Logo Zoeken
Vakblad C

‘Opdrachtgevers willen vaak een paar korte, krachtige powerpointslides’

30 november 2023Sanne Wijers

Nu de zomervakantie net voorbij is, staan talloze net afgestudeerden klaar om hun eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Maar wat kun je verwachten als beginnende communicatieprofessional? En is het vak net zoals je in de boeken hebt geleerd? De 22-jarige Tjitske Groenveld rondde vorig jaar haar opleiding Communicatie af aan de Hogeschool Utrecht. Ondertussen werkt zij al bijna een jaar als communicatieconsultant bij Future Communication.

Tjitske Groenveld.png

Door een adviesvak in haar bachelor ontdekte Groenveld dat zij graag bij een bureau wilde werken. “Als communicatieconsultant bij Future werk ik op interimbasis of projectbasis voor verschillende opdrachtgevers. Zo ben ik bijvoorbeeld bij een zorginstelling betrokken geweest bij de adoptiestrategie van het nieuwe intranet en houd ik mij bij Fontys bezig met interne communicatie. Wat ik zo leuk vind aan mijn werk is dat er veel variatie in zit en ik bij verschillende bedrijven kan leren en ontwikkelen. Daarnaast ben ik vaak bij alle onderdelen van een adviestraject betrokken. Dus zowel het onderzoek als het advies én de uitvoering.”

Tijdens je studie word je zo goed mogelijk klaargestoomd voor het werkende leven als communicatieprofessional. Toch gaan sommige zaken nét even anders dan je in de studieboeken hebt gelezen. “Wat mij opviel is dat je tijdens je bachelor leert hoe je uitgebreide adviesverslagen moet schrijven. Helemaal compleet met uitgebreid deskresearch naar literatuur, een doelgroepanalyse, marktverkenning, kortom alles erop en eraan. In de praktijk merk ik dat opdrachtgevers vaak een paar korte, krachtige powerpointslides willen met het advies daarin geformuleerd. De traditionele adviesrapporten zoals je ze tijdens je studie moet inleveren zie ik zelden voorbijkomen in het bedrijfsleven”, zegt Groenveld.

Tijdens je studie hoor je vaak dat organisaties de frisse blik, die jij als net afgestudeerde professional komt brengen, erg kunnen waarderen. Ook Groenveld ervaart dat zo: “Ik kan enorm veel leren van de seniors waar ik mee samenwerk, maar het is ook zeker een wisselwerking. Als jonge professional heb ik het idee dat ik ook waardevolle nieuwe inzichten kan bieden. Bijvoorbeeld tijdens mijn opdracht bij Fontys. Hier zit ik zelf ook nog echt in de belevingswereld van de studenten. Dat maakt mijn advies juist extra krachtig.”

‘De traditionele adviesrapporten die je tijdens je studie moet maken zie ik zelden voorbijkomen in het bedrijfsleven’

De meeste afstudeerders zijn net begonnen, of beginnen aankomende weken aan hun eerste baan. Voor hen heeft Groenveld nog een tip: “Het vak is zo breed. Ga ontdekken wat het vak je allemaal te bieden heeft en wat bij jou past. Door te kijken bij verschillende bedrijven die werken aan verschillende opgaven kun je echt ontdekken waar jij het beste tot je recht komt. Het belangrijkste is dat je energie krijgt van je werk, bij een bedrijf waar jij je goed op je plek voelt.”

Benieuwd naar meer tips en learnings van Tjitske Groenveld? In haar blog ‘Dagboek van een starter’ vertelt ze nog meer over haar ervaringen als startende communicatieprofessional. Haar blog vind je op https://futurecommunication.nl/inspiratie/


Vakblad C

C is hét communicatiemagazine van Nederland en staat vol met de laatste trends en actualiteiten, inhoudelijke rapportages, spraakmakende campagnes en diepte-interviews met communicatieprofessionals. Het vakblad is gratis voor leden, maar ook andere vakgenoten kunnen gemakkelijk toegang verkrijgen tot dit vakblad.

Lees meer over vakblad C