Logo Zoeken

De zomer van Dré Veelenturf

2 oktober 2023De redactie

'Stop running, slow down and follow the pace of the island', dat is de boodschap die Dré Veelenturf graag met anderen wil delen, live vanaf het eiland St. Eustatius. In dit blog krijg je een beter beeld van dit ledenraadslid en kun je jezelf, samen met hem, verheugen op het behalen van zijn duikbrevet en verscheidene communicatietaken. 

dre.jpeg

Foto: Dré Veelenturf en regeringscommissaris St. Eustatius Alida Francis

De herfst is aangebroken, maar we kijken graag terug op de zomerse weken. Waar heb jij die zoal doorgebracht?

Ik ben op het moment, in tegenstelling tot het verleden waarin ik vaker als interim manager te werk ging, werkzaam als strategisch adviseur van de (plaatsvervangend) regeringscommissaris bij het Openbaar Lichaam St. Eustatius. Deze bijzondere gemeente staat samen met de twee afzonderlijke openbare lichamen Bonaire en Saba bekend als de Caribische BES-eilanden. De rol van strategisch adviseur en het takenpakket dat hierbij om de hoek komt kijken, past goed bij mij. Zo deel ik onder meer mijn kijk op de inrichting van het kabinet voor de gezaghebber, ben ik in de weer met het verbeteren van het vergunningsaanvraagproces en houd ik mij bezig met online dienstverlening voor de inwoners en ondernemers van dit kleine eiland in de Caraïben.

Werkzaam bij het Openbaar Lichaam St. Eustatius, wat interessant! Voor welke organisatie doe je dit eigenlijk?

Ik maak onderdeel uit van de flexpool van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als interim manager buig ik mij maximaal een jaar over kortlopende overheidsopdrachten voor het land, een gemeente, een provincie of waterschap. En soms maak ik een uitstapje en ga ik aan de slag als adviseur. Zoals nu! Wat ik zo leuk vind aan deze huidige functie, is dat ik te maken heb met een compleet andere cultuur, ondanks dat St. Eustatius onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. De voertaal is hier Engels en men betaalt in dollars. Ook gaat de kleine, geïsoleerde samenleving van slechts 3400 inwoners op een andere wijze met elkaar om dan wij in Nederland doen en vind ik het interessant om te zien wat voor invloed de lokale politiek heeft op de samenleving. In deze omgeving samenwerken en ontwikkelingen stimuleren is dan ook geweldig. Maar vooral ook ervaren hoe dicht de gemeente bij haar inwoners staat, is iets wat ik niet had willen missen. Iedereen kent elkaar per slot van rekening op dit eiland.

Welke professionele uitdagingen liggen de komende tijd voor jou in het verschiet? En hoe wil jij jezelf verder ontwikkelen op St. Eustatius?

Mijn professionele uitdaging zit hem vooral in het delen van kennis met anderen op het gebied van gedragsverandering en participatie. Om mijzelf verder te ontwikkelen, zal ik mij bezighouden met iets wat buiten mijn vakgebied valt, namelijk: het behalen van een duikbrevet. Als je jezelf toch al op het eiland met de mooiste duikgebieden van de Caraïben bevindt, dan moet je daar gebruik van maken. Toch? Na St. Eustatius trek ik weer verder en zal ik starten met een nieuw interim opdracht.

Is er nog iets opvallends wat betreft communicatie aan dit eiland?

Wat opvalt is dat dé communicatiemiddelen van St. Eustatius zowel de radio als Facebook zijn. Vooral die eerste heeft veel impact op het eiland. Raadsvergaderingen worden live uitgezonden via deze fora en print wordt nauwelijks ingezet. Om erachter te komen hoe om te gaan met deze totaal andere samenleving en cultuur en hoe mensen te bewegen, heb ik het boek ‘Don’t push me’ van Genieke Hertoghs opengeslagen. Erg interessant als je het mij vraagt. Daarnaast raad ik iedereen die in de Caraïben gaat werken overigens het volgende aan: stop running, slow down and follow the pace of the island.

Zijn er nog andere plekken waar je graag naartoe wilt? En op welke unieke reizen kijk je graag terug?

Ik heb in mijn gehele leven veel landen bezocht, maar vooral de wereldreis met mijn vrouw die maar liefst zeven maanden duurde, is mij altijd bijgebleven. Daarnaast lijkt het mij geweldig om een keer terug te keren naar een piepklein eilandje van Fiji. Hier heb ik een bijzondere vakantie gehad. Alleen al onze tent waarin we daar verbleven was voor de inwoners een bijzonderheid. De glasheldere zee met prachtige koralen en vissen en de bijzondere avonden met de eilandbewoners zou ik graag nog een keer willen ervaren.

Dré Veelenturf maakt onderdeel uit van Logeions ledenraad. Deze is, samen met het bestuur van Logeion, verantwoordelijk voor de strategische koers van de beroepsvereniging. Maar ook jij, een gewaardeerd vakgenoot, kunt samen aan de slag met Logeion! Zo kun je bijvoorbeeld een actieve rol aannemen, jezelf aansluiten bij een CommLab of lid worden van een vakgroep