Logo Zoeken
Blog

De zomer van Noud Bex

21 augustus 2023De redactie

Een agenda vol vergaderingen en bijeenkomsten, een boekenstapel die om aandacht vraagt en diverse, nog te bezoeken bierbrouwerijen in België: Logeion's ledenraadslid Noud Bex vermaakt zich wel! Nieuwsgierig naar zijn zomerweken en de 4 (!) functies die hij bekleedt? In dit blog praat hij je bij. 

Italië

Hoe breng jij de komende zomerweken door, Noud?

Deze zomerweken houd ik mij bezig met diverse beroepsmatige en privé-activiteiten. Zo staat mijn agenda bijvoorbeeld vol met vele vergaderingen en bijeenkomsten, maar heb ik ook een flinke boekenstapel die ik graag wil weglezen. Eén van de boeken die hiertussen ligt is het boek ‘De psychologie van communicatie’ van Gonda Duivenvoorden en Gerald Morssinkhof. Dat heb ik in het verleden al eens gelezen, maar sommige boeken móet je gewoon nog een keer openslaan. Ook ben ik van plan om flink wat fietstochten te maken, wil ik diverse, bijzondere bierbrouwerijen bezoeken in België én heb ik me voorgenomen om mij te wagen aan de podcast ‘FD Achter Gesloten Deuren’ over het ontluisterende verhaal van ondernemer Gerard Sanderink. Een podcast die ik overigens aanraad, is ‘De brand in het landhuis’. Daar was ik zelf beroepshalve bij betrokken.

Met de fiets op pad: een heerlijk vooruitzicht! Zijn er nog andere bestemmingen die jij graag eens, dan wel zonder de fiets, zou willen bezoeken?

Ik zou nog wel eens naar Japan willen. Het land, dat bekend staat om high tech en eeuwenoude tradities, fascineert mij enorm. Die vakantie staat al een tijd op mijn bucketlist en het wordt dan ook hoog tijd om deze een keer af te vinken. Een vakantie waar ik overigens graag op terugkijk, is die keer dat ik voor werk naar Silicon Valley afreisde. Hier bracht ik onder meer een bezoek aan Apple, Google en bijzondere start- en scale-ups én bezocht ik een Dragons Den-bijeenkomst. Daarnaast was ik op Stanford University, heb ik over de Golden Gate Bridge gefietst en was ik aanwezig bij een ijshockeywedstrijd. Dit was dan ook een erg bijzondere reis om op terug te kijken.

Voor werk naar het mooie Californië: dat klinkt fantastisch! Want, waar ben je eigenlijk werkzaam?

In het dagelijks leven zet ik mij in voor meerdere organisaties. Zo ben ik commissaris bij de Rabobank, voorzitter van Villa Pardoes’ raad van toezicht, lid van Bex*communicatie’s raad van advies én maak ik natuurlijk onderdeel uit van de ledenraad van Logeion. Voor elk van die functies vervul ik een toezichthoudende rol. Ik vind het ontzettend leuk dat ik mijn brede kennis en ervaring kan inzetten om deze vier organisaties een stap verder te brengen. Zowel als klankbord (en soms ook als kritische luis in de pels), als werkgever, als bewaker van de governance én als ambassadeur. Het feit dat het om vier héél verschillende organisaties gaat (een bank, een goededoelenorganisatie, een communicatiebureau en een beroepsvereniging), maakt het voor mij een stuk interessanter.

Een zeer divers en uitgebreid takenpakket als ik het zo hoor. Fijn dat dit je zoveel plezier brengt! Wat is dan ook voor jou hét communicatiemoment van het afgelopen half jaar geweest en waar wil jij je de komende maanden graag (nóg verder) in verdiepen?

Dat moet wel mijn afscheidsspeech na 36 jaar bij Bex*communicatie zijn geweest. Die dag, waarop ik afscheid nam van medewerkers en relaties, was voor mij erg bijzonder en emotioneel. Ik heb nog nooit een speech zó grondig voorbereid en zó vaak geoefend als toen. En wat betreft de toekomst ben ik van plan om mij nog verder te verdiepen in AI en big data. Deze twee gebieden gaan in de toekomst écht voor ongekende veranderingen binnen ons vakgebied zorgen. Die ontwikkelingen volg ik daarom op de voet. Daarnaast denk ik dat we als communicatieprofessionals nog veel kunnen leren van vakgebieden zoals psychologie, sociologie en antropologie.

Want als we het dan toch over het verleden, het heden en de toekomst hebben … Welke professionele uitdagingen liggen er voor jou in het verschiet? En wat is voor jou een écht leermoment geweest waar je nog regelmatig op terugkijkt?

Ik denk dat de uitdaging voor mij hem de komende tijd vooral zit in het proces van de herijking van Villa Pardoes’ strategie en het in goede banen leiden van de positionering en de communicatiestrategie die hieruit voortrolt. Als voorzitter van de raad van toezicht ben ik het klankbord van de directeur en moet ik er rekening mee houden dat ik vooral niét op haar stoel ga zitten, óók als het onderwerp iets te maken heeft met mijn communicatie-expertise. Ook in andere situaties wil ik wat vaker en vooral waardenvrij naar andere betrokkenen luisteren. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe ik complexe en crisissituaties snel kan analyseren en kan terugbrengen tot de essentie én heb ik veel ervaring opgedaan. Hierin schuilt het gevaar dat ik soms te snel conclusies trek en voor oplossingen kies die in het verleden in een soortgelijke situatie werkten. Maar: the devil is in the details. Door soms wat meer aandacht te schenken aan wat anderen te zeggen hebben en door wat meer tijd vrij te maken om alle mogelijke opties te verkennen, kom je vaak tot het beste, meest onderbouwde oordeel.

Bex

Noud Bex maakt onderdeel uit van Logeions ledenraad. Deze is, samen met het bestuur van Logeion, verantwoordelijk voor de strategische koers van de beroepsvereniging. Maar ook jij, een gewaardeerd vakgenoot, kunt samen aan de slag met Logeion! Zo kun je bijvoorbeeld een actieve rol aannemen, jezelf aansluiten bij een CommLab of lid worden van een vakgroep