedrijven onder druk. Dit wordt mede veroorzaakt doordat platforms voor onderzoeksjournalistiek, zoals Follow the Money en Investico steeds vaker feiten naar boven halen waaruit blijkt dat bedrijven de laatste decennia de nodige steken hebben laten vallen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, milieu en het omgaan met medewerkers. En ook documentaires weten deze problemen – vaak nog extra gedramatiseerd – scherp over het voetlicht te brengen. Waar vroeger geen vragen werden gesteld bij uitstoot van CO2, het laten weglekken van giftige stoffen in het afvalwater of bij grensoverschrijdend gedrag, is dat nu eerder regel dan uitzondering. Veelal geïnitieerd of versterkt door actiegroepen die steeds meer van zich laten horen.

Deze kennis is exclusief voor leden en abonnees op vakblad 'C'.

Meer over lid worden

Meer over abonnee worden

Ben je al lid of abonnee? Log in om exclusieve kennis te zien.