Logo Zoeken
Blog

De zomer van Marjan Swart

6 september 2023De redactie

Het einde van de zomervakantie: een fantastisch moment om een terugblik te werpen op de zonnige dagen en de toekomst vol goede moed in te gaan. Ook ledenraadslid Marjan Swart is inmiddels alweer achter haar bureau of bij organisaties voor incompany-werk te vinden en biedt je graag een kijkje in haar leven als gedreven communicatieprofessional.

Terschelling

Lacht de vakantie jou nog toe Marjan, of zit je al weer helemaal in je werk?

Mijn zomervakantie is alweer even achter de rug en ik ben inmiddels weer helemaal lekker ondergedompeld in het werk wat ik al vele jaren met zoveel liefde en plezier doe: professionals verder helpen en hen begeleiden in hun ontwikkeling door middel van opleiding, training en coaching! Bij Van der Hilst, waar ik als ontwikkelmanager werkzaam ben, mag ik dit doen op allerlei manieren: zowel in de opleidingen en trainingen die we zelf aanbieden, als intern bij organisaties die met een incompany-vraag bij ons hebben aangeklopt. 

Wat fijn dat jouw baan zo bevalt! En wat doe je graag om te ontspannen in de vakantie?

Omdat ik door het jaar heen zo enorm veel mensen zie, spreek, begeleid, opleid, train en coach, kies ik in mijn vakanties juist voor rust, natuur en cultuur. Ik ga graag samen met mijn man het water op met ons scheepje. Heerlijk rondtoeren op de Friese Meren! Een stedentrip met mijn dochters, alle musea afstruinen en nog een opera of een mooi concert meepikken vind ik ook heerlijk. Daarnaast sluit ik mijzelf graag een paar keer per jaar op voor een week in mijn eentje op Terschelling voor reflectie en het doordenken van nieuwe ideeën. Ook maak ik hier flinke fietstochten, zwem ik zoveel ik kan, eet ik lekkere cranberries en staar ik graag uit over de zee.

Waag jij jezelf dan ook nog aan een goed communicatieboek, tijdens je vakantie?

In mijn vakanties lees ik geen vakliteratuur, maar sla ik gewoon een mooie roman open. Deze zomer las ik onder meer het boek Bloembad van zee van Isabel Allende. In het dagelijks leven houd ik mij sowieso meer bezig met thema’s die van maatschappelijke aard zijn, dan met vakspecifieke onderwerpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de mentale gezondheid, maar ook aan onderwerpen zoals werkdruk (en balans), inclusiviteit en diversiteit, vrouw-man thema’s, leiderschap en met hoofdletters: GEDRAG. Bij de ontwikkeling van soft skills gaat het uiteindelijk altijd om zichtbaar gedrag en wat dat gedrag doet in de interpersoonlijke ruimte. De ontwikkeling van soft skills (die overigens helemaal niet soft zijn) is met name mijn expertisegebied, en dat dan specifiek gericht op het vakgebied communicatie en de professionals die hierin werkzaam zijn.

Nu we het toch over het afgelopen seizoen hebben… Wat was voor jou hét communicatiemoment van dit jaar?

Een belangrijk communicatiemoment was voor mij de opening van het afgelopen culturele jaar toen Alida Dors (artistiek leider van Theater Rotterdam en zelf ook theatermaker en choreograaf) haar Staat van het Theater uitsprak. Hoe zij hiphop en spoken word verwerkte in een uiterst scherp en impactvol statement waarmee zij inhaakte op allerlei maatschappelijke thema’s waar wij, als Nederland en Europa, middenin zitten: Wauw, dat was écht rake communicatie op hoog niveau! Ik wens alle communicado’s dan ook zeker iets meer hiphop toe in hun dagelijkse denken en handelen. Op naar een nieuw en veelbelovend seizoen!

Boot

Marjan Swart maakt onderdeel uit van Logeions ledenraad. Deze is, samen met het bestuur van Logeion, verantwoordelijk voor de strategische koers van de beroepsvereniging. Maar ook jij, een gewaardeerd vakgenoot, kunt samen aan de slag met Logeion! Zo kun je bijvoorbeeld een actieve rol aannemen, jezelf aansluiten bij een CommLab of lid worden van een vakgroep