Logo Zoeken
Column Exclusief voor leden

Descriptieve en injunctieve normen

8 januari 2024Christian Burgers

"Wat doen mijn collega’s, mijn familie of de buren eigenlijk op dit punt?" Bij gedragsverandering speelt het sociale aspect een belangrijke rol. In veel gevallen denken we immers ook aan de mening van anderen voordat we belangrijke beslissingen nemen. Zo laat een recente studie [1] van de Amerikaanse psychologen Nathanael Johnson en Torsten Reimer bijvoorbeeld zien dat sociale normen een belangrijke voorspeller zijn van de vraag of iemand wel of niet zonnepanelen op het huis wil laten plaatsen. In veel gedragsmodellen zoals de bekende theorie van gepland gedrag [2] nemen sociale normen dan ook een belangrijke plaats in.

Deze kennis is exclusief voor leden en abonnees op vakblad 'C'.

Meer over lid worden

Meer over abonnee worden

Ben je al lid of abonnee? Log in om exclusieve kennis te zien.