Logo Zoeken
Interview

Van ratrace naar wereldreis: wat een sabbatical je oplevert

1 mei 2025Rosalinde Markus

Ze heeft geen warm water, douche of doortrekkend toilet, maar reizend in haar elektrische camper is Sara van Geloven een gelukkig mens.

Nog nagenietend van een prachtige tocht door Schotland, is ze ten tijde van dit interview in Zuid-Spanje. Steeds meer jonge professionals zien een sabbatical of wereldreis als investering in zichzelf, en dat begrijpt ze wel. In dit artikel komen Sara, Tijs en Lariassa aan het woord over hun combinatie van reizen en werken. 

Van ratrace naar wereldreis

Foto: Jurrien Veenstra

Sabbatical nemen wint aan populariteit

"Onze generatie switcht sneller van werk dan generaties voor ons, en de pensioenleeftijd stijgt. Dus waarom zou je niet nu op reis gaan, als je de kans hebt?" Nu thuiswerken breed geaccepteerd is en velen niet meer gebonden zijn aan een vaste werkplek, wint langdurig reizen aan populariteit.

"Mensen beseffen steeds meer dat werk niet alles is", vertelt Sara. Als freelance reisjournalist en projectmanager bij een start-up in de reisbranche reist ze al tweeënhalf jaar de wereld rond. Om anderen te inspireren schreef ze het boek Take a break.

"Juist als je jong bent kan het je veel brengen. Je begeeft je in een nieuwe omgeving en leert op jezelf te bouwen."

Loskomen van werk

Tijs Manniën besloot na vijf jaar in het PR-vak dat een wereldreis nu of nooit was. "Ik dacht: als ik langer wacht, zit ik misschien in een andere situatie met een koophuis of kinderen. De twijfel of dit het juiste moment is, voel je altijd."

Vier maanden van tevoren lichtte hij zijn werkgever in. "Breng het op tijd ter sprake en geef je werkgever de tijd om vervanging te regelen." Hij nam in goed overleg afscheid van zijn baan en boekte met zijn vriendin een enkeltje naar Zuid-Amerika.

"In de PR schakel je veel en is er volop hectiek. Als je drie weken op vakantie gaat, weet je dat bij terugkomst dezelfde projecten op je wachten. De reis gaf me de kans om echt los te komen van werk en me volledig op het avontuur te richten."

Reizen en werken combineren

Larissa van Wieren pakte het anders aan. Tijdens haar sollicitatie bij een bureau dat gespecialiseerd is in videocontent gaf ze al aan dat ze ooit langer wilde reizen.

"Gelukkig wilde mijn werkgever me die ruimte geven. Ik heb eerst zes weken onbetaald verlof genomen en werk nu op afstand zo’n tien uur per week." Eerst vanuit Marokko, maar inmiddels staat de zelf omgebouwde bus in Portugal.

De uitdagingen van remote werken

Dat klinkt romantischer dan het vaak is. "Goede wifi vind je niet overal", lacht Larissa, terwijl ze naar binnen vlucht voor een regenbui.

"En in het begin had ik ook buiten mijn werkuren om het gevoel dat ik iets productiefs moest doen. Het kostte tijd om daarvan los te komen."

Nieuwe inzichten voor je carrière

"Ons vak verandert snel en ik was bang dat ik veel zou missen", zegt Larissa. "Maar juist de rust en afstand geven me nieuwe creatieve inzichten die ik straks mee terugneem."

Thijs bleef uiteindelijk acht maanden weg. Bij sollicitaties bleek de reis een mooie gespreksopener. Ook Sara merkt dat steeds meer werkgevers reiservaring als een pluspunt zien. "Het laat zien dat je ergens voor durft te gaan. En bij terugkomst ga je met hernieuwde energie aan de slag."

Haar advies? Gewoon doen.

"Reizen is een van de mooiste dingen die je jezelf kunt geven. En je carrière? Die wacht wel."

------

Dit artikel is geschreven voor Vakblad C en samen geoptimaliseerd voor online leesbaarheid.