Logo Zoeken
Blog

De zomer van Ilona Hulshof

14 september 2023De redactie

Van deelnemen aan de Summerschool ‘Dutch Culture: Society and Current Issues’  tot aan een bezoek aan de Bodensee. Ledenraadslid Ilona Hulshof heeft niet stilgezeten (en is dat ook niet van plan)! Benieuwd naar haar toekomstplannen en leerzame zomer? Lees dan snel verder. 

Ilona Hulshof

De zomer komt langzamerhand tot zijn einde. Hoe heb jij deze doorgebracht?

Het afgelopen seizoen spendeerde ik twee weken op de Universiteit Utrecht voor de Summerschool: 'Dutch Culture: Society and Current Issues'. Een erg indrukwekkend programma waarbij ik niet alleen over de Nederlandse historie heb geleerd, maar waarbij ik ook vele nieuwe, internationale contacten heb opgedaan. Wanneer ik mij niet op de Universiteit bevond, was ik met ander werk in de weer. Ik vind het fijn dat mijn twee werkgevers mij de flexibiliteit geven om deels vanuit huis te werken. Zelf heb ik chronische rugklachten, waardoor ik mij niet altijd fysiek optimaal voel. De mogelijkheid om remote te werken helpt mij fit te blijven en zorgt voor balans. De rest van 2023 zal ik 40 uur per week werken, terwijl ik voorheen 32 en 36 uur per week gewerkt heb. Ik vind deze verandering best spannend, maar ik heb er ontzettend veel zin in. 

Want, voor welke organisaties werk je eigenlijk?

Ik ben vier dagen per week werkzaam als communicatieadviseur bij TKP, een pensioenuitvoeringsorganisatie. Zelf werk ik voor één klant, Pensioenfonds Vervoer, wat ik erg fijn vind wegens het persoonlijke contact en de wederzijdse betrokkenheid. Ook inspireren mijn collega’s mij dagelijks. Zo krijgen alle fondsen binnenkort te maken met de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp), maar kent elk fonds zijn eigen accenten. Over de verschillen in aanpak kan ik goed met mijn collega’s sparren. Daarnaast ben ik werkzaam voor het Team Verkiezingen bij de gemeente Utrecht. Hier houd ik mij bezig met het redigeren van teksten, het opmaken van campagnemateriaal en geef ik communicatieadvies. De publieke sector spreekt mij erg aan. Daarnaast dragen mijn collega's flink bij aan mijn werkplezier.

Een nieuwe baan en een uitgebreid takenpakket. Zijn er bepaalde thema’s waar jij je de komende maanden graag nóg verder in wilt verdiepen?

In het verleden was ik werkzaam als data-analist online media bij de gemeente Utrecht, maar bij TKP ben ik vooral in de weer met het geven van advies, diverse projecten en de ontwikkeling van communicatieproducten. Om bij te blijven op het gebied van data, zal ik een cursus volgen in het najaar die ik met mijn aangevraagde STAP-budget zal betalen. Voor het ontwikkelen van goede communicatieproducten kun je per slot van rekening niet zonder een goede analyse. Je opdracht is niet ‘af’ wanneer je een product, tekst of campagne oplevert: ook het meten van de impact is belangrijk.

Over leren gesproken: op welke andere manieren blijf jij in ontwikkeling?

Ik lees online graag verschillende blogberichten van Frankwatching en dan met name die berichten die in het teken staan van social media en webanalytics: twee onderwerpen die continu in ontwikkeling zijn. De artikelen gebruik ik om bij te blijven, als naslag of als handleiding voor mijn werk. Daarnaast nam ik de afgelopen zomer twee interessante communicatieboeken mee op pad. De eerste was ‘Vereniging 3.0 en verder’. De principes van dit boek werden gepresenteerd en besproken tijdens de heidag van Logeion. Het boek dient als een goede reminder hoe verenigingen veranderen en hoe we als Logeion niet alleen relevant kunnen blijven voor onze leden, maar het vakgebied in zijn algemeenheid. Daarnaast las ik ‘Het best verkochte boek ooit’. Dit boek kreeg ik als zomerpresentje van mijn werkgever TKP en toont de samenhang tussen communicatie en data mooi aan.

Wat was voor jou een écht leermoment?

Aan het begin van dit jaar overwoog ik om van baan te wisselen. Om er zeker van te zijn dat ik de juiste keuze maakte, heb ik vele informele gesprekken gevoerd en kennismakingen gehad bij verschillende bedrijf. Vrijwel elke organisatie stond hiervoor open en wanneer er geen échte match was, werd ik nog wel eens doorverwezen naar partners. Ook voor werkgevers is het per slot van rekening belangrijk om gemotiveerde werknemers binnen te halen. Al helemaal nu, met krapte op de arbeidsmarkt. Als je overweegt om van baan te wisselen, dan raad ik vakgenoten aan om informele kennismakingen aan te gaan en wat vaker een kopje koffie met werkgevers te drinken om te ontdekken of een organisatie wel bij je past.

Op welke communicatiegebeurtenis van het afgelopen half jaar kijk jij graag terug?

Dat moet wel de bekendmaking van minister-president Rutte geweest zijn, waarin hij liet weten zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamer. Nog voor de val van het kabinet speculeerde de media over een eventuele strategische actie. Dit maakte zijn vertrek nóg nieuwswaardiger en de berichtgeving leidde ertoe dat veel prominente en langzittende politici hun vertrek aankondigden. Ligt dit aan de verharde bestuurscultuur? Komt het door de toenemende dreigingen waarmee politici te maken hebben? Of is het volgens deze oud-politici tijd voor nieuwe, frisse blikken in de Tweede Kamer? Het is bijzonder om de publiek geworden persoonlijke afwegingen te horen. 

Nu we toch terugkijken in de tijd: wat is jouw meest bijzondere vakantie ooit geweest? En waar zou je graag nog eens naartoe willen reizen?

Direct na mijn middelbare schooltijd heb ik twee jaar in Sydney gewoond én gestudeerd. Tijdens een van mijn schoolvakanties daar ben ik een week naar Darwin geweest. Het contrast met Sydney, kijkend naar het klimaat, de natuur en de cultuur, was erg groot. Deze reis vond alweer dertien jaar geleden plaats, maar ik heb er nog vele mooie herinneringen aan. Vooral het bezoek aan het nabijgelegen Litchfield National Park heeft veel indruk op mij gemaakt. In de toekomst zou ik overigens graag nog een keer naar Dubai willen. Ik ben heel erg benieuwd naar de enorme gebouwen en de unieke cultuur die deze stad kenmerken.

Ilona Hulshof maakt onderdeel uit van Logeions ledenraad. Deze is, samen met het bestuur van Logeion, verantwoordelijk voor de strategische koers van de beroepsvereniging. Maar ook jij, een gewaardeerd vakgenoot, kunt samen aan de slag met Logeion! Zo kun je bijvoorbeeld een actieve rol aannemen, jezelf aansluiten bij een CommLab of lid worden van een vakgroep